PDA

Zobacz pełną wersję : Jaką małpkę canon kupić?

Jasomit
19-05-2011, 17:18
Witam, jestem nowy na forum jako piszący, lecz od dawna jako przeglądający, więc wybaczcie mi jeszcze brak dobrej znajomości regulaminu i ewentualne błędy.
Chcę zakupić aparat fotograficzny, koniecznie Canon, inne jakoś mi nie podchodzą. Miałem Nicon colprix..... Fuji FinePix pro20? Canon S1, S2, S3 i jakieś japońce Koyocera?, trochę Canon 300D. Obecnie potrzebny mi mały kompakt, Został co prawda mi jeszcze Canon S2 ale nie dość że jest bateriożerny i ma wąski kont to jeszcze za duży, a wielkość ma tu dla mnie kluczowe znaczenie.
Więc podsumowując, potrzebuje małpki.
Pierwsze rozmiar, ma być mały by spokojnie mieścił się w kieszeni.
Dobra matryca, nie lecę na piksele więc starczy mi nawet 4mln aby dobre zdjęcia wychodziły i przy odrobinie braku światła żeby zaraz ziarno się nie rzucało mi na obraz.
Zoom dobrze by było chociaż 4x żeby też jakiś widoczek ująć, jednocześnie możliwie szeroki kont, możliwie długa praca na bateriach, polskie menu, możliwie duży wyświetlacz żeby było widać ostrość lub czy zdjęcie poruszone nie wyszło, przydała by się stabilizacja, dobrze gdyby miał możliwośc ręcznych nastaw.
Więc przede wszystkim mały i ładne zdjęcia, cena do 300zł, miejsce zakupu Allegro. Wkleił bym kilka linków właśnie z tego serwisu ale nie pamiętam czy regulamin na to pozwala.
Sam myślałem nad Canon A530,540,550 i podobnych ale widzę też, nowe mieszczące się w przedziale cenowym, np. CANON POWERSHOT A495 można kupić za jakieś 220zł tylko że ciązko coś znalesc z opinni uzytkowników.
Jaki byście polecali, nowy, stary, nie ma znaczenia.

sprocket73
19-05-2011, 18:06
Ciężko Ci będzie znaleźć w cenie do 300zł coś szerszego niż Canon S2, dopiero najnowsze kompakty oferują szeroki kąt, a ich cena jest dużo wyższa.

Jasomit
19-05-2011, 18:15
Pewnie masz rację, ale s2 to ma 12x zoom i chyba przez to ma waski kąt (obiło mi się o uszy że inaczej matrycę by musieli inną wstawiać) , mi nie trzeba fotografować 180 stopni (celowo przesadziłem) ale żeby trochę wiecej zają bo w S2 to aby ująć cztery osoby na kanapie to konwenter musiałem zakładać bo pokój mi się kończył.
A co z tymi A495 ma ktoś? widział zdjęcia nimi robione? cena że grosze dosłownie jak za nowy aparat, tylko czy cos da się nim robić, bo miałem kiedyś jakiegoś colprixa nikona też budżetowego, to zdjecia takie że żal patrzeć, może na plażę się w miarę nadawał, ale tylko w miarę.
Widział ktoś te A495? na allegro ładnie schodzą to już wielu go posiada chyba.

sprocket73
19-05-2011, 18:22
A495 jest minimalnie jeszcze bardziej wąski niż S2.
Tutaj masz zestawienie wszystkich kompaktów Canona, ekwiwalent ogniskowych można obejrzeć po wejściu w szczegóły danego aparatu:
http://www.dpreview.com/products/canon/compacts

Musisz coś sam wybrać, bo na tym forum każdemu doradzają tylko FF i L ;)