Zobacz pełną wersję : Foty 3D
Dziś zrobiłem pierwszą fotę 3D. W związaku z tym mam pytanie czy istnieje jakiś sprzęt który potrafi wykonać dwa zdjęcia jednocześnie z tym że drugie jest przesunięte o kilka centymetrów względem tego pierwszego. Dokładnie chodzi mi o taki efekt jak byście robili zdjęcie i patrzyli przez wizjer - robicie pierwszą fotkę potem nie ruszając się przesuwacie tylko aparat do drugiego oka i robicie drugą fotkę. W ten sposób mamy dwie identyczne fotki ale przesunięte względem siebie o kilka centymetrów.
Drugie pytanie to czy istnieje możliwość wyzwolenia spustu migawki mając dwa aparaty jednocześnie ? Czy ktoś z Was może robił coś takiego. Może po kabelku lub radiowo ?
Mam Canon 400D.
Takie coś?
http://www.amazon.com/Lens-Canon-Digital-Camera-Viewers/dp/B003V1NS9A
To oczywiście robi jedno zdjęcie. Ale aparaty dwuobiektywowe muszą działać na zasadzie przesunięcia Panasonic się lubuje :)
Pytanie 2. oczywiście, że można tak wyzwolić z remote-a.
Dokładnie takie coś ? Można to kupić w Polsce ?
ArekLodzPl
19-05-2011, 14:53
nie lepiej tak
http://www.fujifilm.pl/aparaty_cyfrowe,3d,102.html
szyna na statywie i po problemie?
Dziś zrobiłem pierwszą fotę 3D.
Możesz pokazać?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
szyna na statywie i po problemie?
Nie zawsze takie rozwiązanie jest dobre. Do "statycznej" sceny może być, ale jak masz jakieś obiekty poruszające się to bieda...
A jeżeli chodzi o statyczne obiekty - macie jakieś techniki robienia dwóch zdjęć jednm aparatem. Chodzi mi o to jak ustawić przesunięcie. równolegle, po skosie, ile cm powinno takie przesunięcie mieć i ewentualnie jak obrabiać takie zdjęcia.
Co do szyny do dla lustrzanek to nie przejdzie za ciężkie są lustra na coś takego, co do przejściówek na canona z dwoma obiektywami to też trochę dziwnie bo zdjęcie robione jest jedno ale podzielona po połowie więc w sumie nie bardzo wiem jak to obrabiać chyba wycinać trzeba za każdym razem połóki zdjęcia ?
ile cm powinno takie przesunięcie mieć i ewentualnie jak obrabiać takie zdjęcia. tyle co oczy człowieka - ok. 6 cm
Melov - leniu, wpisz w google foto 3d
przesunięcie powinno być o 65 mm, można zrobić statyczne zdjęcie jednym aparatem czyli statyw, płytka przesuwna do makro i już, są kontrolery które wyzwalają jednocześnie dwa aparaty i można uzyskać dynamiczne zdjęcia lub filmy, tańsza wersja to dwie małpki po około 300-400 zł i jest super zestaw. Reszty dowiesz się w necie.