Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z AF w 5d mk2

kiel.basa
15-05-2011, 17:19
Koledzy,

Po duzych watpliwosciach dotyczacych ostrosci na moich zdjeciach z aparatu (mam go 4 miesiace) postanowilem dzisiaj zrobic test z ustawionym aparatem na statywie - stworzylem sobie taki box recznej roboty do sprawdzania back i front focusa i sprawa wyglada tak, ze:

zarowno na moim obiektywie 17-40L jak i na 28-135 aparat potrafi zlapac ostrosc 5cm przed, 5cm za albo w ogole blizej (albo dalej..). Rozrzut jest duzy, i wiele zdjec sposrod zrobionych w serii, na kazdym z obiektywow jest w innym miejscu ostre.Dodam tylko, ze gdy ustawiam recznie ostrosc (i czasami z AF tez), zdjecia sa ok i obiektywy sa dobrymi, ostrymi egzemplarzami.

Wiem ze sporo osob narzeka na AF w 5d, ale sporo nie narzeka wcale, wiec czy ktos kto mial taki problem jak ja i probowal to naprawiac, korygowac? Serwisy sa w stanie cos z tym zrobic, czy puszke trzeba po prostu wymienic?

dzieki

koraf
15-05-2011, 17:24
Może wystarczy mikroregulacja ? Spróbuj a jeżeli nie da się ustawić to wtedy regulacja do body.

kiel.basa
15-05-2011, 17:26
Mikroregulacja wydaje mi sie, ze jest dobra w momencie jak masz powtarzalny blad w jedna lub w druga strone, zreszta probowalem sie tym bawic i nic to nie pomaga.

koraf
15-05-2011, 17:36
Jeżeli mikroregulacja nic nie pomaga to raczej serwis Cię czeka (zakładam, że ustawienia w puszce są ok):-(.

kiel.basa
15-05-2011, 18:16
no to jak serwis to jeszcze ok, aparat jest na gwarancji. pytanie tylko czy to sprawy naprawialne..czy po prostu puszke trzeba zmieniac.

Kanghoy
15-05-2011, 18:25
Tego już się dowiesz w serwisie. Mi swojego czasu w 450d nie regulowali tylko wymienili cały układ AF bo centralny robił co chciał.