Zobacz pełną wersję : szybki transfer zdjęć
krolewicz
15-05-2011, 14:59
mam kolejne pytanie do użytkowników Canona
w nikonie zaznaczałem sobie kłódką zdjęcia, a potem przez oprogramowanie Nikona zgrywałem tylko te zaznaczone
da się zrobić coś podobnego w Canonie?
już samo zaznaczenie kłódki jest nieco upierdliwe, bo trzeba grzebać w menu (50d), czy też się mylę?
mam kolejne pytanie do użytkowników Canona
w nikonie zaznaczałem sobie kłódką zdjęcia, a potem przez oprogramowanie Nikona zgrywałem tylko te zaznaczone
da się zrobić coś podobnego w Canonie?
już samo zaznaczenie kłódki jest nieco upierdliwe, bo trzeba grzebać w menu (50d), czy też się mylę?
hehe, walcze z tym tematem pod windowsem od 3 dni i na razie mam 2 rozwiazania:
1. uzywanie wlasnie nikon transfer - wada: nie dziala z rawami canona
2. otworzenie folderu ze zdjeciami, podglad szczegolowy i dodatnie kolumny atrybuty. Pozniej sortujemy i te z zawartoscia RA to te zablokowane ;) recznie kopiujemy i jest
Idealem bylby taki nikon transfer dzialajacy z rawami canona....
PS. pod linuksem mam pare taki programow.... problem jest pod windowsem...
A w instrukcji to tak ładnie opisali. Dla mojego 30d rozdział pt "Transfer obrazów do komputera" na stronie od 157-163.
W skrócie - niebieskie menu - "Transfer order" - "Order" zaznaczasz zdjęcia.
Po podłączeniu aparatu (konieczna instalacja oprogramowania EOS DIGITAL Solution Disc) do komputera, na wyświetlaczu aparatu pojawi się menu transferu plików i z niego wybieramy "DPOF Transfer Images" zatwierdzasz "SET" i już.
A w instrukcji to tak ładnie opisali. Dla mojego 30d rozdział pt "Transfer obrazów do komputera" na stronie od 157-163.
W skrócie - niebieskie menu - "Transfer order" - "Order" zaznaczasz zdjęcia.
Po podłączeniu aparatu (konieczna instalacja oprogramowania EOS DIGITAL Solution Disc) do komputera, na wyświetlaczu aparatu pojawi się menu transferu plików i z niego wybieramy "DPOF Transfer Images" zatwierdzasz "SET" i już.
czyli trzeba aparat podpiac do pc co odpada ;)
kluczyk w niektorych aparatach (np. 1D) jest dostępny pod oddzielnym przyciskiem, przez to selekcja jest szybka i latwa podczas normalnego przegladania zdjec
kluczyk nadaje plikowi po prostu atrybut tylko do odczytu
czyli trzeba aparat podpiac do pc co odpada ;)
W takim razie gdzie ty chcesz te fotki transferować jeżeli nie do PC?
W takim razie gdzie ty chcesz te fotki transferować jeżeli nie do PC?
do pc, ale nie podpinajac aparatu do pc, czyli przez czytnik kart
do pc, ale nie podpinajac aparatu do pc, czyli przez czytnik kart
To ja się meczę, wertuję instrukcje obsługi dla Ciebie a Ty dopiero w trzecim poście piszesz że chodzi o czytnik kart?
Z tego co widzę oprogramowanie Canona nie rozpoznaje karty w czytniku jako źródła do importu zdjęć czyli pozostaje tylko zabawa w zmianę atrybutu pliku.
Chyba szybciej będzie zgrać zdjęcia z karty i selekcjonować na PC.
To ja się meczę, wertuję instrukcje obsługi dla Ciebie a Ty dopiero w trzecim poście piszesz że chodzi o czytnik kart?
tutaj 99,9% uzywa czytnik kart ;) przyjalem, ze nie musze tego pisac
Chyba szybciej będzie zgrać zdjęcia z karty i selekcjonować na PC.
szybsze sa te 2 sposoby, ktore podalem
no nic, w wolnych chwilach jeszcze poszukam lepszego spsoobu ;)
krolewicz
16-05-2011, 11:52
ja robię w jpg, rawy moge sobie w domu przeglądać na spokojnie
wiec jeden problem rozwiazany, gorzej z ta kłódką :(
możesz używać eos utility, fakt nie jest to czytnik i nie jest super szybki ale zanim wyjmiesz browara z lodówki, przelejesz w kufel i się rozsiądziesz wygodnie przed monitorem to się duża część lub całość zdjęć zrzuci... :)
kluczyk nadaje plikowi po prostu atrybut tylko do odczytu
jesteś pewien?
tzn. jesteś pewien, że nie zmienia też daty zapisu/modyfikacji pliku?
nie sprawdzę teraz tego, ale gdyby tak było (bez zmiany daty), to można by tę opcję dodać do fotoloadera 8-) i działałaby bez problemu dla JPG, CR2, NEF, filmów i co tam jeszcze się załapie.
oczywiście, gdy tylko powstanie nowa wersja :lol:
zanim wyjmiesz browara z lodówki, przelejesz w kufel i się rozsiądziesz wygodnie przed monitorem to się duża część lub całość zdjęć zrzuci... :)
używam teraz dysku zewnętrznego USB 3.0 do zrzucania zdjęć - szybkość zapisu naprawdę wzrosła. jeszcze tylko czytnik USB 3.0 i o browarze nie ma mowy :wink:
jesteś pewien?
tzn. jesteś pewien, że nie zmienia też daty zapisu/modyfikacji pliku?
nie sprawdzę teraz tego, ale gdyby tak było (bez zmiany daty), to można by tę opcję dodać do fotoloadera 8-) i działałaby bez problemu dla JPG, CR2, NEF, filmów i co tam jeszcze się załapie.
oczywiście, gdy tylko powstanie nowa wersja :lol:
sprawdzilem teraz na szybko i daty modyfikacji nie zmienia
program sobie na szybko (bez gui i obslugi wyjatkow) sklepalem wczoraj na wykladzie i wystarczylo if (!file.canWrite()) (http://download.oracle.com/javase/1.4.2/docs/api/java/io/File.html#canWrite())
jakbys mogl dodac te funkcje do fotoloadera to byloby swietnie ;) bylbym wdzieczny
jeszcze tylko czytnik USB 3.0 i o browarze nie ma mowy :wink:
zawsze wiedziałem że lepsze jest wrogiem dobrego :twisted:
to ja zostanę przy dyskach USB 2.0 jednak...