PDA

Zobacz pełną wersję : szybki transfer zdjęć

krolewicz
15-05-2011, 14:59
mam kolejne pytanie do użytkowników Canona

w nikonie zaznaczałem sobie kłódką zdjęcia, a potem przez oprogramowanie Nikona zgrywałem tylko te zaznaczone

da się zrobić coś podobnego w Canonie?

już samo zaznaczenie kłódki jest nieco upierdliwe, bo trzeba grzebać w menu (50d), czy też się mylę?

Andrus
15-05-2011, 17:47
mam kolejne pytanie do użytkowników Canona

w nikonie zaznaczałem sobie kłódką zdjęcia, a potem przez oprogramowanie Nikona zgrywałem tylko te zaznaczone

da się zrobić coś podobnego w Canonie?

już samo zaznaczenie kłódki jest nieco upierdliwe, bo trzeba grzebać w menu (50d), czy też się mylę?

hehe, walcze z tym tematem pod windowsem od 3 dni i na razie mam 2 rozwiazania:
1. uzywanie wlasnie nikon transfer - wada: nie dziala z rawami canona
2. otworzenie folderu ze zdjeciami, podglad szczegolowy i dodatnie kolumny atrybuty. Pozniej sortujemy i te z zawartoscia RA to te zablokowane ;) recznie kopiujemy i jest

Idealem bylby taki nikon transfer dzialajacy z rawami canona....

PS. pod linuksem mam pare taki programow.... problem jest pod windowsem...

Adlatus
15-05-2011, 21:51
A w instrukcji to tak ładnie opisali. Dla mojego 30d rozdział pt "Transfer obrazów do komputera" na stronie od 157-163.

W skrócie - niebieskie menu - "Transfer order" - "Order" zaznaczasz zdjęcia.
Po podłączeniu aparatu (konieczna instalacja oprogramowania EOS DIGITAL Solution Disc) do komputera, na wyświetlaczu aparatu pojawi się menu transferu plików i z niego wybieramy "DPOF Transfer Images" zatwierdzasz "SET" i już.

Andrus
15-05-2011, 23:56
A w instrukcji to tak ładnie opisali. Dla mojego 30d rozdział pt "Transfer obrazów do komputera" na stronie od 157-163.

W skrócie - niebieskie menu - "Transfer order" - "Order" zaznaczasz zdjęcia.
Po podłączeniu aparatu (konieczna instalacja oprogramowania EOS DIGITAL Solution Disc) do komputera, na wyświetlaczu aparatu pojawi się menu transferu plików i z niego wybieramy "DPOF Transfer Images" zatwierdzasz "SET" i już.

czyli trzeba aparat podpiac do pc co odpada ;)

kluczyk w niektorych aparatach (np. 1D) jest dostępny pod oddzielnym przyciskiem, przez to selekcja jest szybka i latwa podczas normalnego przegladania zdjec

kluczyk nadaje plikowi po prostu atrybut tylko do odczytu

Adlatus
16-05-2011, 00:01
czyli trzeba aparat podpiac do pc co odpada ;)
W takim razie gdzie ty chcesz te fotki transferować jeżeli nie do PC?

Andrus
16-05-2011, 00:05
W takim razie gdzie ty chcesz te fotki transferować jeżeli nie do PC?

do pc, ale nie podpinajac aparatu do pc, czyli przez czytnik kart

Adlatus
16-05-2011, 00:24
do pc, ale nie podpinajac aparatu do pc, czyli przez czytnik kart
To ja się meczę, wertuję instrukcje obsługi dla Ciebie a Ty dopiero w trzecim poście piszesz że chodzi o czytnik kart?

Z tego co widzę oprogramowanie Canona nie rozpoznaje karty w czytniku jako źródła do importu zdjęć czyli pozostaje tylko zabawa w zmianę atrybutu pliku.

Chyba szybciej będzie zgrać zdjęcia z karty i selekcjonować na PC.

Andrus
16-05-2011, 00:32
To ja się meczę, wertuję instrukcje obsługi dla Ciebie a Ty dopiero w trzecim poście piszesz że chodzi o czytnik kart?

tutaj 99,9% uzywa czytnik kart ;) przyjalem, ze nie musze tego pisac

Chyba szybciej będzie zgrać zdjęcia z karty i selekcjonować na PC.
szybsze sa te 2 sposoby, ktore podalem

no nic, w wolnych chwilach jeszcze poszukam lepszego spsoobu ;)

krolewicz
16-05-2011, 11:52
ja robię w jpg, rawy moge sobie w domu przeglądać na spokojnie

wiec jeden problem rozwiazany, gorzej z ta kłódką :(

krisnrj
16-05-2011, 12:32
możesz używać eos utility, fakt nie jest to czytnik i nie jest super szybki ale zanim wyjmiesz browara z lodówki, przelejesz w kufel i się rozsiądziesz wygodnie przed monitorem to się duża część lub całość zdjęć zrzuci... :)

mxw
18-05-2011, 14:42
kluczyk nadaje plikowi po prostu atrybut tylko do odczytu
jesteś pewien?
tzn. jesteś pewien, że nie zmienia też daty zapisu/modyfikacji pliku?

nie sprawdzę teraz tego, ale gdyby tak było (bez zmiany daty), to można by tę opcję dodać do fotoloadera 8-) i działałaby bez problemu dla JPG, CR2, NEF, filmów i co tam jeszcze się załapie.

oczywiście, gdy tylko powstanie nowa wersja :lol:

zanim wyjmiesz browara z lodówki, przelejesz w kufel i się rozsiądziesz wygodnie przed monitorem to się duża część lub całość zdjęć zrzuci... :)
używam teraz dysku zewnętrznego USB 3.0 do zrzucania zdjęć - szybkość zapisu naprawdę wzrosła. jeszcze tylko czytnik USB 3.0 i o browarze nie ma mowy :wink:

Andrus
19-05-2011, 12:50
jesteś pewien?
tzn. jesteś pewien, że nie zmienia też daty zapisu/modyfikacji pliku?

nie sprawdzę teraz tego, ale gdyby tak było (bez zmiany daty), to można by tę opcję dodać do fotoloadera 8-) i działałaby bez problemu dla JPG, CR2, NEF, filmów i co tam jeszcze się załapie.

oczywiście, gdy tylko powstanie nowa wersja :lol:

sprawdzilem teraz na szybko i daty modyfikacji nie zmienia

program sobie na szybko (bez gui i obslugi wyjatkow) sklepalem wczoraj na wykladzie i wystarczylo if (!file.canWrite()) (http://download.oracle.com/javase/1.4.2/docs/api/java/io/File.html#canWrite())

jakbys mogl dodac te funkcje do fotoloadera to byloby swietnie ;) bylbym wdzieczny

krisnrj
19-05-2011, 13:13
jeszcze tylko czytnik USB 3.0 i o browarze nie ma mowy :wink:
zawsze wiedziałem że lepsze jest wrogiem dobrego :twisted:
to ja zostanę przy dyskach USB 2.0 jednak...