Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Windows nie widzi karty CF

mierkiewiczm
14-05-2011, 16:38
Witam
Windows 7 Professional nie widzi w czytniku karty CF Lexar Professional 300x 8 GB UDMA. Win nie widzi karty w zewnętrznym czytniku (dwie różne sztuki) widzi natomiast kartę jeśli włoży się ją do aparatu i podłączy kabelkiem USB. Z kartą Lexar Professional 4 giga 233x nie ma problemu.
Na tym samym komputerze na innym dysku zainstalowany jest Ubuntu i w przypadku tego systemu karta jest widziana w obu czytnikach.

airhead
14-05-2011, 16:45
może trzeba ją sformatować w tym systemie?

wiktor2323
14-05-2011, 17:10
Jak będzie sformatowana w systemie to nie będzie przypadkiem problemów z nią w aparacie?

zzz
14-05-2011, 17:33
Kliknij prawym myszy na "Computer" w exploratorze, wybierz "manage">storage>disk management i zobacz co system tam wypisuje. Może Ci się nakładają literki z jakimś dyskiem sieciowym?

flankerp
18-05-2011, 18:15
Ja miałem podobny problem z karta SD w żony aparacie. Przeformatowałem kartę jeszcze raz w aparacie i jest ok. Co ciekawe, jak wlozylem swoja, ktora czytal i zaraz potem ta trefna to już działała. Teraz po formatce jest ok. Użyj 'głębokiego' formatowanai z poziomu aparatu i powinno byc si

gietrzy
18-05-2011, 21:56
Kliknij prawym myszy na "Computer" w exploratorze, wybierz "manage">storage>disk management i zobacz co system tam wypisuje. Może Ci się nakładają literki z jakimś dyskiem sieciowym?

Dokładnie to to, imho oczywiście ;)

mierkiewiczm
27-08-2011, 07:38

"Brak nośnika" jak wkładam kartę bez UDMA to jest OK. Przypomnę że na Linuxach jest poprawnie więc to nie kwestia czytnika czy płyty głównej.

zzz
27-08-2011, 13:27
Co to za czytnik? Co ubuntu wypisuje w logach o czytniku i karcie?

mierkiewiczm
27-08-2011, 19:22
Co to za czytnik? Co ubuntu wypisuje w logach o czytniku i karcie?

Czytnik SELCO. ale próbowałem już na rożnych i to samo. Ubuntu wypisuje coś takiego:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://images49.fotosik.pl/1036/c911ec5f034c69ed.jpg)

7four
27-08-2011, 20:03
Od maja jeszcze z tym walczysz ?

Jaki jest system plików na karcie ?

Ustalmy zeznania (reasumując również podpowiedzi kolegów):

Oddzielmy linuksa i windowsa na chwilę i skupmy się tam gdzie jest problem.

Z tego co piszesz, to jest problem z obsługą kart UDMA w tym konkretnym czytniku pod tym konkretnym windowsem 7 (popraw mnie jeżeli jest inaczej).

Proponuję wykonać kilka poniższych zależności:

1) format karty z poziomu aparatu - > jaki rezultat ?
(ten czytnik, karta UDMA, windows 7)

2) ten czytnik, karta UDMA, system operacyjny windows XP (nie linuks) -> jaki rezultat ?
(znajdziesz jeszcze chyba kogoś kto ma XP)

3) ten czytnik, karta UDMA, inny windows7 -> jaki rezultat ?

3) inny czytnik, karta UDMA, ten Windows 7 -> jaki rezultat ?

4) co mówi specyfikacja tego czytnika na temat obsługi UDMA ?

5) czy są dostępne inne sterowniki do czytnika na stronie producenta do tego konkretnego modelu i systemu operacyjnego windows 7 ?

Na początek tyle, bo można więcej kombinować.

p.s.
widzę że dałeś już odpowiedź na część z tych pytań.

zzz
29-08-2011, 14:47
Oddzielmy linuksa i windowsa na chwilę i skupmy się tam gdzie jest problem.

Jest szansa że w logach ubuntu będzie napisane w jakim trybie chodzi czytnik z kartą.

kromka1983
30-08-2011, 12:42
Podłącz czytnik z włożoną kartą pamięci.
Kliknij prawym klawiszem myszy na Mój komputer (lub Start>>Komputer)i wybierz zarządzaj.
Następnie Magazyn>>Zarządzanie dyskami
Wybierz zamontowaną kartę pamięci i kliknij na nim prawym klawiszem myszy, następnie "Zmień literę dysku i ścieżki..."
Następnie dodaj lub zmień na jakaś wolną literę dysku aby nie pokrywała się z innymi już istniejącymi literami dysków.

Pozdrawiam

mierkiewiczm
31-08-2011, 17:32
Podłącz czytnik z włożoną kartą pamięci.
Kliknij prawym klawiszem myszy na Mój komputer (lub Start>>Komputer)i wybierz zarządzaj.
Następnie Magazyn>>Zarządzanie dyskami
Wybierz zamontowaną kartę pamięci i kliknij na nim prawym klawiszem myszy, następnie "Zmień literę dysku i ścieżki..."
Następnie dodaj lub zmień na jakaś wolną literę dysku aby nie pokrywała się z innymi już istniejącymi literami dysków.

Pozdrawiam

Panie Kolego Kromka! Bieszczady to mój ulubiony rejon fotograficzny który namierzam ponownie nawiedzić we wrześniu lub październiku. Nalegam by się spotkać i przy piwku czy tez mocniejszym trunku zamówionym na mój koszt dla Ciebie pogadać o rożnych sprawach i ponarzekać na aparaty i ich zdzierczych producentów. Ewentualnie mogę dostarczyć pewną ilość % pod wskazany adres przejazdem.
Jakież to śmieszne w swej prostocie rozwiązanie acz jak piorunująco skuteczne.

7four
31-08-2011, 20:11

Czasami ręce opadają :mrgreen:
Powyżej porada z maja :evil:
Równie prosta w swojej prostocie bo taka sama.
Tylko co ma do tego karta CF UDMA :shock: ?

Miłej imprezy.

kromka1983
31-08-2011, 21:32
mierkiewiczm
Zapraszam serdecznie zarówno w Bieszczady jak i na piwko :-) Kontakt przez PM.

7four
Niby ta sama porada ale jednak po polsku bardziej skuteczna jak widać. (Nie każdy Polak pracuje na windowsie w wersji angielskiej).

Pozdrawiam

mierkiewiczm
31-08-2011, 21:56
Czasami ręce opadają :mrgreen:
Powyżej porada z maja :evil:
Równie prosta w swojej prostocie bo taka sama.
Tylko co ma do tego karta CF UDMA :shock: ?

Miłej imprezy.

Bo wtedy tylko sprawdziłem czy cos sie nie pokrywa, a teraz zmieniłem na daleka literkę. Dysków sieciowych nie mam. Tym bardziej to wszystko dziwne że inne karty widzi w tym samym czytniku a z napisem UDMA juz nie.

7four
01-09-2011, 11:45
mierkiewiczm
Zapraszam serdecznie zarówno w Bieszczady jak i na piwko :-) Kontakt przez PM.

7four
Niby ta sama porada ale jednak po polsku bardziej skuteczna jak widać. (Nie każdy Polak pracuje na windowsie w wersji angielskiej).

Pozdrawiam

Cieszę się że się udało, oczywiście, jest to wiadome jakiej wersji kolega używa, ale chyba nie w tym wątku. Na forum raczej wszystkiego nie wypytamy tak jak "przy ladzie" dlatego z założenia, jeżeli osoba która ma problem nie zaznaczy, ani nie odniesie się do propozycji (sorry chłopaki nie mam wersji angielskiej itp), można zgadywać w nieskończoność. Nie każdy polak musi się również znać na komputerze, ale mógłby przynajmniej postarać się sobie pomóc :-D

Problem z przypisaniem litery dysku z czytnika, nijak się ma do rodzaju karty wkładanej w port CF, no chyba że międzyczasie w "ferworze walki" zmieniane były porty USB, ale to też chyba nie jest napisane :-D

Podeślijcie później te fotki z Bieszczad :-D

kromka1983
01-09-2011, 13:08
Porty Usb jako tako nie są problemem chyba, że występują na nich jakieś konflikty sprzętowe itd.
Różne karty też nie powinny być problemem, ale... U mnie w pracy wiecznie ktoś ma problem z pendrivami i brakiem jego widoczności w systemie. Niektórzy odłączają dyski sieciowe aby podłączyć pendriva i się "wstrzelić"( 2 wolne litery miedzy c: a z: :???:). Innym z większymi uprawnieniami w systemie zalecam opisaną wyżej metodę. Problem jest wtedy kiedy system nie potrafi sam przyporządkować poprawnie pierwszej wolnej litery dysku do partycji sprzętu.
Przyczyn jest wiele. Począwszy od płyty głównej i jej biosu, poprzez system, sterowniki, układy czytników kart i na końcu same karty jak i ich zależność/kompatybilność z poprzednikami.

Jak uda się spotkać i popełnić jakieś klatki to zdjęcia myślę też będą.;)

Pozdrawiam

mierkiewiczm
01-09-2011, 13:12
Problem z przypisaniem litery dysku z czytnika, nijak się ma do rodzaju karty wkładanej w port CF, no chyba że międzyczasie w "ferworze walki" zmieniane były porty USB, ale to też chyba nie jest napisane :-D

Kilka różnych czytników ten sam port USB i w każdym czytniku widoczne są karty o różnych pojemnościach od 1 do 4 giga - karta 8 gigowa nie była widziana. To samo było na XP proff SP3 oraz na 7 Proff.

zzz
05-09-2011, 23:56
Używałeś tej karty wcześniej do czegoś? Windows przypisywał literę dysku w/g zapamiętanego w rejestrze identyfikatora karty.

mierkiewiczm
06-09-2011, 12:36
Używałeś tej karty wcześniej do czegoś? Windows przypisywał literę dysku w/g zapamiętanego w rejestrze identyfikatora karty.

Nie. Kupiona i formatowana w C 5D MkII. Nie używana do niczego innego. Niestety sposób ze zmianą litery dysku działa, ale tylko do czasu trwania sesji windows. Po ponownym uruchomieniu komputera windows ponownie nie widzi karty (inne karty w tym czytniku widzi) i trzeba ponownie zmieniać literę dysku (czytnika). grrr....

kromka1983
06-09-2011, 15:58
Spróbuj jeszcze zaktualizować bios płyty głównej. W niektórych nielicznych przypadkach pomaga i nie trzeba kombinować z przypisywaniem litery dysku. Inne rozwiązanie to kupno wewnętrznego czytnika 3,5 cala montowany zamiast stacji dyskietek. Zaletą są przypisane litery dysków do odpowiednich gniazd czytnika jeszcze przed włożeniem karty. Osobne dla CF,SD i innych. Nie jestem pewien czy wszystkie dostępne na rynku wewnętrzne czytniki posiadają tę funkcję ale z tymi co miałem do czynienia wszystkie obsługiwały. Mogę polecić jeden, który sam mam i wszystko działa -Modecom cr-107. Najpierw spróbuj z aktualizacją biosu, jak nie pomoże to próby z czytnikiem.

Pozdrawiam