Zobacz pełną wersję : 50D - dziwny pasek na zdjęciach pod światło
Nowa forumowiczka wita wszystkich starych forumowiczów :-)
Mój pierwszy post na forum wiąże się z pewnym problemem.
Od niedawna mam 50D i dzisiaj stwierdziłam dziwny problem. Robiąc zdjęcia kwiatów pod światło przy zachodzącym słońcu, u góry zdjęcia pojawił się ciemniejszy pasek. Czy ktoś z Was spotkał się z takim efektem i wie, co to jest?
Sprzęt: 50D + canon macro 100/2.8, bez żadnego filtra, bez lampy, zdjęcie wykonane w formacie RAW.
Parametry zdjęcia: f/4 i f/4,5, ISO 200.
Co ciekawe, efekt występuje tylko na kilku zdjęciach, nie ma go na podobnych, wykonanych w podobnych warunkach nieco pod innym kątem.
Do tej pory robiłam pod światło podobne zdjęcia 30D, a dawniej analogiem i takich problemów nigdy nie było.
Acha - efekt jest widoczny w różnych programach na RAWie, nie jest to wina programu ani konwersji.
Bardzo proszę o pomoc.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.naturephoto.pl/problem.jpg)
evangelion69
13-05-2011, 22:44
to nowy aparat? bo coś podobnego się dzieje jak migawka zaczyna się psuć
AMMarshall
13-05-2011, 23:00
Hmmm...
Wygląda jakby migawka się przywiesiła, czy coś w tym rodzaju.
Ania, długo masz tę pięćdziesiątkę? Nowa jest/używana?
ferdekkiepski
14-05-2011, 14:28
Również podejrzewam to co napisali przedmówcy, wygląda na problem z migwaką. Wg danych exif fotka byla robiona przy czasie naswietlania 1/500s. Sprawdź jak będzie to wyglądało z czasami krótszymi np. 1/1000s , 1/2000s czy 1/4000s.
Dziękuję Wam pięknie za poświęcony czas. Jednak nie wiem, czy to jest migawka, bo....
1. Mam też zdjęcia robione pod światło i ze światłem na czasach krótszych niż 1/500, a dokładnie na 1/1000 i 1/1600 - nie ma na nich tego efektu. Również zdjęcia testowe, wykonane po Waszych sugestiach na bardzo krótkich czasach nie wykazały tego paska.
2. Tego efektu nie ma na żadnych innych zdjęciach (tym aparatem zrobiłam ich ok. 300), także robionych pod światło, ale pod innym kątem.
3. I odpowiedź na pytanie o zakup aparatu: kupiłam go niedawno w sklepie internetowym jako używany ok. 4 miesięcy (ok. 4000 zdjęć, sprawdzone EOSInfo), jest na gwarancji.
tezmarek
15-05-2011, 14:36
Jest jeszcze jedna opcja - światło odbija się wewnątrz obiektywu lub puszki i pada na część szkła/matrycy - być może to nie pasek jest ciemniejszy, lecz prawie całość zdjęcia rozświetlona ;) (wydaje mi się, że na pasku u góry jest większy kontrast). To oczywiście tylko gdybologia.
Jest jeszcze jedna opcja - światło odbija się wewnątrz obiektywu lub puszki i pada na część szkła/matrycy - być może to nie pasek jest ciemniejszy, lecz prawie całość zdjęcia rozświetlona ;) (wydaje mi się, że na pasku u góry jest większy kontrast). To oczywiście tylko gdybologia.
Też się nad tą opcją się zastanawiam - odbijanie albo zacienianie przez jakiś wewnętrzny element. Są takie metalowe maleńkie paski (obramowanie) przy matrycy. W 30D i 5D są umieszczone troszkę inaczej niż w 50D, być może to któraś z nich daje taki efekt w tym modelu.
Chyba muszę zwrócić się z tym do serwisu. Wyślę do nich pytanie - a co mi szkodzi. Może mieli już do czynienia z czymś takim?
Odświeżam temat - mam podobny problem na 50d, z tego co zauważyłem jest niezależny od użytego szkła, przesłony itp itd. Pasek w górnej częsci kadru pojawia się tylko w momencie robienia zdjęcia pod światło, im mocniejsze pod pewnym kątem, tym pasek jest bardziej widoczny. 50d`tkę mam chyba ze 3 lata już, przebieg ok 35 tyś. wrzucam poglądowo jpg`a 1:1 Zippyshare.com (http://www33.zippyshare.com/v/21964190/file.html)
Uszkodzenia migawki bym nie obstawiał, bo wszystko chodzi okej, żadnych problemów z naświetlaniem, jedynie ten pasek nieszczęsny pojawiający się czasem pod światło.