Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Yongnuo RF-603 kilka spostrzeżeń.

nomek
13-05-2011, 16:22
Witam serdecznie.

W tym tygodniu doszły do mnie 2 pary RF-603. Zamówiłem także 2x YN460 II, jednak doszła do mnie tylko jedna działająca, a druga "cegiełka" - trudno taką opcję niestety brałem także pod uwagę. Dziś postanowiłem trochę potestować lampki i wyzwalacze.

Po pierwsze ku mojemu zdziwieniu z Canonem 50D, YN synchronizuje się bez problemu do 1/320s ( w instrukcji czas synchronizacji podany jest na 1/250s ). To moja pierwsza lampa, więc ekspertem nie jestem - może tam podany był czas z lampami eTTL.

Ale do rzeczy. O jakości wykonania nie będę się rozpisywał - tu chyba każdy wie jak jest. Porządna chińszczyzna - PW to to nie jest, ale daje radę. U mnie nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy.

W zestawie ( jak na razie ) dostajemy nieco mniej niż przy zakupie 602ek. W pudełku znajdziemy jedynie wyzwalacze i do każdej pary kabelek do zdalnego wyzwalania aparatu, nie znajdziemy jednak ani baterii, ani dodatkowych przewodów umożliwiających podpięcie lamp studyjnych. Należy także dodać, że nie ma już podziału na nadajnik/odbiornik, każdy moduł RF-603 może działać zarówno jako nadajnik i odbiornik ( żeby nie mieszać zbytnio nie będę pisał nadajniko-odbiornik, czy transceiver, tylko po prostu odbiornik ) . Po zamontowaniu na sankach aparatu i wciśnięciu przycisku do połowy, moduł na 6s przyjmie rolę nadajnika, a pozostałe staną się odbiornikami. Podobnie stanie się, gdy wciśniemy przycisk testowy na urządzeniu trzymanym w ręku, róźnica polega jednak na tym, że mamy w ten sposób jedynie możliwości wyzwolenia aparatów. Jedynym sposobem, by sprawdzić czy lampy działają, jest zamontowanie odbiornika na sankach, następnie wciśnięcie na aparacie spustu migawki do połowy i dopiero wtedy naciśnięcie przycisku test.

Ale do rzeczy, zacznijmy od czasu synchronizacji RF-603. Na ebay wszędzie chwalą się, że 603 synchronizuje bez problemu z czasem 1/250s. U mnie niestety niezależnie od odbiorników i nadajników (mam 4) maksymalny czas synchronizacji wynosi 1/200. Na 1/250 widać już wyraźny pasek :

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/818/img3537u.jpg/)

Na forum Nikona ktoś miał problem, bo nie chciało mu synchronizować nawet 1/200s, dopiero 1/160s załapało, jednak po paru dniach napisał, że ku jego zdziwieniu teraz synchronizuje się bez problemu z 1/250s ( nie ładował baterii, nic nie zmieniał ). Zobaczymy jak będzie u mnie.

Odnośnie samego użytkowania nowszy model oferuje nam znacznie większą elastyczność. Istnieje parę możliwości wykorzystania go przy pacy.

1. Każdy odbiornik może sam pracować jako tradycyjny wężyk spustowy - podpinamy do odbiornika kabel, drugi koniec wpinamy do aparatu i wszystko hula.
2. Odbiornik podłączamy jak w pierwszym wypadku, natomiast wyzwalamy zdalnie drugim odbiornikiem trzymanym w ręku. Wszystko pięknie działa - przycisk wciśnięty do połowy - łapanie ostrości, wciśnięcie do końca wyzwala migawkę. Oczywiście jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie jeśli zależy nam na wyeliminowaniu drgań.
3. Dobra, to wszystko to nuuuudy i było możliwe także u poprzednika. Teraz jednak zaczyna się robić ciekawie - do poprzedniej konfiguracji dorzucamy jeszcze jeden odbiornik, a w jego sanki wpinamy lampę, a odbiornik podpięty kabelkiem do aparatu wsadzamy na sanki. Teraz gdy wciśniemy przycisk testowy na odbiorniku w ręce, wyśle on sygnał do pozostałych odbiorników - lampa na sankach nie wyzwoli się, o czym pisałem już wcześniej, natomiast moduł na aparacie odbierze sygnał, pstryknie nam zdjęcie i natychmiast przestawi się na nadajnik, wysyłając sygnał do lampy. Wszystko działa fantastycznie i 100% pewnie.
Wciąż mało ?? Zatem ku mojemu zdziwieniu okazało się, że nie potrzebujemy nawet osobnego transceiver'a do wyzwalania aparatu. Wystarczy jeden na sankach ( z podłączonym kablem do wyzwalania ) oraz drugi na który zakładamy lampę - teraz możemy wyzwalać aparat z odbiornika pod lampką. Imho może się okazać dość przydatne, gdy nie mamy w plenerze nikogo do pomocy, a wieje silny wiatr, czy też przy tzw painting with light.

Warto też wspomnieć, że posiadając kilka par, możemy nasz zestaw rozdzielić i np pożyczyć koleżance, czy kto tam co lubi.

Jeśli są jakieś pytania, chętnie odpowiem. Jeśli będzie taka potrzeba mogę jakiś krótki filmik nagrać.

sylwek2k
14-05-2011, 02:14
Na ebay wszędzie chwalą się, że 603 synchronizuje bez problemu z czasem 1/250s. U mnie niestety niezależnie od odbiorników i nadajników (mam 4) maksymalny czas synchronizacji wynosi 1/200. Na 1/250 widać już wyraźny pasek

Bo to zalezy od modelu body ;) - kazde body (model) moze miec inny faktyczny czas synchro - krotszy, niz gwarantowany przez producenta :)

nomek
14-05-2011, 09:21
Tyle, że z samą YN 460II synchronizowało mi się za każdym razem z czasem krótszym niż podanym przez producenta :P W instrukcji pisze, że max czas synchronizacji to 1/250 - u mnie przy 1/320 wszystko było idealnie naświetlone, dopiero przy 1/400 pojawia się pasek.

sylwek2k
14-05-2011, 10:12
Tyle, że z samą YN 460II synchronizowało mi się za każdym razem z czasem krótszym niż podanym przez producenta :P

Ale radio ZAWSZE wprowadzi jakies opoznienie w porownaniu do sytuacji, ze na body jest lampa. Nawet przy czasie reakcji rzedu 400us zaczyna byc to odczuwalne. Ale dalej faktyczny minimalny czas synchro zalezy to od konkretnego modelu body.

Przemek_PC
14-05-2011, 12:42
Przy okazji RF-602 pisano już wiele razy o problemach z synchronizacją. Mój 5DI osiąga 1/160 a 1DII już deklarowane 1/250. Jak ktoś ma pecha to 5D krócej niż 1/125 nie zejdzie.

mxw
16-05-2011, 16:46
W tym tygodniu doszły do mnie 2 pary RF-603. Zamówiłem także 2x YN460 II
gratuluję zakupu i teściku! 8-)

napisz jeszcze - jeżeli możesz - gdzie i za ile kupowałeś?
swoją drogą nie wiadomo, czy warto - skoro dostałeś jedną lampę 'stukniętą' - polecać takiego sprzedawcę. no ale napisz chociaż porównawczo.

Przemek_PC
16-05-2011, 20:18
A co z tą lampą jest nie tak? Ja kupiłem na Allegro używaną lampę, która nie chciała się włączyć, rozebrałem ją, podkleiłem gumkę od włącznika folią aluminiową i lampa pracuje jak należy.

nomek
16-05-2011, 21:56
RFki kupiłem tutaj :

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300552247901&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

Sprzedawce jak najbardziej polecam - dobra cena : Przesyłka lotnicza w cenie 100% zadowolenie. Wysłane 5.05 doszło 10. Jak dla mnie 9/10 ( 9 bo było w kopercie a nie w pudełku, ale tak pewnie taniej - może czepiam się ).

Lampki :

http://cgi.ebay.com/YONGNUO-Speedlite-YN460-ii-EOS-10D-20D-30D-40D-50D-/120601634930?pt=Digital_Camera_Flashes&hash=item1c146ae872

W lampce chyba kondensator albo sterowanie siłą błysku nie działa, bo widać minimalny blink przy odpaleniu ( na filmie nie widać ) :

http://www.youtube.com/watch?v=Mec3t2mt4T4

Poza tym rozmawiam z gościem, właśnie chciałem mu odpisać, ale nie bardzo wiem co, bo nie wiem jak mam rozumieć co mi odpowiedział.

Napisałem mu w skrócie, że jedna lampka jest super działa wporzo, przesyłka doszła szybko, ale niestety druga lampa jest zepsuta. Wysłałem mu linka do powyższego filmu i zapytałem jak proponuje rozwiązać tą sytuację, szczególnie biorąc pod uwagę, że w rozmowie przed zamówieniem obiecał sprawdzić lampy przed wysyłką.

Chinczyk dał mi lakoniczną/enigmatyczną odpowiedź :

"ok.we would check it for solution."

Tyle, ani słowa więcej. I nie wiem jak to mam rozumieć, że zastanowią się nad rozwiązaniem i mam czekać na odpowiedź, czy że chcą, żeby im wysłać lampkę i wtedy oni "check it".

Co radzicie ?

mxw
16-05-2011, 22:58
Sprzedawce jak najbardziej polecam
ok, dzięki 8-)

9 bo było w kopercie a nie w pudełku
OMG :shock:

"ok.we would check it for solution."
chmm, faktycznie można zrozumieć na dwa sposoby.
na Twoim miejscu zapytał bym go (równie krótko) czy masz teraz odesłać lampę.

swoją drogą: jak i za ile odsyła się tam sprzęt??

nomek
16-05-2011, 23:14
Może źle się wyraziłem - pudełka z RF były oczywiscie, ale były zapakowane do koperty - chociaż może to i lepiej ;p przynajmniej celnicy się nie zainteresowali :). Co do wysyłki to z tego co sie orientuje wynosi prawie tyle co nowa lampa. Zobaczymy co się uda wywojować.

Pozdrawiam

afoka
17-05-2011, 08:34
Hej,

Planuje zakup podstawowego zestawu czyli 2 urządzeń. I mam pytanie do użytkowników: czy takie konfiguracje zadziałają:

1) Urządzenie #1 na body, w urządzeniu lampa, dodatkowo połączone z aparatem przewodem do wyzwalania migawki. Odpalam na urządzeniu #2 - wykonuje się zdjęcie z błyskiem eTTL? (na logikę wydaje mi się, że tak ale chciałbym być pewny)

2) Urządzenie #1 na statywie, w urządzeniu lampa, aparat obok na drugim statywie. Urządzenie #1 połączone z aparatem przewodem do wyzwalania migawki. Odpalam na urządzeniu #2 - wykonuje się zdjęcie z błyskiem w manualu?

Pozdrawiam Arek

traphezz
17-05-2011, 20:08
Ja ze swoja lampka mialem taki problem ze nie chciala sie zaladowac do zielonej lampki na aku, jak wsadzilem alkaliczne to sie ladowala bez problemu ale co to za interes na bateriach jechac. Nie wiem czemu tak reagowala jakby za niskie napiecie miala. Zrobilem batterypack w ktorym jest 6 aku i lampa laduje sie normalnie i blyska

Sławek
17-05-2011, 21:12
A czy się różnią te wyzwalacze od PHOTTIX STRATO ?

afoka
17-05-2011, 21:52
Uwielbiam takie wyczerpujące odpowiedzi na temat.

nomek
17-05-2011, 22:25
Co do pierwszego Twojego pytanie to nie mam pojęcia - w zapowiedziach wszędzie mówiono, że stopka przepuszcza TTL, jak jest na lamie, natomiast na którejś z aukcji na ebayu była informacja, że nie przenosi. Nie mam lampy z TTL więc Ci nie pomogę w temacie.
ad 2. Nie zadziała w ten sposób.

nomek
19-05-2011, 19:02
ok, dzięki 8-)

swoją drogą: jak i za ile odsyła się tam sprzęt??

Lampkę wysłałem, nie wyszło nawet tak źle - 31 zł - 29.30 przesyłka i jakieś grosze za kopertę bombelkową.

mxw
19-05-2011, 20:13
Lampkę wysłałem, nie wyszło nawet tak źle - 31 zł
no to w tym wypadku rzeczywiście tragedii nie ma.
rozumiem, że chińczyk odpisał, żeby wysyłać, bo wymieni na nową?

Nie mam lampy z TTL więc Ci nie pomogę w temacie.
qr..cze, a skąd jesteś? bo jednak fajnie byłoby to sprawdzić na 100%.
mnie interesuje np. to czy lampa wciśnięta w 603 na sankach aparatu włączy wspomaganie AF...? :roll:

nomek
19-05-2011, 20:21
Z Rybnika... Ale za jakiś czas chyba będę miał okazję sprawdzić co i jak z Ex580.

colinek333
11-06-2011, 14:52
witam. rf 603 nie przenosi ttl nawet jak jest na body i lampa na nim (sprawdzone z metz af 48).
Ja mam taki problem ze chce podlaczyc lampe na sanki( zeby pracowala w ttl) a rf 603 do aparatu przez kabel pc i nie mam pojecia jak to zrobic. Czy podlaczyc pc sync aparatu do pc na wyzwalaczu czy pc sync aparatu do wejscia 2.5mm wyzwalacza?
Czy w ogole jest to mozliwe.Rf 602 na pewno sie da czyzby rf 603 nie?
Pomocy :)

dinderi
11-06-2011, 15:23
Załóż na odbiornik RF-603 lampę, a gniazdo PC w nadajniku zewrzyj np. nożyczkami. Jeśli lampa sie wyzwoli, to i kabelkiem z aparatu też powinno.

colinek333
11-06-2011, 15:37
Tak zrobilem i nic nie wyzwala sie.

Vter
11-06-2011, 16:02
RF-603 na pewno nie zadziała jako nadajnik wyzwalany ze złącza PC - sprawdzałem.
Mam wrażenie, że one są domyślnie odbiornikami, a nadajnikami stają się dopiero po założeniu na aparat (i sterowane więcej niż 2 stykami)

Dlatego wolę RF-602 gdyż tam wiadomo, który element zestawu jest nadajnikiem, a który odbiornikiem.

colinek333
11-06-2011, 16:08
No wlasnie tez mi sie tak wydaje. Bylem pewny ze tak sie da, dlatego kupilem 4 sztuki.
Trzeba bedzie cos kombinowac, bo jakis sposob musi byc.Jakby jeszcze ktos cos wiedzial to piszcie. Z gory dzieki.

colinek333
11-06-2011, 18:46
Ok juz rozwiazany problem. teoretycznie sie nie da ale lutownica jeden kabelek i juz sie da:)
Pozdrfowka

dinderi
11-06-2011, 19:08
Ok juz rozwiazany problem. teoretycznie sie nie da ale lutownica jeden kabelek i juz sie da:)
Pozdrfowka
To może podaj więcej szczegółów, co gdzie przylutowałes. Że "się da", to wie każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie o elektrotechnice.

colinek333
11-06-2011, 21:09
Da sie ale tracimy mozliwosc odpalania zdalnego wyzwalania aparatu. Moze i da sie to zrobic inaczej ale dla mnie to nie ma znaczenia bo mam 3 inne wyzwalacze wiec nie ma problemu.
Po rozebraniu naszego rf 603 mamy 3 kabelki idace od stopki, zero i dwa inne. Ze zlacza pc obcinamy kabelki i przylutuwujemy do ty dwoch na plytce( zero zostawiamy, nie pamietam kolorow).
Teraz podlaczamy aparat przez pc sync do pc wyzwalacza (kabelek male to male pc sync cabel) i dziala:)
Jak ktos jest zainteresowany to piszcie zrobie fotki.
Pozdrawiam

mxw
11-06-2011, 23:50
zrób zrób, zawsze się przydadzą. 8-)

tylko czy przypadkiem takie coś nie załatwiłoby sprawy?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img811.imageshack.us/img811/6966/1654466896.jpg)

Vter
12-06-2011, 01:14
Nie - przejściówka Hamy z PC na gorącą stopkę nie załatwi sprawy (sprawdzałem).
RF-603 nie przechodzi w tryb nadajnika sterowany tylko dwoma stykami (masa i wyzwalanie)

colinek333
12-06-2011, 12:20
Tak jak wyzej. Z takiej przejscowki dostajesz sygnal jak ze zlacza pc sync w aparacie.
Rf-603 przechodzi w stan nadajnika z dwoch stykow tylko ze z wyzwalania i (jak sie domyslam) wspomagania af.

kosdkp
24-06-2011, 18:44
Ma pyt :
czy starsza wersja /nadajnik 602/ wyzwoli 603?
Pozdrawiam

Grzesiek_PL
24-06-2011, 19:31
Ma pyt :
czy starsza wersja /nadajnik 602/ wyzwoli 603?
Pozdrawiam
niestety nie

kosdkp
24-06-2011, 22:24
niestety nie

U szkoda. Dzięki za info !

goobie
27-06-2011, 22:06
Lampkę wysłałem, nie wyszło nawet tak źle - 31 zł - 29.30 przesyłka i jakieś grosze za kopertę bombelkową.

I jak tam Twoja lampka i reklamacja?

forestowy
30-06-2011, 15:49
jak by co to zapraszam do małego testu http://forys.net/test-yongnuo-rf-603/
i tuż obok http://forys.net/test-aputure-trigmaster-plus/

nomek
03-07-2011, 18:02
I jak tam Twoja lampka i reklamacja?

Jak można się było spodziewać po Poczcie Polskiej - oczywiście paczka zaginęła ... Szczerze powiedziawszy dałbym sobie głowę uciąć, że nawet nie opuściła kraju :/

photo_addict
05-07-2011, 20:06
Przeczytajcie sobie recenzje YongNuo RF-603:
http://www.mega-pixel.pl/Test-wyzwalaczy-YongNuo-RF-603-cinfo-pol-43.html

basala
05-07-2011, 20:25
Czytaliśmy. :) Ktoś już kiedyś podał ten link. (Kilka postów wyżej :)).

fabian
05-07-2011, 20:53
Przeczytajcie sobie recenzje YongNuo RF-603:
http://www.mega-pixel.pl/Test-wyzwalaczy-YongNuo-RF-603-cinfo-pol-43.html
oryg. (z lepszej jakością fotkami): http://forys.net/test-yongnuo-rf-603/

basala
05-07-2011, 21:08
qr..cze, a skąd jesteś? bo jednak fajnie byłoby to sprawdzić na 100%. No właśnie. Ja jestem z Poznania i chętnie skorzystam z Twoich, mxw, doświadczeń. :-D Dokonałeś już zakupu? W Chinach czy może jednak w RP*?

* -dostępne (podobno) od ręki w digital24 (http://www.digital24.pl/product_info.php?products_id=5553) na Jawornickiej w Poznaniu.

mxw
06-07-2011, 00:24
chętnie skorzystam z Twoich, mxw, doświadczeń. :-D Dokonałeś już zakupu?
niet. :|

gdy okazało się, że RF-603 nie przenosi nawet sygnału do wspomagania AF do wpiętej na aparacie lampy, mój zapał gwałtownie osłabł.

czekam na RF-604. :wink:

a dziś w plenerze męczyłem się z kablem 3m (oryginał canona), ale przynajmniej miałem i AF i ETTL. :twisted:

basala
06-07-2011, 08:31
gdy okazało się, że RF-603 nie przenosi nawet sygnału do wspomagania AF do wpiętej na aparacie lampy, mój zapał gwałtownie osłabł.

czekam na RF-604. :wink:
Czasem mam wrażenie, że Chińczycy od tanich zamienników bardziej wsłuchują się w głosy użytkowników sprzętu, niż ich "koledzy" z Japonii produkujący i sprzedający oryginalny sprzęt, więc może jest jakaś nadzieja. :)

basala
21-07-2011, 19:25
Sprawiłem sobie bohatera wątku. Dorzuciłem do niego Yongnuo Speedlite YN460-II. Dużo dobrej zabawy. Psuje ją tylko, jak na razie, niezbyt mądre umieszczenie przycisku włączania/wyłączania nadajniko-odbiornika wyzwalacza (bez zdjęcia z niego lampy nie można go wyłączyć).

Na forum Nikona ktoś miał problem, bo nie chciało mu synchronizować nawet 1/200s, dopiero 1/160s załapało, jednak po paru dniach napisał, że ku jego zdziwieniu teraz synchronizuje się bez problemu z 1/250s ( nie ładował baterii, nic nie zmieniał ). Zobaczymy jak będzie u mnie(...)

Przy okazji RF-602 pisano już wiele razy o problemach z synchronizacją. Mój 5DI osiąga 1/160 a 1DII już deklarowane 1/250. Jak ktoś ma pecha to 5D krócej niż 1/125 nie zejdzie. Nie wiem czy przy 5D MkI 1/160 to pech, pewnie jakiś tam problem, ale tylko taki najkrótszy czas osiągam.

PS Proszę o niezadawanie pytań związanych z obsługą techniczną wyzwalaczy -dogadam się z kimś z Poznania, to je przetestujemy. :)

szwayko
22-07-2011, 08:29
RF-603 na pewno nie zadziała jako nadajnik wyzwalany ze złącza PC - sprawdzałem.
Mam wrażenie, że one są domyślnie odbiornikami, a nadajnikami stają się dopiero po założeniu na aparat (i sterowane więcej niż 2 stykami)

Dlatego wolę RF-602 gdyż tam wiadomo, który element zestawu jest nadajnikiem, a który odbiornikiem.

Dokładnie największa zaleta RF-603 w jednym nadajnik i odbiornik to dla ,mnie największa wada. Wole lampę systemową mieć na aparacie dla AF i doświetlania planu. A RF wyzwalać na kabelku PC, dodatkowo nadajnik RF-602 jest mały i lekki i może sobie na kabelku wisieć bez dodatkowych szyn, uchwytów etc. RF-603 jest już duży i podobno na PC nie może być nadajnikiem.

barniGR
06-08-2011, 08:15
Tylko krótkie info... W sieci jest wiele sprzecznych informacji o współpracy RF-603 z lampami Nissin... Otóż Rf-603 v 2.0 + Nissin Di622 Mk II dogadują się świetnie... Problemy są ze starszymi modelami.

ZbYnio
20-09-2011, 12:04
602 nie wyzwala 603 a tak na marginesie to w RF-602 już nie ma PC na nadajniku :(

bartool
21-09-2011, 16:58
Czy rf-603 mogę wyzwolić lampy innych systemów? Np. jeden moduł na sanki aparatu (canon) drugi moduł podpięty pod lampe nikon/sony?

streaker
19-10-2011, 21:23
Czy mieliście kiedyś problemy z tym, że lampa wypada z sanek (brak zabezpieczenia jak np. w pixel rook'ach)?

Tj. lampa z nadajnikiem z sanek aparatu :)

Vter
20-10-2011, 11:19
602 nie wyzwala 603 a tak na marginesie to w RF-602 już nie ma PC na nadajniku :(

Tak i dlatego nadajnik ma teraz nazwę: RF-600TX, a kiedyś było: RF-602TX.

Co gorsza sprzedawcy na ebay'u (dwóch różnych) nie wiedzą/nie chcą wiedzieć, że sprzedają nadajnik bez złącza PC-sync. (przed zakupem pytałem się i miały być RF-602TX).

Na szczęście przerobienie ich na RF-602TX jest proste - jest nawet zaślepiony otwór pod to złącze. Jedyny kłopot to zdobycie samego gniazda. Z tego co widzę, niektórzy stosują jakiekolwiek dostępne małe gniazdo i potem przerabiają kabel PC-sync aby pasował.

tomekd2
20-10-2011, 12:47
A spotkaliście się może z tym, że RF603 ma niby uniwersalne moduły (nadajnik/odbiornik niby bez różnicy), jednak z mojego kompletu jeden z modułów nie potrafi wybudzić lampy Canon 430EZ, drugi wybudza bez problemu (póki lampa się nie wyłączy działa poprawnie).

rafcio_21
28-10-2011, 20:43
Mam zapytanie z nieco innej beczki - czy jakbym podpiął taki wyzwalacz pod stopkę starego aparatu typu Zenit, Practica, to również zadziała? Wiem, że takie stopki mają inne napięcie i się zastanawiam czy byłaby taka możliwość :)

wiktor2323
30-10-2011, 12:37
Mam zapytanie z nieco innej beczki - czy jakbym podpiął taki wyzwalacz pod stopkę starego aparatu typu Zenit, Practica, to również zadziała? Wiem, że takie stopki mają inne napięcie i się zastanawiam czy byłaby taka możliwość :)

Widziałem różne kievy itp z nadajnikami więc sądze że tak;)

sylwek2k
03-11-2011, 14:59

Te aparaty maja mechaniczne zwieranie stykow wyzwalania lampy blyskowej - wiec nie ma powodow, zeby nie dzialalo :)

KuchateK
04-11-2011, 06:25
Mam zapytanie z nieco innej beczki - czy jakbym podpiął taki wyzwalacz pod stopkę starego aparatu typu Zenit, Practica, to również zadziała?
Większość wyzwalaczy zadziała, ale wspomniany w tym wątku RF-603 nie.

Domyślnie RF-603 to odbiornik i dopiero po odebraniu impulsu z aparatu na dodatkowym styku zaczyna pracować jako nadajnik. Stare aparaty wysyłają tylko sygnał wyzwolenia błysku, więc niestety wyzwalacz nigdy nie przełączy się na nadajnik.

Nie powinieneś mieć problemu z poprzednikiem, RF-602. Czytałem, że działa z "antykami".

Wiem, że takie stopki mają inne napięcie i się zastanawiam czy byłaby taka możliwość :)
Stopka (gniazdo PC) dowolnego aparatu to tylko włącznik robiący momentalne zwarcie po pełnym otwarciu migawki. To lampa (czy wyzwalacz) daje napięcie do aparatu. Wszystkie wyzwalacze radiowe pracują przy niskim napięciu, wiec ryzyko uszkodzenia aparatu jest znikome.

agkf
17-11-2011, 14:25
Da sie ale tracimy mozliwosc odpalania zdalnego wyzwalania aparatu. Moze i da sie to zrobic inaczej ale dla mnie to nie ma znaczenia bo mam 3 inne wyzwalacze wiec nie ma problemu.
Po rozebraniu naszego rf 603 mamy 3 kabelki idace od stopki, zero i dwa inne. Ze zlacza pc obcinamy kabelki i przylutuwujemy do ty dwoch na plytce( zero zostawiamy, nie pamietam kolorow).
Teraz podlaczamy aparat przez pc sync do pc wyzwalacza (kabelek male to male pc sync cabel) i dziala:)
Pozdrawiam

Witam,

da radę wstawić fotkę jak przelutowałeś ten nadajnik.

agkf
18-11-2011, 23:34
Ponawiam prośbę o jakieś fotki, jeśli ktoś przerabiał nadajnik na możliwość odpalania kabelkiem aby zwolnić sanki.

I czy to prawda co można wyczytać, że mając nadajnik w sankach i na nim sporą lampkę np. 580II to nie jest zbyt komfortowo bo cały czas jest obawa, że lampa z nadajnikiem się zsunie??

KuchateK
23-11-2011, 08:28
Na Twoje pierwsze pytanie Ci nie odpowiem, dopiero zamówiłem kolejną parę, między innymi z myślą o lutownicy.

A jeśli chodzi o stabilność, to obawę że to wszystko odpadnie potęguje fakt luzu na stopce jaki posiada nadajnik. To w połączeniu z lampą daje denerwujące gibanie się wszystkiego na stopce przy większości ruchów. Ale nawet chcąc wytrząsnąć nadajnik z lampą szło mi to bardzo opornie. Przy normalnym użytkowaniu zanim zgubisz lampę z pewnością najpierw przestanie Ci błyskać po częściowym wysunięciu, co też irytuje.

Jak o coś zaczepisz to niestety brak blokady może spowodować zgubienie lampy. Ja już sam nadajnik zrzuciłem lekkim puknięciem.

agkf
23-11-2011, 10:31
Dzięki za odpowiedź, chciałem tylko potwierdzić zasłyszane rewelacje, dla mnie to dyskwalifikuje 603 (wesela), chyba, że jeszcze ta lutownica.. ale jakoś nikt nie chce napisać czy to serio da się przerobić i wspomóc fotkami ;(
Z 602 robi się dramat z dostępnością i ceny szaleją ale chyba i tak mój wybór padnie na 602.
Mam jeszcze kilka dni na zastanowienie to może ktoś coś z tym lutowaniem jeszcze podpowie??

chawison
27-11-2011, 00:17

TAK- potwierdzam nie ma problemu z poprawnoscia działania :)

jeesoo
14-03-2012, 18:59
Pozdrawiam

3 szybki pytanka :

1. czy po takiej przeróbce system nie traci zdolności wybudzania lamp podłączonych pod odbiorniki ?

2. jezeli nie to czy te lampy przy takiej konfiguracji po przeróbce w ogóle są zdolne do przejścia w tryb stand-by ?

3. jest szansa w końcu zobaczyć na zdjęciu jak to zostało polutowane ?

thx

jeesoo
14-03-2012, 20:02
i 4 !

http://www.ebay.co.uk/itm/Pixel-TF-321-TTL-Hot-Shoe-Converter-PC-Sync-Socket-Convert-Adapter-Canon-/290677790718?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraFlashUnits_JN&hash=item43adbf17fe

a może takie coś by pomogło bez przelutowywania ...

oszczepnik
25-04-2012, 17:28
Odkopię trochę, można fotkę z tymi magicznymi lutami.
pzdr

zejleman
14-05-2012, 16:15
Witam

Zakupiłem niedawno komplecik 3 wyzwalaczy YN RF-603.
Przeraziły mnie - brak blokady na stopkę body oraz brak przenoszenia TTL.
Tak więc postanowiłem pogrzebać trochę w jednym z wyzwalaczy i efekt jest "miodzio"

http://imageshack.us/f/560/minimg6018.jpg

1. Rozkręcamy 3 śruby mocujące
2. Usuwamy przewody Y,W,G prowadzące od stopki do płytki drukowanej
3. Usuwamy przewody biegnące od gniazda PC synchro
(czarny, masę możemy zostawić - ja nie potrzebnie go odlutowałem)
4. Między punkty Y,W wlutowujemy opornik 150 kohm
5. Od środkowego punktu PC ciągniemy kabelek do punktu W

Masa gniazda PC może zostać lub być przylutowana do punktu G

Po przeróbce skręcamy nadajnik, wkładamy baterię i załączamy nadajnik.
Dioda z prawej i lewej strony powinna świecić się na zielono.
Przycisk na wyzwalaczu będzie nam teraz służył do wybudzania lamp.
Po jego naciśnięciu do oporu dioda z prawej strony od wejścia PC powinna błysnąć na czerwono ( to znaczy że układ pracuje poprawnie)
Kupujemy przewodzik "male PC to male PC" i łączymy gniazda PC w body i PC w wyzwalaczu.

UWAGA!!! Po tej przeróbce nie powinno się wsuwać nadajnika na sanki aparatu, oraz lampy na sanki wyzwalacza.
Jedynym minusem tej przeróbki jest utrata funkcji zdalnego wyzwalania migawki (jeżeli ma się jeszcze dwa inne to żadna strata).
Synchronizacja współpracuje nadal do 1/250 sekundy

Życzę udanych błysków

Michał N.

w razie pytań można śmiało pisać na

zejleman@gmail.com