Zobacz pełną wersję : Lista skradzionego sprzętu (2)
Ja pisze z praktyki, nie z ksiazek.
I się nie utrzymuje...mam tego przykłady z samochodami.
No nie, ale co sie straci czasu i nerwow...
RobertON
05-09-2014, 21:29
No nie, ale co sie straci czasu i nerwow...
Właśnie, piszę z sądowej praktyki.
No, czyli mozesz potwierdzic kierowanie niejednokrotnie absurdalnych aktow oskarzenia i strate czasu i nerwow przez delikwenta.
Właśnie, piszę z sądowej praktyki.
Z sądowej praktyki: nie traci się czasu i nerwów
RobertON
05-09-2014, 21:34
No, czyli mozesz potwierdzic kierowanie niejednokrotnie absurdalnych aktow oskarzenia i strate czasu i nerwow przez delikwenta.
Zdecydowanie - dobrze jak Sąd I instancji załapie o co chodzi.
A jak nie, to niestety bzdurne postępowania da się w Okręgu wyprostować...albo nie...eeech, to nie temat na forum fotograficzne.
RobertON - akt oskarżenia w takich sprawach - proszę podaj ile takich spraw znasz ?
RobertON
05-09-2014, 21:37
RobertON - akt oskarżenia w takich sprawach - proszę podaj ile takich spraw znasz ?
Znam przykłady samochodowe, ale jako biegły nie mogę o tym pisać ani rozmawiać poza Sądem. Kropka.
Znam przykłady samochodowe, ale jako biegły nie mogę o tym pisać ani rozmawiać poza Sądem. Kropka.
Znam to od innej strony:
Sprawa wygląda tak:
"A" kradnie
"B" kupuje np na allegro
"C" - właściciel znalazł swój towar
"B" oddaje skradziony towar, na przesłuchaniu pokazuje dowód zakupu i wraca do domu
Ścigają "A" albo .....
Podsumowanie:
"A" zarobił
"B" stracił
"C" jest na 0
A osobnik B ma i tak sprawe o nieumyslne paserstwo. Nie zawsze, lecz czesto. Kilkadziesiat przypadkow znanych mi osobiscie. Jesli wiesz lepiej, to gratulacje.
Wracając do tematu pudełek to powiem tylko że temat jest śmieszny. Jedni kupują body z obiektywem i nie ma w zestawie pudełka na obiektyw chyba że tylko do body. Ja wychodzę z założenia jest ok fajnie trzymam, jeśli nie ma to nie robię z tego problemu i nie szukam domysłów że kradziony.
Druga sprawa pudełko też można kupić na allegro. Sam kiedyś kupowałem canona 50d dostałem pudełko po 5d mk III i byłem w szoku jak sprzedałem je na allegro za 50 zł.
Jako że kiedyś sprzedałem sporo sprzętu foto to powiem że niektórzy ludzie są marionetkami uzależnionymi od posiadania pudełek.
RobertON
05-09-2014, 21:48
Podsumowanie:
"A" zarobił
"B" stracił
"C" jest na 0
Oby to wszystko było takie proste, przy tym bezstresowe.
Wówczas prokuratura pisałaby same umorzenia...
A osobnik B ma i tak sprawe o nieumyslne paserstwo. Nie zawsze, lecz czesto. Kilkadziesiat przypadkow znanych mi osobiscie. Jesli wiesz lepiej, to gratulacje.
W skali kraju za pewnie i kilka tysięcy takich spraw będzie.
Ale zastanówmy się w jaki sposób jest to rozpatrywane przez sąd.
Zostaniesz skazany za paserstwo nieumyślne jeżeli były jakiekolwiek przesłanki do tego, że mogłeś mieć podejrzenie o fakcie, że przedmiot był kradziony.
Już do tego jest daleko. Kupując na allegro (a zakładamy ze tak było) jesteś z góry skazany na niewinność.
Na jakiej podstawie wnosisz?
Oby to wszystko było takie proste, przy tym bezstresowe.
Wówczas prokuratura pisałaby same umorzenia...
Nie jest bezstresowe, niestety. Zazwyczaj B najwięcej na tym traci
niektórzy ludzie są marionetkami uzależnionymi od posiadania pudełek
Beznadziejnie upraszczasz sprawę.
Wszyscy zainteresowani zakupem szkła i pudełka mają na mysli zakup zestawu:
-towar
-opakowanie (zawsze jest,nawet zwykłe białe)
-dowód zakupu
- ew. gwarancja
Nie kupuję obiektywów z drugiej ręki,ale kilka sprzedałem.
W/w zestaw przekonywał kupujacych.
Twoja zacheta do kupowania drogiego sprzetu bez dodatków traci allehandrowym marketingiem .
Na jakiej podstawie wnosisz?
Co wnoszę ? Napisałem jak to wygląda w rzeczywistości. Nie róbcie z ludzi złodziei jeżeli ich największym przewinieniem był zakup towaru z zamiarem zarobienia.
Nie. Wypisujesz bajki malo majace wspolnego z realiami naszego kraju. A pretensje kieruj do policji i prokuratury.
Beznadziejnie upraszczasz sprawę.
Wszyscy zainteresowani zakupem szkła i pudełka mają na mysli zakup zestawu:
-towar
-opakowanie (zawsze jest,nawet zwykłe białe)
-dowód zakupu
- ew. gwarancja
Nie kupuję obiektywów z drugiej ręki,ale kilka sprzedałem.
W/w zestaw przekonywał kupujacych.
Twoja zacheta do kupowania drogiego sprzetu bez dodatków traci allehandrowym marketingiem .
To ja teraz nie rozumiem.
Uwielbiam aparaty, obiektywy, fotografię, itd
Jeden chce mieć jacht, drugi ferrari, ja chcę coś innego
Jakiś czas temu postawiłem sobie za cel w życiu ze przetestuję wszystkie aparaty i obiektywy
Nie stać mnie na nowe, więc kupuję używane.
Kupuje, pobawię się i sprzedaję.
Nie zarobię ale jestem szczęśliwy
Kupiłem dużo, więc pewnie i coś lewego się trafiło.
Jestem złodziejem ?
My nie piszemy o kradziezy a nieumyslnym paserstwie. Jesli tego nie rozumiesz, to dyskusja jest totalnie bezcelowa
Nie. Wypisujesz bajki malo majace wspolnego z realiami naszego kraju. A pretensje kieruj do policji i prokuratury.
Ale ja nie mam pretensji. Jeżeli realia sa inne to proszę napisz jakie sa, będziemy dyskutować
Napisalem. Ty wiesz lepiej. Pytalem skad, ale albo nie zrozumiales pytania albo je zbyles.
Trudno.
My nie piszemy o kradziezy a nieumyslnym paserstwie. Jesli tego nie rozumiesz, to dyskusja jest totalnie bezcelowa
No to jeszcze raz. Czym jest nieumyślne paserstwo ?
No to jeszcze raz. Czym jest nieumyślne paserstwo ?
Skoro o tym dyskutujes to powinienes wiedziec.
Skoro o tym dyskutujes to powinienes wiedziec.
Możesz zostać nieumyślnym paserem na wiele sposobów
Wiele zależy od tego czy zostaną odnalezione/przedstawione przesłanki za tym, ze mogłeś/wiedziałeś o tym że przedmiot mógł być kradziony.
Przedstawiłem przykład: zakup allegro - jesteś niewinny
Lombard - właściciele to paserzy, nieumyślni ale gdybyśmy szli tym tokiem rozumowania to w chwili założenia DG Lombard godzimy się na paserstwo
Kupiłeś na targu/rynku/od kolegi/ w ciemnej bramie - sprawa potoczy się inaczej niż w przypadku zakupu na Allegro.
Chciałbym abyś zrozumiał jedno: od nieumyślnego paserstwa jest baaardzo długa droga do paserstwa
A napisz mi jeszcze jaka masz praktyke w temacie, ze sie mnie pouczasz?
A napisz mi jeszcze jaka masz praktyke w temacie, ze sie mnie pouczasz?
Korci mnie, ale nie mogę
Korci mnie, ale nie mogę
I proszę pozostawmy nasze dyskusje na poziomie przyjacielskim.
--- Kolejny post ---
Rozumiem. Dobranoc.
Dobranoc. Nie pouczam cię. Prowadzimy dyskusję
Panowie proponuje wrocici skupic sie na TEMACIE tego posta.
Wykop.pl - Zobacz: Znaleziono aparat Nikon D7000 - potrzebny wykop efekt! (http://www.wykop.pl/ramka/2235388/znaleziono-aparat-nikon-d7000-potrzebny-wykop-efekt/)
Poza szczegółami dot. pokrowca, jest możliwość weryfikacji właściciela, np. po numerze seryjnym body oraz dokumentach zakupu (np. karta gwarancyjna z wpisanym numerem body). Pozdrawiam.
marekvulkan
29-12-2014, 21:49
no i niestety spotkało to i moich znajomych.
włamali się do domu i skradziono aparat 50D z obiektywem Canon 24-70
niestety dostałem tylko numer seryjny obiektywu : 3240263
sprzęt został skradziony bez opakowań i dodatków.
do tego wszystkiego poszedł macbook 2.2 ghz intel core 2 duo
jak tylko dostane resztę numerów seryjnych, od razu zeedytuje posta!
z góry dzięki za info-
jkc pisać na amokphoto@gmail.com
Kupiłem w/w obiektyw na allegro w sierpniu 2014 roku.
Po odkryciu że obiektyw pochodzi z kradzieży i oddaniu go Policji,
na początku września sprzedający po kilku deklaracjach obiecał że odda mi pieniądze, niestety skończyło się tylko na jego deklaracjach.
Dzięki temu że ("na szczęście") kupiłem obiektyw przez PayU złożyłem wniosek o zwrot pieniędzy od allegro z programu ochrony kupujących.
Allegro zwróciło mi pieniądze, choć trochę to trwało (ale nie z winy allegro tylko prokuratury - przesyłanie dokumentów trwa wieki)
Dzięki powyższemu wpisowi od Amok obiektyw powróci/ł do właścicieli.
Witam.
Tak dość nietypowo, ale jeśli ktoś coś widział/ktoś coś wie, to bardzo prosimy o pomoc!
Są to "cytaty", stąd taka forma wypowiedzi.
UWAGA !! W WARSZAWIE ZOSTAL SKRADZIONY APARAT CANON 5D MK2 Z DWOMA OBIEKTYWAMI ORAZ 2 LAMPY ...CECHY SZCZEGOLNE APARATU TO PEKNIETY U GORY EKRANIK . OSOBA ODPOWIEDZIALNA ZA KRADZIEZ JEST PAN <usunieto-dane-osobowe>. OSOBA TA UKRADLA TEZ OBIEKTYW DO HASELLBLAD ORAZ APARAT OLIMPUS Z OBIEKTYWAMI O MAC'U ( KOMPUTERZE ) NIE WSPOMNE . PILNIE POSZUKUJEMY SPRZETU JAK ROWNIEZ WYMIENIONEJ OSOBY.JESLI KONTAKTOWAL SIE Z TOBA LUB WIESZ GDZIE PRZEBYWA PROSZE PISZ PRIV. Prosze udostępniajcie tą wiadomość , może uda sie odzyskać choc jeden z wymienionych sprzetow!!!w imieniu poszkodowanych dziękuję za pomoc.
https://www.facebook.com/ZBYLSAUNDMASACZUSETSENDSAUNDSYSTEM/posts/319282818270644?fref=nf&pnref=story
Druga część:
Nigdy nie przypuszczałem, że będę pisał post nie o aparatach, a o ludzkiej niegodziwości. Moi kochani mam do Was prośbę. Na przełomie września i pażdziernika wyłudzono ode mnie obiektyw i aparat fotograficzny. O McBooku nie wspomnę. Obiektyw to HCD 28mm f:4,0 do Hasselblada H4D. Jest tego w Polsce niewiele, albo generalnie krąży teraz mój. Mógł być sprzedany, zamieniony albo transakcja wiązana. Aparat to Olympus OM-D z dwoma obiektywami nr V204045BE020 E 270. Od dwóch m-cy proszę o zwrot sprzętu, bez rezulatów. Roześlijcie "wici", gdzie się da. Może ktoś trafi na taki sprzęt. Sprawę zbada oczywiście policja, ale internet, jak mówią, to potęga. Człowiek, który wyłudził ten sprzęt, pracuje moim Olympusem. Przynajmniej reklamuje go na swojej stronie. Prawnik, który zajmuje się sprawą zabronił mi napisać imiennie o kogo chodzi. Mój telefon to 509041987, czynny zawsze.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=813605932011755&id=547700565268961&fref=nf&pnref=story
Jeśli ktoś miałby jakieś wieści, bardzo prosimy o pomoc!
Nie zaginal komus?
CANON EOS 5D MKII + EF 24-105MM F/4 L IS USM + 32 (5048542913) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mkii-ef-24-105mm-f-4-l-is-usm-32-i5048542913.html)
Nie zaginal komus?
CANON EOS 5D MKII + EF 24-105MM F/4 L IS USM + 32 (5048542913) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mkii-ef-24-105mm-f-4-l-is-usm-32-i5048542913.html)
A dlaczego pytasz ?
Zaginął aparat Canon 6D nr body (21)243020004680 + obiektyw Canon 24-105 f4 IS + Karta SanDisk Extreme 16GB. Sprzęt był w czarnej torbie na ramię. Pasek na ramię był jasny. Za znalezienie czeka nagroda!
piwny_radek
08-03-2015, 01:08
W piątek 6go marca w Krakowie zaginęły mi następujące rzeczy:
- aparat Fuji X-T1; SN: 42M07672; znaki szczególne: zaklejony czarną taśmą napis Fujifilm, doczepiony skórzany pasek z Zenita przerobiony na pasek nadgarstkowy
- obiektyw Fujinon XF 35mm 1.4 R; SN: 47A02099
Jeśli ktoś zauważyłby, aukcje czy inne oferty sprzedaży takiego sprzętu, prosiłbym o kontakt.
mail: piwnyradek@gmail.com
https://www.facebook.com/PiwnyRadek/posts/1785453605013013
Zaginął aparat Fuji z obiektywem. Proszę o pomoc w odnalezieniu zguby. - Wykop.pl (http://www.wykop.pl/link/2433267/zaginal-aparat-fuji-z-obiektywem-prosze-o-pomoc-w-odnalezieniu-zguby)
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
udostępniam :
!! UWAGA Skradziono sprzęt fotograficzny z domu pod Krakowem !!
Jak ktoś widziałbym na allegro/ebay/giełdzie/lombardzie itd. coś z tego sprzętu proszę o kontakt. tel. 600 41 77 31
aparat Leica M 240 â nr fab. 04708758
obiektyw Leica 50/1.4
aparat Canon EOS 1D X â nr fab. 043011000149
obiektyw Canon TS-E 17mm f/4L â nr fab. 35793
obiektyw Canon TS-E 24mm f/3.5L II â nr fab. 33443
obiektyw Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM
obiektyw Canon EF 24-70mm f/2.8L USM â nr fab. 1259830
obiektyw Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM â nr fab. 15400690
obiektyw Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro â nr fab. 304104
lampa błyskowa Canon Speedlite 580 ex II
lampa błyskowa Canon Speedlite 420 ex
macbook pro 13â Retina i5 2,5GHz 8GB/128SSD model 2012 â nr fab. C02JFH4UDR53
oraz dyski z moimi zdjęciami.
proszę o udostępnianie gdzie się da.
UWAGA Dnia 5/6 kwietnia w nocy został skradziony sprzęt fotograficzny podczas włamania do mieszkania w Warszawie:
Canona 7D nr seryjny : (21) 0480401196
Canona 400mm f 5.6 nr seryjny : (21) 00126267
Tamron 17-50 2.8
Sigma 105 Makro 2.8
Lampy Yongnuo 568 ex II o nr seryjnym: 64025333
Yongnuo 560 IV o nr seryjnym: 52005202
Wszystko było w plecaku Lowepro flipside 400 AW.
Wszystkie dokumenty i pudełka na szczęście nie zostały skradzione
Jeśli ktoś zauważy na aukcji, lombardzie giełdzie, targowisku bardzo proszę o kontakt 508-407-901 , kamilczyzewski87@gmail.com Dla osoby która pomoże w odnaleźć sprzęt czeka nagroda
Pytanie chyba retoryczne:znasz nr obiektywów?
MaksymilianH
01-05-2015, 13:23
Witam was serdecznie.
Skradziono mi w Krakowie, w nocy z 29 na 30 kwietnia następujący sprzęt.
Canon 1D MK III - s/n 551565 - wszystkie znaczki zaklejone czarną taśmą izolacyjną, szybka ochronna na dużym LCD, reszta ekranów zaklejona folią, lekko zardzewiałe dwie śrubki od spodu, brak innych oznak użytkowania.
Przebieg nigdy nie mierzony, aparat od "nowości" w moich rękach, myślę że zrobiliśmy wspólnie około 50-70 tys zdjeć. Na oryginalny pasek założona akcesoryjna nakładka.
Canon 50mm 1.4 - z dołożoną akcesoryjną osłoną przeciwsłoneczną wyklejoną zielonym materiałem wewnątrz. Częściowo obklejony czarną taśmą izolacyjną. Ciężko chodził pierścień ostrości, obiektyw daleki od idealnego stanu wizualnego. Numer seryjny napiszę po powrocie do domu.
Canon 70-200mm 2.8 - Bardzo charakterystyczny. Oryginalna osłona przeciwsłoneczna lekko luźna, mocno porysowany, lekkie odpryski farby, przednia soczewka bardzo mocno porysowana, brak jednej ze śrub na miejscu mocowania statywowego (jego równiez brak). Mocno wytarte mocowanie. Numer seryjny napiszę po powrocie do domu.
Sigma 12-24 I wersja - Obiektyw chyba najatrakcyjniejszy wizualnie, we wzorowym stanie technicznym, jednak z małym ale widocznym defektem - częśc "wbudowanej" osłony przeciwsłonecznej lekkie wygięta do przodu, ze śladamy prostowania kombinerkami. Do tego "domowe" mocowanie na filtry zrobione z gumowej osłony przeciwsłonecznej. Szkła ładne. Numer seryjny napiszę po powrocie do domu.
Canon 540 EZ - lampa wizualnie sfatygowana, napisy lekko powycierane, wyrwany wyciągany odblask, mała biała kartka, czy jak to się nazywa.
Mechanicznie 100% sprawna. Lekkie luzy. - Numeru nie znajdę.
CF - Sandisk Extreme III 8GB x 2
SD - Sandisk Extreme 8GB, Lexar 2GB
Całośc w plecaku LowePro Mini Trekker Classic, opakowana w domowej roboty pokrowce z zielonego materiału - widoczne na zdjęciu.
Poza tym w krakowie znajdowały się nagrody za zwycięstwo w konkursie.
Tj. Dyplom, vouchery na 200 darmowych odbitek, wydanie dużej foto książki, informacja o publikacji w doc! magazine, albumy fotograficzne, i kilka drobiazgów.
+ Dokumenty na Erasmusa,
+ Pióro wieczne Daniel Hechter z lat 70 - złota stalówka
+ Notatnik
+ nieistotne drobiazgi.
I rzeczy koleżanki:
Iphone 4
imei: 013125007900566
seria: DNP HGSS 3 DPON
model: A1332
+ portfel, torba, pieniądze.
Jeśli wiesz cokolwiek na temat sprzętu, coś podobnego rzuci ci się w oczy, daj mi proszę znak.
Nazywam się Maksymilian Jeremi Hryniewicki -
Tel: 570 723 341
Email: maksjeremi@gmail.com
Jeśli chcesz pozostać anonimowy - napisz do mnie list na adres:
Laurowa 25a 03-197 Warszawa
+ link do facebookowego wydarzenia:
https://www.facebook.com/events/815562535195566/
Poszukiwany canon 5dmII i szklo 35mm1.4 (uszkodzony pierścień ostrości, szkło działało tylko z AF). Kolega stracil plecak ze sprzetem w Konstancinie. Gdyby ktos znalazl podejrzaną (tanią) aukcje/ogloszenie to poproszę o info. numery aparatu: 0530315503 nr obiektywu: 00107835.
xxkomarxx
03-06-2015, 09:47
1 czerwca 2015r w Marklowicach (rejon Pragi, Wilchw, Połomi) ktoś włamał się do domu i podprowadził kilka rzeczy. Jeśli traficie na jakiś ślad bardzo broszę o kontakt pod numerem telefonu 695194273
Za pomoc w odzyskaniu sprzętu przewidziana jest nagroda.
Lista rzeczy które zostały skradzione
- Laptop ASUS N 53 S nr 3060553 na którym znajdują się bardzo ważne dane
- Aparat NIKON D 5000 nr 6458571
- Aparat casio nr na razie nie znam
- Obiektyw AF 18-270 F/3.5-6.3 TAMRON nr 088232;
- Obiektyw TAMRON AF 17-50 F/28 XR Di II vc nr 000700 SP
- Kamera PANASONIC HDC-SD9 nr A8HR00291
- Kamera AEE MagiCam S71 Touch nr ADZEAR0520
- Lampa błyskowa NISSIN Di622 Mark II nr 110720188 ?
- Lornetka Dioptex made in USSR 15*50 lekko poobijana
gagulski
11-07-2015, 19:57
Witam
Dziś rano (11.07.2015) w Krakowie z mieszkania na ul. Żabiniec skradziono sprzęt:
Canon 1DS Mark III nr seryjny: 621817
oraz obiektyw
Canon 24-70, f 2,8, nr seryjny: 206106
Pozdrawiam
Bielak27
16-08-2015, 09:43
Canon Eos5 mark III o numerze seryjnym: 5260B011[AA] (21)273022004243
Obiektywy: 70-200 USM IS o numerze seryjnym: 7042A002[AA] (21)00466368
24-70 o numerze seryjnym: 8014A002[AA] (21)01103033
MacBook pro 17" o numerze seryjnym: C02HJ0RYDV10
MacBook pro 15" o numerze seryjnym: C02GM3FSDV7P
Skradziony we wtorek 8 września 2016 wieczorem z mieszkania w Krakowie
Canon EOS 1100D wraz z obiektywem kitowym, ładowarką, kablami i czarną torbą na aparat
Nr seryjny 163063181775
Znak szczególny: wypalone zagłębienie w deklu do obiektywu
Pamiętajcie o wrzuceniu swojego przykładowego zdjęcia z EXIF-em z ukradzionych aparatów do Stolen Camera Finder - find your photos, find your camera (http://www.stolencamerafinder.com/) i ewentualnie zarejestrujcie się tam (chyba odppłatnie) i podajcie ten numer co system ze zdjęcia wyciągnie.
Uprzejmie forumowiczów proszę o pomoc w odnalezieniu zaginionego sprzętu fotograficznego. Pozostawiłem go w tramwaju linii 3 lub 24 w Krakowie w dniu 10 września ok. godziny 18:00. W czarnej torbie fotograficznej Benro znajdowała się lustrzanka Canon EOS 60D o nr seryjnym 2831421393 wraz z obiektywem Sigma 18-250 o nr seryjnym 13695525. Aparat zawiera istotne dla mnie zdjęcia oraz stanowi dla mnie dużą wartość sentymentalną. Oferuję znalazcy sowitą nagrodę. Proszę o kontakt pod nr telefonu: 501 737 167 lub adresem e-mail: miroslaw.piotrowskiPL@gmail.com
Szanowni Forumowicze,
Pełny szczęścia informuję, iż sprzęt został odnaleziony i zwrócony. Serdecznie dziękuję Panu Piotrowi z Krakowa za uczciwość. Niech dobro będzie z Panem. Mirek
Trzeba wierzyć, że jednak są na świecie uczciwi ludzie. Trzeba, jak w poprzednim poście o tym pisać.
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
FlatEric
31-10-2015, 23:16
\Informacja od olegi z forumpphoto.pl, kradzież w dniu 23 października br. w Barcicach:
Słuchajcie stała się przykra sprawa, mianowicie zostało mi skradziony praktycznie cały sprzęt foto ;(
Dokładnie chodzi tu o:
- body canon 40D
- tokina 11-16
- sigma 100-300 f4
- plecak foto JPA
- 2 karty pamięci CF 2gb i 4 gb
-kilka drobiazgów któe były w plecaku jak szmatki do czysczenia szkieł, płyn, filtr UV itp.
Sprawa jest zgłoszona na policję, facet jest już namierzony, ale prawdopodobnie sprzęt został już sprzedany/ dany w zastaw (moje podejrzenia). Prośba jest taka żebyście mieli oczy i uszy otwarte, i ewentualnie udostępniali to na innych forach gdzie ewentualnie jeszcze jesteście. Wiem że pewnie niewiele to da, no ale trzeba walczyć...
Na chwilę obecną nie mam numerów seryjnych ;( Będę próbował odzyskać numer body z plików RAW, może się uda...
Dnia 20-10-2015 skradziono/przywłaszczono obiektyw Nikkor 50 1.4 G AF-S(wraz z wyposażeniem- pudełko, pokrowiec, dekielki, osłona, karta gwarancyjna)
Numer seryjny: 241898
Kontakt: jan.nowa3@op.pl
"podaj dalej"- dziękuję!
uwaga ! w Łodzi brutalnie pobito fotografa, skradziono :
Nikon D5300
SB900
Sigma 18-35 1.8
Mac Book Pro 15`` matowa matryca ssd i7 bez napędu
iPhone 5
chłopak jest w ciężkim stanie, jakiekolwiek info - natychmiast proszę o PW
Witam
Skradziono mi Canona EOS 500D wraz z kitowym obiektywem 18-55
W środku znajdowała się karta pamięci sandisk extreme
Cechą charakterystyczną było zmienione fimware na magic lattern
Numer seryjny 0430160114
kontakt grymda@gmail.com
Mówią że człowiek uczy się całe życie, szkoda tylko że na własnych błędach... Niestety nie można ani odrobinę ufać ludziom... gdyby więc komuś rzucił się w oczy aparat Canon 60D z numerem seryjnym 2731422418, a na dodatek z gripem który nie ma gumowej zaślepki i z obiektywem Canon 50 1.8 to proszę o informację
Wrzucam znalezione na fb aby ktoś zwrócił uwagę jak będzie kupował używany sprzęt.
Jeden z użytkowników fb napisał ... https://www.facebook.com/silukasz?fref=nf
"Ku przestrodze:
Wczoraj 15-12-2015 około godziny 17:00 mój brat padł ofiarą oszustwa i stracił cały sprzęt fotograficzny z powodu swojej naiwności i zbytniej ufności.
W skrócie:
Ogłoszenie na OLX. Po kilkunastu dniach od wystawienia dzwoni potencjalny klient, któremu zależy na czasie, bo sprzęt ma być na prezent. Po uzgodnieniu ceny, zapewnienie o dokonanym przelewie oraz fałszywe potwierdzenie przelewu.
Rzekomy klient jest z Torunia, a aparat w Krakowie. Kupujący prosi, aby aparat mógł odebrać jego kolega , który akurat jest w pobliżu. Reszty można się domyśleć... Sprzęt przekazany (wiem, że głupio) dla obcego człowieka, oczywiście potwierdzenie przelewu sfałszowane, numer telefonu wyłączony.
Oto co padło łupem złodziei, gdyby komuś coś rzuciło się w oczy:
Canon 5D Mark II + Grip,
Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD,
Canon EF 85mm f1/8 USM,
Lampa Canon EOS600EX-RT
Statyw Fancier
Plecak ASITUS.PL
Stabilizator nadgarstka,
Dyfuzor,
2 x karta pamięci 16DB
3x bateria, ładowarka, pasek, oryginalne oprogramowanie na płytach CD,
8x akumulatorki varta 2100 mAh
Wężyk spustowy,
Zestaw książek Sekret Mistrza Fotografii Cyfrowej Scotta Kelbbyâego
Przebieg migawki to 27903; numer seryjny aparatu: 4262106507
Kto może niech udostępni informację, aby nikomu się nie przydarzyło podobnie.
I kolejna sprawa. Oby nikt nie kupił kradzionego sprzętu:
"Dzisiaj w nocy zostaliśmy okradzeni. Podczas gdy spaliśmy złodzieje rozwiercili drzwi tarasowe i splądrowali dom.
Straciłem cały sprzęt fotograficzny.
Poniżej dane o tym co zginęło, prośba o udostępnianie.
EOS 5d mk1 nr 0630307829
EOS 5d mk2 nr 0430307750
EOS 5d mk3 nr s/n 253020002151
Canon fisheye 15 mm f2,8 nr 2535A011
Canon 20mm EF f 2,8 USM 2509A004
Canon 35 mm f1,4 L nr 2512A002
Canon 50 mm f1,4 nr 2515A003
Canon 85 mm f1,8 nr 20150117
Canon 135 mm f2 L nr 2520A005
Dwie lampy Canon Speedlite 580 EX
Macbook pro 15 cali w plastikowej obudowie z widocznymi pęknięciami
Wyzwalacze Bowens Pulsar x 3
Lampy Bowens Gemini 750 WS x 2
Statywy Bowens x 3
Filtry ND Heliopan
Specialistyczne Filry astronomiczne
Statyw manfrotto ze stopką mocującą na dwa aparaty
https://www.facebook.com/antoni.loskot
W poniedziałek 11.stycznia br. w Krakowie dokonano kradzieży:
- Aparatu Canon 50D nr seryjny 1530720034
- Obiektyw Canon 55-250 IS
- Obiektyw Canon 18-55 9K (KIT)
- 3 karty pamieci CF
- 3 Laptopy
W razie gdyby ktoś zobaczył coś podejrzanego proszę o kontakt.
milo2710
14-01-2016, 12:14
W Krakowie dokonano kradzieży:
- Aparat Fotograficzny Canon EOS 6D Nr Seryjny: 063025003235
- obiektyw Canon 24-70 mm f/4.0L EF IS USM, Nr seryjny: 0200011560
- obiektyw Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM, Nr seryjny: 0000505be1
- lampa błyskowa Canon 270 EX II
- karta SANDISK 64 GB SD SDXC EXTREME UHS-1
- statyw VELBON
- torba na aparat TAMRAC
- 2 akumulatorki + ładowarka
Proszę o kontakt jeśli ktoś będzie miał jakieś informacje.
Wieczorem 29 stycznia 2016 w Piasecznie pod Warszawą skradziono mi sprzęt fotograficzny. Do części mam numery seryjne, nie do wszystkiego. Lista poniżej.
Obiektyw Canon 35/1.4 L SN:122976
Obiektyw Canon 135/2.0 L SN:201249
Obiektyw Canon 85/1.8 USM SN:57801676 (nie działa autofocus, obiektyw jest obity)
Obiektyw Canon 17-40/4.0 L (brak numeru)
Aparat Canon 5D (brak numeru)
Aparat Canon 5D (brak numeru)
Sprawdź numer w exifie.
Arti1324
11-02-2016, 00:40
Witam w Poznaniu w dniu 30 Kwietnia sobota W godzinach 10:40-10:55 na opuszczonym stadionie warty przy targowisku Bema, Dolna Wilda podczas sesji. Skradziono:
-Czarną torbę:ISY IPB 3100 na aparat
Znajdowały się w niej następujące rzeczy :
- Obiektyw Nikon AF-S DX VR Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G IF-ED Nr seryjny:569423
- Karta pamięci SANDISK 124068 MICRO SD 64GB ULTRA Z Adapterem
- Filtr UV SELCO 52
- Filtr polaryzacyjny CPL SELCO 52
- Tulipan do powyższego obiektywu
- kabelek do podłączenia aparatu do pc
Arti1324
11-02-2016, 02:29
Kontakt:retroartik@gmail.com
Witam
proszę o przeczytanie
https://www.facebook.com/StudioAbsynt/posts/813324795464430?fref=nf
znajomym dziś skradzion
publikuję w imieniu okradzionego kolegi :
UWAGA!!! UWAGA!!!
Witam, w nocy ok. godz.3 z soboty na niedzielę (30-31.07) skradziono mi torbę ze sprzętem foto oraz telefonem.
Zdarzenie miało miejsce pod Mc'Donald'em w Łodzi na skrzyżowaniu ul. Włókniarzy i ul. Wielkopolskiej.
Jeśli ktoś posiada jakiekolwiek informację, lub jest w posiadaniu tego sprzętu proszę o kontakt na fb, mail: filipmajewskifoto@o2.pl lub pod nr. tel 791 977 697.
Jest jeszcze szansa załatwić tą sprawę polubownie jeśli odzyskam sprzęt do najbliższej środy (3.08)
Nagroda za pomoc w odzyskaniu sprzętu: 1.000 zł
Jestem w posiadaniu nagrań wysokiej jakości z monitoringu i wiem dokładnie jak wygląda osoba, która ukradła torbę oraz reszta osób, która brała udział w zdarzeniu.
Jeśli sprzętu nie odzyskam do środy, bezzwłocznie upubliczniam wizerunek wszystkich osób oraz sprawa nabiera przyspieszonego toku.
Lista skradzionego sprzętu:
1. Aparat Canon 6d nr seryjny: 043024004411
2. Obiektyw Canon 50mm f 1.4 nr. seryjny 10780498
3. Obiektyw Canon 17-40mm L f 4.0
4. Lampa błyskowa Canon 430 ex
5. Telefon HTC Desire 620 nr seryjny: LC58XYA04821
https://www.facebook.com/fifarafa87/posts/1069591443096005
1. Aparat Canon 6d nr seryjny: 043024004411
2. Obiektyw Canon 50mm f 1.4 nr. seryjny 10780498
3. Obiektyw Canon 17-40mm L f 4.0
4. Lampa błyskowa Canon 430 ex
5. Telefon HTC Desire 620 nr seryjny: LC58XYA04821
cały wyzej wymieniony sprzęt został odzyskany
cały wyzej wymieniony sprzęt został odzyskany
jak? :D zlodziej oddał za 1000zł i psiarnia go zgarnęła? :mrgreen:
Może najwyższy czas napisać jakąś petycję do Canona, puścić ogólnie akcję zbierania podpisów i niech Canon umożliwi namierzanie ich sprzętów przez wbudowane GPS'y.
Można się wqr.... jeśli ktoś zapieprzy body warte 10, 20 czy 30 tys, do tego szkła itd.
Żyjemy w takich czasach że każdy sprzęt można namierzyć.
Kwestia tylko chcenia.
Wystarczy żeby każdy obiektyw, body czy lampa zapisywało jakiś unikalny swój numer, taki nie do zlikwidowania z danych zdjęcia i przez www możnaby po jakichś znacznikach odnaleźć zdjęcie zrobione danym aparatem/obiektywem/lampą.
Dalej to już by było z górki ustalenie IP z którego zostało wrzucone zdjęcie i ustalenie właściciela komputera.
Może najwyższy czas napisać jakąś petycję do Canona, puścić ogólnie akcję zbierania podpisów i niech Canon umożliwi namierzanie ich sprzętów przez wbudowane GPS'y.
Można się wqr.... jeśli ktoś zapieprzy body warte 10, 20 czy 30 tys, do tego szkła itd.
Kwestia tylko chcenia.
Wystarczy żeby każdy obiektyw, body czy lampa zapisywało jakiś unikalny swój numer, taki nie do zlikwidowania z danych zdjęcia i przez www możnaby po jakichś znacznikach odnaleźć zdjęcie zrobione danym aparatem/obiektywem/lampą.
Dalej to już by było z górki ustalenie IP z którego zostało wrzucone zdjęcie i ustalenie właściciela komputera.
...a potem się obudziłem.
...a potem się obudziłem.
No wiem że teoretycznie masz rację ale czy ktoś próbował że z góry wiadomo że Canon czegoś takiego nie zrobi?
Mając do wyboru Canona z możliwością odzyskania w przypadku kradzieży czy sprzęt innej firmy która takiej możliwości nie daje co byście wybrali?
Można jeszcze pomyśleć o jakimś niewielkim lokalizatorze zaszytym gdzieś w torbie.
Przy wypadzie na sesję włanczasz, po powrocie do domu ładujesz baterie.
Ktoś ukradnie - namierzasz.
Nie tak dawno podchodziłem do tematu GPSa w samochodzie, głównie pod kątem kradzieży lub gdy wstawiam na jakąś naprawę to żeby sprawdzić czy ktoś się nie wozi żeby sobie sprawdzić ponad 300KM.
Abonament miesięczny to 29 zł netto więc nie jest to aż tak dużo.
Tyle że profesjonalny złodziej podchodząc do auta już wie czy jest GPS i jest w stanie go zagłuszyć więc zrezygnowałem na rzecz dobrego AC.
Nikt nie będzie się spodziewał lokalizatora zaszytego w torbie więc nie zagłuszy sygnału.
Nikt nie będzie się spodziewał lokalizatora zaszytego w torbie więc nie zagłuszy sygnału.
Hint: zasilanie.
Hint: zasilanie.
Żaden problem.
Mam kask motocyklowy z interkomem który ma własną baterię.
Wszystko jest ładnie pochowane pod wyściółką i jest krótki kabelek do ładowania który normalnie jest wciśnięty pomiędzy gąbki a do samego ładowania się go wyciąga.
Normalnie go nie widać.
No to do roboty. Dawaj link do petycji :)
(...)
Przy wypadzie na sesję włanczasz, po powrocie do domu ładujesz baterie. (...)
Nikt nie będzie się spodziewał lokalizatora zaszytego w torbie (...).
I to jeszcze "WŁANCZONEGO" :) cokolwiek to znaczy ;)
Znajomemu przytrafiła się przykra historia podczas zawodów kartingowych na włoskim torze Adria. Skradziono:
Camera bodies:
Canon EOS 5DS R - 053021000638
with battery grip BG-E11 - 4603000546
Canon EOS-1D X - 203019000600
Canon EOS-1D X Mark II - 043011001545
Lenses:
Canon EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM - 2300006870
Canon EF11-24mm f/4 L USM - 2700001554
Canon EF16-35mm f/2.8L USM II - 5783958
Canon EF200-400mm f/4.0L IS USM Extender 1.4x - 3010000136
Canon EF24-105mm f/4.0L IS USM - 658428
Canon EF24-70mm f/2.8L II USM - 0825001561
Canon EF70-200mm f/2.8L IS II USM - 1740008160
Canon EF8-15mm f/4.0L Fisheye USM - 1441000527
Samyang 14 mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical Canon mount
Samyang 24 mm f/1.4 ED AS UMC Canon mount
Flashes and flash transmitters:
Canon Speedlite 600EX-RT - 2606108420
Canon Speedlite 600EX-RT - 1906104946
Canon Speedlite 600EX-RT - 1906104951
Canon Speedlite 600EX-RT - 2506107162
Canon Speedlite 600EX-RT - 2306104597
Canon Speedlite 600EX-RT - 2306104593
Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT - 2602000541
Wi-fi transmitters for Canon 1 series bodies:
Canon WFT-E6 - 1820200200
Canon WFT-E8 - 0160100029
Plus trochę drobiazgów (karty, filtry, system dużych filtrów LEE), wszystko zapakowane w trzy walizki/plecaki: Lowepro backpack/roller, Think Tank Airport International v. 2.0. roller i Think Tank Accelerator.
Gdyby ktoś natrafił na ślady któregokolwiek ze sprzętów, lub podejrzanych ofert, proszę o pilny kontakt ze mną przez PW lub mailowo: kontakt (malpa) rafaloleksiewicz.pl
To przykre bardzo ale ciekawe jestem po co to wszystko na raz ze sobą zabierać
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Może ktoś z auta ukradł?
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Może ktoś z auta ukradł?
Podstawowa zasada. Nigdy nie zostawia się sprzętu foto w samochodzie.
benicjusz
11-10-2016, 09:36
To zawodowiec, dlaczego ma się ograniczać. Zajumali wszystko co było w aucie lub nawet całe auto. Asystent by upilnował po to jest.
Ogromna strata.
wysłane z Nokii 6210.
Sprzęt skradziony z auta. Samochód stał na wydzielonej części toru, do której (jak widać teoretycznie) dostęp był z przepustką i tylko dla członków ekip startujących w zawodach. Auto miało przyciemnione szyby, po prostu ktoś go obserwował i dokonał dzieła.
Sergiusz
13-12-2016, 01:06
Tu jest taka ciekawostka. Widoczni na zdjęciu panowie kradzież sprzętu mają już za sobą a teraz próbują go sprzedać w „atrakcyjnej” cenie. Może ktoś ich rozpozna lub przynajmniej wietrząc okazję „za pół ceny” zerknie wcześniej na zdjęcie. Próbowali sprzedać kradziony sprzęt fotograficzny Warszawa śródmieście | Portal Warszawa centrum (http://isrodmiescie.pl/artykul/probowali-sprzedac/109110)
Siebie bym na tych zdjęciach nie rozpoznał.
szymerski
01-06-2017, 07:51
https://www.olx.pl/oferta/canon-5d-mark-iii-lenses-canon-l-glass-CID99-IDmycG8.html#a80bab448e - taka ciekawostka. Próba wyłudzenia pieniędzy czy kradziony sprzęt. Na oko 25 kPLN.
a może po prostu zwykły lombard?
@Sergiusz
pasuje jakieś 70% rodaków
benicjusz
01-06-2017, 10:56
Za 3 tyś?. Jeszcze nie spotkałem się z "okazją" w lombardzie.
Już nieaktualne.
Wysłane z iNokia 6210
benicjusz
01-06-2017, 10:59
Mi wyświetlała się cena 3 tyś. Choć mogłem źle przeczytać bo było skoro świt :)
Wysłane z iNokia 6210
mi się wyświetla 62 pozycje w większości badziewia
ot typowy asortyment lombardowy
a raz w lombardzie kupilem elke w dobrej cenie
bywa i tak
benicjusz
01-06-2017, 11:02
Możliwe, ale jak napisałem w lombardzie nie spotkałem okazji. Mk3 jakaś biała lufa dwie lampy za 3 tyś? Okazja nie?
Teraz wyświetla się podobna kategoria i jest badziewie.
Wysłane z iNokia 6210
Taka okazja, że już się "sprzedał"
w sumie czym się rożni okazja lombardowa od okazji allegrowej?
benicjusz
01-06-2017, 11:17
Odniosłem się do tak niskiej ceny, że niby w lombardzie 20% rynkowej ceny ma jakieś usprawiedliwienie. Znajomy prowadził mobilny lombard i jedynie po mocno okazyjnych cenach pozyskiwał towar. :)
Ale powyższe ogłoszenie to był wałek i tyle. To badziewie które widzisz to podobna kategoria i wspólne miasto - zbiór ogłoszeń różnych sprzedawców.
Wałek i tyle.
Wysłane z iNokia 6210
Cały czas aktualne:
https://www.olx.pl/oferta/canon-5d-mark-iii-lenses-canon-l-glass-CID99-IDmA1ys.html#de8187bacf
Ktoś ma zbędne 3kzł i ochotę na 5d3 i "Lenses Canon L Glass" z Sierpca?
1299 przebiegu, ja nie biorę
Łukasz Keplin
14-01-2018, 16:38
https://www.olx.pl/oferta/canon-eos-5d-mark-iii-obiektywy-CID99-IDrlsrx.html to ten sam sprzedawca co wyżej?
Prawdopodobnie ten sam. Wpłata na konto i dopiero wysyłka. Od jakiegoś czasu w ofercie ma nowe Macbook'i 15 Touchbar.
Łukasz Keplin
15-01-2018, 00:59
Dokładnie
"Chciałem" kupić wczoraj dwa MacBooki z odbiorem osobistym. Nawet nie odpowiedział. Już same próby tych szwindli powinny być karalne... :twisted:
Łukasz Keplin
15-01-2018, 22:37
Ja wysłałem zapytanie z dwóch kont, na jednym napisałem, że chcę odbiór osobisty, to odpisał, że już ma klienta. Oczywiście na drugie konto pisał, że nadal aktualnie ;)
Kwestia tylko chcenia.
Oczywiscie możliwa jest steganograficzne ukrycie numery seryjnego używanego sprzętu w zdjęciach i potem poszukiwanie tych zdjęć na FB, ale oznacza to zwielkobratowanie świata (tak samo drukarki kolorowe niektórych firm używają do tego żółtych mikrokropek). Taka opcja jeśliby miała być, to musiałaby móc być jakoś zdezaktywowana (np za pośrednictwem canon-id, albo unikalnego numery drukowanego na oryginalnej fakturze zakupu). W sumie można posłużyć się wzorem przemysłu telefonów komórkowych, gdzie kradzione telefony generalnie nie działają, choć firmy produkujące telefony generalnie nie współpracują jeśli chodzi o namierzanie skradzionego sprzętu.
Akcja miałaby jak najbardziej sens i chętnie bym się podpisał jakby była jakaś lista gdzieś.
--- Kolejny post ---
Czytając ostatnie kilka stron posów, mam wrażenie, że połowa jest z Krakowa. O co chodzi?
W dniu 16 lutego z mieszkania na warszawskim Żoliborzu w wyniku kradzieży z włamaniem skradziona została torba Canon, w której znajdował się sprzęt fotograficzny: korpus Canon 77D o nr seryjnym 053031010580, obiektyw Canon 18-135 EFS IS USM Nano f/3.5-5.6 nr seryjny (21)5302004107, obiektyw Canon EFS 10-18 f/4.5-5.6 IS STM nr seryjny (21)5632011796 oraz dwie baterie LP-E17 (oryginalna oraz zamiennik).
Obiektywy miały nałożone nieoryginalne tulipany. Sprzęt zginął bez papierów i bez ładowarek.
Bardzo Was proszę o pomoc, jakiekolwiek informacje, gdyby ktoś gdzieś przypadkiem natrafił!!!!
Pozdrawiam
mbogucki
03-05-2019, 18:19
2 Maja w warszawie skradziono mi torbę w której znajdowały się:
Canon 6d numer seryjny 393051001908
obiektyw Canon 85 1.8 numer seryjny 38181265
obiektyw Tamron 24-70 mm f/2.8 Di VC USD
obiektyw Canon 50 1.8
W torbie były jeszcze dwie karty pamięci i dwa zapasowe akumulatorki
Gdyby komuś wpadło w oko prośba o informację
Witam
W dniu 21.12.2019 z samochodu zaparkowanego przy ulicy Nowogrodzkiej w Warszawie skradziono plecak Manfrotto Advanced Tri L a w nim:
- Canon 6d numer seryjny: 241054000712
- Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM numer seryjny: 5050000432
- Canon EF 24-105 mm f/4 L IS USM numer seryjny: 5543010
- Canon EF 50 mm f/1.8 II brak numeru seryjnego
- kamera GoPro Hero 5 black numer seryjny: C3161355096151
- laptop Lenovo T430u brak numeru seryjnego
Dodatkowo w plecaku były karty pamięci, ładowarki, baterie do aparatu i kamery, 3 dyski twarde, uchwyt 3 Way do GoPro i trochę innych drobniejszych akcesoriów.
Gdyby ktoś przypadkiem trafił na sprzęt to proszę o kontakt: sewery@interia.pl
Pozdrawiam
29.05.2021 pod CH Magnolia we Wrocławiu skradziono mi z samochodu plecak w którym był:
aparat Canon 7D mk1 nr seryjny 1030703719
obiektyw Tamron 150-600 A011E nr seryjny 068622, na osłonie obiektywu 2 naklejki grupy Wrocław Spotters
Karta pamięci Transcend 32GB TS32GCF800
Przy aparacie i obiektywie 3 kotwice Peak Design
całość zapakowana w plecak Canon Gadget Bag 300EG.
Gdyby ktoś natknął się na sprzęt proszę o informację na kyrzan @ wp . pl
Uwaga, na kradziony sprzęt,
W wyniku włamania do sklepu fotograficznego, skradziono sprzęt ze zdjęcia. Numery seryjne są zgłaszane przez Policję i przez nas do serwisów i dystrybutorów.
Proszę uważać na kupowane z drugiej ręki sprzęty, bo mogą okazać się kradzione
6348
Witam,
niestety wczoraj w Gdańsku z wynajmowanego apartamentu w centrum został skradziony sprzęt foto:
APARAT CANON EOS R body z adapterem, nr seryjny: 21303029001575
Obiektyw Samyang AF 85/1.4 RF, nr seryjny: EAP18752
Obiektyw Samyang AF 14/2.8 RF, nr seryjny: DAP15262
Obiektyw Canon RF 35/1.8 Macro, nr seryjny: 219452001426
Obiektyw Canon RF 50/1.8, nr seryjny: 219501000513
Lampa błyskowa Stroboss 36, nr seryjny: 5901698714604
Bardzo proszę o zwrócenie uwagi i ewentualną inforamcję, gdyby ktoś wpadł na ślad.
Witam,
Również mnie spotkała przykrość, skradziono mi w Łodzi następujący sprzęt, sprawa zgłoszona już na policję:
- Canon EOS R, nr seryjny: 048021003784, charakterystyczny pasek domke w kolorze piasku pustyni, aparat został skradziony bez karty pamięci, ładowarki oraz pudełka i papierów;
- obiektyw Canon 17-40/4L z nakręconym filtrem B+W, niestety numeru nie posiadam, szkło kupione 3 lata temu z 2-ej ręki (fotoaparaciki.pl)
Bardzo proszę o pamięć, gdyby ktoś wpadł na ślad sprzętu, lub słyszał, widział dziwną aukcję, próbę sprzedaży takiego sprzętu.
Dzięki, Łopat
fotocanon
14-01-2022, 05:40
Gdyby ktoś-coś to moje:
Aparat Canon EOS 7D - sn: 3681502435
Obiektyw Tamron SP AF XR Di II LD Aspherical 17-50 mm (A16E) sn: 283124
Obiektyw Canon EF 75-300mm (sn nieznany, ale ułamana plastikowa krawędź przy szkle)
Torba HAMA, statyw velbon, karty CF, pilot
szkolenieit @ wp.pl
(gorący towar bo zgłoszony, za pomoc znaleźne)
Nie wiem czy mogę się podpiąć, ale spróbuję. Dziś zgubiłem (wiem, hańba mi):
- aparat Canon 650D
- obiektyw Canon 400 5.6 L - nr ser. 130449 - znak szczególny - zaciśnięta osłona przeciwsłoneczna, wysunięta do połowy
Gdyby ktoś spotkał, to jest nagroda dla znalazcy.
Pozdrawiam,
Paweł Kobyłecki
Skradziono ze sklepu:
15112
O ludzie, ale się obłowili.
O ludzie, ale się obłowili.
Na giełdach FB pełno "gorącego" towaru i często uświadamiam pytającym pod ogłoszeniem że wystawiony sprzęt może pochodzić z kradzieży (wystarczy zadać kilka pytań autorowi ogłoszenia. U mnie się jakoś dziwnie składa, że wszystkie swoje aparaty foto zawsze kupuję nowe z jakimiś rabatami w sklepie (nie ufam ogłoszeniom, że aparat używany sporadycznie raz w roku i "garażowany"). O ile rozumiem, że ktoś sprzedaje obiektyw bo szuka lepszego to aparaty używane to totolotek bo ludzie totalnie kłamią w opisach stanu technicznego.
Poniżej wystawiony "okazyjnie" profesjonalny korpus Olympus OM-D EM1 +2 obiektywy profesjonalne 12-40 mm F/2.8 PRO II i 17 mm f/1.2 PRO.
15113
totamten
28-09-2023, 02:10
Skradziono ze sklepu:
15112
Dzięki za info, ale nie chcę przejść do SONY, nawet tanio! :D
Kiedyś było SSSF, ale nie działa więc może warto zgłosić dane do formularza: https://serwis.proclub.pl/zglos-kradziez-sprzetu
A i jeszcze to warto zastosować: https://www.stolencamerafinder.com/