Zobacz pełną wersję : Jaki zaawansowany kompakt?
Witam.Jako ze lustrzankę nie zawsze chce mi sie wszędzie zabierać ,postanowilem zakupic drugi,mniejszy aparat.Podpowiedzcie co jest godne uwagi i ktorym kompaktem mozna sie powazniej zainteresowac.Wazne dla mnie sa male wymiary,jasny obiektyw no i zeby to nie bylo samo auto, manual tez wazny :)a co najwazniejsze zeby matryca byla ,,jak,, w lustrzankach.Cena: do 2000zł. Pozdrawiam
A czemu nie chciało ci się zajrzeć do działu, poświęconego kompaktom?
http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=12
nawet taki temat tam jest... :rolleyes:
Ano jest:) juz go nawet wczesniej przeczytalem.myslalem ze ktos zyczliwi przyblizy m i ten temat hehe
Ten temat dotyczy kompaktów canona, a może lu5asz wolałby kompakt innego producenta, np.samsunga EX1 :-? :-)
Sunders,skad wiedziales ze zastanawiam sie nad tym modelem? EX1 jest calkiem calkiem.W gre wchodza jeszcze Lumix5 i Olympus XZ1
Bardzo rozbudowany wątek na temat ex1 jest na nikoniarzach.
Sunders,skad wiedziales ze zastanawiam sie nad tym modelem? EX1 jest calkiem calkiem.W gre wchodza jeszcze Lumix5 i Olympus XZ1
No to polecam ten wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=73327
:mrgreen:
No to polecam ten wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=73327
:mrgreen:
Przeczytalem i Panasonic odpada,zostaja Samsung i Olympus.Ten pierwszy nie ma mozliwosci nagrywania filmow.Tylko czy ja bede z tej funkcji korzystal?hmm
EX1 nie nagrywa filmów? A to ciekawostka.
EX1 nie nagrywa filmów? A to ciekawostka.
,,Brakuje możliwości kręcenia filmów HD - rozdzielczość 640 x 480 w aparacie tej klasy psuje nieco ogólny efekt, szkoda,, Nie doczytalem,moja wina :)
Drobna różnica ;-)
Faktycznie - powinien mieć HD, choć ja nawet tych które są nie uruchomiłem.
Poza tym jak na kompakt jest świetny.
Przeczytalem i Panasonic odpada...
a tak z ciekawości i w skrócie, dlaczego LX5 odpadł? mam go ponad pół roku i bardzo sobie chwale, nie zamieniłbym ani na olka, ani na samsunga
Mam EX1 od kiluku tygodni. Mógłbym o sobie zacytować wpis MC_
Nie uzywam filmów, nie ma po co... Do filmów to camkodery, a nie aparat..ewewntualnie komórka :)
A na poważnie to "ten kompakt jest świetny". Wkurzają trochę niektóre szczegoliki, ale wyczerpuje moje potrzeby i z jakości obrazu jestem zupełnie zadowolony. We wcześniej przytoczonym wątku sporo też jest o olku XZ1. Wydaje się bardzo ciekawą propozycją, ale jednak sporo droższym, a w momencie zakupu po porstu nie miałem o nim pojęcia. LX5? Ok, rozważałem poważnie, ale ostatecznie zdecydowała (stety lub niestety) niższa cena, "miodność" macania i trzymania w ręce (subiektywnie rozumiana poręczność, bo eliks piątce poręcznosci nie można odmowić) i obrotowy ekran (ex1 służy mi przedewszytskim jako spacerowe makro). Szczerze mowiąc nie wiem "co tracę" w porównaniu z lx5, ale tez szczerze mogę ex1 polecić! Jedyne ostrzeżenie - jeśli się myśli o rozbudowaniu otoczenia akcesoryjnego to może trzepnąć po kieszeni....
jajannik
14-05-2011, 06:38
Lu5kasz
Samsung filmy robi całkiem niezłe, ale ogólnie, pomimo fajnych parametrów (jasne szkło, duża matryca, szybki AF itp) jest ot taki sobie pod względem ergonomii, niezafajnego menu i niewygody użytkowania (jak dla mnie). Miałem go przez 1.5 miesiąca i odsprzedałem. EX bardzo dobrze radzi sobie w gorszym świetle, ale przeciętnie (żeby nie powiedzieć, że b. średnio) w mocno naświetlonych sceneriach (np. słoneczny plener), migawka tylko do 1/1500, co jest dużym ograniczeniem i można rzec wadą tego modelu. Każdemu, kto skusi się na "super" parametry EX-a, radziłbym najpierw pójść do sklepu z własną kartę, pobawić się tym aparacikiem, dobrze wymacać, zrobić kilka fotek i w domu przeanalizować. Poza tym wyświetlacz przekłamuje mocno kolory.
Dlaczego Panasonic odpada? Gdyby nie był dla mnie za drogi na pewno bym wybrał ten model. Parametrami przewyższa EX-a, i użytkownicy bardzo sobie go chwalą.
Rozważ jeszcze Canon G12. Pomimo "gorszych" opinii, słabszych parametrów jest godny zainteresowania. Kolega go ma i b. sobie chwali.
O XZ-1 nie wiele jeszcze jest opinii.
Jeśli nie musi to być full super wypas pod względem parametrów, to zobacz sobie galerie fotek i poczytaj o Fuji F500 i F550.
Ja w końcu zrezygnowałem z tych "cudów" techniki i znów powróciłem do tzw. hybryd.
Ale ja nie mam lustra.
pzdoro
VOYAGEUR
14-05-2011, 08:02
Lu5kasz
Samsung filmy robi całkiem niezłe, ale ogólnie, pomimo fajnych parametrów (jasne szkło, duża matryca, szybki AF itp) jest ot taki sobie pod względem ergonomii, niezafajnego menu i niewygody użytkowania (jak dla mnie). Miałem go przez 1.5 miesiąca i odsprzedałem. EX bardzo dobrze radzi sobie w gorszym świetle, ale przeciętnie (żeby nie powiedzieć, że b. średnio) w mocno naświetlonych sceneriach (np. słoneczny plener), migawka tylko do 1/1500, co jest dużym ograniczeniem i można rzec wadą tego modelu. Każdemu, kto skusi się na "super" parametry EX-a, radziłbym najpierw pójść do sklepu z własną kartę, pobawić się tym aparacikiem, dobrze wymacać, zrobić kilka fotek i w domu przeanalizować. Poza tym wyświetlacz przekłamuje mocno kolory.
Dlaczego Panasonic odpada? Gdyby nie był dla mnie za drogi na pewno bym wybrał ten model. Parametrami przewyższa EX-a, i użytkownicy bardzo sobie go chwalą.
Rozważ jeszcze Canon G12. Pomimo "gorszych" opinii, słabszych parametrów jest godny zainteresowania. Kolega go ma i b. sobie chwali.
O XZ-1 nie wiele jeszcze jest opinii.
Jeśli nie musi to być full super wypas pod względem parametrów, to zobacz sobie galerie fotek i poczytaj o Fuji F500 i F550.
Ja w końcu zrezygnowałem z tych "cudów" techniki i znów powróciłem do tzw. hybryd.
Ale ja nie mam lustra.
pzdoro
Z Twoimi opiniami spotkałem się na innych forach ktoś już Ci tam wyjaśnił, że skoro dla ciebie hybryda pokroju fuji HS10 czy wspomniane F500 jest lepszym wyborem niż EX1, XZ1, LX5 czy G12 to po prostu się nie wypowiadaj bo się kompromitujesz i nie rozumiesz o co w ogóle chodzi.
Bez odbioru.
Zakupilem Samsunga ex1.Moim zdaniem odpowiedni wybor dla moich potrzeb.Dawno minely czasy kiedy godzinami porownywalem parametry i inne rzeczy.Trzeba wybrac kilka modeli i z nich wybrac.od tak :)
Zakupilem Samsunga ex1.Moim zdaniem odpowiedni wybor dla moich potrzeb.
Gratuluję pojęcia decyzji. Przy obecnych cenach IMO to dobry wybór.
Teraz trzeba chyba ten wątek przenieść do działu "sprzęt fotograficzny innych firm" :?:
jajannik
15-05-2011, 13:06
Zakupilem Samsunga ex1.Moim zdaniem odpowiedni wybor dla moich potrzeb...
Gratulacje.
Powinieneś być zadowolony.
Ale b. ciekaw jestem twojej opinii po kilku dniach użytkowania.
Czy jesteś zadowolony z możliwości tego aparatu (pomijam jasne szkło)?
Jak ci się podoba menu?
Czy nie przeszkadza ci wzajemne wykluczanie się wielu funkcji?
Czy nie brakuje ci krótszej migawki?
itp
ogólne wrażenia.
Vojadżer!
Fora są nie tylko dla "fachowców", lecz również dla takich totalnych amatorów zdjęć wakacyjno-okolicznościowych, jak ja. Dla mnie tzw. hybryda jest idealnym rozwiązaniem. Niestety nie ma teraz dobrych hybryd, więc zdecydowałem się na HS-a i nie żałuję.
Wszystkie te super-kompakty w stosunku do hybryd mają duże ograniczenia i są doskonałe, jako uzupełniacze do lustrzanki, ale nie jako jedyny aparat w domu.
Więc oszczędź sobie swoich "fachowych" wypowiedzi. Rób świetne fotki, chwal się nimi i ciesz się życiem... i daj żyć innym.
wielbicielxx
15-05-2011, 22:11
LX5, EX1 itp aparaty są skierowane do innych użytkowników niż HS10 itp. Użytkownik EX1 będzie narzekał na HS10 i odwrotnie. Po co więc te dewagację jak to EX1 mnie zawiódł a teraz jestem szczęśliwy bo mam hybrydę- po prostu kupięł ktoś aparat nie dla niego i narzekanie jest bezpodstawne.
Też przymierzam się do kupna kompaktu i mój wybór padnie raczej na LX5. Argumenty za, to min. ogniskowa (24mm) oraz filmy w jakości HD.
Ja kupujac aparat nie patrzylem na mozliwosci nagrywania filmow,bo zbyt czeto nie bede z tej funkcji korzystal.Dla mnie wazne byl design ;) cos co by wygladalo lekko oldschoolowo he , jasne szklo i uchylny ekran.Ten model ma te funkcje,ponadto menu jest proste i przejrzyste,ma fajna funkcje-efekt winiety lub rybie oko.Dla mnie ok,ale pewnie zczasem czegos mi w nim zabraknie:) No i najwaznejsze, zdjecie sa naprawde DOBRE:)
Samsung WB2000 wydaje się być ciekawą propozycją. Ktoś używa, zna, bawił się i może się wypowiedzieć na jego temat?
luck1985
01-06-2011, 14:12
A Canon S95 ? Sadze, ze zacny aparat. Mam coraz wieksza ochote na tego kieszonkowca.
Canon S95 też jest ciekawy, ma jasny obiektyw, ale... brakuje mu ogniskowej 24 mm i filmów full HD.
Canon S95 też jest ciekawy, ma jasny obiektyw, ale... brakuje mu ogniskowej 24 mm i filmów full HD.
No tak ma filmy HD tak samo jak LX5:)
pozdr
Witam, chciałbym dołączyć się do pytania.
Dotychczas jako kieszonkowca uzupełniającego lustro używałem mjuII, ale chciałbym zmienić go na cyfrę i jestem w dylemacie co to ma być.
Mam 3 priorytety: wielkość, jakość obrazka i szybkość AF. Wczoraj miałem okazje "zmacać" 4 wstępne typy: EX-1, XZ-1, LX-5 i S95. Najbardziej podobał mi się S95, ma to czego potrzebuje i jest faktycznie kieszonkowy, dodatkowo szkło chronione wbudowaną zasłoną (pozostałe dekielkami). Nie mam jednak przekonania czy zyskując na wielkości nie tracę jakości. Być może są jeszcze inne argumenty, dla których warto w kieszeń włożyć jednak coś większego? (dotychczas stawiałem na EX-1 za najlepszy stosunek cena/jakość, ale w rękach okazał się największy z czwórki).
Aparat ma służyć jako pstrykacz w sytuacjach gdy nie chcę sięgać po lustrzankę lub nie ma na to czasu, trzeba szybko wyciągnąć z kieszeni sprzęcik i pstryknąć. Najczęściej są to sytuacje uliczne lub "ciekawostki" codziennego otoczenia.
Oczywiście jestem po lekturze i porównaniach parametrów, wątków na forum, ale może ktoś używający tych aparatów w podobny sposób przeważy swoim postem i radą o decyzji.
Mam s95 miałem lx3, s95 rewelacyjny aparat jako uzupełnienie lustra,w kieszeni nie przeszkadza robi świetne zdjęcia kręci bdb filmy ,jak stać to brać :)
Witam,
Posiadam Canon 500D z obiektywem C28-135, szukam dodatkowo czegoś mniejszego , dobrego kompaktu który mógłby w pewnych sytuacjach zastąpić lustrzankę. Budżet nie ma znaczenia.
Kompakt będzie służył do robienia zdjęć, przede wszystkim w pomieszczeniach ,na spotkania rodzinnych, plenerek, spacerkach, czysto rekreacyjnie, bez makro i artystycznych fotek.
Wiem że nigdy kompakt, nawet najbardziej zaawansowany nie zastąpi lustrzanki pod kątem jakości zdjęć, ale który z nich będzie najbliżej ideału?
Zainteresował mnie Canon G11/G12 , Nikon P7000, a może jest coś lepszego?