Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomiar barwy

mave
10-05-2011, 13:41
Witam.

Czy istnieje coś takiego by automatycznie ustawiało mi w lampie czy w puszce barwę np w wykorzystaniu w fotografii ślubnej, bardziej w kościołach? Tak bym nie musiał potem obrabiać w szopie np żółtej sukni lub niebieskiej?

Krzychu
10-05-2011, 13:44
A można po polsku ? Lampa daje światło o stałej temperaturze barwowej a w puszcze masz AWB i RAW. Nie wiem czego jeszcze można chcieć...

Kolaj
10-05-2011, 13:45
WhiBal na przykład: http://mtapesdesign.com/whibal/

dinderi
10-05-2011, 13:45
Najlepiej zielony prostokącik. Wtedy nie trzeba już nic obrabiać na komputerze.

mave
11-05-2011, 06:57
nie wiem jak wam to napisać dokładniej, ok poradzę sobie :)

photographus
11-05-2011, 18:37
To coś nazywa się kolorymetr. Produkuje go np. Sekonic i kosztuje ok 3 koła. A na marginesie - w aparacie masz możliwość ustawiania różnych balansów bieli w zależności od warunków, trzeba tylko troszkę pogooglować i poczytać o temperaturach światła. Na lampę stosuje się filtry barwne np CTO lub CTS (najczęściej)
Na koniec łyżka dzięgciu: skoro świadczysz usługi ślubne, to takie rzeczy warto umieć ZANIM podpiszesz z kimkolwiek umowę.
pozd®ówka

czornyj
11-05-2011, 18:48
Kolorymetr (np. Sekonic czy tam inna Minolta) w fotografii cyfrowej jest równie przydatny, co kadzidło.

Optymalne rozwiązanie to dobra karta jasnoszara lub biała, dająca równomierną odpowiedź spektralną w całym zakresie widzialnym - najlepiej ColorChecker Passport.