Zobacz pełną wersję : bezprzewodowe wyzwalanie YN 602 i fotocela - pytanko
takpoprostu
08-05-2011, 18:15
Cześć chopoki ;)
Mam taki mały dylemacik, pomożecie rozwiązać ?
Mam 3 lampki błyskowe i 3 wyzwalacze radiowe YN rf602... Chciałbym dwie lampki wyzwalać bezprzewodowo a jedną mieć na body. Wiadomo że by lampki się wyzwalały z YN rf602 muszę wpiąć w sanki na body nadajnik, no ale wtedy nie będę miał miejsca na trzecią lampkę.
Czy istnieje jakaś kombinacja by wykorzystać te odbiorniki tak jak chcę ? Czy będę musiał zakupić dwie fotocele ?
A nadajnik na kabelek i lampę w sanki próbowałeś ?
Tu było coś na ten temat.
http://canon-board.info/showthread.php?t=73504
takpoprostu
08-05-2011, 21:10
aha, czyli kabel PC męski - męski wystarczy tak ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
o takie coś ?
http://allegro.pl/przewod-synchro-do-lamp-blyskowych-pc-pc-15cm-i1583361007.html
Wystarczy, sam tak błyskam z tym wyzwalaczem. Najlepszy kabelek (uzwojony, jak od telefonu) miałem w zestawie z wyzwalaczami, ale wiem że nie wszyscy Chińczycy dają. Jak wymyślisz jakiś patent na mocowanie wyzwalacza daj znać, jak dotąd wszystko czego próbowałem było albo niewygodne albo niezbyt pewne.
takpoprostu
08-05-2011, 21:21
dzięki za info... ten kabelek dużo taniej niż dwie fotocele po 30zł. Co prawda jak bym zakupił fotocele nie było by problemu z bateriami w odbiornikach rf-602, całe wesele z włączonymi odbiornikami - baterie zapewne nie wytrzymają.
Ale chyba kupie ten kabelek co pokazałem... Dzięki jeszcze raz.
takpoprostu zrobiliśmy z kolegą (czyli 2 body non stop wyzwalające lampy) 3 wesela z plenerami na jednych kompletach baterii w odbiornikach RF-602 ;-) Potem faktycznie trzeba było w jednym wymienić, ale to mogło mieć związek z temperaturą -12C na plenerze ;-)
Przed zakupem zastanów się czy to się będzie trzymać, mój kabel ma na końcu gwint który wkręca się w body i nadajnik, ten chyba takiego bajeru nie ma niestety :-/
takpoprostu
08-05-2011, 23:02
a to dziwne bo ja ostatnio zostawiłem na 13-14 h włączone odbiorniki bo zapomniałem i już były martwe po tym czasie... a baterie były nowe...
Co do tego kabla to tak właśnie patrzę że nie ma gwintu... A rozumiem że ty kolego dostałeś w zestawie kabel tak ? Zamawiałeś z ebaju ?
takpoprostu
09-05-2011, 01:08
aaa jeszcze jedno Bruinen, powiedz mi czy jeżeli wciśniesz przewód w nadajnik nie wkręcając go, trzyma się dość dobrze ? czy wypada ? Bo przecież body gwintu nie ma i jakoś się to trzyma...
Podobny opór wciskania jest jak w aparat ?
Body też ma gwint, przypatrz się uważnie ;-) Opór wciskania jest nawet nieco większy niż do body.
Kupowałem na ebaju 2 komplety, do jednego dostałem duży zestaw kabli łącznie z tym wyzwalającym migawkę w aparacie, z drugim tylko kabel do wyzwalania studyjnych. Niestety nie pamiętam gdzie kupowałem te komplety, ale poszukam w wolnej chwili czy jest tam jakaś historia ;-)
Histoia jest, ale wątpię, żeby taki kabelek był sprzedawany teraz w zestawie, bo YN zmienił nadajnik w RF-602 z TX-602 na TX-600, który nie posiada wyjścia. W sumie zmiana polegała tylko na tym, że nie ma wtyczki - na necie jest parę instrukcji jak sobie samemu je dolutować, ale nie każdemu będzie chciało się w to bawić.
takpoprostu
09-05-2011, 16:33
zamówiłem zwykły kabel pc-pc .. zobaczymy jak to będzie pasować... najwyżej nie zagra - 22zł nie majątek.
manfred1
13-05-2011, 09:14
Witam serdecznie mam pytanie czy jest taka możliwość w 5DMKII z zamocowanym na sankach nadajnikiem rf 602 jakimkolwiek przyciskiem odcinać go aby fotografować raz w zastanym świetle a raz z błyskiem?
Nie ma tam żadnego wyłącznika, chyba tylko pozostaje ściągnąć go z sanek, albo baterie wyciągnąć...
manfred1
13-05-2011, 09:25
Przełącznik można zamontować tylko ja pytam czy w body jest taka możliwość aby przy pomocy jakiejś funkcji lub ustawienia odcinać sanki?
Dla mnie najszybsze jest zmienienie kanału. Sciąganie z sanek lub wyciąganie baterii zajmuje sporo więcej czasu.
manfred1
13-05-2011, 14:09
Bo w D700... :-) jest taka funkcja którą można przypisać do przycisku po którym naciśnięciu właśnie odłącza się stopka. Czyli nie muszę odrywać łoka od wizjera. A ten kanał to ki czort?
takpoprostu
14-05-2011, 09:48
ja tylko informacyjnie chce napisać że zwykły kabelek PC-PC nie dedykowany dla wyzwalacza rf-602 działa bez problemu i siedzi bardzo ciasno. ;]
Bo w D700... :-) jest taka funkcja którą można przypisać do przycisku po którym naciśnięciu właśnie odłącza się stopka. Czyli nie muszę odrywać łoka od wizjera. A ten kanał to ki czort?
W ustawieniach lampy jest wyłączenie błysku wtedy chyba nie odpala rfy, ale czy to da się zrobić na jedno kliknięcie...
Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk
manfred1
14-05-2011, 16:21
W ustawieniach lampy jest wyłączenie błysku wtedy chyba nie odpala rfy,
Możesz zapodać gdzie to jest?
a nie chodzi przypadkiem o tę opcję w C.Fn?
manfred1
14-05-2011, 16:59
a nie chodzi przypadkiem o tę opcję w C.Fn?
Tak tylko którą bo chyba mi na ślepia padło, że jej nie widzę.
U mnie w 40d jest to druga ikonka z kluczem (czwarta od końca) na samym dole "sterowanie lampą". Ja sobie zrobiłem skrót w moim menu (ostatnia ikonka)
Tak tylko którą bo chyba mi na ślepia padło, że jej nie widzę.
nie wiem, jaką masz puszkę, ale w 5D nazywa się to po prostu "Flash fires"
maxwell61
13-06-2011, 14:53
Witam!
Jestem laikiem jeśli chodzi o systemy oświetleniowe. Chciałbym zakupić softboxa z lampą 530ex jednakże zależy mi na tym, aby synchronizacja nie ograniczała się do 1/250sek tylko działała w większych zakresach czyli np. 1/1000. Jakie elementy do wyzwolenia muszę zakupić.
Będę wdzięczny za dokładny opis i ewentualne linki do sprzętu.