Zobacz pełną wersję : Zoom do Canona 5D Mk II
eleonora
07-05-2011, 14:41
Witam wszystkich,
Na forum jestem nowa gdyż dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią do tej pory bałam się że fascynacja przejdzie mi po kupnie aparatu jednak zdecydowałam się kupić Canona D5 mam jednak mały problem dotyczący szkiełka... Jako że d5 to kosztowny sprzęt na sam początek na obiektyw zostało mi 1,500 zł Chciała bym kupić za to coś uniwersalnego tak więc zoom wiem że w canonie za to cenę było by ciężko wiec zastanawiam się nad tamronem zastanawia mnie czy duza to różnica i jaki mogli byście mi polecić ?? Z góry dziękuję za każdą najmniejszą podpowiedź
Pozdrawiam :)
wiktor2323
07-05-2011, 16:47
Nie ma takiego modelu D5.
A jak masz 5D to w tej cenie to tylko tamron 28-75. Nic lepszego chyba nie kupisz.. :)
Polecałbym dołożyć trochę złota do Canona 105-24L (:D) ewentualnie Canona 28-135IS.
Jak chcesz mieć ciemny obiektyw i być trendy na forum to faktycznie weź 24-105L, z tym że to poza podanym przez Ciebie parametrem cenowym. Jeżeli chcesz mieć zaś dobry i jasny obiektyw to kup Tamron 28-75 - nowy za 1500. Uchowaj zaś Boże Twój rozsądek przed zakupem canona 28-135.
eleonora
08-05-2011, 12:50
Dzięki za podpowiedzi :) Szczerze mówiąc to jestem laikiem w fotografii i jeszcze mało się znam ale staram się dużo czytać i czerpać podpowiedzi od was zawodowców :) Jeden z kolegów fotografów mówił mi o słabej jakości tamronów ale nie był w stanie wytłumaczyć mi różnicy miedzy tamronem a canonem (oprócz oczywiście różnicy cenowej :) ) może wy potraficie mi cos na ten temat powiedzieć? zoom ten potrzebny mi będzie do fotografowania ludzi .Zapewnę rozejżę się za 28-75 mam nadzieje ze byla to szczera podpowiedz, nie znam sie zbytnio na obiektywach a nie chciala bym wydać pieniędzy w błoto :) Jako że już w tym tygodniu jadę po sprzęt chciała bym zapytać jeszcze jak dużą kartę pamięci powinnam wybrać ??
Jeśli nie nastawiasz się na kręcenie filmów to 8GB wystarczy, w przeciwnym wypadku jak najpojemniejszą.
eleonora
08-05-2011, 13:10
Sunders - Kręcenie filmów nie wchodzi w grę :) Miałam jeszcze zapytać jakie mocowania obiektywów do canona 5d ?
W sprawie obiektywu się wypowiedziałem. Pod 5d będziesz zdecydowanie zadowolona z jasnego tamrona 28-75, a później Twoje dalsze doświadczenia same zdefiniują potrzeby (w sensie czy będzie brakowało Ci bardziej szerokiego kąta, czy może teleobiektywu). Zoom 28-75 na pełną klatkę to standard. Jezeli chodzi o samego Tamrona to zdecydowanie kup nowy obiektyw o sprawdź czy jest to ostry i trafiajacy w punkt egzemplarz (co zresztą dotyczy kazdego kupowanego obiektywu obojętnie od marki i ceny).
Karta pamięci - jak wyżej Sunders napisał. Przy czym ja wybierałbym wyłącznie między kartami Sandisk lub Lexar.
eleonora
08-05-2011, 13:44
miło że spotkałam przed kupnem osoby które potrafią jasno określić wszystko osobie która dopiero zaczyna i nie zna sie zbytnio na sprzęcie na poprzednim forum tak normalnych ludzi nie spotkałam wszystko wielcy zawodowcy którzy szydzili z tego co piszę... Zatrzymam się wiec tu na dłużej :) tym czasem Zabieram się za szukanie 28-75 :) Dzieki :)
Ja wybrałem 28-135is usm zamiast 28-75 i nie żałuję!!!
jakie mocowania obiektywów do canona 5d ?
Najlepiej EF :)
Jeśli nie nastawiasz się na kręcenie filmów to 8GB wystarczy, w przeciwnym wypadku jak najpojemniejszą.
5D nie tak łatwo nakręcić film :roll:
A ja proponuję nie kupować "najpojemniejszej" jak to możliwe karty. Za cenę karty baaaardzo pojemnej, proponuję kupić kilka kart 8 GB. Na każdą Wejdzie coś około 500 RAWów z 5D. To w zupełności wystarczy. A w przypadku, kiedy karta nagle umrze, razem ze swoją zawartością, stracimy tylko 8 GB danych.
Kupowanie pojemniejszych kart uważam za pochopność i aktualnie nieuzasadniony ekonomicznie wydatek.
preinwher
08-05-2011, 21:02
A w przypadku, kiedy karta nagle umrze, razem ze swoją zawartością, stracimy tylko 8 GB danych
Dinderi mądrze prawi :) ja jadę na 4GB, właśnie z powodów jak powyżej.
eleonora
09-05-2011, 00:38
Wróciłam znów was pomęczyć :) Niedawno dowiedziałam sie ze straszny kłopot jest z naprawą takiego obiektywu i nie wiem jak sie do tego ustosunkować :/ Na myśl przyszła mi sigma może?
Tamron ma serwis w Polsce więc z naprawą nie ma problemu, jednakże...
Pracowałem naprawdę wiele lat na Tamronach podpinanych do korpusów Nikona i Fuji, i o ile zazwyczaj są to ostre obiektywy, to ich powtarzalność w kwestii celności pozostawia wiele do życzenia, szczególnie w słabszym świetle; jednakże będąc w Twojej sytuacji myślałbym również o tym Tamronie lub Sigmie 24-60 2.8 którą wspominam bardzo dobrze, a którą używaną kupisz nawet za 600zł, wystarczy Ci na jakąś stałkę jeszcze, albo lampę.
pozdrowienia
AMMarshall
09-05-2011, 09:14
Wróciłam znów was pomęczyć :) Niedawno dowiedziałam sie ze straszny kłopot jest z naprawą takiego obiektywu i nie wiem jak sie do tego ustosunkować :/ Na myśl przyszła mi sigma może?
Miałem Tamrona 28-75. Wspaniałe szkło za tę kasę. Mój zaliczył serwis (zepsuł się AF) ale serwis spisał się na piątkę. Najkrócej opisując mój kontakt z serwisem Tamrona: Szybko i sprawnie.
Szkło po naprawie było tak samo fajne i ostre jak przed.
Tamrona polecam.
Za Sigmą nie przepadam (a też miałem szkła Sigmy).
Jeszcze nie kupiłaś, a już sie martwisz, że się zepsuje?
Trzeba kupić nowy, w sklepie i będzie OK.
Samochody też się psują, a kosztują trochę więcej.
Nie wiem czemu, jako początkująca, zaczynasz od 5d...
Ale to już osobny temat.
Tamron to rozsądny wybór.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I zmień głównego doradcę, bo coś Ci ściemnia... (pewnie chce Ci odsprzedać swojego 5d).
maczetka
09-05-2011, 09:52
Ja tam bym wrocil do pomyslu z 24-105. to jest bardzo dobry obiektyw, zarowno "obrazkowo-plastycznie" :-), optycznie jak i mechanicznie.
Roznica tylko jednej dzialki przyslony w swietle powoduje, ze wynalazki w stylu Tamrona bym sobie odpuscil, zwlaszcza na 5d, gdzie mozna pokombinowac z wysokim iso.
Ja generalnie nie kumam podniecenia wynikajacego z posiadania szkiel 2.8 vs 4.0, dodatkowo z dluzszym zakresem, USM i IS... To jest dopiero forumowa lanserka bo jasno, jasno, jasno... tyle, ze 2.8 to wcale nie jest tak znowu super jasno.
Jak chce wygodnego zooma na FF Canona to podpinam 24-105, ktory - powtorze sie - jest na wycieczki, do krajobrazow i wielu innych okazji swietny. Jak chce Jasno przez duze J, to nie bawie sie w jakies polsrodkowe 2.8 tylko biore stalke 1.4 albo 1.8 (na ktora i w Twoim przypadku przyjdzie czas :-))
no, chyba ze po prostu nie ma kasy... wtedy rzeczywistie Tamron bo "wyzej d... nie podskoczysz"...
Maczetka,
ładnie "zdefiniowałes" tamronowców... (ciekawe, co Cichy na to).
Ja też należę do tych, co "wyżej d..." (i dobrze się z tym czuję).
Tamron 28-75 to dobre jasne szklo w relatywnie niskiej cenie. Porządną uzywke kupisz już za 900-1000zł nierzadko jeszcze na gwarancji. Z kręceniem filmów nie bedzie problemu, bo ta puszka nie ma takiej opcji :)
Od kiedy to 5D ma opcje kręcenia filmów ?
zdecydowałam się kupić Canona D5 mam jednak mały problem dotyczący szkiełka... Jako że d5 to kosztowny sprzęt na sam początek na obiektyw zostało mi 1,500 zł
Po pierwszym poście, wydawało mi się, że chodzi o 5DmkII :-? , ale to i tak obecnie bez znaczenia, bo eleonora zadeklarowała, że filmów kręcić nie zamierza.
Przy budżecie 1500pln na obiektyw, też uważam, że tamron 28-75 to najlepsza opcja.
paatryk77
09-05-2011, 22:25
Jak chcesz mieć ciemny obiektyw i być trendy na forum to faktycznie weź 24-105L, z tym że to poza podanym przez Ciebie parametrem cenowym. Jeżeli chcesz mieć zaś dobry i jasny obiektyw to kup Tamron 28-75 - nowy za 1500. Uchowaj zaś Boże Twój rozsądek przed zakupem canona 28-135.
Uchowaj Boże przed takimi komentami...24-105 to doskonały obiektyw. trendy na forum! Matko Święta, brzmi jak przedszkole. Znam profesjonalnych fotoreporterów którzy pracują z tym obiektywem na 5d. ta ironia tomfoot'a jest bezsensu. 24-105L to świetne szkło... troszkę ciemnawe, ale po to ma się FF że można podciągnąć ISO nie? polecam jeśli możesz sobie na to pozwolić! tamrona nie próbowałem więc się nie wypowiadam.
pozdr
Ja tam bym wrocil do pomyslu z 24-105. to jest bardzo dobry obiektyw, zarowno "obrazkowo-plastycznie" :-), optycznie jak i mechanicznie.
Roznica tylko jednej dzialki przyslony w swietle powoduje, ze wynalazki w stylu Tamrona bym sobie odpuscil, zwlaszcza na 5d, gdzie mozna pokombinowac z wysokim iso.
Ja generalnie nie kumam podniecenia wynikajacego z posiadania szkiel 2.8 vs 4.0, dodatkowo z dluzszym zakresem, USM i IS... To jest dopiero forumowa lanserka bo jasno, jasno, jasno... tyle, ze 2.8 to wcale nie jest tak znowu super jasno.
Jak chce wygodnego zooma na FF Canona to podpinam 24-105, ktory - powtorze sie - jest na wycieczki, do krajobrazow i wielu innych okazji swietny. Jak chce Jasno przez duze J, to nie bawie sie w jakies polsrodkowe 2.8 tylko biore stalke 1.4 albo 1.8 (na ktora i w Twoim przypadku przyjdzie czas :-))
no, chyba ze po prostu nie ma kasy... wtedy rzeczywistie Tamron bo "wyzej d... nie podskoczysz"...
pięknie powiedziane.
Tia, tyle tylko, że jest co najmniej kilka naprawdę dobrych obiektywów Tamrona w cenie których nie ma szans znalezienia równie dobrych obiektywów Canona. Zresztą te ostatnie też nie wszystkie są super szałowe, więc podniecania się posiadaniem szkieł Canona i negowania zakupów sprzętu innej firmy też nie rozumiem. Dla mnie to taka sama 'lanserka' jak zachwycanie się tym, że się ma f/2,8 a nie f/4.
Nie wydaje mi się, by szkła 2.8 były kupowane dla lansu, ale ja się nie znam.
Ja też nie, ale odniosłem się do wcześniejszych wypowiedzi i ludzi którzy tak robią, bo
pewnie niestety są tacy, dla których ważniejszy jest sam sprzęt niż robienie nim zdjęć.
luciferi
10-05-2011, 10:51
wybacz autorko, ze tak pod prad ale moze dasz sie namowic sie do zrezygnowania z parametru "uniwersalnosci" i pokusisz sie o zakup stalki np 28 1,8 czy 85 1,8? gwarantuje Ci, ze jakosc obrazka wynagrodzi konieczosc zrobienia kilku krokow celem uzyskania wlasciwego kadru.
eleonora
10-05-2011, 12:48
Dopiero zaczynam i średnio orjętuję się w tym wszystkim więc zwróciłam się do was o radę i uważam to za dobry wybór. zapomniałam jednak sprecyzować wszystko ... Do wydania mam 9200 . Myślę nad zakupem d5 II znalazłam go w cenie 7,500 więc na reszte zostaje mi 1700 karta - 200 zostaje mi 1500 na obiektyw który zapewne z czasem zmienie na coś lepszego.(oczywiście nowe wszystko gdyż wole nie ryzykować z używanym...) Wybór padł na 5d bo łatwiej wymienic szkla niż body gdyz ceny nie są do porównania. Im bliżej zakupu tym mam więcej ale... zastanawiam sie nad kupnem tańszego body a droższych szkiel tylko nie wiem czy watro...
Zastanawiam się czy jeśli będę miała 5d i obiektyw 28-75 nie będzie takiej samej jakości jak np d50 z lepszym obiektywem, nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się ze z takim szkłem mogę nie wykorzystać możliwości 5d??
Zastanawiam się czy jeśli będę miała 5d i obiektyw 28-75 nie będzie takiej samej jakości jak np d50 z lepszym obiektywem, nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się ze z takim szkłem mogę nie wykorzystać możliwości 5d??
IMO źle myślisz. Z tym tamronem 5DmkII całkiem nieźle się spisuje.Ja zamist zmiany aparatu na 50D, zastanowiłbym się ew. nad zmianą obiektywu na stałoogniskowy 85/1,8USM, jak sugerował wczesniej luciferi.
24-70 85 1.8 lub 100 2.0 i 5DmkI
No no no - tylko patrzec jak Eleonora zajmie się fotografia ślubną :D
5DmkII do nauki fotografii.. bez komentarza :]
maczetka
10-05-2011, 15:43
Ej chlopaki, po co te negatywne emocje. Nie chcialem zadnych tam Tamronowcow definiowac, tylko polecic szklo, ktore lubie i cenie. Dodam, ze jestem po malych przejsciach z niefirmowymi szklami.
A rzeczywistosc jest brutalna. Jak kogos nie stac na drogie szklo to go po prostu nie kupuje... bo go nie stac :-)
Z drugiej strony to tak czytam i sie zastanawiam...
Dopiero zaczynam i średnio orjętuję się w tym wszystkim [.....] Do wydania mam 9200. Myślę nad zakupem d5 II znalazłam go w cenie 7,500 więc na reszte zostaje mi [...] 1500 na obiektyw [...] (oczywiście nowe wszystko gdyż wole nie ryzykować z używanym...) Wybór padł na 5d bo łatwiej wymienic szkla niż body gdyz ceny nie są do porównania.
...czy to ma sens????? :roll:
Ja tam bym wyposrodkowal zeby uniknac rozczarowania. 9200 to jest naprawde spory fotograficzny budzet dla amatora i pare kilo sprzetu mozna wychaczyc. Jak by dobrze pokombinowac to by sie udalo body, zooma, UWA, i z jedna stalke jeszcze, wszystko w niezlej jakosci. To jest duzo bardziej kreatywny zestaw niz FF z jednym zoomem...
MacGyver
10-05-2011, 16:04
... zastanawiam sie nad kupnem tańszego body a droższych szkiel tylko nie wiem czy watro...
Zdecydowanie warto.
Jakiego aparatu używałaś do tej pory? Jakie masz doświadczenie w fotografowaniu w trybach półautomatycznych, z priorytetem czasu lub przysłony oraz w trybie manualnym? Fotografowałaś już zestawem ważącym grubo powyżej kilograma?
eleonora
13-05-2011, 14:46
Dzięki za wszystkie rady podpowiedzi :) 5d i tamron 28-75 już przyleciały :)
wiktor2323
13-05-2011, 14:50
I jak wrażenia .. ?:)
Kolekcjoner
14-05-2011, 01:21
A dlaczego nie? :cool:
Ja bym się wolał uczyć na 5DII niż na 1000D, ale każdy ma swoje upodobania ;).
wiktor2323
14-05-2011, 10:26
Jak ktoś ma pieniądze na takie body to nawet lepiej, nie będzie musiał później marnować kasy przy zmianie i będzie miał tą świadomość, że sprzęt go nie ogranicza i zależy wszystko od niego .. ;)
Już o konieczności zmian szklarni z cropa na FF przy zmianie body nie wspominając.
wiktor2323
14-05-2011, 11:12
Na szkłach tyle się nie traci, one akurat jako tako trzymają cenę;)
eleonora
14-05-2011, 16:00
Wrażenia puki co miło :) jednak zdaję sobie sprawę że to moje początki i moje zdjęcia nie nadają się do publikowania puki co :)
uważam że delikatna zazdrość przemawia z komentarza w stylu
"No no no - tylko patrzec jak Eleonora zajmie się fotografia ślubną
5DmkII do nauki fotografii.. bez komentarza :]"
Bo po pierwsze z kąt może Pan znać moje możliwości gdy się rozwinę? czy napisałam w którymś z postów że posiadanie takiego sprzętu czyni mnie fotografem i że od razu rzucam się na robienie ślubów? Puki co robienie zdjęć interesuje mnie i daje ogromną satysfakcję a nawet uzależnia powoli :) Co do nauki fotografii pełną klatką, sama tego nie wymyśliłam podobnie jak wiktor2323, powiedział mi nie jeden z fotografów gdy miałam wątpliwości i ani trochę tego nie żałuję że posłuchałam. Robiąc zdjęcia 5d wiem że gdy coś nie wychodzi tak jak powinno nie zawodzi sprzęt a ja po za tym nie chciałam później tracić kasy na wymienianie sprzętu gdy od razu miałam możliwość kupna lepszego :)
Pozdrawiam ! :)