PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel King

AMMarshall
05-05-2011, 08:45
Na stronie producenta pojawiły się wyzwalacze Pixel King.
Widział to ktokolwiek w sprzedaży, może jakieś testy??

http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=101

dts
19-05-2011, 14:13
ten produkt nie został jeszcze wypuszczony na rynek

wiec testów póki co nie ma

wygląda na ulepszony KNIGHT

na niektórych forach podwaja datę wprowadzenie do sprzedaży na czerwiec 2011

photo_addict
07-09-2011, 09:42
ten produkt nie został jeszcze wypuszczony na rynek

wiec testów póki co nie ma

wygląda na ulepszony KNIGHT

na niektórych forach podwaja datę wprowadzenie do sprzedaży na czerwiec 2011
Pixel King to now wersja Pixel Knight TR-332, jest dostępny w sklepie mega-pxel.pl http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1317-Pixel-King-Radiowy-Bezprzewodowy-wyzwalacz-lamp-blyskowych-e-TTL-TTL-do-Canon-.html. Na uwagę zasługuje możliwość sterowania z menu aparatu, kompensacja ekspozycji dla lamp

forestowy
14-10-2011, 15:35
jak by ktoś rozważał zakup to zapraszam na test (http://forys.net/test-pixel-king/)
Może komuś się przyda

xxkomarxx
16-10-2011, 14:44
No i cena za komplet ponad 3 razy niższa niż pocketwizard.

manfred1
16-10-2011, 18:16
Ale co z tego jak tylko na body działa poza połączone kablem tracą swoją wartość.

xxkomarxx
16-10-2011, 22:54
Ale co z tego jak tylko na body działa poza połączone kablem tracą swoją wartość.

Możesz trochę rozwinąć. Nie miałem tego w rękach a chciałem zaopatrzyć się w jakiś wyzwalacz radiowy, szczerze mówiąc cena Pocketwizarda mnie przytłacza a to była jakaś alternatywa.

MC_
17-10-2011, 07:44

Nie rozumiem tego co napisałeś. Miałem rok Pixel Knight i żadnych kabli nigdy nie używałem...

manfred1
17-10-2011, 08:09
Mówię o sytuacji gdy na body jest potrzeba założyć dodatkową lampę a nadajnik z body trzeba połączyć kablem ot i już rozumiesz.

MC_
17-10-2011, 08:17
Mniej wiecej, choć znaki interpunkcyjne by bardzo sprawę ułatwiły.

Nie mam takiej potrzeby, więc mi to nie przeszkadzało.

szuler
17-10-2011, 08:38
Nie rozumiem tego co napisałeś. Miałem rok Pixel Knight i żadnych kabli nigdy nie używałem...
a w sprzedaży są od 3-4 m-cy :twisted: cud

MC_
17-10-2011, 08:41
a w sprzedaży są od 3-4 m-cy :twisted: cud

Nie cud tylko umiejętność czytania ze zrozumieniem.

Pisałem o Pixel Knight.
Knight /= King

szuler
17-10-2011, 10:25
a pisałeś nie w temacie już rozumię

MC_
17-10-2011, 10:28
Nie.
Napisałem, że miałem Pixel Knighta i nie potrzebowałem używać kabli. W związku z tym dziwię się, że w nowszej wersji jest taka konieczność.
Czy tak trudno było to zrozumieć? Czy będziesz też odwracał kota ogonem w związku z faktem, że nie czytałeś uważnie mojej wypowiedzi?

miczael
17-10-2011, 11:15
Również w Pixel King nie trzeba żadnych kabli by wszystko działało.

Mówię o sytuacji gdy na body jest potrzeba założyć dodatkową lampę a nadajnik z body trzeba połączyć kablem ot i już rozumiesz.
Nie widzę sensu stosowania wyzwalaczy radiowych oraz montowania lampy na sankach. Lampę z odbiornikiem możemy zawsze trzymać w drugim ręku( lub statywie), by na sankach pozostawić nadajnik, który posiada jeszcze jedną zaletę a mianowicie jedno z najlepszych wspomagań AF (Biała dioda z soczewką) dot. Pixel King.
Można również zastosować lampę na sankach i wyzwolić drugą poprzez wbudowaną fotocelę (tej drugiej jak posiada lub posiadając lampę systemową oraz 60D/7D wyzwolić samą lampą wbudowaną i to nawet bez błysku wbudowanej) i nie potrzeba nam wyzwalaczy.

manfred1
17-10-2011, 12:41
Nie widzę sensu stosowania wyzwalaczy radiowych oraz montowania lampy na sankach.

To że ty nie widzisz sensu to nie znaczy że inni nie potrzebują takiej konfiguracji.

miczael
17-10-2011, 13:01
Możesz zawsze zastosować szynę
http://www.funsports.pl/p,pl,310,szyna+lh-04+do+lampy+blyskowej.html

molsar
17-10-2011, 14:14
szybkie pytanie - czy te kingi tez maja laga "pomiarowego" przed naswietleniem?
mam knighty i zawsze aby miec pewnosc ze wszystkie mi blysna musialem dawac half-press'a na 1s...to mnie juz irytuje...
inaczej ktoras mi "nie zdazyla" otrzymac danych z nadajnika i nie wyzwalala...
P.S
czyli zmiana kanalow na odbiornikach odbywa sie mechanicznie (bez zadnych menu jak w knightach?)

MC_
17-10-2011, 14:17
Tak, mechanicznie.

Polecam pobrać instrukcję obsługi ze strony mega-pixel.pl

robinq
19-10-2011, 12:46
miał ktoś możliwość przetestowania pixel kinga i pocketwizard TT1 TT5? Chciałbym usłyszeć takie ogólne wrażenia co do pracy i jakości wykonania. Stoję przed wyborem jestem wstanie skłonić się do pocketwizard ale jeśli 3 razy tańsza alternatywa jest porównywalna to po co. Dajcie znać co sądzicie.

acjel
19-10-2011, 14:08
jak mozesz to wypozycz sobie pockety i sprawdz, CSI ma w ofercie, tanio nawet

simon83
20-11-2011, 13:12
Jeżeli podłączę 2 lampy, oczywiście za pośrednictwem 2 odbiorników Pixel King, to jak wygląda wówczas sterowanie lampami w menu aparatu? Jest to możliwe? Pojawiają się 2 pozycje?

miczael
20-11-2011, 13:59
Jak używasz w trybie manualnym możesz do 3 grup oddzielnie sterować. W trybie Ettl masz kompensację do 8:1 i również w grupach do max 3 (A:B:C, A:B+C itd). Nie możesz sterować oddzielnie zoom-em lampy, ale można to obejść, w jednej lampie wysuwając kartonik gdzie mam 12mm natomiast zoom-em drugiej steruję już z menu aparatu.

simon83
20-11-2011, 23:57
Zoom jeszcze mógłbym pominąć. Czyli po ustawieniu w nadajniku konkretnej grupy, lampa wchodząca w skład tej grupy będzie sterowana przez menu w korpusie? Rozumiem, że jeżeli dwie lampy w tej samej grupie będę miał, to albo obie ustawią się tak samo, albo posypie błędami?

forestowy
05-12-2011, 16:12
obie ustawią się tak samo.
Generalnie: zawsze sterujemy grupami. Ile lamp w grupie nie ma znaczenia.

ely13
10-12-2011, 12:49
Pytanie do posiadaczy Pixel Kingów:

Czy zapięta w gorącą stopkę NADAJNIKA lampa jest sterowana przez aparat (sterowana = odpalana oraz regulowana) czy też nie?

Pytam, bo kupiłem zestaw i po zapięciu lampy w sanki nadajnika, lampa nie reaguje.
W instrukcji obsługi (str 9 pkt. 5) jest napisane, że "transmitter hot shoe in not support for flashgun. This is for PIXEL product N-ETTL accessory..."
Czyli niby prawidłowo, że mi nie reaguje, ale...:
mój kolega ma dokładnie taki sam zestaw i jego lampa w trybie manualnym jest odpalana.

Może są różne wersje tych Pixel Kingów?

Znalazłem też taki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=MRMdxHwqHJw&feature=related

Na którym (co prawda Nikon) ale lampa jest wpięta w gorącą stopkę nadajnika.

Jak jest u Was?

MC_
10-12-2011, 13:05
Nie probowalem. Skoro producent twierdzi, ze nie ma takiej funkcji to nie chcialem przez przypadek uszkodzic sprzetu.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

raado
10-12-2011, 16:12
Nie działa, bynajmniej na moim zestawie.

szambonur
10-12-2011, 19:36
Nie działa, i nie ma prawa działać, ponieważ sanki na nadajniku nie są przeznaczone do lampy..., no chyba że zamontujesz tam odbiornik, ale jakoś ciężko wyobrazić mi sobie sens takiego zestawu...

manfred1
10-12-2011, 19:39
A nie lepiej nadajnik połączyć kablem PC-PC z body a lampę umieścić na sankach?

szambonur
10-12-2011, 19:44
ely13 link do filmiku który został podany nie dotyczy Kinga ale innego produktu Pixela, więc prawdopodobnie dlatego różnica...

jacek_73
10-12-2011, 19:46
...ponieważ sanki na nadajniku nie są przeznaczone do lampy...

Rozumiem, że sanki są przeznaczone dla świętego Mikołaja - żeś mnie zmartwił :-(

szambonur
10-12-2011, 19:49
Rozumiem, że sanki są przeznaczone dla świętego Mikołaja - żeś mnie zmartwił :-(

Otóż to: właśnie rozwiązała się zagadka po co w Kingu sanki...

manfred1
10-12-2011, 19:50
W przyszłości będzie plagiat AC3

szambonur
10-12-2011, 19:54
Filmik przedstawia Bishopa, tutaj specyfikacja: http://pixelhk.com/pixelhk.com/Proshow.aspx?id=97

a tutaj King: http://pixelhk.com/pixelhk.com/Proshow.aspx?id=101

wystarczy porównać i wyciągnąć wnioski samemu dlaczego błyska na sankach.

ely13
10-12-2011, 21:53
Testowaliśmy zestaw mojego kolegi - okazało się, że również nie działa; po prostu światło lamp studyjnych odbijało się w reflektorze lampy założonej na nadajnik stąd obserwator lampy myślał, że ona błyska...

Pozostaje drugie pytanie: czy można zamontować lampę na te sanki nadajnika i podpiąć ją PC-PC do tegoż nadajnika?

manfred1
10-12-2011, 22:03
O rany no pewnie że można

ely13
10-12-2011, 22:18
manfred1 - Testowałeś?
Bo wolałbym nie spalić lampy lub nadajnika... Pamiętaj, że styki lampy mają połączenie ze stopką i żeby nie okazało się, że coś się sfajczy, bo będzie zwarcie lub jakieś przepięcie.

manfred1
10-12-2011, 22:23
Testowałem - działa.

r3b
12-12-2011, 10:06
A ja mam pytanie troche z innej beczki... Jak się sprawdzi TTL i czy w ogóle ma sens kupowanie KINGa w przypadku gdy mam jedną lampę 430EX II a druga to manualna YN-460II?? Ma to jakiś sens, czy TTL będzie działał nieprawidłowo na tej 430-tce w połaczeniu z tym manualem z YN? Jeśli tak to jak to zadziała? 430 będzie się dostosowywać z błyskiem w TTL a 460 zawsze jedną mocą? Trochę tego nie mogę ogarnąć.

Pozdrawiam.

ely13
12-12-2011, 10:19
Testowałem - działa.

OK, kupię przewód i spróbuję...

manfred1
12-12-2011, 23:15
Chcesz to Ci sprzedam przewód.

ely13
15-12-2011, 20:51
Mam kabel.

Testowałem - nie działa.

Gdy lampa wpięta jest w sanki nadajnika i podpięta przewodem PC-PC do tego nadajnika - nie reaguje w ogóle.
Gdy ją wypnę z sanek i nacisnę spust migawki do połowy, to zaczyna się sama wyzwalać z częstotliwością ok 2 błysków na sek i tak błyska cały czas do chwili wyłączenia zasilania lampy. Ponowne włączenie i naciśnięcie spustu do połowy - sprawa się powtarza.

Co może być?

manfred1
15-12-2011, 21:01
Lampa na sankach body a wyzwalacz podpięty kablem PC-PC z body.

jacek_73
15-12-2011, 21:07
Czy konfiguracja body=>kabel PC=>nadajnik=>odbiornik przenosi E-TTL ?

ely13
16-12-2011, 07:59
"Lampa na sankach body a wyzwalacz podpięty kablem PC-PC z body"

Taka konfiguracja mnie nie urządza, bo nadajnik nie będzie przenosił TTL do odbiornika/ków (bo nie otrzyma takich informacji od body).

Konfiguracja: body->nadajnik->PC-PC->lampa na sankach nadajnika - u mnie nie działa.

Jeszcze spróbuję podpiąć lampę przez PC-PC bezpośrednio do body, a nadajnik na sankach body, żeby przenosił TTL do odbiorników - tylko znów się obawiam, żeby coś się nie wydarzyło, gdy lampę zamocuję na sankach nadajnika.

simon83
18-12-2011, 23:39
Ely13, rozwiązać to można przez zakup uchwytu do odstawienia lampy od body i dodatkowego odbiornika, ale nie wiem czy finansowo Ci się to podoba :P.

ely13
19-12-2011, 08:57
Najtańsza opcja (sprawdzona) to lampa sterowana przewodem PC-PC wpiętym w body, a założona na nadajnik poprzez plastikowy uchwyt, który odizoluje ją od sanek (styków) w nadajniku.
Moc regulowana ręcznie na lampie, a drugiej lampy (tej sterowanej na odległość) poprzez menu body.

Druga opcja, to tak jak pisze simon83 (jeśli ktoś ma dwa odbiorniki) to można założyć nadajnik na body, na niego odbiornik, na ten odbiornik lampę. Drugą lampę z drugim odbiornikiem odpalać na odległość. Dziwacznie to wygląda.

r3b
19-12-2011, 09:27
A czy ktoś może mi opisać jak wygląda sterowanie dwiema lampami 430ex gdybym posiadał dwa odbiorniki?

Jesli dobrze kombinuje, to pojawi mi się w menu sterowanie dwoma grupami lamp, i każdą jedną będe mógł oddzielnie ustawiać w manualu, lub ustawić stosunek jednej do drugiej w przypadku TTL? Dobrze to ogarniam?

Drugie pytanie czy da się jakąs inną lampą TTL sterować z poziomu aparatu poza canonowymi, czyli na przykład YN565?

Thx.

miczael
19-12-2011, 10:41
A czy ktoś może mi opisać jak wygląda sterowanie dwiema lampami 430ex gdybym posiadał dwa odbiorniki?

Jesli dobrze kombinuje, to pojawi mi się w menu sterowanie dwoma grupami lamp, i każdą jedną będe mógł oddzielnie ustawiać w manualu, lub ustawić stosunek jednej do drugiej w przypadku TTL? Dobrze to ogarniam?

Drugie pytanie czy da się jakąs inną lampą TTL sterować z poziomu aparatu poza canonowymi, czyli na przykład YN565?

Thx.

Załóż 430EX na sanki i sprawdź w body sterowanie lampą, jak działa to będzie w kingach choć producent zapewnia o EXII, działają jeszcze Metz-e i YN565EX.

ely13
19-12-2011, 12:59
Moja 430 EX I nie reagowała na sterowanie nią z poziomu body.
580EXII komunikuje się z body.
Z tego wynika, że tak jak podaje producent, seria EXI nie współpracuje z tymi nadajnikami/odbiornikami.

amroz
19-12-2011, 15:38
Moja 430 EX I nie reagowała na sterowanie nią z poziomu body.
580EXII komunikuje się z body.
Z tego wynika, że tak jak podaje producent, seria EXI nie współpracuje z tymi nadajnikami/odbiornikami.
Dokładnie tak, dlatego mając jedną EXI i jedną EXII dokupiłem jeszcze jedną EXII, teraz wszystko działa jak trzeba:razz:

r3b
19-12-2011, 15:57
Tak licze, i licze... I wychodzi, że przejście na TTL radiowy będzie mnie kosztować 1300zł... :( Chyba zostane przy manualu... :-/

Warto waszym zdaniem przejść na TTL wywalając tyle kasy?? Będę miał z tego faktycznie lepsze efekty?

ely13
19-12-2011, 19:26
Ja też głównie pracuję i będę pracował w manualu, ale mogę moc ustawiać z poziomu body - nie zawsze jest taka możliwość, aby podejść do lampy i ją przestawić (np. zamontowana wysoko na statywie).
Powody dla których kupiłem ten zestaw:
1. synchronizacja z krótkimi czasami do 1/8000s - najważniejszy powód
2. zasilanie zwykłymi bateriami/akumulatorami AA
3. możliwość pełnego sterowania z poziomu body w trybie manualnym i automatyki
4. miałem nadzieję, że zamontuję lampę na gorącą stopkę nadajnika, ale ten powód odpadł i trzeba kombinować.

r3b
21-12-2011, 00:24
Sterowanie lampami z body i hss to.faktycznie fajna sprawa. A jak sie spisuje ttl w przypadku 2-3 lamp wyzwalanych z osobnych odbiornikow w jakims tam stosunku wzgledem siebie? Nie glupieja przypadkiem? Macie moze jakies foto przykladowe?
Sorry ze tak truje ale od jakiegos czasu radze sobie w manualu i zastanawiam sie czy potrzebne mi te ttl.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

r3b
23-12-2011, 01:58
Wybaczcie, że tak magluje ten temat. Ale czy możecie mi napisać jakie lampy niesystemowe, w pełni działają z tymi wyzwalaczami?

Dzięki.

miczael
23-12-2011, 09:04
Ze swojej strony, a wszystkie inwestycje robiłem już po zakupie w/w wyzwalaczy, w pełni współpracuje Metz 50 AF-1 oraz Metz 58 AF-2 z lamp nie systemowych.

r3b
23-12-2011, 12:50
Tylko w cenie tej 50AF1 to już wolę zakupić drugą 430 EXII...

miczael
23-12-2011, 13:47
Ja miałem 380EX potem 550EX którą zamieniłem na Metza-50Af-1 ale po wczasach w Turcji nad morzem i zastanych tam warunków świetlnych(bez hss miałem 1,8m manewru na doświetlenie cieni i to przy palniku 105) szybko zakupiłem metza 58 Af-2 tylko dlatego że 580EX II jest obecnie bardzo awaryjny. Prawda jest taka, że jak się nie che inwestować w lampy studyjne to czasami dla kontry trzeba 2 lampki na jednym uchwycie zaczepić.

r3b
30-12-2011, 18:58
Pytanie mam. Bazując na tym teście http://www.mega-pixel.pl/Test-wyzwalaczy-radiowych-lamp-blyskowych-Pixel-King-do-Canon-e-TTL-II-cinfo-pol-65.html gdzie Rafał Foryś napisał:

"Regulacja mocy dla poszczególnych grup – tak, wszystkie lampy muszą być w trybie M. W trybie e-TTL można sterować stosunkiem mocy od 1:1 do 1:8 pomiędzy dwoma grupami A:B ale muszą to być 430 EXII. Gdy w którejś grupie jest YN 565 EX to sterowanie nie działa."

Mam te kingi, mam dwie 430EX II a regulacja proporcji błysku przy ETTL II nie działa, mogę zmienić ale po zatwierdzeniu wraca do 1:1... Bardzo mi na tej opcji zależało... Czy to błąd autora w teście czy może ja coś źle robie??

MateuszJ
25-01-2012, 01:12
Mam dokładnie to samo - 2x 430 EXII, 2 odbiorniki Pixel King i **** - nie da się sterować stosunkiem mocy błysku z body; co prawda pojawia się opcja wireless, lecz po zmianie na np: 1:4 wraca do 1:1. Nie ogarniam tego...

miszaqq
25-01-2012, 11:27
bo sie nie da !! poprostu nie ma takiej opcji !!

polecam przeczytac tutaj

http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157627418629135/

ten akapit:

ETTL Ratios

There is currently no option for adjusting ETTL ratios, its beyond the scope of what the Kings are currently designed for and best to look at other trigger options if adjusting ratios are really important ........

jedyne co mozna ustawic to kazdej lampie przypisac inna grupe i ustawiac manualnie i takie ratio jakie nam sie podoba, ale wowczas juz na manualu i bardzo przydatny jest swiatlomierz

ja kupowalem kingi glownie dla HSS, oraz wlasnie mozliwosci ustawiania mocy blysku z menu aparatu w trybie manual, jak lampa stoi/wisi sobie gdzies obok [raz blizej, raz dalej] to jest to duza wygoda,
jedyne o co sie martwie to plastikowa stopka w RX i jak to to przymocowalem do uchwytu statywowego z zamontowana na gorze 580II to troszke to wazy i sie giba

CEZAREUSZ
31-01-2012, 19:03
Pytanko, czy jest jakiś system wyzwalaczy radiowych który to umożliwia:
jeżeli mam lampę 580exII ustawioną w trybie M to czy mogę siłę błysku lampy regulować z nadajnika (1/1 - 1/128) - jest dostępny jakiś system?

MC_
31-01-2012, 19:06
Jeżeli dobrze zrozumiałem o co pytasz, to Kingi dają taką możliwość.
Możesz w ustawieniach lampy w menu aparatu wybrać M, a następnie ustawić żądaną przez siebie moc.

simon83
31-01-2012, 20:00
Warto dodać, że możliwość taką mamy jedynie dla lamp serii II. W zasadzie przekłada się to na te, które po założeniu bezpośrednio na sanki mają możliwość sterowania. Jeżeli na sankach nie ma możliwości (np. moja 430EX), to i przez Kingi nie będzie.

CEZAREUSZ
31-01-2012, 20:44
Jeżeli dobrze zrozumiałem o co pytasz, to Kingi dają taką możliwość.
Możesz w ustawieniach lampy w menu aparatu wybrać M, a następnie ustawić żądaną przez siebie moc.

DZieki sprawdziłem na 5DmkII i działa rewelacyjnie, to zawsze coś by nie biegac do lampy,

a w starej 5DmkI jest jakiś sposób by to zadziałało?

MORFu
14-02-2012, 18:06
Witam, mam problem.
Na body w sankach chce mieć lampę, dodatkowo chcę podłączyć Pixel King'a, jaki kabel potrzebuję aby podłączyć ten wyzwalacz?

ely13
14-02-2012, 21:34
Przerabiałem to... Jeśli chcesz, żeby i lampa na body i Pixel King pracowały w TTLu - nie da się.
Jeśli satysfakcjonuje Cię manual, to możesz podpiąć Pixel Kinga przewodem PC do body - ale nie przeniesie Ci TTLa.

wiktor2323
14-02-2012, 21:47
A ja tak ostatnio przeglądając allegro natrafiłem na kabel Ttl który miał na stopce od góry drugą stopkę do lampy. Wtedy mamy możliwość podpięcia lampy na kablu i dodatkowo Nadajnika:) Tylko wtedy pozostaje problem zrobienia jakiegoś uchwytu do gniazda statywowego, żeby nie trzymać lampy w ręku. Jeżeli ktoś wykorzysta ten " pomysł" to proszę o informacje czy działa bo zbieram na te nadajniki i zastanawiam sie czy to wypali:)

MORFu
15-02-2012, 05:27
ely13 OK, dzięki. Gdzie mogę taki kabelek dostać?

ely13
15-02-2012, 08:43
Chyba nie powinienem wklejać linków do konkretnych aukcji (tu tytuł: Przewód synchro do lamp błyskowych PC - PC 35cm)
Bez problemu znajdziesz na Alledrogo.

wiktor2323
15-02-2012, 12:36
http://allegro.pl/przewod-kabel-synchro-ettl-canon-2m-dwie-lampy-i2062550986.html
Chodzi mi o taki kabelek ;) tylko tutaj na aukcji masz aż 2m ale pewnie i takie po 30-40 cm też są ;)

ely13
15-02-2012, 13:25
No też się da.
Wtedy przewód na gorącą stopkę aparatu, na niego lampa, a na drugim końcu przewodu nadajnik Pixel Kinga, do odbiornika PK druga lampa...

Da się, tylko ciekawe co zrobi body, gdy dostanie sygnał zwrotny z informacja mi o TTLu od lampy na body i od lampy z odbiornika i informacje te będą się różniły...

Też mam ten problem, że chcę mieć jedną lampę na aparacie i drugą na odległość z odbiornikiem. Mam dwa odbiorniki i przetestuję taki układ (chyba ktoś mi tu nawet podpowiadał w poprzednich postach):

Nadajnik na gorącą stopkę aparatu, pierwszy odbiornik wpięty w jego goracą stopkę (ta do akcesoriów), na niego pierwsza lampa.
Do drugiego odbiornika druga lampa.
Tylko co z różnymi sygnałami TTLa...? Trzebaby przetestować.

MORFu
15-02-2012, 15:55
ely13 dzięki za cynka, rozumiem że po zakupieniu kabelka będę mógł zrobić tak jak pisałem?

szambonur
15-02-2012, 23:09
http://pixelhk.com/pixelhk.com/Down/King/
Dla zainteresowanych. Jest nowa wersja oprogramowania naszych kingów, nie wiem jaki jest sens aktualizacji, ale skoro producent coś poprawia to chyba warto...

Skarabeus
17-02-2012, 16:02
Właśnie próbowałem upgradować. Odbiornik zaktualizował się bez problemu. Niestety nadajnik "padł".
W trakcie wyskoczyło okienko "Compare error!!". Po próbie włączenia okazuje się że świeci cały czas lampka doświetlająca. Nie reaguje na próbę ustawienia grupy i kanału. Nie miga też dioda kontrolna przy sankach. Ponowna aktualizacja też nic nie przyniosła. Wyskakuje okienko z informacją że urządzenie nie jest kompatybilne z tym firmware i żeby podłączyć transmiter.
Tak można sobie polepszyć z dobrego na lepszy :)

szambonur
18-02-2012, 23:36
...
Tak można sobie polepszyć z dobrego na lepszy :)

To dziwne..., u mnie aktualizacja przebiegła bez problemowo... Trochę mi teraz głupio że Ci podsunąłem ten link...:(

Skarabeus
18-02-2012, 23:37
link znalazłem sam, dopiero potem pisałem na forum żeby ostrzec innych :)

miszaqq
19-02-2012, 01:54
To dziwne..., u mnie aktualizacja przebiegła bez problemowo...

a widzisz jakies roznice miedzy dzialaniem kingow przed i po aktualizacji ? cos na plus czy bez zmian ?

MORFu
11-04-2012, 18:02
Niestety po podłączeniu wyzwalacza przez pc-pc z body lampa nie jest odpalana, jakieś pomysły ?

ely13
12-04-2012, 06:53
U mnie lampa odpala się, pod warunkiem że nie jest wpięta w sanki nadajnika (pisałem wcześniej).

bob_
14-04-2012, 13:43
Czy może ktoś potwierdzić, jak się te kingi zachowują przy sterowaniu lampą w manualu?
Czy lampa wyzwala błysk z dokładnie taką mocą jaka jest wysterowana? (porównując do identycznych ustawień z lampą w sankach aparatu na przykład)

ely13
14-04-2012, 14:20
Wchodząc w menu aparatu w ustawienia lampy, przestawiam sobie na manual, ustawiam siłę błysku i po nacisnięciu spusu do połowy informacja zostanie przekazana do lampy.
Jedyny mały mankament jaki zauważyłem, to gdy wyłącze aparat i włącze go ponownie, to domyślnie wskakuje E-TTL i znowu muszę przestawiać na manual.

bob_
14-04-2012, 14:37
ely13 -> twój wpis jest odzewem na moje pytanie? bo nie o to mi chodziło - chodzi mi o siłę błysku w takim trybie, a ściślej czy są jakiekolwiek straty, czy np. 1/8 mocy to jest autentycznie 1/8 czy wygląda jakby była 1/16tą lub nawet niżej?

mam jeszcze drugie pytanie - czy jest możliwe zadanie parametrów pracy bezpośrednio na lampie i później wyzwalanie migawki z takimi właśnie nastawami, czy tez nadajnik za każdym razem przeniesie i "nadpisze" to co ostatnio było ustawione w menu sterowania lampą w aparacie? (znowu szczególnie pytam o tryb manualny)

bob_
18-04-2012, 20:32
Ostatecznie zaryzykowałem i nabyłem. Sam zatem sobie odpowiem, być może przyda się potencjalnym nabywcom:
- tryb M sterowalny w pełnym zakresie i z prawidłową mocą (co mnie bardzo cieszy)
- nastawa zadana z lampy jest "ważna" dopóki nie potwierdzi się nowych/innych nastaw z menu aparatu

Inne spostrzeżenia:

- sterowanie serią exII z poziomu aparatu fajna, wygodna rzecz, przyznam się szczerze, że właśnie to mnie skusiło. Z 5d II wszystko działa

- jakość wykonania ujdzie, czytałem o luźnych klapkach baterii, które mają tendencje do samoistnego otwierania się/zsuwania - co prawda u mnie bodajże w odbiorniku klapka faktycznie z mniejszym "klikiem" się zamyka i mniej zdecydowanie siedzi na swoim miejscu ale nie wysuwa się pod byle dotknięciem. W obliczu tego trzeba jednak przyznać, że prawdopodobnie zdarzają się słabsze egzemplarze. No cóż - developed in China.

- natknąłem się też na doniesienia, min. w recenzji kolegi Mateusz87 o chybotliwości nadajnika po zablokowaniu w sankach aparatu. Ja czegoś takiego nie mogę potwierdzić, przy czym malutkie kółko blokujące bardzo ciężko jest odpowiednio mocno dokręcić. Ale jak już dokręcimy to siedzi pewnie i nie chybocze się w stopce (góra-dół) jest natomiast delikatny luz na boki. I co osobliwe, z natury rzeczy, nadajnik wchodzi w sanki lekko skręcony i tak już zostaje (niedokładny montaż metalowej stopy?)

- mam jednak potężne zastrzeżenia w kontekście jakości wykonania co do wyprofilowania odbiornika w miejscu sanek. Chodzi o to że tylna ścianka obudowy tworzy z górną powierzchnią praktycznie kąt prosty! A przypatrzcie się "kątowi natarcia" od strony wsuwania lampy w obudowie pryzmatu aparatu - jest niejako sfazowany, wyoblony, prawda? Otóż dzięki temu 580ka ex II ze swoim gumowym kapturem stopki dobrze się wsuwa do samego końca a zamek z odpowiednią (ale nie przesadną) siłą wywołuje docisk lampy do aparatu. W przypdaku odbiornika King ma się wrażenie, że po pierwsze lampa nie wsuwa się do samego końca (opadający od tyłu kaptur blokuje się o tylną-górną krawędź obudowy) a jednocześnie domknięcie zamka jest wręcz niemożliwe, albo co najmniej nie wskazane ponieważ już w "połowie drogi" nacisk jest tak potworny, że mam wrażenie, że jeszcze trochę i wszystko tam pęknie! Nie mogę zrozumieć, jak można tak totalnie głupi błąd w projekcie popełnić dla chyba lampy ze szczytu listy kompatybilności z tym urządzeniem :(

- dysponując tylko jednym odbiornikiem i testując wyłącznie w pomieszczeniu nie mogę ani potwierdzić, ani tez zaprzeczyć spostrzeżeniom Mateusza z jego recenzji o gubieniu błysków przez jedną lub dwie lampy. W moim przypadku radiowo sterowałem wyłącznie 580ką i w sensie ilości błysków miałem 100% skuteczności. Ustawiając z poziomu lamp master-slave, układ z 430ką również prawidłowo się wyzwalał przy czym oczywiście bez dodatkowego odbiornika KING nie ma możliwości sterowania nim z poziomu aparatu

- to co zauważyłem to jeszcze w jednym przypadku kompletny brak reakcji na zmianę korekty błysku w trybie ettl (jak się potem okazało spowodowany wcześniej opisywanym utrudnionym wsuwaniem lampy w sanki odbiornika), a w przypadku gdy już korekta zadziałała to brak wskazania tego na lcd lampy!
/tutaj dodatkowo zaobserwowałem również dziwne dla mnie zjawisko, które z góry przyznaję może wynikać z braków w podstawowej wiedzy, że gdzieś od przysłony 11, 16 korekta ekspozycji kompletnie nic nie dawała - zdjęcia totalnie, ale w identyczny sposób niedoświetlone. podczas gdy w tych samych sytuacjach lampa w sankach aparatu dawała wyraźnie inne, lepiej i w zróżnicowany sposób naświetlone kadry!/

To chyba tyle :-)

BeatX
02-08-2012, 20:05
no i mam pixel kingi
i nie dziala mi TTL :/
mam 5DII i ex430 i co bym nie kombinowal to lampa wali caly czas pelna moca (chociaz migaja diody wspomagajace AF i zoom palnika lampy zmienia sie, gdy przepne np z 50L na 24L)
wie ktos moze co moze byc nie tak?

miczael
02-08-2012, 20:20
Miałem podobnie z 550EX sprawdź czy 430EX w wersji I jest obsługiwane w pełni tzn. z ETTL.

BeatX
02-08-2012, 20:28
dobra, juz dziala.
wrzucilem firmware ze strony producenta, wyjalem i wlozylem ponownie baterie i dziala
huh.. dziwne :shock:

miczael
02-08-2012, 20:32
- to co zauważyłem to jeszcze w jednym przypadku kompletny brak reakcji na zmianę korekty błysku w trybie ettl (jak się potem okazało spowodowany wcześniej opisywanym utrudnionym wsuwaniem lampy w sanki odbiornika), a w przypadku gdy już korekta zadziałała to brak wskazania tego na lcd lampy!
/tutaj dodatkowo zaobserwowałem również dziwne dla mnie zjawisko, które z góry przyznaję może wynikać z braków w podstawowej wiedzy, że gdzieś od przysłony 11, 16 korekta ekspozycji kompletnie nic nie dawała - zdjęcia totalnie, ale w identyczny sposób niedoświetlone. podczas gdy w tych samych sytuacjach lampa w sankach aparatu dawała wyraźnie inne, lepiej i w zróżnicowany sposób naświetlone kadry!/

To chyba tyle :-)

Lampa na aparacie ustawiła zoom palnika do ogniskowej na kingach sprawdź zoom bo od niego zależy moc lampy, często jak się bawiłeś zostaje w trybie M.
Ja do kingów posiadając dwa odbiorniki i pracując w pełnym ETTL muszę dać korektę ok +1EV przy pracy w HSS w plenerze wszystko śmiga. Jedyna wadą dla mnie to brak kompensacji pomiędzy grupami w ETTL ale przechodzę na M dwa strzały i sytuacja opanowana

BeatX
03-08-2012, 11:36
sprawdzalem dzisiaj prace pixel king dla mojego starego 30D
potwierdzam wspolprace kingow oraz Canon 30D + ex430
dziala ETTL, sterowanie kompenasji sily blysku z poziomu body, palnik lampy dostosowuje sie do ogniskowej zalozonego obiektywu.. slowem wszystko dziala idealnie.
potwierdzam rowniez bezproblemowa wspolprace pixel king w zestawie 5DII + ex430

aczkolwiek wczoraj pisalem o chwilowych problemach z nowozakupionymi kingami (5 postow wyzej), wiec osoby ktore dopiero co dokonaly zakupu powinny w zasadzie obligatoryjnie uaktualnic firmware ze strony producenta, zeby uniknac sytuacji ktora ja mialem ;]
link do firmware:
King For Canon - Firmware Upgrade (http://pixelhk.com/down/king/)

Cichy
10-08-2012, 12:26
Czemu tych wyzwalaczy praktycznie nie ma na allegro? Czyżby znowu jakaś wadliwa seria ?

MC_
10-08-2012, 12:31
Ja ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że działają wyśmienicie.

epicure
19-08-2012, 14:23
Ja ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że działają wyśmienicie.

Potwierdzam, działają przyzwoicie. Jedyne zastrzeżenia mam do braku informacji o padniętych bateriach, chociaż ponoć w nowszych seriach modelu już rozwiązano ten problem.

ely13
20-08-2012, 07:10
U mnie padnięte baterie objawiały się złą synchronizacją błysku z migawką i widziałem ją na zdjęciach. Wymiana baterii rozwiązała problem.

bob_
08-09-2012, 16:07
Lampa na aparacie ustawiła zoom palnika do ogniskowej na kingach sprawdź zoom bo od niego zależy moc lampy, często jak się bawiłeś zostaje w trybie M.
...

Trochę z opóźnieniem tu zaglądam ale wypada odpiowiedzieć :-) - dzięki, faktycznie tak się dzieje!

Cichy
09-09-2012, 10:27
U mnie padnięte baterie objawiały się złą synchronizacją błysku z migawką i widziałem ją na zdjęciach. Wymiana baterii rozwiązała problem.

Mam Kingi, padnięte baterie są sygnalizowane czerwoną lampką gotowości zamiast niebieskiej. Jeśli są padnięte to faktycznie nie ma synchro. Nie wiem tylko czemu najnowszy firmware jest opatrzony dopiskiem "only for 60d".

amateur
03-10-2012, 21:06
Jak działa pomiar ttl w kingach? Mierzy jakby lampa była na aparacie czy odległość lampy od przedmiotu?

Grzesiek_PL
09-10-2012, 14:18
Hähnel Viper TTL trigger released; Pixel King II spotted | Lighting Rumours (http://www.lightingrumours.com/hahnel-viper-ttl-trigger-released-pixel-king-ii-spotted-2882)

CACTUS
11-10-2012, 11:13
Pixel King z Metzem 58 z firmware fabrycznym działa pięknie, po wgraniu najnowszego firmware ze strony producenta mam problem gdyż działa tylko i wyłącznie tryb TTL.
Tryb M czy A nie działają, przechodzą od razu w tryb TTL ktoś miał podobny problem:???:

michal111
11-10-2012, 12:32
Ja mam ten sam problem tylko z Metzem 48, i tryb M nie dziala z żadnym firmwarem. Jest jeden sposób żeby pracowała w trybie M ale ostatnio przestał mi działać może coś namieszałem z oprogramowaniem, nie pamiętam.
Przełączając lampę w tryb M, w momencie migania M na wyświetlaczu (tak mam w 48) należy przycisnąć spust migawki do połowy w aparacie tak żeby nadajnik z odbiornikiem się skomunikowały. Wtedy tryb M pozostaje M i nie przechodzi w TTL.

Cichy
11-10-2012, 23:01
U mnie działa 48 i 58 af1 w trybie ttl i m. Nic na lampach nie ustawiam, wszystko z poziomu aparatu.

bob_
12-10-2012, 08:51
Jedyny mankament to taki, że zawsze trzeba wejść do ustawień lampy (w menu aparatu), jeśli się chce ustawić tryb M, ponieważ lampa założona na odbiornik zawsze uparcie włącza się w automatyce (w moim przypadku to 580ka II)

michal111
12-10-2012, 09:10
Stare 5d nie mają ustawień w menu aparatu. Za to ze stara 420 ex wszystko działa pięknie.

CACTUS
12-10-2012, 09:32
Przełączając lampę w tryb M, w momencie migania M na wyświetlaczu (tak mam w 48) należy przycisnąć spust migawki do połowy w aparacie tak żeby nadajnik z odbiornikiem się skomunikowały. Wtedy tryb M pozostaje M i nie przechodzi w TTL.

U mnie ta metoda nie działa, po wciśnięciu spustu włącza się TTL.:?

--- Kolejny post ---

U mnie działa 48 i 58 af1 w trybie ttl i m. Nic na lampach nie ustawiam, wszystko z poziomu aparatu.

niestety na 5d mkI nie ma możliwości sterowania lampą z poziomu aparatu :(

Cichy
12-10-2012, 11:22
No to chyba, że tak. U mnie nawet na 40d działa...

PS. w instrukcji są wymienione kompatybilne aparaty, oraz co z którymi można robić. Trzeba po prostu doczytać... Z 5d masz tylko TTL i możliwość wybierania kanałów z Pixeli.

CACTUS
12-10-2012, 11:48
No to chyba, że tak. U mnie nawet na 40d działa...

PS. w instrukcji są wymienione kompatybilne aparaty, oraz co z którymi można robić. Trzeba po prostu doczytać... Z 5d masz tylko TTL i możliwość wybierania kanałów z Pixeli.

Tak jak pisałem wcześniej z oprogramowaniem fabrycznym działa wszystko wyśmienicie i przy tej opcji pozostanę :-) problem jest tylko przy oprogramowaniu najnowszym z 2/4/2012

Cichy
12-10-2012, 16:42
Tak jak pisałem wcześniej z oprogramowaniem fabrycznym działa wszystko wyśmienicie i przy tej opcji pozostanę :-) problem jest tylko przy oprogramowaniu najnowszym z 2/4/2012

No przecież to jest firmware ONLY FOR 60d.

CACTUS
12-10-2012, 17:32
No przecież to jest firmware ONLY FOR 60d.

dokładnie jest King_TX_V1021_Onlyfor60D dla 60D i King_RX_V1020 dla pozostałych body Canona ;) tak to rozumiem...

lukaszr
28-12-2012, 11:33
Słuchajcie, mam 1 pytanie do posiadaczy, bo zgłupiałem.

Wydaje mi się, że wcześniej (zaraz po zakupie) po podłączeniu Kingów do lampy Canona 580 EXII, mogłem nią w pełni sterować (chodzi o parametry c.Fn). Wczoraj podłączyłem i chciałem coś zmienić i nie mogę - w menu c.Fn mogę wejść, ale informacje w żadną stronę nie są przekazywane. Mogę poruszać się po opcjach, ale jak kliknę zatwierdzenie zmiany to nic się nie dzieje. Co dziwne przy podłączonej lampie przez PK opcja nr 12 jest ustawiona na 1, a nic takiego w lampie nie ustawiałem. Kolejna rzecz - jak bezpośrednio w lampie wyłączę opcji nr 1 (czyli samowyłączanie się lampy) i podłączę lampę przez PK to ta informacja nie jest przenoszona do aparatu tylko znowu jest opcja nr 12 ustawiona na 1.

Przyznam szczerze, że zgłupiałem, bo wydawało mi się, że mogłem to ustawiać wcześniej i teraz sam już nie wiem. Może ktoś to sprawdzić ?

MC_
28-12-2012, 12:06
Z 430ex2 ustawienia dzialaja, wiec z 580 tym bardziej. Sprawdz styki i czy lampa jest dobrze wsunieta na sankach.

lukaszr
28-12-2012, 12:42
Z 430ex2 ustawienia dzialaja, wiec z 580 tym bardziej. Sprawdz styki i czy lampa jest dobrze wsunieta na sankach.

Sprawdzałem to w pierwszej kolejności i nic. Coś czuję, że będą musiały pojechać do serwisu.

epicure
28-12-2012, 15:45
Upewnij się, czy masz naładowane baterie.

lukaszr
31-12-2012, 14:41
Upewnij się, czy masz naładowane baterie.

Na 100% sprawne.

MORFu
12-03-2013, 16:34
Zastanawiam się nad kupnem lampy YN 460-II mam King'i
Czy ktoś posiada taki zestaw i ma jakieś problemy z komunikacją itp.?

ptr8
21-04-2013, 23:04
Z mojej strony bardzo odradzam... syndrom strzelania na max mocy niestety jest prawdziwy mimo aktualizowania i próbowania różnych firmware używanie pixel kingów kosztowało mnie już palnik w 590EXII uszkodził się poprzez częste odpały na max mocy... aktualnie po aktualizacji na 1030 soft ze strony najnowszy - jest tragedia inaczej niż na full power nie potrafią odpalać... ostrzegam innych przed zakupem tego shitu, i pozazdrościć tym którym trafiły się dobre egzemplarze :) czas przetestować yong nuo :) manualne od 5 lat działają wybornie ! apropo pixel king mimo wielu maili wysłanych na adres producenta nie odpowiada ma użytkowników w głębokim poważaniu - oby tak dale przestrzegam na przyszłość.

MC_
22-04-2013, 07:39
Najwyraźniej masz uszkodzony sprzęt. To się serwisuje a nie narzeka.

szambonur
22-04-2013, 07:51
Najwyraźniej masz uszkodzony sprzęt. To się serwisuje a nie narzeka.

Otoz to uzywam kingow w ilosci trzech odbiornikow i nadajnika. Zdarzaja sie problemy ale jak sie potem okazuje winne byly wyczerpane baterie. Przypadek odpalania na pelnej mocy mialem tylko raz. Okazalo sie ze nadajnik nie byl docisniety na stopce. Mala poprawka i odzyskalem pelne sterowanie nad lampami...

Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2

fancik
30-04-2013, 11:17
witam
Jaka jest najnowsza wersja oprogramowania do Pixel King 1031 czy 1030 .
Ta 1031 jest chyba dedykowana do konkretnego modelu jeśli sie nie mylę.
Pozdrawiam Wojtek

tomdz
30-11-2013, 19:05
Mam dziwny problem z Kingami, mianowicie na takim 24-70 naświetlają poprawnie na szerokich kątach, ale już od ok. 40mm w górę niedoświetlają stale o jakieś 2 EV. Przy czym mówimy tu o ogniskowej obiektywu, nie zoomie lampy - ten ostatni nie ma na zjawisko żadnego wpływu. Body 5D3, lampa 580EXII. Spotkaliście się z czymś podobnym?

OsMax
30-11-2013, 22:44
Zawsze tak masz czy po prostu się zdarza ?

tomdz
30-11-2013, 23:01
100% powtarzalności, przynajmniej z 24-70LII. Muszę jeszcze obadać temat na dłuższych stałkach.
Acha, problem występuje tylko przy ustawieniu trybu pomiaru E-TTL na Evaluative. Na Average jest ok.

tomdz
01-12-2013, 20:29
Sprawdziłem z 85 1.8 - wygląda ok. Ale np. ze 135L już nie. Pomiar jest poprawny tylko przy błysku bezpośrednim (żadnych odbić, modyfikatorów) i dopóki mam aparat blisko lampy.
Dlaczego z jednym obiektywem jest ok, a z drugim nie - zupełnie nie rozumiem. Lampa na stopce działa dobrze. Firmware najnowszy (1.40 w nadajniku, 1.50 w odbiorniku). Styki przeczyściłem. Na walnięte wyzwalacze też to nie wygląda, bo niby czemu miałyby być walnięte wybiórczo. Z drugiej strony raczej nikt tu na Kingi nie narzekał.

tomdz
04-12-2013, 23:40
Czy ktoś jest w stanie potwierdzić/zaprzeczyć powyższemu? Czy problemy na Evaluative są ogólną przypadłością, czy to raczej walnięty komplet?