Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Użycie aparatu w podwyższonej temperaturze

KaMal
04-05-2011, 16:40
Witam,

czy może ma ktoś doświadczenia w robieniu zdjęć w temperaturze około 70 stopni Celsjusza, tzn.: czy należy stosować jakieś osłony termicznych na aparat lub chłodzenie ?

Dodam że jestem szczęśliwym posiadaczem CANON 5D Mark II

Pzdr

Bangi
05-05-2011, 08:02
doświadczenia nie mam, ale z tego co wiem to producent podaje w instrukcji zarkres temeratur referncyjnych, a wszystko ponad i poniżej to już na własną odpowiedzialność :(
możesz zdradzić gdzie zamierzasz robić zdjęcia, a właściwe podejrzewam, że włożyć aparat? do piekarnika?

zbychu
05-05-2011, 11:57
W tej temperaturze należy szczególnie uważać na akumulator. Raz, że dużo szybciej się zużywa, dwa że w wyjątkowo niesprzyjających warunkach może się uszkodzić a nawet eksplodować. Jeśli to możliwe, to zasilacz wskazany. Co do samego body to ciężko mi powiedzieć ;)

_igi
06-05-2011, 01:02
Jakiś czas temu byłem w miejscu gdzie normalna temperatura to okolice 60 stopni celcjusza, w słońcu jeszcze lepiej. Aparatów Canona tam nie używałem, ale na spokojnie śmigałem z nieuszczelnionym Fuji S3, nieuszczelnionymi szkłami i dawał radę. 5DII to dobra pucha, znosi mrozy -20*, zniesie i taki upał.

Oczywiście pod warunkiem, że nie chcesz robić fot pod prysznicem, czy w saunie ;))

kuzi4
06-05-2011, 22:37
7D w 62st C dał radę to i 5D powiniem ogarnąć.

Widelec
09-05-2011, 11:07
byle nie był wystawiony nieustannie na słońce, to nic mu nie powinno się stać. jak masz skąd wziąć kawałek cienia (jakaś parasolka?) to wystarczy. zawsze można kawałkiem białej bawełnianej starej bluzki owinąć całość...

N00bek
13-05-2011, 11:01
Na National Geo było ostatnio sporo o fotografii w Egipcie, Antarktydzie i kilka cyklów tych filmów było. Jak to opowiadał jeden z gości wyprawy; z nikona przeżywały tylko najmocniejsze klasy, z canona także 1dmark3 itd, a co najciekawsze właśnie fuji S2 czy S3 pro //nie doczytałem wtedy. Świetnie sobie radziły ;)

Na moje 5dmk2 to bardziej szkiełko do portretu/ślubu/studia niżeli w ciężkie warunki. Lepiej poradziłby sobie 7d/1d