Zobacz pełną wersję : Mocowania, obiektywy Canon EOS 450D > Pentax lub jakiekolwiek inne tanie obiektywy
dunablaster
04-05-2011, 12:51
Cześć,
mam pytanie,
skoro Canon EOS 450D obsługuje mocowanie EF i EF-S to czy znacie może gdzieś dostępne na rynku mocowania i/lub obiektywy do obiektywów zmiennoogniskowych.
Widziałem gdzieś w necie taniego Pentaxa.. W sumie głównie mi się rozbiega o cenę do 400 zł, do kupienia przede wszystkim na aukcji allegro.
Potrzebuję do zdjęć na odległość 7-15 metrów , żeby ujęcie wypełniła głównie twarz. Także możecie mi zaproponować coś do 200 mm lub obiektyw stałoogniskowy... z góry dziękuję za pomoc:)
Salut,
Duna.
ale wiesz że nie będzie autofocusa?
polecam przejściówki i szkła m42
ale wiesz że nie będzie autofocusa?
polecam przejściówki i szkła m42
Niekoniecznie z M42. Mogą być podłączane przez odpowiednie przejściówki obiektywy manualne...Pentax, Zuiko, Yashica, Nikon, z bardzo dobrym skutkiem, oprócz /jak napisał gavin/ bez AF.
Trzeba uważać na obiektywy Canon FD, Rokkor Minolty, Fuji, Konica, które nie ostrzą na nieskończoność. Można używać do tych obiektywów przejściówki z soczewką, ale dużo traci się na właściwościach obiektywu, ponieważ dodatkowa obca soczewka pogarsza optykę "szkiełka".
Trzeba tylko pamiętać, że same adaptery do mocowań innych od M42 są stosunkowo drogie.
Trzeba tylko pamiętać, że same adaptery do mocowań innych od M42 są stosunkowo drogie.
adaptery do innych systemów niż M42 są w cenach porównywalnych, wystarczy zamawiać bezpośednio
za 35zł można nabyć Canon/Nikon czy Canon/Pentax
Enter, moglbys zarzucic jakims linkiem? Interesuje mnie Canon/Pentax oraz Canon/Minolta. Jestem w tych tematach laikiem, a nie chcialbym sie naciac. Z gory dzieki ;)
Enter, moglbys zarzucic jakims linkiem? Interesuje mnie Canon/Pentax oraz Canon/Minolta. Jestem w tych tematach laikiem, a nie chcialbym sie naciac. Z gory dzieki ;)
teraz leci do mnie to
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330518191951&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
całe 30zł
w PL 70-90zł
http://shop.ebay.pl/i.html?_nkw=pentax+eos+adapter+emf&_sacat=0&_odkw=pentax+eos+adapter&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313
http://shop.ebay.pl/i.html?_nkw=pentax+eos+adapter+emf&_sacat=0&_odkw=pentax+eos+adapter&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313
Linki sa do wersji programowalnych, z potwierdzeniem AF. Zwykłe adaptery z chipem są oczywiście sporo tańsze, wystarczy wywalić emf z frazy. Czyli albo najzwyklejsza mechaniczna redukcja albo z potwierdzeniem AF albo jeszcze dodatkowo programowalna.
Teraz wolę już te najtańsze albo programowalne. Potwierdzenie AF tylko wkurza jeśli występuje FF/BF a nie ma możliwości zmiany tego stanu rzeczy.
Jak wyżej napisano Minolta albo bez nieskończoności albo z soczewką.
Brałem od sprzedawców lengril, adplo, c.kee do m42 i Yashicy, adaptery firmy Pixco, docierają po max 10 dniach. Błąd że nie wszyscy sprzedawcy dają na stronie instrukcję.
http://emfphoto.com/forum/index.php?PHPSESSID=remcdfut95m19euhsj4c166lp0&topic=3.0
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sorki zdublowałem Pentaxa a Minoltę opuściłem
http://shop.ebay.pl/i.html?_nkw=adapter+minolta+eos+emf&_sacat=0&_odkw=adapter+eos+emf&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313
evangelion69
06-05-2011, 23:27
podepnę się z zapytaniem o programowanie... mam adapter z czipem, nie wiem jakim... chcę sprawdzić czy jest programowalny i czy istnieje jakaś polska instrukcja programowania tych czipów?
teraz leci do mnie to
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330518191951&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
całe 30zł
w PL 70-90zł
Nikon - Canon ? możesz uchylić rąbka tajemnicy w jakim celu taki zabieg.
Wydawało mi się, że szkla do Nikona są droższe niż nasze systemowe.
są jeszcze stare manualne nikkory
Nikon - Canon ? możesz uchylić rąbka tajemnicy w jakim celu taki zabieg.
Wydawało mi się, że szkla do Nikona są droższe niż nasze systemowe.
czasami nie o najniższą cenę szkła chodzi
ważne że pasuje bez dodatkowej optyki
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
czasami nie o najniższą cenę szkła chodzi
ważne że pasuje bez dodatkowej optyki
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No zgoda, pasować pasuje, czasami może być lepsze optycznie ,ale pozbawione automatyki AF :(
michael_key
08-05-2011, 20:07
Może problem tkwi w samej optyce?! ;)
Nie wiem, jak dla mnie zbyt dużo kombinacji.
No zgoda, pasować pasuje, czasami może być lepsze optycznie ,ale pozbawione automatyki AF :(
chętnie przygarnę od ciebie Samyanga może być z mocowaniem od nikona :mrgreen:
chętnie przygarnę od ciebie Samyanga może być z mocowaniem od nikona :mrgreen:
Zdradź nam lepiej tajemnice po co tyle zachodu z tymi przejściówkami bo ciekawość mnie zżera :lol:
Zdradź nam lepiej tajemnice po co tyle zachodu z tymi przejściówkami bo ciekawość mnie zżera :lol:
np po to żeby móc podpiąć szkła których nie ma dostępnych w systemie EOS - innej filozofii nie ma
te adaptery programowalne to chyba ściema. na różnych forach więcej niepochlebnych opinii niż tych dobrych, wywalasz kasę po to by w exifie było parę danych i tyle. może ostatnio się coś zmieniło, ale pierwsze sztuki niczego nie oferowały poza zmianą przysłony i ogniskowej, oczywiście w exif. Ja lecę z reguły na M i patrzę w drabinkę więc programowalne czipy dla mnie chyba zbędny bajer. Jak masz standardową matówkę i coś pokroju xxxD lub xxD gdzie jest ciemno potwierdzenie się przydaje, ewentualnie wymienić matówkę na taką z rastrem, klinami i innymi bajerami.
Przy sprzęcie klasy xD potwierdzenie może być, ale da się bez niego żyć.
Mam pod M42 i T2 z potwierdzeniem i jestem zadowolony. Nie wyobrażam sobie bez potwierdzenia w moim trabancie 350D czy 50D gdzie jest po prostu za ciemno.
natomiast jeśli chodzi o adaptery to chyba najbardziej popularne M42, T2 i C/Y.
pozdr.
Weźmy sobie przykładowo:
Nikkor MF 50/1.2(1200-2000zł) vs Canon 50/1.2L(5000-6000zł).
Nikkor 50/1.2 jest ostry od pełnej dziury od 1.2 w większości modeli - wiem,bo miał w zamiarze kupić. Gdyby nie AF w L-ce to mógłbym go w 100% polecać.
No i dodatkowo trzeba przeliczyć, iż lepiej zapłacić 3x mniej stratą AF ;)
Weźmy sobie przykładowo:
Nikkor MF 50/1.2(1200-2000zł) vs Canon 50/1.2L(5000-6000zł).
Nikkor 50/1.2 jest ostry od pełnej dziury od 1.2 w większości modeli - wiem,bo miał w zamiarze kupić. Gdyby nie AF w L-ce to mógłbym go w 100% polecać.
No i dodatkowo trzeba przeliczyć, iż lepiej zapłacić 3x mniej stratą AF ;)
No jest to konkretny argument, ale to rozwiązanie nadaje sie jedynie do ujęć statycznych.
No jest to konkretny argument, ale to rozwiązanie nadaje sie jedynie do ujęć statycznych.
Tak i nie, na upartego możesz próbować focić obiekty w ruchu. Chociaż ogniskowa 50mm, co to za ogniskowa.