PDA

Zobacz pełną wersję : czym się cyka w Zakopanem

igor58
03-05-2011, 00:37
Długi weekend spędzam w Zakopcu (pracowo i turystycznie).
Na trasach króluje Nikon i kompakty (różnych firm) oraz Soniacz.
Na koncertach (odbywa się tu fajny fest. jazzowy) także Nikon... Widziałem jednego Canona (50d). Z obiektywów - głównie Sigmy (70-200/2.8).
Nie stawiam żadnej tezy, po po prostu efekt obserwacji...

BeatX
03-05-2011, 01:30
... and? :)

Sergiusz
03-05-2011, 01:43
Użytkownicy sprzętu Canon należą raczej do rozsądnych ludzi a każdy wie, że na weekend majowy do Zakopanego nie jeździ się. Nawet KKM zrobił tam plener ostatniego dnia sezonu kiedy żegnał się z publicznością Małysz. Teraz jest nie dość, że drogo to jeszcze zimno a w górach niebezpiecznie. Jak masz taką ochotę liczyć użytkowników Canona to powinieneś raczej wybrać się do jakiegoś kurortu nad ciepłym morzem lub przynajmniej przejść się ulicami Rzymu.

allxages
03-05-2011, 02:21
Na Hożej w Warszawie cyka się Pentaxami za to.

MaD77
03-05-2011, 08:31
A w Alejach Jerozolimskich widziałem kompakt kodaka.

Czacha
03-05-2011, 08:52
Długi weekend spędzam w Zakopcu (pracowo i turystycznie).
Na trasach króluje Nikon i kompakty (różnych firm) oraz Soniacz.
Na koncertach (odbywa się tu fajny fest. jazzowy) także Nikon... Widziałem jednego Canona (50d). Z obiektywów - głównie Sigmy (70-200/2.8).
Nie stawiam żadnej tezy, po po prostu efekt obserwacji...

Przez ostatnie 3 tygodnie prowadzilem darmowe warsztaty o podstawach fotografii dla amatorow - 70% uczestnikow miała Soniacze, były ze 4 Nikony i dwa Canony.

Jaki z tego wniosek? Ludzie wciaz kupuja zgodnie z potrzebami ... sprzedawcow :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

BuRton
03-05-2011, 09:07
:) Kiedy pracowałem Canonami odnosiłem wrażenie, że zdecydowana większość ludzi posiada Nikony. Teraz mam odwrotne odczucia :) . Jednak z tą różnicą, że całkowicie jest mi obojętne kto, czym i dlaczego w takich a nie innych proporcjach.

akustyk
03-05-2011, 09:21
Jaki z tego wniosek? Ludzie wciaz kupuja zgodnie z potrzebami ... sprzedawcow :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

piwo dla tego pana! :D

ewg
03-05-2011, 12:10
...Oraz brawa dla Japończyków!

Wyobraźcie sobie, że ktoś w Japonii dzieli się na branżowym forum swoimi obserwacjami ze spaceru po Tokio i opowiada jakie sprzęty AGD królują na tamtejszych wystawach sklepowych oraz w gospodarstwach domowych: Że w przewadze Zelmer, dużo Wrozametu, ostatnio przebija się Polar, ale na prawdę cenione marki wśród Japończyków to chyba jednak przede wszystkim Mesko a w elektronice użytkowej Łucznik, które świetnie się trzymają na rynku wtórnym...

Wtedy jeden z dyskutantów, który właśnie sobie uświadomił, że to wszystko polskie marki i to jeszcze należące do jednego konsorcjum Predom wykrzykuje z uznaniem:

...Oraz brawa dla Polaków! :rolleyes:

dinderi
03-05-2011, 12:31
W parku wiejskim w Raszynie zdecydowanie przeważa Nokia (7 szt.) nad SonyEricssonem (4 szt.). Był 1 Nikon, 2 Sonolty i 1 Canon.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czuwaj!

iso
03-05-2011, 13:14
"polishcamerastyle.com"? :mrgreen:

namoamo
03-05-2011, 13:29
Niedziela, Praskie Zoo. Kilkanaście Alf z kitami, kilka nikonów i ze 3-4 Canony.

Kolekcjoner
03-05-2011, 13:47
Tak się zastanawiam do czego zmierza ten wątek???? ;)

allxages
03-05-2011, 13:49
Do zamknięcia :D

igor58
03-05-2011, 14:18
Oczywiście, że do zamknięcia.
Chodziło mi o to, ze w Zakopanem mamy duży przekrój polskiego społeczeństwa, i to(marki sprzętów) coś mówi o tym, czym foci statystyczny Kowalski.
To tylko ciekawosta terenowa, nie żadna teza.

bebesky
04-05-2011, 08:47
Widziałem jednego Canona (50d).

Czy to że widziałeś jednego canona to oznacza że w Zakopanym był tylko jeden canon??
Kiedyś na Zawracie widziałem dwa canony, mój był trzeci, kolega miał czwarty. Czy to oznacza że w Tatrach przeważały canony???
Czy jak jest niebo w pełni zachmurzone i słońca nie widać to oznacza że słońca nie ma?
Czy jak zamknę oczy i nic nie widzę to oznacza że świat znika, zgodnie z twierdzeniami jednego filozofa?

MC_
04-05-2011, 08:50
Czy ja wiem czy w Zakopanem to jest "duży przekrój polskiego społeczeństwa"?
To jest raczej próbka ludzi spędzających długi weekend majowy w Zakopanem a nie żadne społeczeństwo.

galekeg
04-05-2011, 09:02
Człowiek szukający spokojnego wypoczynku ominie szerokim łukiem tzw.zimowe, letnie itp.stolice Polski. Tam spotkasz więcej podążających za modą i posiadających to co proponuje Martyna i podobne autorytety z MM.

dinderi
04-05-2011, 09:33
Czy to że widziałeś jednego canona to oznacza że w Zakopanym był tylko jeden canon??
Kiedyś na Zawracie widziałem dwa canony, mój był trzeci, kolega miał czwarty. Czy to oznacza że w Tatrach przeważały canony???
Czy jak jest niebo w pełni zachmurzone i słońca nie widać to oznacza że słońca nie ma?
Czy jak zamknę oczy i nic nie widzę to oznacza że świat znika, zgodnie z twierdzeniami jednego filozofa?
Czy ja nadal zaglądam na forum fotograficzne, czy juz na filozoficzne? :)

Czacha
04-05-2011, 09:35
Ani na jedno, ani na drugie - CB to forum sprzetowe :mrgreen:

dinderi
04-05-2011, 09:37
To ja sie tkliwie znihilizuję, w takim razie :D

Czacha
04-05-2011, 09:49
Tylko pamiętaj aby w czasie tkliwej nihilizacji starać się opanowywać pozycję dystansu ;)

A tak swoja drogą ciekawe co na to wszystko dział sprzedaży Canona? Podobno pod względem sprzedaży dSLR zjedli konkurencję.

dinderi
04-05-2011, 09:56
Tylko pamiętaj aby w czasie tkliwej nihilizacji starać się opanowywać pozycję dystansu ;)Opanowac pozycję dystansu nie celebrując rozczarowań, to jest dopiero wyzwanie ;)

A tak swoja drogą ciekawe co na to wszystko dział sprzedaży Canona? Podobno pod względem sprzedaży dSLR zjedli konkurencję.No właśnie, słyszałem, że Canon ma wypuścić pierwszy telefon z aparatem 21 megapixeli.

MacGyver
04-05-2011, 10:48
A na Rally Luzicke Hory, w przedostatni weekend kwietnia, miedzy Bogatynią a Libercem, Canona i Nikona było, tak mniej-więcej, po połowie. Sonolty to jakoś tak w złym tonie/guście* są :-D

*niepotrzebne skreślić

AMMarshall
04-05-2011, 11:07
A na Rally Luzicke Hory, w przedostatni weekend kwietnia, miedzy Bogatynią a Libercem, Canona i Nikona było, tak mniej-więcej, po połowie. Sonolty to jakoś tak w złym tonie/guście* są :-D
*niepotrzebne skreślić

...Bo dla Sonolty Polska to główny rynek zbytu.
Poza PL Sonoltę ciężko w tłumie Kanonów i Najkonów wyhaczyć...

MacGyver
04-05-2011, 11:10
Tam Polaków i Czechów było, mniej-więcej, po połowie.

bebesky
04-05-2011, 11:15

fotozoficzne :-D

dinderi
04-05-2011, 11:31
Sonolty to jakoś tak w złym tonie/guście* są :-D

Panowie wstrzymajcie rumaki!!!
Koledzy/żanki z forum KKM tu zaglądają i są niekiedy wrażliwi/we na takie opinie.

AMMarshall
04-05-2011, 11:35
Tam Polaków i Czechów było, mniej-więcej, po połowie.
Widocznie z Soniaczem tylko Martyna podróżuje.

Panowie wstrzymajcie rumaki!!!
Koledzy/żanki z forum KKM tu zaglądają i są niekiedy wrażliwi/we na takie opinie.

Eeetam, przecież się nie obrażą... (??!)

ewg
04-05-2011, 21:56
To jest raczej próbka ludzi spędzających długi weekend majowy w Zakopanem a nie żadne społeczeństwo.
Optymista! :mrgreen:

igor58
04-05-2011, 21:59
Społeczeństwo głównie warszawskie...

dinderi
04-05-2011, 22:04
Gdzie się nie spojrzy, to "warszawiacy" :) Oficjalnie ich tylko 2,7 mln, a jak się narodu posłucha, to wychodzi, że co najmniej 30.

Sergiusz
04-05-2011, 22:25

Nie ma już Sonolta Polska...

N00bek
04-05-2011, 23:08
Tak, tak jak sobie ładnie to wszystko policzę. Wtedy wyjdzie, że Toruń ma;
70% ludzików korzystających soniaczów, 20% z nikona, 2% z analogów i zaledwie 8% z canonów. Olki będzie trzeba wrzucić na obręby Torunia, bo tam najczęściej i olka i fuji spotykam.

No i przechodząc dalej wyjdzie na to, że zaledwie 20% (5%+15%) robi zdjęcia, bo pozostała część kolekcjonuje sprzęt i biega bez karty pamięci, następnie klęcząc przed fotoszopem i rysując słońce, oczy i chmury.

Czemu 20%, 5% z C + 10% z N + 3% z S + 2% z A.
C - canon
N - nikon
S - sony
A - analogi
Żeby nie było, że zmyślam. Na 2009 rok przeprowadziłem test i na 100 osób padły właściwie odpowiedzi odnośnie sony, nikon i canona. Do analogów zaliczyłem użyszkodnika yashici oraz średnio-formatowego pentaxa. Oczywiście byłem wtedy w Pentaxie i...nie wziąłem pod uwagę siebie i pentaxa. Jak dobrze patrzę to kalkulacje powyższe są prawidło. Dosłownie 70% chwaliło sobie od A200 do A350 i chyba jeden chłopak miał A900 ;)

bebesky
05-05-2011, 08:10
Gdzie się nie spojrzy, to "warszawiacy" :) Oficjalnie ich tylko 2,7 mln, a jak się narodu posłucha, to wychodzi, że co najmniej 30.
Bo to jest tak, że jak ktoś np. z "Koziej Wólki" pracował trzy miesiące na budowie w Warszawie to już warsiawiak jest. Parę razy takich spotkałem - mieszka na wsi pod Kielcami od czasu do czasu złapie fuchę w Warszawie i: "No wiesz bo u nas w Warszawie...."

MC_
05-05-2011, 08:11
Albo mieszka 50km od Warszawy, codziennie PKSem półtorej godziny w jedną stronę jedzie do pracy i też Warszawiak.

swnw
05-05-2011, 08:24
Ku pokrzepieniu serc.

Oglądałem fragment ślubu ksiecia Wiliama i Kate Middleton w którym pozwolono reporterom robić zdjęcia - białe obiektywy canona przyjemnie wypełniły kadr, co prawda były wśród nich czarne, ale niewiele i wyglądały jak artefakty bardziej niż poważny sprzęt.
Tak więc ducha nie gaście bo są jeszcze miejsca na świecie gdzie Canon rulez!

swnw

MC_
05-05-2011, 08:26
Czy ja wiem, że to taka bardzo dobra wiadomość?
Może gdyby faktycznie zaczęli mocno tracić rynek to by się do nowych puszek bardzie przyłożyli?

sprocket73
05-05-2011, 08:45
Oglądałem fragment ślubu ksiecia Wiliama i Kate Middleton w którym pozwolono reporterom robić zdjęcia - białe obiektywy canona przyjemnie wypełniły kadr
A skąd wiesz, że nie były to białe tele Falcona ? ;)

Wśród moich znajomych naliczyłem lustrzanki:
2-sony
1-pentax
6-nikon
3-canon

MC_
05-05-2011, 08:47
Zmień znajomych ;-)

Czacha
05-05-2011, 08:50
Pracujac kilka lat w Jokerze szacuje ze dSLR'y sprzedalem mniej wiecej w takich proporcjach:
Canon - 15%
Nikon - 35%
Sony - 50%

Dlaczego? To proste - bo Sony jest de best :mrgreen:

sprocket73
05-05-2011, 09:13
Analizując głębiej:
- z tych 2 soniaków jeden to FF, kupiony tylko dlatego, że koleś (semi-pro) analogowo od lat siedzi w minolcie i mu pasują obiektywy, a 2 jest używany sporadycznie
- 1 pentax to sporadyczny pstrykacz
- 6 nikonów to: 1 zawodowy fotograf, 2 pasjonatów, 3 sporadycznych pstrykaczy
- wszystkie 3 canony to pasjonaci

a teraz definicje:
-sporadyczny pstrykacz: robi fotki tylko na wyjazdach, nie przykłada się za bardzo, ot żeby były zdjęcia, nie ma potrzeby zstąpienia kita
-pasjonat: czasem bierze aparat i foci bez powodu, ogląda zdjęcia, satra się pracować nad sobą, marzy o kolejnych obiektywach

dinderi
05-05-2011, 09:16
Sony jest de best :mrgreen:A nawet "de bestest" ;)
Pozwolę sobie na dopełnienie:
-sporadyczny pstrykacz: robi fotki tylko na wyjazdach, nie przykłada się za bardzo, ot żeby były zdjęcia, nie ma potrzeby zstąpienia kita, jest uzytkownikiem Sony/Nikon/Olympus/Pentax/etc.
-pasjonat: czasem bierze aparat i foci bez powodu, ogląda zdjęcia, satra się pracować nad sobą, marzy o kolejnych obiektywach, jest użytkownikiem Canon.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Tim
05-05-2011, 09:30
co za głupi wątek:D

a w Łącku się strzela łącką i po paru strzałach nikogo już nie obchodzi kto co ma i czym strzela byle się przy stole utrzymać:D

igor58
05-05-2011, 10:40
No fakt, dobry fotograf to nawet dnem od butelki (wcześniej opróżnionej, rzecz jasna).

N00bek
05-05-2011, 11:03
No fakt, dobry fotograf to nawet dnem od butelki (wcześniej opróżnionej, rzecz jasna).

Tak i zapewne użyszkodnik pentaxa by napisał, że:

po dobrym trunku by jeszcze byl w stanie butelkę podpiąć pod korpus i ustrzelać ;)

MC_
05-05-2011, 11:04
I jeszcze by miał potwierdzenie ostrości :)

Tim
05-05-2011, 12:03
i tak najlepiej wtedy działa stabilizacja obrazu...jest taka płynnnaaaaa....:D

igor58
05-05-2011, 13:41
Tim,
ten wątek poziomem głupoty nie odbiega zbytnio od rozważań typu, "który Helios ma lepszy bokeh"... Po za tym to hydepark...
A z tą stabilizacją - prawda.
Tu mogliby się wypowiedzieć ślubniacy, co muszą focić "te dej after" (dobry klin zamiast monopoda).

Kolekcjoner
05-05-2011, 13:50
Czy ja wiem, że to taka bardzo dobra wiadomość?
Może gdyby faktycznie zaczęli mocno tracić rynek to by się do nowych puszek bardzie przyłożyli?
Sama prawda :D.

Tim,
ten wątek poziomem głupoty nie odbiega zbytnio od rozważań typu, "który Helios ma lepszy bokeh"...

Albo tysięczny wątek jakie tele do ......D ? :wink:8-)