Zobacz pełną wersję : Punkty AF
KORD/EPKK
24-12-2005, 16:57
Witam.
Ostatnio wymyslilem sobie ze wyczyszcze matowke... Ladnie ja wyjalem (jako elektronik mam pelno precyzyjnego sprzetu wiec nie bylo problemu) i powietrzem wydmuchalem widoczne paprochy.
Po zlozeniu zauwazylem ze punkty AF zaswiecajace sie na matowce jakby lekko sie rozmazaly (punkt centralny jest ok). Wydaje mi sie ze dobrze zlozylem (robilem proby i zdjecia wyszly ok.). Czy to tak jest czy moze cos sie zwalilo? Dodam ze i tak korzystam z wyswietlacza jak ustawiam cokolwiek.
Pozdrawiam
KuchateK
24-12-2005, 19:50
Samym powietrzem tylko czysciles?
Nie wlozyles jej przypadkiem "do gory nogami"?
mtauwka nie ma wplywu na zdjecia to raz
co ma ustawianie na wyswietlaczu czegokolwiek do matowki?
Il fuoco
25-12-2005, 02:03
ustawianie nic nie ma ale czasem może być taki efekt jaki i ja mam. punkty af wydają się czasem jakby były nierówno położone - jakby miały cień. ale gdzieś już było o tym na forum.
KuchateK
25-12-2005, 04:04
Bylo bylo... Sam wklejalem nawet nikoniarskie obrazki :)
O wlasnie takie (z d2x):
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD2X/Images/viewfinderseethru.jpg
Dziala to tak, ze matowka (albo szybka nad nia w niektorych body) ma namalowane znaczki. W okolicach pentaprism'a/pentamirrora sa diody ktore ladnie na to swieca na nie z gory... Jako ze oswietlany jest obszar, jesli bedzie jakis brud/cokolwiek ktory odbije swiatlo z powierzchni bedzie wlasnie taki obloczek dookola tego punktu. Zreszta szklo/plastik (matowki) tez zatrzymuje troche swiatla dla siebie i czesc odbija...
Nie ma idealnie 100% przezroczystosci. Z zalozonym deklem mozna sie lepiej przygladnac jak to wyglada. Im ktos ma lepszy wzrok tym wieksze szanse na zobaczenie tego zjawiska.
Nie nazwal bym tego uszkodzeniem. W 20D szybka z punktami ma nawet ladne powloki zeby nieco zminimalizowac odbicia, wiec juz duzo zrobiono zeby to ladnie wygladalo...
KORD/EPKK
25-12-2005, 16:47
mtauwka nie ma wplywu na zdjecia to raz
co ma ustawianie na wyswietlaczu czegokolwiek do matowki?
Jak to co? Przeciez te same punkty AF co sa na matowce mozna ustawiac na wyswietlaczu LCD na ktorym sa widoczne parametry ekspozycji.
Dzieki chlopaki za odpowedz. Przed czyszczeniem tez wydawalo mi sie ze nie sa idealne te punkty. Coz. Pozostane przy tym co mam i sie przejmowal nie bede.
@Kuchatek
Wydawalo mi sie ze te punkty co sa naniesione to swieca (jak LCD w zegarku tylko tutaj sa specjalne LED'y i na matowce sa sciezki). Ale jak przeanalizowalem Twojego posta to zmienilem zdanie i tak jest. Punkcik rozprasza swiatlo padajace z diody LED i ladnie swieci na czerwono.
Pozdrawiam