PDA

Zobacz pełną wersję : Poruszone zdjecia nocne Canon EOS 350D

jacek5505
30-04-2011, 23:20
Witam, dostałem w spadku od brata Canona 350D i dziś go testowałem nocą. Niestety, zdjęcia wyszły mi nieostre i posiadają dziwne odbicia ulicznych neonów. Zdjęcia wykonałem kładąc aparat na ławce i używając 10-sekundowego opóźnienia wyzwalania migawki. Nie posiadam statywu. Czy ktoś wie skąd te odbicia? Chodzi mi o napis apteka na niebie, który świeci się na tym zielonym neonie. Proszę o pomoc bo wydaje mi się ze ten canon ma jakieś uszkodzenie.[IMG]
https://picasaweb.google.com/lh/photo/6sv--rFY2Yhhi8jgbXtL6g?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/pSgjAXwHSzvKpBk83JMKqA?feat=directlink

Dranix
30-04-2011, 23:35
Może odblask na szkle? masz jakiś filtr założony, kiedyś jak miałem jeszcze na lumixie UV za dyche(człowiek miał kiedyś z głową;) ) to też mi wyszły na zdjęciu odbicia lamp których w kadrze nie było, ale nie tak dokładnie :/ Niestety nie pochwalę się tymi zdjęciami, gdyż gdzieś przepadły, zresztą to już dla mnie prehistoria...

jacek5505
01-05-2011, 00:05
No tak, rzeczywiście mam założony filtr UV na tym obiektywie. Filtr firmy Massa, więc trzeba go będzie wywalić i spróbować bez niego. Dzięki kolego za odpowiedz. Nie spodziewałem się że te filtry mogą robić takie ciekawe efekty:). Założyłem go tylko po to żeby nie niszczyć szkła obiektywu a tu taka heca. Pozdrawiam i chyba temat uważam za zamknięty.

CyrJak
01-05-2011, 00:08
No tak, rzeczywiście mam założony filtr UV na tym obiektywie. Filtr firmy Massa, więc trzeba go będzie wywalić i spróbować bez niego. Dzięki kolego za odpowiedz. Nie spodziewałem się że te filtry mogą robić takie ciekawe efekty:). Założyłem go tylko po to żeby nie niszczyć szkła obiektywu a tu taka heca. Pozdrawiam i chyba temat uważam za zamknięty.

No czyli potwierdza się.. massa to trudno nazwać chociażby marką. Kiepskie toto.. już jak wolisz dbać o szkło to polecam osłony przeciwsłoneczne. Jak w coś walniesz to pójdzie osłona a nie szkło ;P

Dranix
01-05-2011, 00:10
Ja bym jeszcze dodał od siebie, że dobrze by było gdybyś sprawdził, czy faktycznie bez filtra jest lepiej.

N00bek
01-05-2011, 08:39
Niestety, zdjęcia wyszły mi nieostre
Masz obiektyw ze stabilizacją? Jeśli tak, to stabilizację wyłącz.

Jak stabilizacja jest uruchomiona przy włączonym ułożeniu aparatu na statywie lub innej powierzchni , to wariuje i stara się dostawić do wpisanej zasady...

jacek5505
01-05-2011, 11:26
Dziękuję wszystkim za liczne wskazówki i zainteresowanie. Kupiłem ten filtr na allegro dlatego że był tani. Stwierdziłem, że to tylko szkiełko i nic złego nie zrobi niezależnie jakiej firmy będzie. Widać myliłem się. Obiektyw nie wiem czy jest ze stabilizacją. To kitowy obiektyw 18-55mm. Tryb autofocusa mam ustawiony na ONE SHOT z włączonym tylko centralnym punktem autofocusa. Widać muszę jeszcze dużo poczytać. Taki aparat na początek to chyba kiepski pomysł, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda:) . Wieczorem spróbuje zrobić kilka fotek bez filtra i zobaczymy czy zniknęły odbicia. Dzięki wszystkim za pomoc.

OrzelPiotr
01-05-2011, 11:42
Przy AF staraj się ustawiać ostrość na jakiś kontrastowy obiekt bo przy małej ilości światła aparat może się z ostrością nie wstrzelić lub ustaw ostrość ręcznie w trybie MF.

pawlack
01-05-2011, 11:44
Taki aparat na początek to chyba kiepski pomysł, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda:) ...

Jest idealny do nauki i wstępnego pojmowania czegokolwiek w fotografii ;-)

jacek5505
01-05-2011, 12:10
Jestem pewny na 100% obiektyw nie ma stabilizacji. Jak ktoś chce zobaczyć to pod tymi linkami z 1 postu można zobaczyć cały album zdjęć, które wtedy zrobiłem. Wszystkie są nieostre, ale nie wiem dlaczego.

mateuszkaratysz
01-05-2011, 12:19
Przyczyn może być wiele...zrób zdjęcia bez tego filtra...ostrość łap na jasny kontrastowy punkt.

350D z kitem to nie demon ostrości.

AF w nocy po prostu często sobie nie radzi.

Zdjęcia rób na wyższych przysłonach.

4kwiatek
01-05-2011, 12:38
Hi...

Zdjęcia które pokazałeś - są na przysłonie 5,6. Biorąc pod uwagę że masz ustawioną ogniskową na 52 mm i przysłonę 5.6. oraz powiedzmy AF ustawił Ci odległość np na 5 metrów - to głębia ostrości będzie tylko 2 metry. Nie ma się co dziwić że reszta czy też nawet całość jest nieostra.
Inna sprawa to wspomniany AF w 350D - jest niezły w dobrym świetle i przy korzystaniu z centralnego punktu. Ja przyznam się - zapomniałem nawet jak się przełącza punkty :).

W zdjęciach nocnych jest to jednak bardzo nieprzewidywalne - dlatego wtedy AF przełączam na manual i przymykałem obiektyw minimum do przysłony 8. Oczywiście pytanie co chcesz osiągnąć - bo przymknięty kit da Ci podobny efekt jak zdjęcie z kompaktu.

Głębię możesz sobie sam policzyć np korzystając ze strony
http://www.dofmaster.com/dofjs.html

A i jeszcze jedno - przymknięty kit jest całkiem niezły - a na pewno świetny do nauki.
Pozdrawiam...

Bogdan60
01-05-2011, 13:02
Hi...

Ja przyznam się - zapomniałem nawet jak się przełącza punkty :).

Punkty przełączasz z tyłu korpusu po prawej, pierwszy przycisk w prawym górnym rogu, a następnie kółko obok spustu migawki u góry :-D
Pzdr

ces
01-05-2011, 14:30
Punkty przełączasz z tyłu korpusu po prawej, pierwszy przycisk w prawym górnym rogu, a następnie kółko obok spustu migawki u góry :-D
Pzdr

Nie czujesz ironii? :-D

jacek5505
01-05-2011, 23:45
Witam, zrobiłem kilka fotek bez filtra i starając się dawać jak największą wartość przysłony tak, aby w przypadku błędnego ustawienia ostrości błąd ten był jak najmniej widoczny no i moim zdaniem jest dużo lepiej. Również zniknęły odbicia. Aktualny album ma nazwę 2011-05-01. Wrzuciłem też zdjęcia z canona 7d ze statywem, które to podwędziłem bratu żeby zobaczyć różnice. Ale te zdjęcia z 7d aparat wykonał tylko w RAW'ie i zmieniły samoistnie temperaturę barwową po wrzuceniu do programu Picasa. Także nici wyszły z tego porównywania.
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A dzięki 4kwiatek za tą stronkę do przeliczania głębi. Nigdy nie wiedziałem jaką dawać przysłonę żeby głębia była odpowiednia w danej sytuacji i strzelałem na pałę. Krajobraz na 22 a bliższe sceny na 11. Pozdrawiam

myslidar
02-05-2011, 00:44
Dalej błądzisz. Głębia ostrości zależy do 3 czynników:
- ogniskowej ustawionej na obiektywie
- przysłony ustawionej w aparacie
- odległości aparatu od fotografowanego obiektu

Zobacz sobie jak zmienia się głębia wraz ze zmianą tych parametrów tutaj: http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/

Tutaj masz rozdzielczość obiektywu dla konkretnej przysłony: http://optyczne.pl/7.4-Test_obiektywu-Canon_EF-S_18-55_mm_f_3.5-5.6_II_-_czyli_o_tym_czy_kit_jest_do_kitu._Rozdzielczo%C5% 9B%C4%87_obrazu.html

Przymykalnie obiektywu do f22 w większości przypadków nie ma sensu bo powyżej f8 rozdzielczość spada i tutaj trzeba znaleźć złoty środek, tak żeby te wszystkie parametry były optymalne do efektu, który chcesz uzyskać.

Merde
02-05-2011, 11:11
Ale te zdjęcia z 7d aparat wykonał tylko w RAW'ie i zmieniły samoistnie temperaturę barwową po wrzuceniu do programu Picasa. Także nici wyszły z tego porównywania.

To może naucz się zmieniać balans bieli przy obróbce rawa?

Krajobraz na 22 a bliższe sceny na 11

O Chryste panie! f/22 na cropie? Nic dziwnego, że masz mydło.

jacek5505
14-05-2011, 14:17
Bardzo dziękuję za te wiadomości. Szczególnie pomógł mi kolega Myslidar tymi linkami. Zupełnie nie zdawałem sobie sprawy że przysłona i ogniskowa ma wpływ na ostrość.