Zobacz pełną wersję : Poruszone zdjecia nocne Canon EOS 350D
jacek5505
30-04-2011, 23:20
Witam, dostałem w spadku od brata Canona 350D i dziś go testowałem nocą. Niestety, zdjęcia wyszły mi nieostre i posiadają dziwne odbicia ulicznych neonów. Zdjęcia wykonałem kładąc aparat na ławce i używając 10-sekundowego opóźnienia wyzwalania migawki. Nie posiadam statywu. Czy ktoś wie skąd te odbicia? Chodzi mi o napis apteka na niebie, który świeci się na tym zielonym neonie. Proszę o pomoc bo wydaje mi się ze ten canon ma jakieś uszkodzenie.[IMG]
https://picasaweb.google.com/lh/photo/6sv--rFY2Yhhi8jgbXtL6g?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/pSgjAXwHSzvKpBk83JMKqA?feat=directlink
Może odblask na szkle? masz jakiś filtr założony, kiedyś jak miałem jeszcze na lumixie UV za dyche(człowiek miał kiedyś z głową;) ) to też mi wyszły na zdjęciu odbicia lamp których w kadrze nie było, ale nie tak dokładnie :/ Niestety nie pochwalę się tymi zdjęciami, gdyż gdzieś przepadły, zresztą to już dla mnie prehistoria...
jacek5505
01-05-2011, 00:05
No tak, rzeczywiście mam założony filtr UV na tym obiektywie. Filtr firmy Massa, więc trzeba go będzie wywalić i spróbować bez niego. Dzięki kolego za odpowiedz. Nie spodziewałem się że te filtry mogą robić takie ciekawe efekty:). Założyłem go tylko po to żeby nie niszczyć szkła obiektywu a tu taka heca. Pozdrawiam i chyba temat uważam za zamknięty.
No tak, rzeczywiście mam założony filtr UV na tym obiektywie. Filtr firmy Massa, więc trzeba go będzie wywalić i spróbować bez niego. Dzięki kolego za odpowiedz. Nie spodziewałem się że te filtry mogą robić takie ciekawe efekty:). Założyłem go tylko po to żeby nie niszczyć szkła obiektywu a tu taka heca. Pozdrawiam i chyba temat uważam za zamknięty.
No czyli potwierdza się.. massa to trudno nazwać chociażby marką. Kiepskie toto.. już jak wolisz dbać o szkło to polecam osłony przeciwsłoneczne. Jak w coś walniesz to pójdzie osłona a nie szkło ;P
Ja bym jeszcze dodał od siebie, że dobrze by było gdybyś sprawdził, czy faktycznie bez filtra jest lepiej.
Niestety, zdjęcia wyszły mi nieostre
Masz obiektyw ze stabilizacją? Jeśli tak, to stabilizację wyłącz.
Jak stabilizacja jest uruchomiona przy włączonym ułożeniu aparatu na statywie lub innej powierzchni , to wariuje i stara się dostawić do wpisanej zasady...
jacek5505
01-05-2011, 11:26
Dziękuję wszystkim za liczne wskazówki i zainteresowanie. Kupiłem ten filtr na allegro dlatego że był tani. Stwierdziłem, że to tylko szkiełko i nic złego nie zrobi niezależnie jakiej firmy będzie. Widać myliłem się. Obiektyw nie wiem czy jest ze stabilizacją. To kitowy obiektyw 18-55mm. Tryb autofocusa mam ustawiony na ONE SHOT z włączonym tylko centralnym punktem autofocusa. Widać muszę jeszcze dużo poczytać. Taki aparat na początek to chyba kiepski pomysł, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda:) . Wieczorem spróbuje zrobić kilka fotek bez filtra i zobaczymy czy zniknęły odbicia. Dzięki wszystkim za pomoc.
OrzelPiotr
01-05-2011, 11:42
Przy AF staraj się ustawiać ostrość na jakiś kontrastowy obiekt bo przy małej ilości światła aparat może się z ostrością nie wstrzelić lub ustaw ostrość ręcznie w trybie MF.
Taki aparat na początek to chyba kiepski pomysł, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda:) ...
Jest idealny do nauki i wstępnego pojmowania czegokolwiek w fotografii ;-)
jacek5505
01-05-2011, 12:10
Jestem pewny na 100% obiektyw nie ma stabilizacji. Jak ktoś chce zobaczyć to pod tymi linkami z 1 postu można zobaczyć cały album zdjęć, które wtedy zrobiłem. Wszystkie są nieostre, ale nie wiem dlaczego.
mateuszkaratysz
01-05-2011, 12:19
Przyczyn może być wiele...zrób zdjęcia bez tego filtra...ostrość łap na jasny kontrastowy punkt.
350D z kitem to nie demon ostrości.
AF w nocy po prostu często sobie nie radzi.
Zdjęcia rób na wyższych przysłonach.
4kwiatek
01-05-2011, 12:38
Hi...
Zdjęcia które pokazałeś - są na przysłonie 5,6. Biorąc pod uwagę że masz ustawioną ogniskową na 52 mm i przysłonę 5.6. oraz powiedzmy AF ustawił Ci odległość np na 5 metrów - to głębia ostrości będzie tylko 2 metry. Nie ma się co dziwić że reszta czy też nawet całość jest nieostra.
Inna sprawa to wspomniany AF w 350D - jest niezły w dobrym świetle i przy korzystaniu z centralnego punktu. Ja przyznam się - zapomniałem nawet jak się przełącza punkty :).
W zdjęciach nocnych jest to jednak bardzo nieprzewidywalne - dlatego wtedy AF przełączam na manual i przymykałem obiektyw minimum do przysłony 8. Oczywiście pytanie co chcesz osiągnąć - bo przymknięty kit da Ci podobny efekt jak zdjęcie z kompaktu.
Głębię możesz sobie sam policzyć np korzystając ze strony
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
A i jeszcze jedno - przymknięty kit jest całkiem niezły - a na pewno świetny do nauki.
Pozdrawiam...
Bogdan60
01-05-2011, 13:02
Hi...
Ja przyznam się - zapomniałem nawet jak się przełącza punkty :).
Punkty przełączasz z tyłu korpusu po prawej, pierwszy przycisk w prawym górnym rogu, a następnie kółko obok spustu migawki u góry :-D
Pzdr
Punkty przełączasz z tyłu korpusu po prawej, pierwszy przycisk w prawym górnym rogu, a następnie kółko obok spustu migawki u góry :-D
Pzdr
Nie czujesz ironii? :-D
jacek5505
01-05-2011, 23:45
Witam, zrobiłem kilka fotek bez filtra i starając się dawać jak największą wartość przysłony tak, aby w przypadku błędnego ustawienia ostrości błąd ten był jak najmniej widoczny no i moim zdaniem jest dużo lepiej. Również zniknęły odbicia. Aktualny album ma nazwę 2011-05-01. Wrzuciłem też zdjęcia z canona 7d ze statywem, które to podwędziłem bratu żeby zobaczyć różnice. Ale te zdjęcia z 7d aparat wykonał tylko w RAW'ie i zmieniły samoistnie temperaturę barwową po wrzuceniu do programu Picasa. Także nici wyszły z tego porównywania.
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A dzięki 4kwiatek za tą stronkę do przeliczania głębi. Nigdy nie wiedziałem jaką dawać przysłonę żeby głębia była odpowiednia w danej sytuacji i strzelałem na pałę. Krajobraz na 22 a bliższe sceny na 11. Pozdrawiam
myslidar
02-05-2011, 00:44
Dalej błądzisz. Głębia ostrości zależy do 3 czynników:
- ogniskowej ustawionej na obiektywie
- przysłony ustawionej w aparacie
- odległości aparatu od fotografowanego obiektu
Zobacz sobie jak zmienia się głębia wraz ze zmianą tych parametrów tutaj: http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/
Tutaj masz rozdzielczość obiektywu dla konkretnej przysłony: http://optyczne.pl/7.4-Test_obiektywu-Canon_EF-S_18-55_mm_f_3.5-5.6_II_-_czyli_o_tym_czy_kit_jest_do_kitu._Rozdzielczo%C5% 9B%C4%87_obrazu.html
Przymykalnie obiektywu do f22 w większości przypadków nie ma sensu bo powyżej f8 rozdzielczość spada i tutaj trzeba znaleźć złoty środek, tak żeby te wszystkie parametry były optymalne do efektu, który chcesz uzyskać.
Ale te zdjęcia z 7d aparat wykonał tylko w RAW'ie i zmieniły samoistnie temperaturę barwową po wrzuceniu do programu Picasa. Także nici wyszły z tego porównywania.
To może naucz się zmieniać balans bieli przy obróbce rawa?
Krajobraz na 22 a bliższe sceny na 11
O Chryste panie! f/22 na cropie? Nic dziwnego, że masz mydło.
jacek5505
14-05-2011, 14:17
Bardzo dziękuję za te wiadomości. Szczególnie pomógł mi kolega Myslidar tymi linkami. Zupełnie nie zdawałem sobie sprawy że przysłona i ogniskowa ma wpływ na ostrość.