Zobacz pełną wersję : Canon 100-300 USM -czy ten typ tak ma ?
architect
24-12-2005, 01:02
Dzisiaj dotarł do mnie od dawna oczekiwany Canon 100-300 4,5-5,6 USM - używany kupiony wysyłkowo.
I tu pojawia sie problem więc proszę o radę - pierścień zoomu jest trochę wyrobiony w związku z czym obiektyw przy opuszczeniu pionowo w dół sam się wysówa po podniesieniu w górę sam wraca - czy ten typ tak ma czy wszystkie zoomy na to cierpią ???
Czy można to naprawić w servisie i ile może kosztować ?
Po drugie AF znacznie zwalnia pomiędzy 200-300 do 200 jest bardzo szybki natomiast po przekroczeniu 200 - 50% wolniejszy. Czy to normalne ?
Moja Sigma tez ma tendencje do wyjezdzania wiec nie ma sie czym martwic. Co do af nie bede sie wypowiadal.
Tomasz Golinski
24-12-2005, 01:33
Mój się nie wysuwa jeszcze, ale niewiele mu brakuje :>
AF: najpierw chcaiłem odpisać, że działa tak samo, ale podkusiło mnie i sprawdziłem. Działa wolniej, ale wcześniej tego nie zaobserwowałem.
architect
24-12-2005, 01:53
Trochę jestem spokojniejszy.
Czy to wysuwanie jest do usunięcia ? Gdyż trochę to denerwujące się wydaje.
krzys121
24-12-2005, 11:59
Moja Sigma od nowości sama sie wysuwa i chowa. Najpierw sie tym martwilem, ale wiem, ze tak ma duzo zoomow. Teraz juz sie przyzwyczailem.
Moj się nie wysuwa a AF nie zwalnia o 50 % według mnie o jakieś moze 20 %, ale zwalnia :)
Moja Sigma od nowości sama sie wysuwa i chowa. Najpierw sie tym martwilem, ale wiem, ze tak ma duzo zoomow. Teraz juz sie przyzwyczailem.
Moja się sama wysuwa przy obiążeniu innym obiektywem (odwrotne mocowanie), przy normalnym foceniu jest ok.
Trochę jestem spokojniejszy.
Czy to wysuwanie jest do usunięcia ? Gdyż trochę to denerwujące się wydaje.
Jeśli konstrukcja jest podobna do 70-210 3.5-4.5 (a chyba tak, wygląda jak przerośnięta wersja w.w.) to wystarczy:
- zdjąć pierścień zoomu (3 małe śrubki na jego krawędzi blizej aparatu),
- zdjąć ostrożnie ten metalowy niepełny pieścień w który wykręcone śrubki się wkręcają,
- wyczyścić go i rowek, w którym się obraca,
- a następnie zaaplikować MAŁĄ ilość odpowiednio gęstego smaru silikonowego.
- Poskładać, cieszyć się.
architect
24-12-2005, 15:46
Widze że te przypadłości są w miare powszechne więc mój niepokój zmalał.
Poświetach zadzwonie do jakiegoś servisu i zapytam się ile by chciali za zrobienie tego zooma, jeżeli cena bedzie wygórowana to sam sie za niego wezme wg. zaleceń Piast-a.
Jeszcze pytanko na uspokojenie - ile wg. Was warty jest teki obiektyw z taka przyapadłością tj. troche uzywany - gdyż mogę go oddać i nie wiem co mam zrobić. Jeżeli okaże się, że przepłacilem to go zwrócę - jeżeli nie to zostawiam.
Robson01
24-12-2005, 15:55
Poszukaj na Allegro, zazwyczaj jeden lub nawet więcej jest w sprzedaży. Z moich obserwacji wynika, że zależnie od stanu ok. 800-1000 zł.
Widze że te przypadłości są w miare powszechne więc mój niepokój zmalał.
Tak, jest to powszechne. Wiekszosc uzywanych zoomow "wysuwanych" , czyli bez wewnetrznego ogniskowania tak ma - wyrabia sie po prostu i grawitacja dziala na soczewki w nim.
Sprawdzilem, moj chociaz malo uzywany wysuwa sie sam pod ciezarem. Tak troche AF jest wolniejszy a w ciemniejszym zaczyna byc zawodny.
czesc.ch
Mój 100-300 też tak ma, to znaczy wysuwa się pod wpływem grawitacji, natomiast przy wsuwaniu czasami się zatrzyma w połowie.
Tak, jest to powszechne. Wiekszosc uzywanych zoomow "wysuwanych" , czyli bez wewnetrznego ogniskowania tak ma - wyrabia sie po prostu i grawitacja dziala na soczewki w nim.
Tak, ale 100-300 ma wewnętrzne ogniskowanie.
Witam,
"zwalnianie" af to chyba wynika z tego, że światło obiektywu spada wraz z wydłużaniem ogniskowej - to samo zjawisko występuje np. w kicie.
pzdr
Bartek
Silent Planet
27-12-2005, 14:19
Mój 100-300 też tak ma, to znaczy wysuwa się pod wpływem grawitacji, natomiast przy wsuwaniu czasami się zatrzyma w połowie.
Kolegom zapewne chodziło o wewnętrzny zoom - IF nie ma tu przecież nic do rzeczy, obiektyw rozciąga się pod wpływem grawitacji jednocześnie zmieniając ogniskową przecież.
K2_verti
27-12-2005, 14:43
miałem kiedyś możliwość focenia takim obiektywem przez jeden dzień - testowo. używany w bardzo dobrym stanie. nie narzekałem na AF. podobnie ustawiał w całym zakresie zoomika.
miałem kiedyś możliwość focenia takim obiektywem przez jeden dzień - testowo. używany w bardzo dobrym stanie. nie narzekałem na AF. podobnie ustawiał w całym zakresie zoomika.
To zależy na pewno od body i chyba też od światła.
Ja mam 70-210, i zwalnianie AF na długim końcu obserwuję w gorszym świetle. Gdy jest jasno lub ostrzę na bardzo kontrastowy element to AF nie zwalnia.
Dzisiaj dotarł do mnie od dawna oczekiwany Canon 100-300 4,5-5,6 USM - używany kupiony wysyłkowo.
I tu pojawia sie problem więc proszę o radę - pierścień zoomu jest trochę wyrobiony w związku z czym obiektyw przy opuszczeniu pionowo w dół sam się wysówa po podniesieniu w górę sam wraca - czy ten typ tak ma czy wszystkie zoomy na to cierpią ???
Czy można to naprawić w servisie i ile może kosztować ?
Po drugie AF znacznie zwalnia pomiędzy 200-300 do 200 jest bardzo szybki natomiast po przekroczeniu 200 - 50% wolniejszy. Czy to normalne ?
musi się wysuwać, grawitacji nie pokonasz, choć to wkurzające
mój 70-300IS wyposażono na tę okoliczność w specjalną blokadę, sprawdza się
moja sprzedana już Sigma 18-50 też miała taką blokadę, posikałem się jak to zobaczyłem, ona nie dość, że to mały obiektyw to jeszcze w ogóle z oporem się obracała, a te yntelygenty jeszcze blokadę jej zapodali :)
architect
27-12-2005, 22:43
Przez świeta miałem okazje przetestować Canonika i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony !
Podczas focenia nie bardzo zwraca się uwagę na wysuwającą się lufę wiec nie przeszkadza tak bardzo.
AF w zamknietych pomieszczeniach do 200 mm. bardzo dobry powyżej 200 mm. wystarczający.
Optycznie mnie mile zaskoczył w porównaniu do kit-a to niebo, a ziemia. Zdjęcia ostre ,ładne kolorki - wszystkie fotki zrobione z 100-300 idą na papier.
Ma IF = focusing = ostrzenie = nie kreci mordka przy AF.
Ostrzenie != ogniskowanie (zoomowanie).
Tamron ktorego mam tez ma IF a tez sie wysuwa przy zoomowaniu.
Dlatego sie powtorze - 100-300 nie ma wewnetrznego ogniskowania (czyli zoomowania), ma za to wewnetrzne focusowanie, czyli ostrzenie nie powoduje krecenia przednia soczewka.
Ma IF = focusing = ostrzenie = nie kreci mordka przy AF.
Tamron ktorego mam tez ma IF a tez sie wysuwa przy zoomowaniu.
Dlatego sie powtorze - 100-300 nie ma wewnetrznego ogniskowania (czyli zoomowania), ma za to wewnetrzne focusowanie, czyli ostrzenie nie powoduje krecenia przednia soczewka.
Vitez
odwracasz konia ogonem...
a to jest moim zdaniem już totalnie bez sensu...
K2_verti
28-12-2005, 12:32
To zależy na pewno od body i chyba też od światła.
Ja mam 70-210, i zwalnianie AF na długim końcu obserwuję w gorszym świetle. Gdy jest jasno lub ostrzę na bardzo kontrastowy element to AF nie zwalnia.
zdjęcia w lato, ładna pogoda, fotografowałem łuczników ;-) podpięte pod 10d. gdy próbowałem w gorszych warunkach minimalnie zwolnił, uważam jednak że to naturalne, przy tej klasie !
Vitez
odwracasz konia ogonem...
a to jest moim zdaniem już totalnie bez sensu...
To moze inaczej bo nie zalapales najwyrazniej motywu.
To ze obiektyw ma IF != zoom bez wysuwania.
Nie wnikajac w 'ogniskowanie' .
To moze inaczej bo nie zalapales najwyrazniej motywu.
To ze obiektyw ma IF != zoom bez wysuwania.
Nie wnikajac w 'ogniskowanie' .
mi chodzi przede wszystkim o to, że ostrzenie to nie zoomowanie,
ostrzenie to ostrzenie a zoomowanie to zmiana ogniskowej...niezależna od ostrzenia...