PDA

Zobacz pełną wersję : Dość skromny budżet z wizją rozmnożenia

absurd
27-04-2011, 06:58
Witajcie,

Jestem foto-amatorem od ok 2 lat. Do tej pory siedziałem w systemie sonego, jednak za wysokie ceny dobrych szkieł, a i akcesoriów odciągnęły mnie od niego. Od zawsze marzyło mi się latać po różnych imprezach jak zapatrzeni w telewizji panowie z "białaskami" i innymi bajerami :-D

No niestety w tej chwili dysponuję budżetem +-3000,, więc na pewno nie będę miał takie sprzętu. Lubię robić zdjęcia na długich ogniskowych, z ukrycia, dlatego potrzebuję dość wysokiego użytecznego iso, dość szybkiego aparatu.

Z pierwszej chwili napaliłem się na 40D, ale te puszki w porównaniu do np 30D strasznie drogo stoją, nie ukrywam że odpowiadała by mi idealne - dobre iso, 6kl/s, górny wyświetlacz, duży - miodzio:razz:. No ale czy jest sens inwestować w aparat z gripem ok 2tys i kupic taki 17-85? Czytałem forum i jest zawsze polecana konfiguracja, że dobre szkło pozostanie długo dobre a puszkę i tak się wymieni.

Tak więc prosiłbym o jakieś propozycje, mniej lub więcej odpowiadające moim oczekiwaniom. Dodam, że nie muszę od razu mieć tele, często potrzebuje też macro, albo jakiegoś spacerowego zooma.

pozdrawiam

szuler
27-04-2011, 07:09
kup 40d bez gripa dostaniesz za ok. 1400 zł + do tego 70-200/4 za ok. 1600 i marzenia się spełnią ;)

igor58
27-04-2011, 08:08
Ciekawe, który model Aplhy mialeś?
Myślisz, że "białaski" rozwiążą automatycznie wszystkie Tw. problemy?

jaś
27-04-2011, 08:11
Witajcie,

Jestem foto-amatorem od ok 2 lat. Do tej pory siedziałem w systemie sonego, jednak za wysokie ceny dobrych szkieł, a i akcesoriów odciągnęły mnie od niego. Od zawsze marzyło mi się latać po różnych imprezach jak zapatrzeni w telewizji panowie z "białaskami" i innymi bajerami :-D

No niestety w tej chwili dysponuję budżetem +-3000,, więc na pewno nie będę miał takie sprzętu. Lubię robić zdjęcia na długich ogniskowych, z ukrycia, dlatego potrzebuję dość wysokiego użytecznego iso, dość szybkiego aparatu.

Z pierwszej chwili napaliłem się na 40D, ale te puszki w porównaniu do np 30D strasznie drogo stoją, nie ukrywam że odpowiadała by mi idealne - dobre iso, 6kl/s, górny wyświetlacz, duży - miodzio:razz:. No ale czy jest sens inwestować w aparat z gripem ok 2tys i kupic taki 17-85? Czytałem forum i jest zawsze polecana konfiguracja, że dobre szkło pozostanie długo dobre a puszkę i tak się wymieni.

Tak więc prosiłbym o jakieś propozycje, mniej lub więcej odpowiadające moim oczekiwaniom. Dodam, że nie muszę od razu mieć tele, często potrzebuje też macro, albo jakiegoś spacerowego zooma.

pozdrawiam

nie to że odradzam, ale tak z ciekawości spytam po co 6kl/s w kombinacji 17-85? a grip to ma być tuning optyczny? zastanów się co chcesz fotografować i do tego dobierz sprzęt - jeśli wszystko tzn. że możesz kupić kita lub 17-85 on jest do wszystkiego - czyli do niczego ;), a wydatek niewielki i nie boli jak kupujesz następne. 17-85 ma nienajlepszą prasę na forum - dobre szkło na forum to trudne, jak o jakimś (każdym) czytam to zawsze wychodzi że jest cienkie i widać to na zdjęciach prezentowanych na forum - szkła są rzeczywiście fatalne ;) , wyświetlacz w 40 jest akurat taki se i naprawdę potrzebujesz 2 wyświetlacze? . i doradzam zakup tańszego korpusu i droższego obiektywu (może być taki którego nie będziesz zmieniał w dającej się przewidzieć przyszłości) to zwykle daje lepsze efekty. a przede wszystkim wymyśleć co fotografujesz.

Goomis
27-04-2011, 12:46
kup używane 40D ze zwykłym kitem 18-55 IS do tego używany 70-200/4 to na pewno się zmieścisz w 3500zł nawet z gripem (zamiennikiem)
Albo 40D + tamron 17-50 i poluj na allegro na 70-210/3.5-4.5 też powinieneś się zmieścic w tej kwocie co wyżej.

absurd
27-04-2011, 14:52
Ciekawe, który model Aplhy mialeś?
Myślisz, że "białaski" rozwiążą automatycznie wszystkie Tw. problemy?

Miałem a200, więc bez rewelacji, ale bardzo dużo nauczyłem się na tym sprzęcie, za co jestem mu wdzięczny.

Jeżeli chodzi o tele to jednak wolę uzbierać na L'kę czy to /4 czy /2.8, oczywiście że wolę tą drugą propozycję, ale nie zawsze jest tak jak się chce.

Co do drugiego wyświetlacza, w alfie tego nie miałem ale słyszałem, że to bardzo przydatne i nie wymaga świecenia dużym, bo mam podane wszystkie najważniejsze parametry na górze. Z drugiej strony dobrze by mieć jakieś lepsze szkło, ale czy body rzędu 1000d albo 450d da mi dobry obrazek? Podejrzewam, że i tak lepszy niż w poprzednim lustrze :mrgreen:

A i jeszcze co do gripu. Mam duże ręce a jak teraz schodzimy do serii xxxd to będzie niezbędny bo inaczej ciężko będzie mi trzymać taki mały aparat.

jaś
27-04-2011, 16:09
A i jeszcze co do gripu. Mam duże ręce a jak teraz schodzimy do serii xxxd to będzie niezbędny bo inaczej ciężko będzie mi trzymać taki mały aparat.

ja mam łapy jak chłop małorolny i jakoś nie widzę problemu nawet z serią xxxD trzymanie zależy od obiektywu i z kitem albo 17-85 to raczej nie widzę problemu przy 70-200/2.8 pewnie to może grać jakąś rolę ale używałem go z 350D bez gripa i też nie widziałem problemów

gavin
27-04-2011, 16:33
wszystkie cropowe puszki dają podobny obrazek, dopiero ff pozwala dostrzec jakąś różnice (choć nie zawsze ;) )

absurd
27-04-2011, 16:36
Do poprzedniego postu.

Fotografuję głównie w "studiu" modele, czyli przedmioty o wysokości max 15cm i długości do 25cm. Zakładam, że przydałby się tu jakiś obiekty macro, ale znów jest on za wąski do normalnego robienia plenerów, jakiś wypadów. Raczej nie ma czegoś między 17-85 a 17-40 L dającego fajny obrazek ale w niedużym nakładzie?

Reasumując jaki zestaw byłby optymalny dla tych bądź co bądź małych funduszy?

N00bek
27-04-2011, 18:53
Do poprzedniego postu.

Fotografuję głównie w "studiu" modele, czyli przedmioty o wysokości max 15cm i długości do 25cm. Zakładam, że przydałby się tu jakiś obiekty macro, ale znów jest on za wąski do normalnego robienia plenerów, jakiś wypadów. Raczej nie ma czegoś między 17-85 a 17-40 L dającego fajny obrazek ale w niedużym nakładzie?

Reasumując jaki zestaw byłby optymalny dla tych bądź co bądź małych funduszy?

30D + Tamron 17-50/2.8 (vc lub nie vc jak tam sobie chcesz).

Dobrze wiedzieć, że z biegiem czasu zaczynasz dopiero wyznawać nam co i czego oczekujesz od sprzętu. Gdyby czekała mnie przesiadka z systemu, to skupiłbym się na szkłach, a korpus kupił na końcu.

Tylko spytam wprost, czy aby na pewno chcesz kupić aparat tylko dla tego, że jest szybszy i ma górny wyświetlacz. Fotografujesz często w studiu - tak więc zakładam, że czasu masz naprawdę wiele i takie udogodnienia jak górny wyświetlacz nie będą Ci potrzebne.

Owszem mam takie cudo, ale nie korzystam z niego zbytnio często gdyż to czego potrzebuję znajduję właściwie w wizjerze ;)

Jeśli naprawdę chcesz zyskać, to pójdź w serię xxxD (np 450D), zakup sobie 50/1.8 + pierścienie pośrednie i 10-22 lub 10-20 sigmy. Takim zestawem opstrykasz większość sytuacji.

Mam nadzieję, że nie robisz tej przesiadki tylko z powodu, że w C są białe szkiełka (tak prawdę powiedziawszy to ten biały coś tam sobą reprezentuje, ale naprawdę potrafi być irytujący:( )