Zobacz pełną wersję : lampa 580 ex
karczmarz
23-12-2005, 14:05
Witam,
Czy światło wspomagające AF z 580ex rzuca tylko pionowe linie na fotografowany obiekt?
pozdrawiam
jarek
Tak robi SB-800 wiec pewnie 580ex rowniez...
Czy światło wspomagające AF z 580ex rzuca tylko pionowe linie na fotografowany obiekt?
Tak, tylko pionowe, zapewne jest to spowodowane wieksza czuloscia sensorow AF Canona na pionowe roznice kontrastu.
(Ha, kupilem lampe, takze teraz na ten temat tez sie bede mogl wymadrzac :mrgreen: )
Nie - zależy to od tego który z punktów AF jest wybrany. Jeśli np. centralny to są to pionowe linie, jeśli jednak np. któryś ze skrajnych punktów AF to linie rzucane przez lampę są także poziome i jest ich generalnie więcej.
O :-o Faktycznie, sprawdzalem tylko przy centralnym, a to co piszesz rzeczywiscie mialoby sens :)
Też sprawdziłem - tak dla pewności :)
karczmarz
23-12-2005, 14:58
Nie - zależy to od tego który z punktów AF jest wybrany. Jeśli np. centralny to są to pionowe linie, jeśli jednak np. któryś ze skrajnych punktów AF to linie rzucane przez lampę są także poziome i jest ich generalnie więcej.
Zaczynam rozumieć ;-) Na początku wydawało mi się, że były rzucane również poziome linie. Teraz tylko pionowe, jednak od jakiegoś czasu używam tylko centralnego czujnika. Wrócę do domu to sprawdzę czy wszystko ok. z lampą.
dzięki
jarek
Ehem, a w sumie idac dalej ta logika, to z cross sensorem w zasadzie moglaby byc kratka, no nie? ;-)
a wogole po co roznicowac, zawsze powinna walic 'kratką'...
Canon ficzer - jest jak jest.
Jak mam ustawione wybieranie punktu AF okiem to zawsze rzuca kratke.
Jak dla mnie to wszystko jedno co rzuca byle by dzialalo. :)
DoMiNiQuE
23-12-2005, 15:35
Jak mam ustawione wybieranie punktu AF okiem to zawsze rzuca kratke.
jak wlaczysz automatyczny wybor punku AF to tez rzuca siatke ...no ale kto z tego korzysta ;)
KuchateK
23-12-2005, 18:24
a wogole po co roznicowac, zawsze powinna walic 'kratką'...
Niekoniecznie. Milo jak przy korzystaniu z centralnego robi to nieco delikatniej zamiast zbednie walic dookola. Na przyklad na weselach lepiej to nieco pozniej wyglada na "videuo".
Canon ficzer - jest jak jest.
Dobry jest. Wiecej takich :D
']jak wlaczysz automatyczny wybor punku AF to tez rzuca siatke ...no ale kto z tego korzysta ;)
Ja... Czasami :D
Niekoniecznie. Milo jak przy korzystaniu z centralnego robi to nieco delikatniej zamiast zbednie walic dookola. Na przyklad na weselach lepiej to nieco pozniej wyglada na "videuo".
to takie weselne ficzery tkwia w tej lampie :shock: :mrgreen:...:wink:
oczywiscie ze czasami lepiej dykretnie a czasami lepiej z wielka pompa... no to inaczej rodzaj wspomagania AF powinno sie wybierac w C.F.... wilk syty owca cala :-)
KuchateK
23-12-2005, 18:34
no to inaczej rodzaj wspomagania AF powinno sie wybierac w C.F.... wilk syty owca cala :-)
To to raczej jak wprowadza sliczny graficzny wyswietlacz (z podswietlaniem pod kolor tego w body albo wogole LCD) i beda w stanie wyswietlac co ktory CF robi... Juz teraz wiekszosci ciezko 14 spamietac tylko po numerach...
To to raczej jak wprowadza sliczny graficzny wyswietlacz (z podswietlaniem pod kolor tego w body albo wogole LCD) i beda w stanie wyswietlac co ktory CF robi... Juz teraz wiekszosci ciezko 14 spamietac tylko po numerach...
dokladnie raz ustawilem (lub przeczytalem)c.f. i sie nie dotykam bo niepamietam :-)
Ja nie pamiętam, raz ustawiłem co mi było potrzebne i teraz tak jadę. Ale fakt - mogłoby być to troszkę opisane.
KuchateK
23-12-2005, 19:43
Tego nie ma wiele (jak narazie) zeby zwiekszac koszt lampy dodatkowymi bajerami (wyswietlacz kosztuje swoje)...
Ja tak normalnie wykorzystuje tylko jedna funkcje (ostatnia), wiec nie ma wiele do pamietania. Nawet z reszty stwierdzilem ze nic nie musze zmieniac i mi pasuje (dodatkowo dzieki czemu po zmianie ostatniego widze na wyswietlaczu ze mam ustawione :D).
Ja tak normalnie wykorzystuje tylko jedna funkcje (ostatnia), wiec nie ma wiele do pamietania.
az sprawdzilem w instrukcji obslugi co to za tajemnicza funkcja 'ostatnia' :-)
i nie wiem jak tego uzywac i po co to zmieniac :-) automatyczne wl./wyl lampy..., przeciez i tak sie sama 'usypia'?
to takie weselne ficzery tkwia w tej lampie...
oczywiscie ze czasami lepiej dykretnie a czasami lepiej z wielka pompa...
te nasze oświetlacze i tak są raczej dyskretne.
kiedyś kolega mi pokazał swojego sony coś-tam (taki pół-kompakt) - ten to miał wbudowany oświetlacz-celownik laserowy rzucający na obiekt całe stado czerwonych kreseczek :shock:
to dopiero musi fajnie wyglądać na "videuo" :mrgreen:
edit: znalazłem, to się nazywa Sony exclusive Hologram Laser AF Assist system
i wygląda tak:
https://canon-board.info/imgimported/2005/12/f707_hologram-2.jpg
źródło (http://www.steves-digicams.com/2001_reviews/f707/f707_hologram.jpg)
KuchateK
24-12-2005, 06:09
az sprawdzilem w instrukcji obslugi co to za tajemnicza funkcja 'ostatnia' :-)
i nie wiem jak tego uzywac i po co to zmieniac :-) automatyczne wl./wyl lampy..., przeciez i tak sie sama 'usypia'?
No wlasnie to jest fajne... Idealnie pasuje do usypiania puchy... W zasadzie 20'stki nie wylaczam... A i lampe tylko jak musze...
Ale niestety jak stawiam lampe pod parasol na statyw obok to niestety wylaczanie przeszkadza... a nie moge jej wlaczyc docisnieciem spustu do polowy. Domyslny czas jest nieco krotki do wygodnej pracy w ten sposob, wiec ja na ten czas przyblokowywuje i moge isc nawet na obiad a potem kontynuowac :D