PDA

Zobacz pełną wersję : Err 20 Canon 7D

noowaq
21-04-2011, 19:02
Witam.

Jestem nowym użytkownikiem forum jak i Canona 7D. Problem dotyczy właśnie tego aparatu. Został zakupiony i po wykonaniu kilku zdjeć wystąpił Err 20. Wykonałem instrukcję zgodną z zaleceniem, czyli wyłączyłem aparat wyciągnałem baterie i włączyłem na nowo. Aparat działał.

na nastepny dzień znów ten sam błąd. nie działał. Potem znowu działał no i w ten 3 dzień poszedł do serwisu.

Wymieniono podobno Mechanizm lustra - mirror box. Jeszcze nie byłem go odebrać tylko tyle mi powiedziano przez tel. Dodatkowo stwierdzono, że przebieg aparatu to ponad 600 zdjęć. Nie kojarze żebym tyle wykonał. Czy można to jakoś sprawdzić kiedy były wykonywane pierwsze zdjęcia na aparacie i kiedy ostanio?

Czy po takiej wymianie tego mechanizmu - mirror box mam się czegoś obawiać? że dalej się coś posypie? po 3 dniach poszedł do serwisu przecież.

Dziękuje za odpowiedź i proszę o wyrozumiałość jeśli coś źle popisałem.

Pozdrawiam.

Bolek02
21-04-2011, 19:13
Jeżeli był uszkodzony mirror box i został wymieniony w serwisie to teraz powinno byc dobrze. Przebiegu jak na razie nie da sie sprawdzić w 7D domowym sposobem ,a to kiedy były zrobione zdjęcia to tylko jak sie ma te zdjęcia można odczytać w exifie :)

noowaq
21-04-2011, 19:16
Dziękuje za szybką odpowiedź. :) a co mogło byc powodem, że musieli wymiec ten mechanizm? fabryczna wada?

Bolek02
21-04-2011, 19:32
Skoro masz nowe body to najprawdopodobniej tak. Mój 7D trzasnął juz 3000 fotek i odpukać ma się dobrze :)

noowaq
21-04-2011, 19:36
hmm. No wymienili mi tylko mirror box a nie całe body. także mam nadzieję, że nic więcej się nie posypie.

MacGyver
22-04-2011, 09:54
hmm. No wymienili mi tylko mirror box a nie całe body. także mam nadzieję, że nic więcej się nie posypie.
Awarie napędu lustra się zdarzają, w różnych EOS-ach, można powiedzieć że jest to usterka dość typowa. Czasami po 100 zdjęciach, innym razem po 33 000 zdjęć a w większość puszek, przy gigantycznym już przebiegu, najpierw pada migawka.
Jeśli serwis powiedział że aparat zrobił 600 zdjęć to zapewne tyle zrobił, gwarancja jest limitowana czasem a nie przebiegiem migawki, więc nie mają powodu aby Cie oszukiwać. Pewnie w sklepie się nim "pobawili" zanim go sprzedali, to się niestety zdarza.