Zobacz pełną wersję : Nazwa dla studia foto/agencji foto
Gooferek
21-04-2011, 10:20
Witam,
zakładam studio foto/agencję fotograficzną. Mam tylko dylemat z nazwą skróconą dla firmy. Kryterium jest takie że nazwa raczej po polsku, chwytliwa i przemawiająca do klienta. Z moich pomysłów wyszło: "Bez Kliszy", "Aparatura", "Ostry Kadr".
Może ktoś ma jakieś propozycje? Z góry dzięki.
mały głód
21-04-2011, 12:17
są podobno firmy dla których wymyślenie nazwy to był ich najwiekszy sukces :>
matti_1989
21-04-2011, 12:42
"Pozytyw" ??
Za tworzenie marki płaci się niemałe pieniądze. Nie liczyłbym na to, że ktoś poda Ci super pomysł za darmo :)
Gooferek
21-04-2011, 13:46
Za tworzenie marki płaci się niemałe pieniądze. Nie liczyłbym na to, że ktoś poda Ci super pomysł za darmo :)
Nie liczę, chciałem usłyszeć jakieś sugestie, a nie gotowe rozwiązania.
Sergiusz
21-04-2011, 14:24
Kodak na swoją nazwę ogłosił konkurs. Miała się zaczynać i kończyć na tą samą literę i składać z pięciu liter. I chyba się przyjęło. To zależy w jakim celu jest potrzebna Tobie ta nazwa? Czy tylko aby wpisać do wpisu o działalności czy na przykład do reklamy jako szyldu nad studiem?
Jeśli do celów szyldu to wystarczy słowo Agencja + ewentualnie damska sylwetka i dopisek świadczymy usługi. To powinno załatwić wielu zainteresowanych.
A tak poważnie to opracowanie nazwy, logo i praca nad wizerunkiem to tytaniczna praca. Sądzę, że jeśli nawet ktoś ma w głowie ma gotowe propozycje to rezerwuje je na swoje potrzeby lub okazje kiedy będzie mógł na tym zarobić.
kilka słów o tych sprawach jest w "Poza kadrem" du Chemina
Wymyślenie nazwy i loga dla firmy to chyba najcięższy kawałek chleba dla każdego pracującego w reklamie. Mój znajomy fotograf chyba ze 3 miesiące wymyślał nazwę firmy (wraz z całą rodziną i wszystkimi znajomymi) i jak już nazwa się wydawała fajna to okazywało się, że domena z końcówką *.pl jest zajęta.
Niektóre agencję reklamy się specjalizują w takich rzeczach, ale taka usługa kosztuje w granicach 2-3 tyś. zł. Na allegro można znaleźć sporo taniej, ale szału nie będzie (a jestem wręcz przekonany, że będzie lipa).
Te twoje nazwy to raczej lipka jest. Wszystkie za długie a "aparatura" kojarzy mi się z tanim barem. Może poszukaj jakiegoś słowa co nie ma sensu ale łatwo wpada w pamięć. Słowniki greckie i rzymskie możesz sobie z góry darować, swego czasu przejrzałem całość i co fajniejsze nazwy są pozajmowane.
Ot macie problem, może po prostu "Foto Gooferek", nazwa chwytliwa, każdy zapamięta, trochę zabawna, wbudza raczej pozytywne emocje, na luzie :)
Proponuję lekturę książki "Nomen Omen" - dowiesz się dużo o tworzeniu nazw. Treściwa, dobrze się czyta. Powinna być w bibliotekach. Masa przykładów, opisów etc...
Faktycznie "aparatura" brzmi jak sprzęt do pędzenia bimbru;) Ostatnio zauważyłem, że wiele nazw firm itp. to zlepki imion/nazwisk/ksywek oraz czegoś związanego z branżą, u Ciebie byc może: "Goo(f/ph)oto", albo jak napisał Bangi własnie "Foto Gooferek".
evangelion69
23-04-2011, 13:14
Foto Ziutek
Goo mi sie kojarzy z goo.... ;)
Foto Ziutek
Zajęte :)
Kiedyś chciałem sobie takiego bloga założyć i było zajęte :-D
Ale jak już idziemy po bandzie, to może "u Teresy" :)
a ta agencja/studio co to je chcesz zakładać to w jakimś konkretnym rodzaju fotografii ma się specjalizować? to może być pomocna informacja...
a ta agencja/studio co to je chcesz zakładać to w jakimś konkretnym rodzaju fotografii ma się specjalizować? to może być pomocna informacja...
Oprócz tego pytanie też na jakim rynku zamierzasz działać? Bo tak przynajmniej sobie myślę, że jednak w wielkich miastach panuje trend na anglojęzyczne nazwy, podczas gdy gdzieś indziej przypasuje nazwa, jak za dawnych czasów: "Foto Imię".
Rynek docelowy też ma znaczenie, bo jeśli chciałbyś rozszerzyć działalność poza granice to przykładowo 'Grzegorz Brzęczyszczykiewicz Foto' może być problemem.
A 'Aparatura' rzeczywiście bardziej kojarzy mi się z knajpą niż ze studiem foto.
nazwa raczej po polsku
eee tam, teraz to po hangielsku trzeba!
może PhotoSuperStar ;)
można iść na kompromis
FotoSuperStar :)
p.s.
Uprzedzając Twoje podziękowanie - powiem nieskromnie - nie ma za co :)
p.p.s.
Nie martw się o honorarium za wymyślenie nazwy, jakoś się dogadamy (podpowiem tylko, że zbieram na dobre lampy) :)
Zdecydowanie "Foto Krystyna - fotografia ślubna, reportażowa i techniczna oraz videofilmowanie?.
Kurcze, konkurencja nie śpi :(
I rywalizacja się zaostrza!
Ale nadal uważam, że mój pomysł jest najlepszy - taki bardziej światowy :)
Gooferek
26-04-2011, 23:36
Temat do zamknięcia.
A można wiedzieć na co się zdecydowałeś...