PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon i Sony dościgają Canona w sprzedaży aparatów...

wabo
20-04-2011, 15:59
...ale w segmencie z wymiennymi obiektywami nadal Canon is King. Prawie połowa – bo 44,5% rynku.
źródło: http://www.dfv.pl/wiadomosci/articles/9934.html

dziobolek
20-04-2011, 16:07
To chyba raczej do HydeParku się nadaje.

Poza tym nic nowego i nic dziwnego... ;)

Pozdrówka!

airhead
20-04-2011, 16:21
no i coś z tego wynika? coś, co mogło by interesować nas, użytkowników a nie inwestorów?

wabo
20-04-2011, 17:18
Wynika tyle że Canon nie jest jeszcze przyciśnięty do muru w segmencie lustrzanek i dalej będzie prowadził politykę wciskania kiepskiego AF w aparacie za 7K :)

Kolekcjoner
20-04-2011, 18:20
no i coś z tego wynika? coś, co mogło by interesować nas, użytkowników a nie inwestorów?

Nie wiem na ile można wierzyć tym cyferkom ale jeśli to prawda to Canon może spać spokojnie. 44% do 29 a niedawno się jeszcze mówiło, że Nikon jest numerem 1 w dslr-ach. Ciekawe co im tak winduje tę sprzedaż? Na pewno dla nas zbyt dobra wiadomość to to nie jest.

BTW: przy okazji przeniosłem do Hydeparku

Franek_
20-04-2011, 18:37
Bo Canon najpopularniejszy. Na Sony ludzie ciągle krzywo się patrzą, zaś Nikon te same rozwiązania oferuje kilka procent drożej. Największą sprzedaż Canonowi, Nikonowi czy Sony robią amatorzy, nie profesjonaliści. A amatorzy nie kupują świadomie, co powoduje, że różnica w cenie pomiędzy 5dII a d700 jest wystarczającym argumentem na korzyść Canona. Prawda zaś jest taka, że wybór Canon / Nikon jest kompletnie bez znaczenia. Dobre zdjęcia da się robić i tym i tym. Ja na Canona zdecydowałem się z powodu wcześniejszych doświadczeń - gdzieś wcześniej widziałem, coś wcześniej fotografowałem i tak zostało. Optyka czy cyfrowe puszki to ta sama liga przecież. Canon moim zdaniem ma delikatną przewagę jeśli chodzi o obiektywy stałoogniskowe, Nikon produkuje chyba lepsze zoomy. Ale produkty żadnej z tych firm nie przeszkadzają robić dobrych zdjęć. Zaś sprzedaż aparatów fotograficznych w porównaniu do pozostałych dziedzin aktywności C i N to małe piwko=)

Fakt, iż Canon jest na pierwszym miejscu w sprzedaży nie jest jednak dobrą wiadomością dla jego użytkowników - przydałoby się, by panom dyrektorom zapaliło się pod tyłkami, gdyż części szkieł przydałoby się odświeżenie, które zapewne (wskutek podanych przez Ciebie wyników) szybko nie nastąpi.

wabo
20-04-2011, 21:02
True, true. Duża konkurencja jest po prostu dobra dla konsumentów. Jak nie mają się o co bić to jest stagnacja i podnoszenie cen. Problem w tym że jak jest za duża konkurencja to zaczyna się spadek jakości i pęd na ilość a nie jakość. Fotografia biznes jak każdy inny.

Kolekcjoner
20-04-2011, 22:36
Bo Canon najpopularniejszy.

No jest najpopularniejszy bo najwięcej sprzedaje - bezapelacyjnie :mrgreen:. Tyle że to nie o to chodziło tylko o to co konkretenie ciągnie im tak dobrze sprzedaż że jeszcze niedawno mówiło się o nieiwlkiej przewadze Nikona 39/38% a teraz ponad 10% przewagi. Jeśli wierzyć tym cyferkom to jest chyba dwóch kandydatów 550/500D i jakiś tam udział 1000D.

Zaś sprzedaż aparatów fotograficznych w porównaniu do pozostałych dziedzin aktywności C i N to małe piwko=)

Hmmm.. u Canona to bodaj 30% sprzedaży (dslr-y z obiektywami to ok.10%),
a u Nikona ok. 70% więc..... czy to tak mało - chyba że w ciągu roku tak się to zmieniło.

Pinek
06-05-2011, 01:29
pare razy czytając gdzieś tam jakieś forum foto natchnąłem sie na zapytanie amatora/początkującego na pytanie jaki aparat by był najlepszy dla niego. ludzie pisali że właśnie Sony bo niby najłatwiejsze menu i obsługa tych aparatow itd
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dlatego rozwijająca się fotografia wśród młodych ludzi którym rodzice kupią lustrzanki, a ktorzy nie chca zbędnych ceregieli kupuja takie Sony....a i przy okazji wiekszosc mysli ze aparat/lustrzanka zrobi za nich zdjecie...