Zobacz pełną wersję : Nikon i Sony dościgają Canona w sprzedaży aparatów...
...ale w segmencie z wymiennymi obiektywami nadal Canon is King. Prawie połowa – bo 44,5% rynku.
źródło: http://www.dfv.pl/wiadomosci/articles/9934.html
dziobolek
20-04-2011, 16:07
To chyba raczej do HydeParku się nadaje.
Poza tym nic nowego i nic dziwnego... ;)
Pozdrówka!
no i coś z tego wynika? coś, co mogło by interesować nas, użytkowników a nie inwestorów?
Wynika tyle że Canon nie jest jeszcze przyciśnięty do muru w segmencie lustrzanek i dalej będzie prowadził politykę wciskania kiepskiego AF w aparacie za 7K :)
Kolekcjoner
20-04-2011, 18:20
no i coś z tego wynika? coś, co mogło by interesować nas, użytkowników a nie inwestorów?
Nie wiem na ile można wierzyć tym cyferkom ale jeśli to prawda to Canon może spać spokojnie. 44% do 29 a niedawno się jeszcze mówiło, że Nikon jest numerem 1 w dslr-ach. Ciekawe co im tak winduje tę sprzedaż? Na pewno dla nas zbyt dobra wiadomość to to nie jest.
BTW: przy okazji przeniosłem do Hydeparku
Bo Canon najpopularniejszy. Na Sony ludzie ciągle krzywo się patrzą, zaś Nikon te same rozwiązania oferuje kilka procent drożej. Największą sprzedaż Canonowi, Nikonowi czy Sony robią amatorzy, nie profesjonaliści. A amatorzy nie kupują świadomie, co powoduje, że różnica w cenie pomiędzy 5dII a d700 jest wystarczającym argumentem na korzyść Canona. Prawda zaś jest taka, że wybór Canon / Nikon jest kompletnie bez znaczenia. Dobre zdjęcia da się robić i tym i tym. Ja na Canona zdecydowałem się z powodu wcześniejszych doświadczeń - gdzieś wcześniej widziałem, coś wcześniej fotografowałem i tak zostało. Optyka czy cyfrowe puszki to ta sama liga przecież. Canon moim zdaniem ma delikatną przewagę jeśli chodzi o obiektywy stałoogniskowe, Nikon produkuje chyba lepsze zoomy. Ale produkty żadnej z tych firm nie przeszkadzają robić dobrych zdjęć. Zaś sprzedaż aparatów fotograficznych w porównaniu do pozostałych dziedzin aktywności C i N to małe piwko=)
Fakt, iż Canon jest na pierwszym miejscu w sprzedaży nie jest jednak dobrą wiadomością dla jego użytkowników - przydałoby się, by panom dyrektorom zapaliło się pod tyłkami, gdyż części szkieł przydałoby się odświeżenie, które zapewne (wskutek podanych przez Ciebie wyników) szybko nie nastąpi.
True, true. Duża konkurencja jest po prostu dobra dla konsumentów. Jak nie mają się o co bić to jest stagnacja i podnoszenie cen. Problem w tym że jak jest za duża konkurencja to zaczyna się spadek jakości i pęd na ilość a nie jakość. Fotografia biznes jak każdy inny.
Kolekcjoner
20-04-2011, 22:36
Bo Canon najpopularniejszy.
No jest najpopularniejszy bo najwięcej sprzedaje - bezapelacyjnie :mrgreen:. Tyle że to nie o to chodziło tylko o to co konkretenie ciągnie im tak dobrze sprzedaż że jeszcze niedawno mówiło się o nieiwlkiej przewadze Nikona 39/38% a teraz ponad 10% przewagi. Jeśli wierzyć tym cyferkom to jest chyba dwóch kandydatów 550/500D i jakiś tam udział 1000D.
Zaś sprzedaż aparatów fotograficznych w porównaniu do pozostałych dziedzin aktywności C i N to małe piwko=)
Hmmm.. u Canona to bodaj 30% sprzedaży (dslr-y z obiektywami to ok.10%),
a u Nikona ok. 70% więc..... czy to tak mało - chyba że w ciągu roku tak się to zmieniło.
pare razy czytając gdzieś tam jakieś forum foto natchnąłem sie na zapytanie amatora/początkującego na pytanie jaki aparat by był najlepszy dla niego. ludzie pisali że właśnie Sony bo niby najłatwiejsze menu i obsługa tych aparatow itd
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dlatego rozwijająca się fotografia wśród młodych ludzi którym rodzice kupią lustrzanki, a ktorzy nie chca zbędnych ceregieli kupuja takie Sony....a i przy okazji wiekszosc mysli ze aparat/lustrzanka zrobi za nich zdjecie...