Zobacz pełną wersję : Aparat do fotografowania dokumentów do 500 zł
Liczba megapikseli - obojętnie chodzi mi o jakość zdjęcia tj. jego wyraźności
Zoom - obojętny
Cena - do 500 zł
Zastosowanie - Fotografowanie dokumentów / sprawdzianów / tekstów z bliskich odległości
Typ użytkownika - Amator
Inne : Zdjęcia które nim będę robił chciałbym żeby były wyraźne i łatwe do odczytu z komputera tj. że np. będę mógł z łatwością przeczytać dokument oraz na szybkości robienia zdjęć
Pozdrawiam
wiktor2323
19-04-2011, 18:22
Jeżeli będziesz używał tego do dokumentów to nie lepiej skaner?
Ja mam aparat benq dc1050 (chyba dokładnie nie pamiętam) i jak sie zrobi zdjęcie np a4 w normalnym swietle to jest wszystko do odczytania :)
Do dokumentów to się każda małpka nada, ale tak jak wiktor napisał, chyba lepszym rozwiązaniem byłby skaner.
wiktor2323
19-04-2011, 19:25
Skaner na pewno będzie bardziej czasochłonny ale jakość też lepsza .. :)
Właśnie mam w domu skaner , ale jak w szkole albo w jakiś sytuacjach potrzebuje jakiś dokument mieć to taki aparacik by mi się przydał
no to chyba każdy się nada. dokumenty nie są jakimś wymagającym sprzętowo tematem.
To może skaner ręczny?
Pierwszy lepszy z googli: http://pclab.pl/art43758.html
Ale mi zależy też na szybkości , a takim aparacikiem szybko zdjęcie i gitarka :P mam np. w domu panasonica lumixa DMC-F2 (mojego ojca) ale potrzebuje swój i ten panasonic naprawdę robi dobre zdjęcia dokumentów nawet z aparatu na zoomie idzie wszystko odczytać.
Kolekcjoner
19-04-2011, 20:23
Ja do tego celu używam komórki - daje rady bez problemu :D.
To o czym tu dywagować?
Sorry, skaner i temat załatwiony, bez sensu jest czymkolwiek to komplikować.
Chłopak chce się bawić w szpiega, a wy mu każecie skaner. Do tego trzeba co najmniej lapka ze sobą targać. Poręczne to jak cholera...
Za słowami Kolekcjonera telefon też wystarczy, ale jak ma być funkcja "po cichu" to nie każdy, bo w sporej części komórek, ale i małpek nie da się wyłączyć dźwięku migawki, czy AF.
Chłopak chce się bawić w szpiega, a wy mu każecie skaner. Do tego trzeba co najmniej lapka ze sobą targać. Poręczne to jak cholera...
Jak w szpiega, to wycofuję dyskretnie...
Myślę że do tego, najlepszym będzie ten aparat:
http://www.fotomaniak.pl/1277/miniaturowe-aparaty-szpiegowskie/
Za Kolekcjonerem, telefon. Ma dodatkowo zaletę, że zawsze masz przy sobie. Dodatkowo nie będzie problemu, że coś jest poza głębią ostrości :). Mimo że mały aparat też ostatnio zacząłem nosić przy sobie, to jednak do zapamiętania dokumentów itp. używam komórki (kolejny +, z komórki nie kasuję zdjęć :) )
Panasonic LS80 za 100zł. Cichy i wystarczająco szybki. Używam go dokładnie do takich zastosowań o jakie pyta Davi. Spisuje się rewelacyjnie.
Jakoś dla mnie pewniejsze i wygodniejsze rozwiązanie niż telefon.
KrzysiekT
20-04-2011, 14:35
Canon A1110. Będzie dobry również na wycieczki :)
Nie polecam kupowania używanych, wyeksploatowanych aparatów kompaktowych - taka inwestycja może być wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Przykład to padnięta matryca w A95 2 miesiące po zakupie.
Panas FS-10 - sprawdzone w boju.
Ilość MPx pozwala przeczytać mały, szarobrunatny nr seryjny na czarnym plastiku modemu huawei.
Tryb macro - rewelacja
Hiperfokalna (po nie złapaniu AF) - rewelacja
szybki AF
cena nie odstrasza
uniwersalny zakres
mały (dla mnie zbyt mały)
Kupiłem kilka miesięcy temu używanego Canon'a ixus 800 - za niecałe 200zl na aledrogo, robi swietnie zdjęcia w tym także dokumentów, poszukaj jakiegoś canona z IS w nazwie, a będziesz zadowolony, stabilizacja optyczna do zdjęć dokumentów myślę że się przyda