PDA

Zobacz pełną wersję : problem z lampą w 33

Franek_
14-04-2011, 11:26
Witam, mam wkurzającą wbudowaną lampę w Eosie 33v. Używając Tv lub Av, aparat zamiast trochę pokombinować idzie na łatwiznę i wszystko w słabym świetle chce doświetlać lampą. W mojej ocenie, fakt występowania lampy to jedyny minus tej puszki. Za każdym razem muszę więc czekać, aż aparat przeliczy odpowiednio przesłonę lub czas przy uwzględnieniu doświetlenia lampą, wtedy lampę mu zamykam i przelicza wszystko jeszcze raz. A jakby zalepić mu lampę silvertape'm? Lub czy da się wyłączyć gdzieś używanie wbudowanej lampy?

apstryk
15-04-2011, 15:07
A tak dokładnie to jaki jest problem?
Jeśli chodzi Ci o to, że przy otwartej lampie zawsze ona błyśnie, to od tego ona jest.
Jak aparat ma kombinować? W Av i Tv niezależnie od tego, czy otworzyłeś lampę, czy nie, ustawia takie same parametry - lampa ma tylko doświetlać cienie albo dać błysk w oku. Oczywiście z dokładnością do czasu - nie ustawi krótszego, niz czas synchronizacji z lampą (a więc w przypadku 33v chyba 1/125 sekundy).
Napisz co się dokładnie dzieje przy jakich ustawieniach, to będzie można powiedzieć czy coś złego dzieje się z aparatem, czy tylko operator ma inne oczekiwania

Endriu86
15-04-2011, 15:27
Czy aparat sam podnosi lampę?
Bo jak pamiętam to w Tv i w Av nie robi tego automatycznie.
Więc może to użytkownik za bardzo za niego kombinuje ;)

PZDR

apstryk
15-04-2011, 15:49
Pewnie chciałby mieć lampę otwartą na stałe, ale żeby błyskała tylko wtedy jak jest ciemno - tak to tylko w Erze :-) albo na zielonym programie

Franek_
18-04-2011, 17:32
Panowie, mnie się rozchodziło o to, czy da się zrobić tak, aby tę przeklętą lampę wyłączyć=) Nawet na stałe - stąd pomysł z silvertapem.

Endriu86
18-04-2011, 18:48
Pewnie, że się da.
 C.Fn-07-3 disables the built-in flash from firing. (instrukcja s.86)

PZDR.

betinus
18-04-2011, 20:09
ewentualnie, zamiast kleić silvertape'm proponuje wyciąć kawałek tekturki, lub wyciągnąć ze starego Zenita zaślepkę i wsunąć w stopkę lampy, aparat wtedy nie otwiera wbudowanej lampy gdyż odczytuje ten kartonik jako wsuniętą lampę w stopce.

Chociaż dalej to dziwne, ze w TV i AV samoczynnie otwiera lampę....

apstryk
19-04-2011, 10:43
Ale czy ona się sama włącza? Na jakim programie? Av lub Tv?
Napisz jak człowiek, żeby można było zrozumieć o co chodzi, a nie tylko się domyślać.