PDA

Zobacz pełną wersję : Cyfrowy zoom w EOS 450D

indigo
11-04-2011, 15:01
Witam,
na wstępię proszę - wybaczcie mi amatorski ton, ale nie chciałbym zostać uznany za eksperta, stąd ten laicki język jakim się posługuję, i takim chciałbym zostać obsłużony.
dziś podczas zabawy z moją 450-tką, na podglądzie na żywo, na maxymalnym przybliżeniu obiektywem (55mm) zauważyłem, że mogę uzyskać jeszcze większe zbliżenie na zoomie cyfrowym, tym przyciskiem: http://i54.tinypic.com/2cndz0o.jpg

Przechodząc do meritum: czy istnieje możliwość wyzwolenia migawki w tym trybie? :-(

sprocket73
11-04-2011, 15:09
Oczywiście, zdjęcie zrobisz, ale zoomu żadnego nie będzie. Tym przyciskiem powiększasz sobie tylko obraz na wyświetlaczu, aby było łatwiej ustawić ostrość.

N00bek
11-04-2011, 17:08
Oczywiście, zdjęcie zrobisz, ale zoomu żadnego nie będzie. Tym przyciskiem powiększasz sobie tylko obraz na wyświetlaczu, aby było łatwiej ustawić ostrość.

Jedyny zoom cyfrowy jaki możesz zastosować, to skadrowanie przy użyciu programu do obróbki.

jakubkrys
05-07-2011, 23:58

Dokładnie tak, funkcja bardzo przydatna przy robieniu detali (ja osobiście robię głównie detale samochodów) i nie wiem, czy to reguła, ale porównując zdjęcie skadrowane na Live View i wyostrzone automatycznie do zdjęcia skadrowanego i wyostrzonego manualnie na Live View mogę powiedzieć, że ostrzenie manualne jest chyba dokładniejsze. Chyba że ja mam taką precyzyjną łapkę:D