Zobacz pełną wersję : Eneloop w BG-E2N
rafi_szymon
10-04-2011, 22:37
Witam,
przekopałem forum i znalazłem trochę niejednoznacznych opinii w temacie...
Mam pytanie: czy Eneloopy 2000 mAh w gripie (pod 50D) zadziałają ?
Wiem, że zwykłe AA o 1,5V tak, ale aku 1,2V ??? - część z Was miało złe doświadczenia, jednym aparat się nie włączył, drugim działał bardzo krótko a u innych było OK.
Mam już 4 szt. do lampy i BC-700, tak więc dokupienie 6 szt byłoby sporo tańsze niż 2 szt BP-511A...
Drugie pytanie do użytkowników Eneloopów w gripach: jak wypada porównanie liczby strzelonych fotek przy zestawie Eneloopów vs 2 BP-511A (tu teoretycznie 1600 strzałów...) ?
Używam eneloopów w takim gripie, nie zauważyłem żadnych problemów. Nie robiłem testów wydajności ale mam wrażenie że minimalnie mniej fotek na eneloop niż na dwóch ori aku.
baldhead_72
11-04-2011, 18:17
Ja również używam eneloopów w gripie i nie mam żadnych problemów. Zimą rewelacja.
Cały zestaw jest cięższy z eneloopami niż z dwoma bateriami. Jeśli Ci to nie przeszkadza to mogę z czystym sumieniem polecić.
Tylko jak naładować szybko 6 ogniw jednocześnie? Koniecznie kilka ładowarek? :-)
baldhead_72
11-04-2011, 19:22
Wystarczy jedna. Ładujesz cztery, potem dwa i już :-D
Możesz jeszcze kupić ładowarkę która ładuje więcej niż cztery ogniwa jednocześnie.
Możesz jeszcze kupić ładowarkę która ładuje więcej niż cztery ogniwa jednocześnie.
Mogę? :?:
Nie żebym polecał akurat ten model, pierwsze z Googla:
http://www.onlybatteries.com/webimages/images/11036.jpg
http://www.gadgetsdeal.net/wp-content/uploads/2010/07/Ultra-Rapid-Battery-Charger-Plus-Ultra-Rapid-Battery.jpg
baldhead_72
12-04-2011, 18:29
Oczywiście że można ale pytanie czy jest sens? Takie coś zabiera już trochę miejsca i ciężko do torby zmieścić.
Moim zdaniem wystarczy BC-900. Przy największym prądzie ładowania 4 akumulatorki naładujesz w ok. 2-2,5h. Jest to chyba jedna z najlepszych ładowarek.
Oczywiście że można i nie ma żadnego problemu, ale po co :(
Lepiej kupić dwa aku BP-511A i zapomnieć o wszelkich problemach :)
rafi_szymon
18-04-2011, 15:38
Właśnie przetestowałem swój zestaw na pożyczonych eneloopach 2000mAh:
ponad 1000 fotek bez lampy + ok. 2,5 h włączonego wyświetlacza LCD...
Bardzo mi się to podoba...
To dobry wynik, ale jeśli body średnio na jednym aku robi 800-1000 zdjęć to jak to pomnożymy razy 2 to dopiero powalający wynik :) Tylko że niewielu robi na jednej sesji 2000 zdjęć :)
To dobry wynik, ale jeśli body średnio na jednym aku robi 800-1000 zdjęć to jak to pomnożymy razy 2 to dopiero powalający wynik :)
tak.
ale jest to już bardzo dobry wynik, kiedyś na AA robiło się 20% tego, co na fabrycznym aku.
i właśnie przyszło mi coś innego do głowy:
mam np. stary aparat: 350D z gripem, dobry nowy akumulator NB2LH jest już trudno osiągalny, więc czemu nie odszukać koszyczka na AA do gripa i nie kupić mu 6 eneloopów? jest to koszt na poziomie 45 zł, ale przynajmniej "wiesz co masz".
podobnie zresztą z nowszymi aparatami, gdzie nowy aku jest wielokrotnie droższy, niż 45,-
jedyny problem to jak potem szybko naładować 6 albo 10 albo jeszcze więcej akumulatorów...? 8-)
bo za chwilę - z tego powodu - może się okazać, że baterie będą wygodniejsze :grin:
Tylko że niewielu robi na jednej sesji 2000 zdjęć :)
yyy, tzn.?
normalnie robi się dużo więcej czy dużo mniej? :wink:
Raczej dużo mniej, bo 2000 klapnięć na jeden raz to naprawdę spro. Przynajmniej ja nie znam nikogo takiego.
Należy także wziąć pod uwagę, że zdecydowanie łatwiej jest naładować 1 aku niż 6 paluszków :(
Tylko że niewielu robi na jednej sesji 2000 zdjęć :)
Na jednej nie, ale jak masz kilka sesji pod rząd (np. dzień po dniu i jesteś w drodze) to chyba jednak ma człowiek spokój i nie musi się martwić gdzie tu w drodze naładować aku. Pomijam fakt, że chyba ładowanie zwykłych aku wysokim prądem wpływa na ich żywotność, a standardowe ładowarki w zestawie z eneloopami to 4 szt. ładują chyba coś koło 8-10h. więc dwa komplety to już robi się ponad pół dnia.
Chociaż z drugiej strony 2000 strzałów (nie zdjęć), przy ślubie od przygotowań do oczepin + plener to znowu aż tak zabójczo dużo nie jest, aczkolwiek też uważam to już za lekką przesadę.
rafi_szymon
18-04-2011, 22:50
Kurcze, czy to możliwe ? Ładuję od rana 4 wspomniane eneloopy 2000 mAh i właśnie zauważyłem że BC-700 pokazuje ich różne pojemności (przy FULL) od ok 2300 do ponad 2800...!!! Są nowe - dopiero 3ci raz ładowane... U Was też tak jest/było na początku ich żywota???
wiktor2323
18-04-2011, 22:57
2300 to jeszcze chyba w normie ale 2800 to już raczej nie.. :D
Spróbuj je rozładować i naładować.. :)
mor_feusz
22-04-2011, 16:45
mam 10 kompletow Sanyo Eneloop (10x4) i mam BC-900 (to samo co 700 tylko dodatki). Laduje zawsze pradem 700ma i laduja sie do 2000-2100. Teraz sa nowe Elenoop XX - 2500 http://www.eneloop.info/products/batteries/xx-powered-by-eneloop-technology.html. 2800 to duzo - rozladuj i naladuj ponownie.
baldhead_72
22-04-2011, 18:08
Kurcze, czy to możliwe ? Ładuję od rana 4 wspomniane eneloopy 2000 mAh i właśnie zauważyłem że BC-700 pokazuje ich różne pojemności (przy FULL) od ok 2300 do ponad 2800...!!! Są nowe - dopiero 3ci raz ładowane... U Was też tak jest/było na początku ich żywota???
Jest to możliwe. Ładowarka przy cyklu ładowania pokazuje ile prądu zostało "władowane" do każdego akumulatorka.
A ponieważ w każde takie ogniwo należy "władować" ok. 1.4 raza więcej energii niż wynosi jego rzeczywista pojemność więc wszystko się zgadza.
Wiarygodną pojemność akumulatorków uzyskasz przy cyklu TEST lub REFRESH.