Zobacz pełną wersję : Matryca w 600D i 60D
mlody911
10-04-2011, 10:39
Czy matryca w 600D i 60D jest taka sama?
Głównie chodzi mi o głębię kolorów.
Matryca raczej nie ta sama.
Tutaj masz porównanie tych dwóch puszek :
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.2144vs2005
mlody911
10-04-2011, 11:52
Właśnie chodzi mi o to "raczej" ;) Znam porównania puszek itd. ale interesuje mnie matryca.
Nie może być to samo skoro producent w specyfikacji podaje upakowanie matrycy 19MP vs. 18,7MP choć w obydwu efektywnie 18MP :) Po to właśnie przytoczyłem porównanie parametrów.
"- wielopunktowy AF [9 punktów; 1 krzyżowy]"
w 60D. No to bardzo ciekawa informacja ;)
dziobolek
12-04-2011, 16:11
Matryca raczej nie ta sama.
Tutaj masz porównanie tych dwóch puszek :
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.2144vs2005
Ciekawych "rzeczy" można się tam dowiedzieć, nie ma co...
Pozdrówka!
michael_key
12-04-2011, 17:27
Jak dla mnie to ta sama.
Wątpię by chciałby się im grzebać i modyfikować tylko po to bo puszki są z innych półek (cenowych, xxD i xxxD, itp.).
Choć głowy nie dam :-D
jak szukałem podobnych informacji dwa numery do tyłu to wychodziło że matryca może? jest ta sama ale mikrosoczewki inne te w 50D były bez odstępu a o tych w 500D niewiele można było wyczytać, jak jest teraz nie wiem, może coś pogugluj w tym kierunku a jak coś znajdziesz to napisz.
Mogą być różnice w filtrze CFA:
http://dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/All-tested-sensors/Canon/EOS-600D-pre-production
Kliknij sobie na "Color response", wygląda że filtry są słabsze (gorsze) w 600D niż w 60D.
Prawdopodobnie dla niewprawnego oka będzie to widoczne tylko w wypadku jakbyśmy wywoływali RAWy dcrawem, ze stałymi parametrami dla wzmocnienia kanałów R/B.
mlody911
Obstawiam, że to ta sama matryca, jedynie oprogramowanie może być inne.
600D i 60D mają inne istotne różnice:
- różne pryzmaty i powiększenie wizjera 0,85 do 0,95
- niewymienna matówka w 600D
- migawka do 1/4000 vs 1/8000
- w 600D tylko jeden czujnik AF krzyżowy, w 60D wszystkie
- brak górnego wyświetlacza w 600D
- brak kółka na tylnej ściance 600D
- masa 570g vs 755g
mlody911
13-04-2011, 23:42
O tych różnicach technicznych body wiem, zależy mi jednak najbardziej na szumach - zdecydowanie większość robię wieczorami i nocą i dlatego szybsze serie czy czas migawki nie gra dla mnie roli kluczowej. Wolałbym dlatego lepszą matrycę, ale jak one się mają nie różnić to wolałbym po prostu tańsze body, a oszczędności dodać do lepszego obiektywu.
WiatruMistrz
13-04-2011, 23:57
Nikon D7000 teraz rzadzi w szumach ... a canony z digic IV i 18pix mają bardzo zbliżony poziom szumu...rewolucji narazie nie ma odstajemy od pentaxa i nikona :(...500zł moim zdaniem warto dołożyć do 60D o czym przekonasz się za jakiś czas a raczej szybko jeśli wybierzesz puszkę xxxD.
O tych różnicach technicznych body wiem, zależy mi jednak najbardziej na szumach - zdecydowanie większość robię wieczorami i nocą i dlatego szybsze serie czy czas migawki nie gra dla mnie roli kluczowej. Wolałbym dlatego lepszą matrycę, ale jak one się mają nie różnić to wolałbym po prostu tańsze body, a oszczędności dodać do lepszego obiektywu.
Niestety bardziej upakowana matryca, to raczej większe szumy przy wysokich ISO. Zobacz np foty z 7D i 50D - te z 7d wydają się być bardziej zaszumione a to wlaśnie różnica 15 / 18 MPx. Podobnie będzie na poziomie 500D / 600D :(
mlody911
14-04-2011, 19:05
Tak też myślałem, że może lepiej jednak 50D? I chyba odpuszczę sobie ten obrotowy lcd.
Moim zdaniem 18MPix Canona ma mniejszy szum niż 15MPix i RAW-y są przyjemniejsze w obróbce. Ale to tylko moja opinia. Chociaż na tyle "obiektywna", że nie mam 18MPix, więc nie chwalę własnego...
Tak też myślałem, że może lepiej jednak 50D? I chyba odpuszczę sobie ten obrotowy lcd.
To jest zdecydowanie najlepszy pomysł. 50D to solidne body i ma wszystko co potrzeba. Trudno tylko już o nową sztukę :(
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Moim zdaniem 18MPix Canona ma mniejszy szum niż 15MPix i RAW-y są przyjemniejsze w obróbce. Ale to tylko moja opinia. Chociaż na tyle "obiektywna", że nie mam 18MPix, więc nie chwalę własnego...
Właśnie RAW-y na wysokim ISO są bardziej zaszumione na 18MPx, Na JPEG-ach tak bardzo nie widać.
za Bolkiem02
do nocnycn fotek dobry jest Nex (sprawdzone "organoleptycznie")
do nocnycn fotek dobry jest Nex (sprawdzone "organoleptycznie")
A ja myślę, że jednak lepszy jest statyw :)
Nex ma też dziurkę na statyw, nic nie stoi przerzeszkodzie (tryb nocny, bardzo ładnie pracuje).
Oczywiscie, Niex może być tylko dodatkiem do lustra. Ale na szybkie wycieczki po (nocnym) mieście i w górach - niezastapiony.
A ja myślę, że jednak lepszy jest statyw :)
Statyw jest bardzo dobrym rozwiazaniem ale nie rozwiąże do końca problemu szumów. Nie eksperymentowałem jeszcze na mRAW-ach ale wydaje mi się, że to jest jakies rozwiązanie.
Obecnie lepszym wyborem (pomijając bardziej ambitne filmowanie) od 600d wydaje się nikon d5100, ze względu na świetną matrycę.
mRawy i sRawy w canonach faktycznie mają dużo mniejsze szumy. Jest tylko z nimi mały problem podczas obróbki. Dxo wcale ich nie otwiera, a Lightroom daje niezłe przekłamania kolorystyczne (szczególnie jeśli włączone było HTP), gdy tylko ruszymy np. fill lightem. Także zostaje nam DPP.
Statyw jest bardzo dobrym rozwiazaniem ale nie rozwiąże do końca problemu szumów.
Czytaj między wierszami. Statyw = iso 100.
No tak to rozumiem - na ISO 100, to poprostu bajka :)
mogą być też różnie w oprogramowaniu, co i tak da trochę inne obrazowanie
mogą być też różnie w oprogramowaniu, co i tak da trochę inne obrazowanie
Wcale bym się nie zdziwił - to typowa filozofia Canona. Zresztą oni najpierw wypuszczaja nowe body, a potem kilka razy zmieniają wersję oprogramowania, żeby usunąć usterki.
Kolekcjoner
22-04-2011, 22:34
Wcale bym się nie zdziwił - to typowa filozofia Canona. Zresztą oni najpierw wypuszczaja nowe body, a potem kilka razy zmieniają wersję oprogramowania, żeby usunąć usterki.
Jak wszystkie inne firmy :cool:.
Matryce w 600D i 60D są takie same i były użyte też w 7D oraz 550D.
Odpuście teoretyzowanie o 'większe upakowanie = większe szumy', bo nastąpił postęp jakościowy a nie tylko zagęszczenie.
Do zdjęć wieczorem i nocą trzeba statywu i bardzo przydałby się tryb 'Bulb', którego 600D chyba jednak nie ma.
Nie każda firma jest taka zdolna w wypuszczaniu ulepszeń firmware jak Canon. To nie znaczy że Canon mniej przykłada się do dopracowania produktu przed wypuszczeniem, co to to nie.
Popatrzcie co Sony robi.
Nikon do tej pory z lustrzanki na lustrzankę ma błąd w pracy w trybie wideo:
http://www.eoshd.com/content/635-Why-you-should-never-buy-a-Nikon-D5100-or-D7000-for-shooting-video
A ja do swojego 60D wgrałem właśnie profil Technicolor, który jest za darmo i powstał we współpracy Canon+Technicolor :P
Nikon D5100 może w czujniku mieć przewagę nad Canon 600D, ale oprogramowanie jakie Canon daje darmowo depcze takie niuanse. Nikon jeszcze każe sobie dopłacać i to słono.
Nie bez powodu Canon sprzedażą lustrzanek pokonał Nikon i Sony razem wzięte.
(...)tryb 'Bulb', którego 600D chyba jednak nie ma(...)
wg Optycznych i oficjlanej strony Canon-a jednak chyba ma :cool:
Kolekcjoner
03-05-2011, 14:19
Matryce w 600D i 60D są takie same i były użyte też w 7D oraz 550D.
A skąd taka informacja? Może jakiś link.
Niestety bardziej upakowana matryca, to raczej większe szumy przy wysokich ISO. Zobacz np foty z 7D i 50D - te z 7d wydają się być bardziej zaszumione a to wlaśnie różnica 15 / 18 MPx. Podobnie będzie na poziomie 500D / 600D :(
Mam jeszcze 500D i 60D i ten drugi o wiele mniej szumi, 500D odstawał na oko 2EV od 5D mark II jeśli chodzi o szum, możliwości wyciągania z cieni / świateł na wyższych ISO leżały, w 60D jest na tyle dobrze, że można używać ISO6400 bez większych zmartwień. I nie wiem jak to się dzieje, ale 60d lepiej obrazuje z niektórymi szkłami (50/1,2, 70-200, 17-40) niż 500D...
Merauder
08-05-2011, 11:10
Cóż z tego skoro w 7d szum ma całkowicie inny charakter, co sprawia, że ISO 3200 jest w pełni akceptowalne. W 50D wystarczy, że lekko sknocisz tj. niedoswietlisz ISO 1600 i masz nie złą kaszkę, tak jak w 450d.
Zaszumienie może i jest bardziej widoczne , ale chyba w 100% powiększeniu.
Sent from Galaxy S
Merauder
08-05-2011, 11:11
To miał być cytat odnośnie jednego z postów Bolek02
Sent from Galaxy S