Zobacz pełną wersję : Sigma 300-800mm f/5.6 EX APO IF HSM
Witam, mam pytanie czy ktoś miał styczność z tym obiektywem i chciałby podzielić się swoim doświadczeniem ?
Czy są złe i dobre kopie tego obiektywu ?
Miałem okazje przetestować ten obiektyw przez chwile i rezultaty były całkiem nie złe... Zacząłem rozważać jego zakup ale z racji, że nie należy on do najtańszych, chciałbym poznać jakieś opinie o nim....
Ten obiektyw to kawał armaty.
Wazy ok.5,8kg nie ma stabilizacji i wymaga stawiania na masywnym statywie.
W chwili obecnej nie ma własciwie statywów fotograficznych na ktorych ten obiektyw nie bedzie sie chwial.
Daja rade jedynie stare niemieckie goliaty oraz te geodezyjne.
Co do obiektywu..
Wiekszośc Sigm 300-800 mydli.Czesto sie rozkrecają i wtedy wymagaja wizyty w serwisie.Oprócz mnie znam jeszcze dwie osoby ,które posiadały to szkło i wszystkim obiektyw rozkrecal sie.Wszyscy bardzo szybko pozbyli sie tej Sigmy.
Osobiscie uwazam ,ze lepszym wyborem bedzie jednak obiektyw Canona ,szczególnie teraz kiedy wyszły nowe wersje teleobiektywów ,starsze na rynku wtórnym mozna dostac juz w przyzwoitych cenach.
ciężki to on faktycznie jest... na moim statywie Manfrotto spisywał się nie źle ale jak zostawiłem obiektyw na statywie z zaciśniętą głowicą.... niestety głowica nie utrzymywała obiektywu... powoli obiektyw opuszczał się do tyłu... Egzemplarz, który miałem okazję testować był przyzwoicie ostry już od f/5.6.
Jeżeli zamiennik Canona to jaki model może być odpowiednikiem do tej Sigmy. Patrzyłem na ceny 800mm f/5.6 ale niestety to już po za zasięgiem cenowym.
Kilka lat temu (kiedy byłem jeszcze w nikonie, bodajże 2006 rok) miałem okazję testować tę Sigmę pod Nikona. Może było coś z nią nie tak, ale AF gubił się po wartości 600mm. Nie pamiętam statywu jaki miałem do dyspozycji, ale rzeczywiście jest jak kolega powyżej mówi:
Obiektyw buja się na boki, a przy podpiętym korpusie -wtedy D200 + grip leci do tyłu.
Człowiek, który chciał mi go sprzedać korzystał wtedy z analoga. Jemu się nie bujał (jeszcze). Z moim aparatem była kiszka :(
no to widze, że jak narazie nikt nie miał dobrych doświadczeń z tym obiektywem.... Popatrze jeszcze na stałki Canon-a może jakiś Canon + converter sprawdzi się.
no to widze, że jak narazie nikt nie miał dobrych doświadczeń z tym obiektywem.... Popatrze jeszcze na stałki Canon-a może jakiś Canon + converter sprawdzi się.
To własnie bym polecil.
800 -tka canona nawet ostatnio podrozała i to sporo.
Widzialem na Allegro ostatnio dwa razy canon ef 400.2,8 w cenach ok.10 tys.zl
Mysle ,ze sama 400-tka czy w polaczeniu z extenderami 1,4 czy 2,0 -bedzie zestawem lepszym i tańszym niz Sigma 300-800.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomnialem dopisac:
nie kupuj zadnej glowicy fotograficznej ,bo poza Wymberleyem,Benro i tym podobnym wszystkie inne glowice nie sprawdzaja sie pod ciezkie tele.
Dobrze daja rade glowice od kamer tv .Ja uzywalem glowice manfrotto hdv 501 i to jest -moim zdaniem najlepszy wybor poza glowicami w/w.
sama 400-tka czy w polaczeniu z extenderami 1,4 czy 2,0 -
Dodac trzeba, ze 400tka 2.8 z 2x II bedzie ostrzejsza w 800/5.6 niz ta sigma na 800...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=327&Camera=453&Sample=0&FLI=2&API=2&LensComp=459&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
to IS, stara 400 z tego co widzialem po fotkach wide open jest takze mega ostra.
Widzialem na Allegro ostatnio dwa razy canon ef 400.2,8 w cenach ok.10 tys.zl
No tak starą pierwszą wersję której nie da się serwisować bo nigdzie nie ma części ani żaden serwis się tego nie podejmuje, więc zalecałbym ostrożność.
no to pomyślę jeszcze nad wersją Canona z extenderami... starego Canon 400mm raczej nie rozważam.... z w/w powodów ... dość wiekowy obiektyw i gdybym przypadkiem nie trafił na w pełni sprawną wersję może przysporzyć kłopotów.... Rozważałem jeszcze krótszą wersję Canon 300mm f/2.8 IS + extender 2.0... Spróbuję gdzieś przetestować czy taka kombinacja mi pasuje...
No tak starą pierwszą wersję której nie da się serwisować bo nigdzie nie ma części ani żaden serwis się tego nie podejmuje, więc zalecałbym ostrożność.
Nie wiem ile w tym prawdy ale mnie osobiscie by to nie odstraszyło od zakupu z prostego powodu:
-tak naprawde oprocz okresowego czyszczenia -z obiektywem nie ma problemow i nie wymaga wizyt w serwisie.
Problemy maja nowsze wersje ze stabilizacja ,ktora jest powodem nr 1 wizyt w serwisie.