Zobacz pełną wersję : Metz 58 AF-1 firmware v4.0
hardtmuth
08-04-2011, 21:51
Sorki jesli bylo.
Od jakiegos czasu jest nowy soft do Metza 58 AF-1.
Wprowadzono tryb Servo, dzieki czemu mozna Metza wyzwalac inna lampa, np. kukulka w body.
Ponizej link do softu, aktualizacje robimy kabelkiem USB przy wyjetych bateriach.
http://www.metz.de/en/photo-electronics/firmware-download-flash-units/mecablitz-58-af-1-digital/canon.html
Dzięki! Chyba nie było, a na pewno nie wiedziałem.
Przyda się :)
Jak zrobić, żeby kukułka odpaliła lampę stojącą z boku i równocześnie nie błyskać tą kukułką prosto w oczy obiektowi zdjęcia?
sylwek2k
09-04-2011, 16:41
Jak zrobić, żeby kukułka odpaliła lampę stojącą z boku i równocześnie nie błyskać tą kukułką prosto w oczy obiektowi zdjęcia?
HINT: folia aluminiowa
HINT: folia aluminiowa
Zrozumiałem. http://canon-board.info/images/smilies/icon_cool.gif
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurde, chciałem dać fajną emotikonkę a tu linkę dało. ;-)
soft 5.0 - zobaczymy jak się w " ogniu " sprawdza .
Fajnie, że nowe softy dodały servo, ale szkoda, że nie ma możliwości wyboru błysków - chciałbym mieć synchro pierwszym błyskiem, a nie drugim :) Wtedy byłaby prawie jak sabina :)
Fajnie, że nowe softy dodały servo, ale szkoda, że nie ma możliwości wyboru błysków - chciałbym mieć synchro pierwszym błyskiem, a nie drugim :) Wtedy byłaby prawie jak sabina :)
co rozumiesz przez synchro pierwszym błyskiem?
co rozumiesz przez synchro pierwszym błyskiem?
Wyzwolenie lampy jak za pomocą zwykłej, maksymalnie prostej fotoceli, np. lampą manualną. Czyli żadnych ETTLi, tylko : pojawia się błysk - lampa błyska również.
Wyzwolenie lampy jak za pomocą zwykłej, maksymalnie prostej fotoceli, np. lampą manualną. Czyli żadnych ETTLi, tylko : pojawia się błysk - lampa błyska również.
A nie tak wlasnie jest w trybie servo?
Ja stawiam lampe na podstawce/statywie i wyzwalam ja lampa wbudowana.
Czasem gdy AF sie pogubi i uzyje blysku jako wspomagania to wyzwala mi Metza.
A nie tak wlasnie jest w trybie servo?
Ja stawiam lampe na podstawce/statywie i wyzwalam ja lampa wbudowana.
Czasem gdy AF sie pogubi i uzyje blysku jako wspomagania to wyzwala mi Metza.
No i tak ma być. Wbudowana działa w ETTLu, czyli z preflashem, a gdybyś ją przełączył w manual nie wyzwoliłaby Ci metza. Podobnie, gdybyś na korpus zapiął lampę niesystemową wyzwalaną przez środkowy pin lub gniazdko PC. Za to zadziała z systemowymi, pod warunkiem, że pracują w ETTL.
Czy C50d wyzwoli zdalnie tą lampę?
No i tak ma być. Wbudowana działa w ETTLu, czyli z preflashem, a gdybyś ją przełączył w manual nie wyzwoliłaby Ci metza. Podobnie, gdybyś na korpus zapiął lampę niesystemową wyzwalaną przez środkowy pin lub gniazdko PC. Za to zadziała z systemowymi, pod warunkiem, że pracują w ETTL.
Niestety masz racje, sprawdzilem na zwyklej lampie i nie da sie nia wyzwolic Metza.
Dla mnie to troche dziwne zwazywszy na fakt, ze blyski wspomagajace AF z wbudowanej lampy wyzwalaja ja.
Czy C50d wyzwoli zdalnie tą lampę?
Tak, wyzwolisz ja wbudowana lampa, ale musisz manualnie ustawic sile blysku.
Tak, wyzwolisz ja wbudowana lampa, ale musisz manualnie ustawic sile blysku.
a byłbyś tak miły i napisał jak ustawić metza w tryb wyzwalania błyskiem?
z góry wielkie dzięki
a byłbyś tak miły i napisał jak ustawić metza w tryb wyzwalania błyskiem?
z góry wielkie dzięki
Zdejmij lampę z body, Metz po aktualizacji do V5.0 przeskakuje w Servo mode jak nie ma komunikacji z body.
ok, wielkie dzieki, działa
Zdejmij lampę z body, Metz po aktualizacji do V5.0 przeskakuje w Servo mode jak nie ma komunikacji z body.
U mnie po zdjeciu z body (sciagam wylaczona) wchodzi w ostatnio uzywany tryb (mam ver 5.0).
Mnie zastanawia inna rzecz.
W trybie TV + lampa w auto - aparat glupieje.
Niezaleznie od nastaw iso i czasu (max 1/250) aparat ustawia maksymalna przyslone (wartosc przyslony miga)
Tryb AV + Auto - aparat ustawia czas 1/250s mimo ze mam w C.Fn ustwiony czas na auto.
Tak ma byc?
sylwek2k
24-05-2011, 03:06
Niezaleznie od nastaw iso i czasu (max 1/250) aparat ustawia maksymalna przyslone (wartosc przyslony miga)
Tryb AV + Auto - aparat ustawia czas 1/250s mimo ze mam w C.Fn ustwiony czas na auto.
Tak ma byc?
Jezeli na lampie masz uaktywniony tryb manualny na lampie, to tak to ma byc ;)
Jak zmienisz na lampie tryb pracy na ettl, to wszystko powinno wrocic do normy :)
Jezeli na lampie masz uaktywniony tryb manualny to tak to ma byc ;)
Przyznam sie, ze o ile zachwanie body w trybie Av gdy lampa jest w A/M jestem w stanie zrozumiec (cos jak wlaczenie w C.Fn. stalego czasu synchro),
to zachowanie w trybie Tv jest dla mnie totalna zagadka.:-o
Dla 580ex tez tak jest?
Oczywiscie gdy lampa jest na sankach uzywam kombinacji body w M, lampa w e-ttl,lub Av + e-ttl (fill flash), ale chcialem poznac tez inne kombinacje i tu nastapil zonk :twisted:
sylwek2k
24-05-2011, 12:32
Dla 580ex tez tak jest?
Dla lamp ze stajni Canona jest tak samo :)