Zobacz pełną wersję : error 30 w 5D MK II
szukalem, nie znalazłem. przy błędzie wyswietla się opis na wyswietlaczu by wyłączyc aparat lub wyjąc baterię. Nie pomaga. Lustro klapie jakby z czasem ok 1/10s migawka nie działa. Ktoś pomoże? Ostatnio załważałem przy 1/200 z błyskiem na dole cień lamelki. Wczesniej tego nie było. Na karcie nie zapisuje się nic:(
Mam nadzieję, że ktoś napisze coś bardziej optymistycznego....:?
5d Mk II error codes
01"- "Communication between the camera and lens is faulty. Clean the lens contacts."
10 - Malfunction related to files has been detected.
20 - Malfunction related to the mechanical mechanism has been detected.
30 - Malfunction related to the shutter has been detected.
40 - Malfunction related to the power source has been detected.
50 - Malfunction related to the electric control has been detected.
60 - not used on 5Dm2
70 - Malfunction related to images has been detected.
80 - Malfunction related to the electric control of images has been detected.
90 - not used on 5DM2
:sad:
08-04-2011, 21:57
1. Zrób aktualizacje do 1.07.
2. wyciągnij baterie, łącznie z tą od daty/czasu
3.jesli uzywasz gripa to po odlaczeniu wyjmij baterie,
4. sformatuj karte-y
5. zapnij obiektyw,
6. zresetuj puszkę - przywróć ustawienia fabryczne
7. włącz body na live view,
8 . zrób zdjęcia i wuala!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S.
Nawet jeśli pomoże to tylko na chwile... naprawa w serwisie to koszt około 2K
Nawet jeśli pomoże to tylko na chwile... naprawa w serwisie to koszt około 2K
na ciebie też trafiła ta przypadłosć?? 2k łącznie z migawką?? ta puszka nie ma chyba przekroczonego limitu 150tys klatek- nie podchodzi to pod padnietą migawkę?? może ktoś wie co to jest??
canonfun
09-04-2011, 08:00
na ciebie też trafiła ta przypadłosć?? 2k łącznie z migawką?? ta puszka nie ma chyba przekroczonego limitu 150tys klatek- nie podchodzi to pod padnietą migawkę?? może ktoś wie co to jest??
jeśli nie masz puszki na gwarancji - usługa jest odpłatna, to jest coś z mechanizmem lustra o ile dobrze pamiętam,
jeśli nie masz puszki na gwarancji - usługa jest odpłatna, to jest coś z mechanizmem lustra o ile dobrze pamiętam,przegladnąłem kilka for i piszą, że wymianamigawki pomaga. zwłaszcza że migawka nie działa (lustro się podnosi), na LV również. Przy właczeniu czyszczenia matrycy migawka otwiera się na ok 1s po czym zwiecha całego aparatu.
Znalazłam coś takiego:
"The first nightshots with the EOS 5D Mark II started promising but I was shocked when "error 30" showed up on the display. User manual told me to switch the cam off/on or remove battery. Did not work, when trying to take a pic it was black. Next suggestion was to send it in for service.
Solution:
I changed into LiveView and back - that resolved the issue and now I had no more errors so far."
- http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=30462955&q=error+30&qf=m
Mam nadzieję, że pomoże.... Zaszkodzić nie powinno. Daj znać!
Znalazłam coś takiego:
"The first nightshots with the EOS 5D Mark II started promising but I was shocked when "error 30" showed up on the display. User manual told me to switch the cam off/on or remove battery. Did not work, when trying to take a pic it was black. Next suggestion was to send it in for service.
Solution:
I changed into LiveView and back - that resolved the issue and now I had no more errors so far."
- http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=30462955&q=error+30&qf=m
Mam nadzieję, że pomoże.... Zaszkodzić nie powinno. Daj znać!
Ale marekB juz napisał, że przełaczenie w LiveView nic nie dało.
a jak z tą wymianą pon
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a jak z tą wymianą migawki ponizej "gwarantowanej" 150 tys. strzałów?? czy to już nie obowiązuje??
Mi error30 wyświetlał się w taki sam sposób w 50D.Też wyczytałem, że prawdopodobnie chodzi o defekt migawki, ale po wysłaniu na Żytnią otrzymałem info, że to co trzeba wykonać, to: "naprawa układu lustra" cena 280pln. Naprawy dokonano w jeden dzień, niczego nie wymieniano i z kosztami kuriera zapłaciłem niecałe 280pln. Po naprawie 50-tka działa bez zarzutu.
Mi error30 wyświetlał się w taki sam sposób w 50D.Też wyczytałem, że prawdopodobnie chodzi o defekt migawki, ale po wysłaniu na Żytnią otrzymałem info, że to co trzeba wykonać, to: "naprawa układu lustra" cena 280pln. Naprawy dokonano w jeden dzień, niczego nie wymieniano i z kosztami kuriera zapłaciłem niecałe 280pln. Po naprawie 50-tka działa bez zarzutu.oby kolego trąba twojego słonia nie wpadła w kaktusy:)
dziś dzwoniłem na Żytnią i moje pełne zaskoczenie... Pan - bardzo miłym głosem - bardzo chętnie, bez żadnych westchnień na moje upierdliwe pytania typu: a czy może to być po stronie softu, a nie mechaniczne uszkodzenie, a czy faktycznie może to być uszkodzenie mechanizmu lustra skoro lustro się podnosi, a migawka ani drgnie..?? Pan spokojnie odpowiadał:)
Teraz najważniejsze: wiele słyszałem iż teraz to już tylko w jedynkach migawkę wymieniają przed gwarantowanym przebiegiem (w 5D 2 przed 150tys. ) za friko.
Pecha mam, bo puszcze stuknęło 2 lata i kilka dni lecz jeśli będzie to wina stricte migawki -wymienią za friko, bo aparat ma 118 tysi.
Trzymam kciuki! Nasze 30D właśnie wraca z serwisu....
canonfun
11-04-2011, 19:40
powodzenia, daj znać jak się finalnie potoczyło
będę...:) na bieżąco..:) ufam, że faktycznie w serwisie się tak na ++ pozmieniało:). Jeszcze jeden atut by nie zmieniać systemu, choć po tym jak kurier z DHL-u na pamięć wpisywał dane i adres w list przewozowy.. nie wiem już czy taką pamięć ma czy faktycznie nie zmienić na N..??
Jeśli jednak się okaże, że po zmianie systemu wystarczy do kuriera sygnał puścić, a on już za 30 minut się pojawi bez podawania adresu i otwierania zlecenia...??;)