Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : error 30 w 5D MK II

marekb
08-04-2011, 21:06
szukalem, nie znalazłem. przy błędzie wyswietla się opis na wyswietlaczu by wyłączyc aparat lub wyjąc baterię. Nie pomaga. Lustro klapie jakby z czasem ok 1/10s migawka nie działa. Ktoś pomoże? Ostatnio załważałem przy 1/200 z błyskiem na dole cień lamelki. Wczesniej tego nie było. Na karcie nie zapisuje się nic:(

Inka
08-04-2011, 21:31
Mam nadzieję, że ktoś napisze coś bardziej optymistycznego....:?

5d Mk II error codes

01"- "Communication between the camera and lens is faulty. Clean the lens contacts."
10 - Malfunction related to files has been detected.
20 - Malfunction related to the mechanical mechanism has been detected.
30 - Malfunction related to the shutter has been detected.
40 - Malfunction related to the power source has been detected.
50 - Malfunction related to the electric control has been detected.
60 - not used on 5Dm2
70 - Malfunction related to images has been detected.
80 - Malfunction related to the electric control of images has been detected.
90 - not used on 5DM2
:sad:

canonfun
08-04-2011, 21:57
1. Zrób aktualizacje do 1.07.
2. wyciągnij baterie, łącznie z tą od daty/czasu
3.jesli uzywasz gripa to po odlaczeniu wyjmij baterie,
4. sformatuj karte-y
5. zapnij obiektyw,
6. zresetuj puszkę - przywróć ustawienia fabryczne
7. włącz body na live view,
8 . zrób zdjęcia i wuala!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S.
Nawet jeśli pomoże to tylko na chwile... naprawa w serwisie to koszt około 2K

marekb
09-04-2011, 01:00
Nawet jeśli pomoże to tylko na chwile... naprawa w serwisie to koszt około 2K
na ciebie też trafiła ta przypadłosć?? 2k łącznie z migawką?? ta puszka nie ma chyba przekroczonego limitu 150tys klatek- nie podchodzi to pod padnietą migawkę?? może ktoś wie co to jest??

canonfun
09-04-2011, 08:00
na ciebie też trafiła ta przypadłosć?? 2k łącznie z migawką?? ta puszka nie ma chyba przekroczonego limitu 150tys klatek- nie podchodzi to pod padnietą migawkę?? może ktoś wie co to jest??

jeśli nie masz puszki na gwarancji - usługa jest odpłatna, to jest coś z mechanizmem lustra o ile dobrze pamiętam,

marekb
09-04-2011, 08:30
jeśli nie masz puszki na gwarancji - usługa jest odpłatna, to jest coś z mechanizmem lustra o ile dobrze pamiętam,przegladnąłem kilka for i piszą, że wymianamigawki pomaga. zwłaszcza że migawka nie działa (lustro się podnosi), na LV również. Przy właczeniu czyszczenia matrycy migawka otwiera się na ok 1s po czym zwiecha całego aparatu.

Inka
09-04-2011, 12:56
Znalazłam coś takiego:

"The first nightshots with the EOS 5D Mark II started promising but I was shocked when "error 30" showed up on the display. User manual told me to switch the cam off/on or remove battery. Did not work, when trying to take a pic it was black. Next suggestion was to send it in for service.
Solution:
I changed into LiveView and back - that resolved the issue and now I had no more errors so far."

- http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=30462955&q=error+30&qf=m

Mam nadzieję, że pomoże.... Zaszkodzić nie powinno. Daj znać!

dinderi
09-04-2011, 17:14
Znalazłam coś takiego:

"The first nightshots with the EOS 5D Mark II started promising but I was shocked when "error 30" showed up on the display. User manual told me to switch the cam off/on or remove battery. Did not work, when trying to take a pic it was black. Next suggestion was to send it in for service.
Solution:
I changed into LiveView and back - that resolved the issue and now I had no more errors so far."

- http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=30462955&q=error+30&qf=m

Mam nadzieję, że pomoże.... Zaszkodzić nie powinno. Daj znać!
Ale marekB juz napisał, że przełaczenie w LiveView nic nie dało.

marekb
09-04-2011, 18:48
a jak z tą wymianą pon
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a jak z tą wymianą migawki ponizej "gwarantowanej" 150 tys. strzałów?? czy to już nie obowiązuje??

Sunders
09-04-2011, 20:36
Mi error30 wyświetlał się w taki sam sposób w 50D.Też wyczytałem, że prawdopodobnie chodzi o defekt migawki, ale po wysłaniu na Żytnią otrzymałem info, że to co trzeba wykonać, to: "naprawa układu lustra" cena 280pln. Naprawy dokonano w jeden dzień, niczego nie wymieniano i z kosztami kuriera zapłaciłem niecałe 280pln. Po naprawie 50-tka działa bez zarzutu.

marekb
10-04-2011, 06:44
Mi error30 wyświetlał się w taki sam sposób w 50D.Też wyczytałem, że prawdopodobnie chodzi o defekt migawki, ale po wysłaniu na Żytnią otrzymałem info, że to co trzeba wykonać, to: "naprawa układu lustra" cena 280pln. Naprawy dokonano w jeden dzień, niczego nie wymieniano i z kosztami kuriera zapłaciłem niecałe 280pln. Po naprawie 50-tka działa bez zarzutu.oby kolego trąba twojego słonia nie wpadła w kaktusy:)

marekb
11-04-2011, 19:14
dziś dzwoniłem na Żytnią i moje pełne zaskoczenie... Pan - bardzo miłym głosem - bardzo chętnie, bez żadnych westchnień na moje upierdliwe pytania typu: a czy może to być po stronie softu, a nie mechaniczne uszkodzenie, a czy faktycznie może to być uszkodzenie mechanizmu lustra skoro lustro się podnosi, a migawka ani drgnie..?? Pan spokojnie odpowiadał:)
Teraz najważniejsze: wiele słyszałem iż teraz to już tylko w jedynkach migawkę wymieniają przed gwarantowanym przebiegiem (w 5D 2 przed 150tys. ) za friko.
Pecha mam, bo puszcze stuknęło 2 lata i kilka dni lecz jeśli będzie to wina stricte migawki -wymienią za friko, bo aparat ma 118 tysi.

Inka
11-04-2011, 19:30
Trzymam kciuki! Nasze 30D właśnie wraca z serwisu....

canonfun
11-04-2011, 19:40
powodzenia, daj znać jak się finalnie potoczyło

marekb
11-04-2011, 19:49
będę...:) na bieżąco..:) ufam, że faktycznie w serwisie się tak na ++ pozmieniało:). Jeszcze jeden atut by nie zmieniać systemu, choć po tym jak kurier z DHL-u na pamięć wpisywał dane i adres w list przewozowy.. nie wiem już czy taką pamięć ma czy faktycznie nie zmienić na N..??
Jeśli jednak się okaże, że po zmianie systemu wystarczy do kuriera sygnał puścić, a on już za 30 minut się pojawi bez podawania adresu i otwierania zlecenia...??;)