PDA

Zobacz pełną wersję : Wizjer z regulacją dioptrii do canona eos 50e

lucek91
07-04-2011, 22:59
Witam! Od komputera i książek dorobiłem się minusowych dioptrii i moje ulubione portrety często wychodzą niedoostrzone. Nie noszę okularów a mój canon 50e nie ma regulacji, pomyślałem więc nad kupnem nakładki na wizjer z taką regulacją, pasującej do tego analoga.
Prosiłbym o polecenie jakiegoś modelu, który rozwiązałby mój problem i dodatkową poradę jak ustawić precyzyjnie korekcję. Mile widziane byłoby też jakieś powiększenie, choć wizjer w tym aparacie jest bardzo wygodny. Dziękuję z góry za poradę.

jkl8
08-04-2011, 11:18
Pomimo tego, że przez lata użytkowałem 50e to nigdy nie słyszałem o takiej nakładce. Co prawda nie miałem potrzeby szukania czegoś takiego. Ale tak sobie pomyślałem, że jeśli mankamentem jest "współpraca" oczu z wizjerem to może lepiej zacząć korzystać z okularów. Stracisz w ten sposób funkcję "E" ale zyskasz na pewności ostrzenia. Należałoby wyłączyć Eye control i ręcznie wybierać punkt AF lub ostrzyć ręcznie.

dinderi
08-04-2011, 11:28
Do analogów były dostępne muszle z soczewka korekcyjną, jako akcesoria.
Można było sobie zamówić o odpowiedniej "dioptrii". Może znajdziesz takie coś na giełdzie albo aukcjach.