Zobacz pełną wersję : [pentax-m] 28mm 2.8 35mm 2.8
Hello!
Czy ktoś mi może coś napisać o ww. obiektywach (który lepszy). Chciałbym któreś z nich podłączyć do nexa. Czy jest to bagnet pentax-k?
Jest to bagnet Pentax-K, oba szkła są ostre, ostrzejsze niż późniejsze wersje z oznaczeniem A. Miałem M28/2.8 i byłem zadowolony. Polecam forum pentaxa.
Szkoda że Sony nie potrafi stworzyć dobrej jakości optyki, a użytkownicy muszą zamiast standardów podpinać takie manualne klocki, nie ma to jak samsung 30/2 czy Panas 20/1.7...
Michu (Pentax)
08-04-2011, 20:27
Były dwie wersje M28/2.8. Druga (bez srebrnego pierścienia z przodu) uznawana jest za ostrzejszą. Dwudziestkiósemki 2.8 są akurat takie sobie. Najlepsza jest M28/3.5 (nie wspominając o kultowej M28/2.0 - praktycznie nie do dostania).
Tak, jak pisze Morg - to jest bagnet (goły) K.
Wszelkie informacje na temat systemu masz na stronie Bojidara:
http://www.bdimitrov.de/kmp/
Szkoda że Sony nie potrafi stworzyć dobrej jakości optyki, a użytkownicy muszą zamiast standardów podpinać takie manualne klocki, nie ma to jak samsung 30/2 czy Panas 20/1.7...
Taa, bo Sony żeruje na innych. Gdyby nie konica minolta czy Zeiss Sony nie miało by co zaoferować.
Jeśli chodzi o 35/2.8 - miałem go pod Pentaxem. Świetna sprawa warta wydania pieniędzy. W dodatku ostrość i plastyka świetna. Obecnie bym go stosował gdybym jeszcze go miał. Jednym z kolejnych szkiełek ze stajni Pentaxa może się okazać 40/2.8 także świetne szkło - mowa o MF ;)