Zobacz pełną wersję : C15-85 i C 450D
Witam, moje pytania kieruję konkretnie do użytkowników takiego zestawu, tj. body 450D i obiektyw canona 15-85. Jak wygląda praca AF obiektywu w tej konfiguracji? Są jakieś problemy? Czytałem dosć skrajne opinie na ten temat, w tym, że ten obiektyw niezbyt dobrze współpracuje ze starszymi body typu xxxD. Nie będę ukrywać, że myślę o tym szkiełku jako zamiennik tamrona 17-50 w celach "spacerzoomowych", chodzi mi głównie o zakres, zwłaszcza 15mm oraz o napęd USM.
sprocket73
06-04-2011, 12:20
Od tygodnia mam 15-85, do tej pory zrobiłem kilkaset zdjęć testowych i żadnych problemów nie zauważyłem. USM śmiga, AF celuje dobrze. Ogólnie z zestawu 450D + 15-85 jestem bardzo zadowolony.
Sprocket73, dzięki, mam już pierwszą pozytywną opinię, a może jakiś link do fotek z 450D i 15-85? Czy te ostatnie z Gorców 2011 robiłeś częściowo tym obiektywem?
Pozdrawiam
sprocket73
06-04-2011, 13:30
Nie, wtedy go jeszcze nie miałem...
Podaj maila, to wieczorem mogę Ci podesłać parę fotek z weekendowego testowania na spacerze.
Prawdę mówiąc zaniepokoiły mnie trochę takie komantarze pod testem 15-85 na optycznych, mam nadzieję, że to były odosobnione przypadki:
revolta | 2010-01-23 16:22:19
chce ostrzec
wydałem na ten obiektyw 2800 zł
kupiłem go dlatego, że przeczytałem porady w stylu "lepiej kupić dobre szkło do średniej puszki, niż super puszkę z kitem"
no więc mając 450D kupiłem to szkło na wymianę KITowego
efekt ?
wizyty w serwisie, mydło na 15mm-30mm
myślałem , że obiektyw jest skopany
nie, poprostu kiepskie puszki sobie nie radzą
w wyniku zakupu tego obiektywu, musiałem kupić... 50D
w efekcie wydałem 2 razy
bo słaba puszka sobie nie radziła z AF w szerokich kątach tego obiektywu
na dodatek serwis też nie dał rady ustawić, ustawiono na kąty 50-85mm
przy szerokich kątach był poprostu nie ostry lub Front Focus
to nie wina obiektywu, bo na 50D mam zdjecia "żyletka" na 15mm
ale jeśli macie jakieś 300D, 350D, 400D, 450D, 500D - czyli te z "gorszym AF niż w 2 cyfrowych"
nie kupujcie obiektywu
bo będziecie musieli kupić do niego aparat
i nie słuchajcie rad "kup dobre szkła do kiepskiej puszki"
pmazur | 2010-07-13 15:20:33
W temacie dobre szkło do słabszej puszki:
Na podstawie moich doświadczeń z C450d zmodyfikowałbym tą zasadę na "jasne szkło do słabszej puszki".
Bo 450ka (przynajmniej moja sztuka) słabo radziła sobie z AF przy f > 4. Te same szkła w 50d i (co ciekawe) w 350d były celne w całym zakresie ogiskowych, a z 450 szybko traciły na celności gdy przysłona rosła powyżej 4.
Nie oczekiwałbym więc jakiejś dużej powtarzalności AF na długim końcu testowanego szkła przy współpracy z Canonem 450 - no chyba że w naprawdę dobrym świetle...
baldhead_72
07-04-2011, 08:44
Ja tego szkła używam z moim 500D i nie mam żadnych problemów. Wczoraj podpieliśmy do 450D kolegi i śmiga rewelacyjnie. Moim zdaniem nie powinieneś mieć kłopotów a szkiełko jest rewelacyjne.
Witam, moje pytania kieruję konkretnie do użytkowników takiego zestawu, tj. body 450D i obiektyw canona 15-85. Jak wygląda praca AF obiektywu w tej konfiguracji? Są jakieś problemy? Czytałem dosć skrajne opinie na ten temat, w tym, że ten obiektyw niezbyt dobrze współpracuje ze starszymi body typu xxxD. Nie będę ukrywać, że myślę o tym szkiełku jako zamiennik tamrona 17-50 w celach "spacerzoomowych", chodzi mi głównie o zakres, zwłaszcza 15mm oraz o napęd USM.
Witam,
Mam to szkło od ponad roku (kilka tys. zdjęć) i spisuje się rewelacyjnie. AF szybki i cichy, brak FF/BF. Stabilizacja - na 15mm dość łatwo zrobić nieporuszone zdjęcie z czasem 1/10, na 50-85mm 1/20, rzadziej 1/15. Mój egzemplarz jest ostry w całym zakresie od pełnej dziury a kupiłem go w ciemno.
Pozdrawiam
wiktor2323
07-04-2011, 20:26
Witam,
Mam to szkło od ponad roku (kilka tys. zdjęć) i spisuje się rewelacyjnie. AF szybki i cichy, brak FF/BF. Stabilizacja - na 15mm dość łatwo zrobić nieporuszone zdjęcie z czasem 1/10, na 50-85mm 1/20, rzadziej 1/15. Mój egzemplarz jest ostry w całym zakresie od pełnej dziury a kupiłem go w ciemno.
Pozdrawiam
Akurat przy czasie 1/10 i ogniskowej 15 mm to można zrobić nieporuszone zdjęcie bez stabilizacji :P)
Kolekcjoner
07-04-2011, 20:37
Prawdę mówiąc zaniepokoiły mnie trochę takie komantarze pod testem 15-85 na optycznych, mam nadzieję, że to były odosobnione przypadki:
Wiesz na forum onetu też piszą różne dziwne rzeczy :wink:8-).
Akurat przy czasie 1/10 i ogniskowej 15 mm to można zrobić nieporuszone zdjęcie bez stabilizacji :P)
Oj źle napisałem. 95% zdjęć wychodzi przy tych ustawieniach :)
Pozdrawiam
Wiesz na forum onetu też piszą różne dziwne rzeczy :wink:8-).
Dokładnie. Na fotopolis przeczytałem, że 24-105L nie współpracuje z 300D, a wyszło na to, że śmigał aż miło :-D
...- komentarzy było o 20% więcej niż tych pozytywnych na temat współpracy z puszkami xxxD ah Ci ludzie, nie 'umiejo' robić zdjęć to puszki wymieniają - aż śmiać się chce jak czytam takie opinie :D
andrewjohn
10-04-2011, 16:40
Ja też używam tego obiektywu z 450-tką od ponad pół roku i nie zauważyłem problemów z AF. Jedyną chyba wadą dla poniektórych mogą być gabaryty i ciężar obiektywu w stosunku do małego body. No i może lekkie wysuwanie się tubusa przy potrząsaniu mordką w dół.
sprocket73
10-04-2011, 20:53
Dzisiaj testowałem 450D + 15-85 z polarem w warunkach wycieczkowych i zauważyłem, że AF może czasem pogubić się na ciemnej ścianie lasu. W przypadku takich "trudnych" kadrów sprawdzałem jakby to było bez polara i radził sobie dobrze. Jeżeli jednak porównać celność AF do T18-250 z polarem to C15-85 wypada o niebo lepiej.
Tak w ogóle zakres ogniskowych 15-85 to coś pięknego.
jacek_73
10-04-2011, 21:07
...
Tak w ogóle zakres ogniskowych 15-85 to coś pięknego.
Zgadzam się. :-D Na "co dzień" nie ma chyba nic lepszego. Przedtem takim obiektywem u mnie była sigma 18-200 (ta z OSem), jednak zdecydowana większość moich kadrów mieści się w zakresie do +/- 70 mm i stąd zamiana. Oczywiście 18-200 służy mi wiernie podczas różnego rodzaju imprezek plenerowych, gdzie nie ma czasu na zabawy z wymienianiem obiektywów.
Cóż...wspomnę tylko o stabilizacji tego obiektywu...jest dobra :)
sprocket73
A czy można wiedzieć jakim szkłem robiłeś te wszystkie ostatnie fotki z Twojego albumu na picasie, jeśli jak już wiemy nie był to wspominany C15-85?
sprocket73
13-04-2011, 14:34
sprocket73
A czy można wiedzieć jakim szkłem robiłeś te wszystkie ostatnie fotki z Twojego albumu na picasie, jeśli jak już wiemy nie był to wspominany C15-85?
Pozotałymi, czyli C10-22, C60 i T18-250 - w exifach są informacje o ogniskowych więc można dopasowac odpowiednie szkło, z tym że Tamron trochę mi się zepsuł i dla długich ogniskowych podaje bęłdne wartości... np. dla 250mm podaje 18 (zoom na Tatry).