Zobacz pełną wersję : Telekonwerter EF 1.4 II vs. III
Voyager70
05-04-2011, 23:11
Witam,
Zamierzam "wydłużyć" 70-200 f4 L IS. Wydaje mi się, że konwerter 2x za bardzo przyciemni. Z kolei obawiam się pogorszenia jakości przy zastosowaniu konwertera jakiegoś niezależnego producenta. Stąd zastanawiam się nad Canonowskim EF 1.4x. Tylko pytanie... wersja II czy III? Trójka jest wg opisow lepsza, ale czy to będzie odczuwalne na tyle, by zrekompensowało różnicę w cenie? Ma ktoś doświadczenia, które pomogłyby mi podjąć decyzję? Body to obecnie 40D, przyszłościowo coś jak 5DmkII.
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Voyager70
Kiedys uzywalem C 70-200/4 z TC C 1.4X II i po przymknieciu do f7,1 lub f8 i fajnym sloneczku wychodzily fajne foty . Jak sie ma v III tego nie wiem , ale watpie zeby roznica w jakosci rekompensowala cene .
Introverder
06-04-2011, 22:50
Mam 1.4 Canona w wersji II - wystarczy poszukać w sieci, tych co porównywali obu wersji - na swoim przykładzie powiem, że używam z C 400/5.6L i jakość jest dobra na pełnej dziurze, różnica w jakości (między "gołym" szkłem a z TC 1.4 v. II) ledwie zauważalna..
Opinie recenzentów, którzy zajmują się fotografią ptaków i dzikiej przyrody - jak chcesz, to poszukaj sobie.. - mówią, że jest sens wyboru wersji III tylko w przypadku TC 2.0..
Było ze 150 razy... Zamiast Canona weź Kenko Pro, lepsze nie tylko cenowo, ale i optycznie.
Voyager70
09-04-2011, 12:13
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Choć... nadal czytuję rozbieżne opinie... :(. Skoro było ze 150 razy (nie znalazłem tyle:) ), to może choć na Priw moglbym prosić o jakieś linki z porownaniami? Niektorzy piszą o jakimś zaklejaniu stykow... - w takie prowizorki bawić się nie chcę. Chodzi mi o TC 1.4 w pełni kompatybilny z EF 70-200mm L f/4 IS, taki, który raczej nie pogarsza w widoczny sposób obrazu.
Pozdrawiam,
Voyager70
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Choć... nadal czytuję rozbieżne opinie... :(. Skoro było ze 150 razy (nie znalazłem tyle:) ), to może choć na Priw moglbym prosić o jakieś linki z porownaniami? Niektorzy piszą o jakimś zaklejaniu stykow... - w takie prowizorki bawić się nie chcę. Chodzi mi o TC 1.4 w pełni kompatybilny z EF 70-200mm L f/4 IS, taki, który raczej nie pogarsza w widoczny sposób obrazu.
Pozdrawiam,
Voyager70
Używałem wielokrotnie TC 1.4 v II z 70-200 f/4 IS wielokrotnie i daje naprawdę dobrą jakość (bo obiektyw jest rewelacyjny). Co do Kenko - polemizowałbym z tą jakością...
Czy warto płacić więcej za TC w wersji III - nie mam pojęcia. Od TC 2x raczej bym się trzymał z daleka - bez zalepiania styków nie będzie AF.
Witam
Tu masz test tele-konwerterów pod Canona :
http://www.traumflieger.de/desktop/telekonverter/konvertertest2.php
Sam używam Kenko Pro 300 MC DG z 70-200 F4 L IS
Pozdrawiam
Ja tam widzę poprawę: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=404&Camera=453&Sample=0&FLI=5&API=1&LensComp=404&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=7&APIComp=0
Voyager70
10-04-2011, 12:42
Faktycznie, minimalna różnica w jakości na korzyść v. III jest widoczna na tablicy testowej (link z postu Ewg - dziękuję :) ), choć nie wiem jak to wyglądałoby na zdjęciach. Różnica w cenie to, z tego co znalazłem na ceneo itp to ok. 700 PLN (+/- 1200 PLN za v. II do 1900 PLN za v. III). A na ile v. II pogarsza działanie AF? Bo przy v. III Canon się chwali, że "Wbudowany mikroprocesor zapewnia doskonałą komunikację pomiędzy obiektywem i aparatem, zwiększając skuteczność autofokusa oraz pomiaru oświetlenia."
Dłuższej ogniskowej potrzebuję zbyt rzadko, by się wyżyłowywać na długi obiektyw, TC na moje potrzeby wystarczy (wcześniej miałem EF 70-300 f/4-5.6 IS USM i nie było najgorzej, ale 70-200 L f/4 IS chciałbym wydłużyć do podobnej ogniskowej przy zachowaniu niegorszej jakości długiego końca niż wcześniejsza nieeLka). A zgodnie z zasadą łańcucha, że jest tak mocny jak jego najslabsze ogniwo, nie chciałbym zbytnio stracić parametrów tak chwalonej eLki....:).
Czy ma ktoś doświadczenia praktyczne z oboma wersjami TC Canona?
Przepraszam za takie marudzenie, ale jeśli dokonam wyboru, nie chcialbym potem żałować wydanej kasy... :)
Pozdrawiam,
Voyager70
mam 70-200 f4 L IS z 5dmkII, tydzień temu kupiłem 1.4x canona w wersji II, jakość zdjęć jest bardzo dobra, przy f8 SUPER!....jeszcze raz robacz na zdjęcia przy f8
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=404&Camera=453&Sample=0&FLI=5&API=3&LensComp=404&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=7&APIComp=3
Nowe konwentery w wersji III poprawiono znacznie jeśli chodzi o aberację na brzegach kadru (czerwone obwódki) i minimalnie lepsza ostrość.
Jeśli masz za dużo pieniędzy, pełną klatkę i myślisz o przyszłości to kup III.
Ja nie zapłacę ok. 700 zł więcej tylko po to żeby mieć znacznie mniejszą Aberację....wolę sam usunąć softem....poza tym już w tym roku poszło mi 15tys. za sprzęt foto.
Dzygit-Dublin
12-04-2011, 21:20
witam
ja używam 1,4 mk2 i jest super do tego mk3 ex 2.0 i naprawdę pokrywa robotę jak się nie ma na długie szkła i szanuje się swoje zdrowie:)
Darek
Ja również jestem użytkownikiem EF 70-200mm f4 IS z konwerterem Canona 1.4x w wersji II i jestem bardzo zadowolony z jakości zdjęć; dlatego moge polecić tę kombinację. Mam również konwerter 2x, ale to juz zupełnie inna bajka, nie widzę sensu stosowania go z zoomami (kiedyś używałem go z EF 200mm f2.8L i było dość dobrze).
Voyager70
14-04-2011, 10:38
Dziękuję Kolegom za opinie i podpowiedzi. Po kilku rozmowach/konsultacjach zdecydowałem się jednak na Kenko. 630 PLN to wystarczający wydatek na, jednak okazjonalne w moim przypadku, wykorzystanie 280 mm + crop (x1,6). Wg zasłyszanych opinii Kenko w kwestii jakości odwzorowania plasuje się gdzieś pomiędzy TC Canona II i III, a jest od nich odpowiednio ok. 2 i 3 x tańszy. Nie ukrywam, że głównie zawierzyłem Towersowi (Toversivemu), który niezawodnie jest dostawcą większości mojego sprzętu :).
Pozdrawiam,
Voyager70
Daj znać, czy ci działa i jaki to model Kenko. Ja miałem 1.4x DG i niestety po zmianie z 30D na 40D przestał działać efektywnie IS z 300/4IS z tym Kenko. Na 30D działał rewelka.
Daj znać, czy ci działa i jaki to model Kenko. Ja miałem 1.4x DG i niestety po zmianie z 30D na 40D przestał działać efektywnie IS z 300/4IS z tym Kenko. Na 30D działał rewelka.
Z grubsza biorąc opisywana przez Ciebie sytuacja jest mało prawdopodobna (czytaj: niemożliwa ;) ). Coś przeoczyłeś. Czy 40d wykrywa obecność konwertera? Czyli, że po podpięciu pokazuje najwiekszy otwór jako f/5.6? Jeśli tak, i cała reszta komunikacji z korpusem też działa poprawnie (np. AF), to IS też musi (chyba, że obiektyw jest uszkodzony).
Od wczoraj posiadam Canona TC 1.4X III i 2X III i tylko pare slow ogolnie po jednodniowym testowaniu w terenie : jest o wiele lepiej pod kazdym wzgledem niz przy uzytkowaniu starszych wersji .
AF szybciej lapie przedmiot fotografowania , rozdzielczosc i jakosc zdjec lepsza , poprzez szybsza komnikacje pomiedzy aparatem a TC pomiar swiatla nastepuje szybciej poprzez co zdjecia robione w serii sa ostrzejsze oraz jest mniejsza ilosc zdjec nietrafionych .
Jestem laikiem od strony technicznej oraz elektronicznej , wiec nie bede potrafil tego Wam wyjasnic , ale jedno jest pewne : postep jest znaczny i jestem zadowolony z zakupu . Ja zaryzykowalem w powiedzenie : nowe jest wrogiem starego i nie zaluje :D
Jako uzupelnienie wstawie takie porownania z DPP
1)Porownanie C 300/2.8L IS z C 300/2.8L IS + TC 1.4X III
Link :http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=249&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=249&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=3
2)Porownanie C 300/2.8L IS + TC 1.4X II z C 300/2.8 + TC 2X III
Link :http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=249&Camera=453&Sample=0&FLI=1&API=1&LensComp=249&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=4&APIComp=4
3)Porownanie C 300/2.8L IS + 2X III z C 600/4L IS
Link :http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=249&Camera=453&Sample=0&FLI=4&API=4&LensComp=336&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=2
Dzieki takim porownaniom zdecydowalem sie na wymiane v II na v III i wiem , ze dobrze zrobilem :-D
szambonur
17-02-2013, 01:30
W nawiązaniu do mojej wczorajszej rozmowy ze strideerem odnośnie TS-E17mm f/4L, mam pytanie. Podpinał ktoś może szerokie stałki do wersji III 1,4x ?
Jeśli myślisz o konwerterze canona, to da się go podpiąć tylko do teleobiektywów.
Wystaje z niego "takie coś", co chce wejść obiektywowi od tyłu w otwór i tylko teleobiektywy pozwalają na taki numer.
strideer
17-02-2013, 17:53
Jeśli myślisz o konwerterze canona, to da się go podpiąć tylko do teleobiektywów.
Wystaje z niego "takie coś", co chce wejść obiektywowi od tyłu w otwór i tylko teleobiektywy pozwalają na taki numer.
Eee, te z trójeczkami mogą być używane, chociaż nie ma mowy o tym w oficjalnej dokumentacji. Tutaj w recenzji jest o tym mowa Canon EF 1.4x III Extender Review (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-Extender-EF-1.4x-III-Review.aspx), można też poszukać zeznań świadków w innych miejscach w sieci.
Ciekawe. Wygląda na zdjęciu jak II (którą mam), czyli owa II też powinna działać z niektórymi szerokimi. :?:
Tylko TS-E z szerokich - tak wygląda z tej recenzji.
strideer
17-02-2013, 18:23
Ciekawe. Wygląda na zdjęciu jak II (którą mam), czyli owa II też powinna działać z niektórymi szerokimi. :?:
Tylko TS-E z szerokich - tak wygląda z tej recenzji.
Na stronie poświęconej extenderom Canona na wiki jest mowa o obsłudze wszystkich szkieł TS-E. Ja sam nie mogę tego potwierdzić z praktyki, ponieważ miałem kontakt wyłącznie z TS-E 17 i 24 (obie wersje), natomiast nigdy nie używałem telekonwerterów ani dłuższych obiektywów TS-E.
szambonur
17-02-2013, 23:01
Gdzieś na jakiejś polskiej stronie widziałem zdjęcie któregoś z TS-E z dokręconym telekonwerterem, ale teraz jak szukam to nie znajduje...
Używałem wielokrotnie TC 1.4 v II z 70-200 f/4 IS wielokrotnie i daje naprawdę dobrą jakość
Powiedz jak taki tandem sprawdza się w spottingu :?:
Mam zamiar kupić extender 1,4 do 70-200/f4 IS z EOS 7D. Na stronie Canona wśród wymienionych szkieł do jakich pasuje nie ma 70-200/f4 IS, wyżej czytałem że wszystko gra. Czy nie ma problemów z AF, pomarem światła itd.
Znalazłem w sieci w morele.net, MC 1,4x Konverter C/AF DGX PRO 300 firmy Kenko. Czy to ten sam który jakiś czs temu (tak ze dwa lata) chwalił jotes? Cena prawie 1300 to nadal taniej o 600 od Canonowskiej III. Warto kupić ?
Znalazłem w sieci w morele.net, MC 1,4x Konverter C/AF DGX PRO 300 firmy Kenko. Czy to ten sam który jakiś czs temu (tak ze dwa lata) chwalił jotes? Cena prawie 1300 to nadal taniej o 600 od Canonowskiej III. Warto kupić ?
używam canona 1.4 II z 70-200 4 LIS zestaw jest bezproblemowy, cena o kenko którą znalazłeś jest jakaś chora kenko w wersji o której piszesz kosztuje na allegro pomiędzy 500-700zł nowy oczywiście. kenko nie używałem ale rzeczywiście jest chwalony zalety kenko to to że podepniesz go do każdego (pewnie prawie każdego) obiektywu canona nie bo ma wystający element który mieści się w dedykowanym znaczy zgodnym z konwerterem obiektywem, canon posiada uszczelnienie (dla mnie nieistotne) porównanie i testy można odszukać na niemieckiej stronie były podawane linki.
tumidajski
08-05-2013, 10:45
TC 1.4 II dziala idealnie z TS-E 24 MK II
Tc1.4 II + TS-E 90/2.8 - działa.
Używam TC 1.4 II z 17L TS-E, no problemo.
...... cena o kenko którą znalazłeś jest jakaś chora kenko w wersji o której piszesz kosztuje na allegro pomiędzy 500-700zł nowy oczywiście......
Może jakiś czas temu albo z inną literką, ale w tej chwili przeszukałem i nie znalazłem poniżej 1150 zł a na allegro nie ma.
Może jakiś czas temu albo z inną literką, ale w tej chwili przeszukałem i nie znalazłem poniżej 1150 zł a na allegro nie ma.
czas leci, ceny pewnie również, gryzłem temat jakiś czas temu, były i dgx i dg w cenie o jakiej piszę, wiem bo prawie kupiłem, może poszukać w allegro w zakończonych aukcjach :) lub próbować kupić używkę C1.4II.
A takie pytanko ktos używał go z 70-200 2.8 L ? Bez IS! Takowy posiadam a chciałabym go wydłużyć, czy brak ISa sprawi, ze nie pociągnie na takic ogniskowych?
A takie pytanko ktos używał go z 70-200 2.8 L ? Bez IS! Takowy posiadam a chciałabym go wydłużyć, czy brak ISa sprawi, ze nie pociągnie na takic ogniskowych?
Tak.
Wczoraj miałem okazję potestować 70-200/2.8 L + TC1.4 III i wg mnie śmiga to bardzo dobrze. Byłem zmuszony fotografować FFem stąd konieczność użycia TC. Głównie w trybie Servo. Nie zauważyłem pogorszenia jakości zdjęć. W tamtym roku testowałem ten obiektyw z Kenko 1.4 i szybko zdjąłem badziewko. Nie dość, że szybkość AF spadła zauważalnie to jeszcze obraz był taki mydlany.
RobertON
31-03-2014, 19:51
Używam C x1,4 II nawet z "biedną" e-Lką 70-200/4 non IS i f5,6 daje zadowalające efekty.
AF działa sprawnie i szybko, jakoś nie dostrzegłem pogorszenia.