Zobacz pełną wersję : Rozmazywanie się fotografowanych pojazdów
Michal_94
05-04-2011, 17:05
Witam, mam Canona 1000D Obiektyw standardowy czyli 18-55. I mam problem ostatnimi czasy zaczął mi się rozmazywać obraz fotografowanych pojazdów. Ja fotografuję komunikację miejską dokładnie autobusy i ostatnio zaczęły mi się rozmazywać pojazdy na zdjęciach czyli są nie wyraźne. Czy macie jakieś ustawienia, aby to poprawić? Dzięki wielkie z góry za pomoc. Pozdro ;)
ale stojące czy w trakcie jazdy, bo nie rozumiem
liquidsound
05-04-2011, 17:13
Odsylam do instrukcji obslugi aparatu gdzie wszystko jest opisane.
Pedretti
05-04-2011, 17:34
Odsylam do instrukcji obslugi aparatu gdzie wszystko jest opisane.
Czy dobrze zrozumiałem? Robiłeś już zdjęcia tym zestawem i było wszystko ok, a teraz nagle przestało być ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Błąd z pośpiechu. Miało być bez cytatu.
cobrettti
05-04-2011, 17:49
Instrukcja aparatu. Moim zdaniem wystarczy skrócić czas otwarcia migawki i/lub postawić aparat na statywie i po kłopocie.
pozdrawiam
Czy macie jakieś ustawienia, aby to poprawić? Dzięki wielkie z góry za pomoc. Pozdro ;)
Metoda prób i błędów może to poprawić
Michal_94
05-04-2011, 18:44
ale stojące czy w trakcie jazdy, bo nie rozumiem
W trakcje jazdy. Było dobrze, a ostatnio mi zaczęło rozmazywać dlatego proszę o pomoc. Fotografuję na programie ''P''
Może wystarczy skorzystać z AllServo AF ?
to może warto jednak sięgnąć do instrukcji i poczytać o trybie Tv
W trakcje jazdy. Było dobrze, a ostatnio mi zaczęło rozmazywać dlatego proszę o pomoc. Fotografuję na programie ''P''
no właśnie.. poczytaj trochę o podstawach fotografii --- tryb P to tylko durny automat - który zapewnie uznał że jest ciemno i dlatego wydłużył czas ekspozycji.. do fotografowania samochodów żeby "rozmycie" było jednakowe (zauważ że jak tło jest rozmyte a samochód ostry to nadaje zdjęciu dynamiki) użyć trybu Tv a przy odrobinie wprawy trybem do wszystkiego jest M.. jeszcze jest temat automatycznego ustawiania ostrości (tzw. auto focusa), i tu może też być mały problem że coś jest nie tak dobrane..ale jak napisali koledzy wcześniej napisali - różnice między trybami znajdziesz w instrukcji.. a jeśli chciałbyś coś bardziej się dowiedzieć zapraszam do działu "Książki o fotografii".. tam na pewno znajdziesz jakąś pozycję na ten temat..
Im wcześniej pozbędziesz się nawyku fotografowania w trybach automatycznych (a P do takich należy) tym zobaczysz ile więcej radochy sprawia lustrzanka i jej kreatywne wykorzystanie..
Przestań korzystać z "P" Program, zacznij korzystać z "Tv" preselekcji czasu dobierając czas w taki sposób aby zamrozić fotografowany ruch.
Ty naprawdę nie wiesz, czy tylko prowokujesz lub nabijasz sobie posty?
Michal_94
05-04-2011, 18:59
Przestań korzystać z "P" Program, zacznij korzystać z "Tv" preselekcji czasu dobierając czas w taki sposób aby zamrozić fotografowany ruch.
Ty naprawdę nie wiesz, czy tylko prowokujesz lub nabijasz sobie posty?
Nie nie nabijam sobie postów. O to właśnie chodzi ze próbowałem i na trybie Tv i z Al Focus oraz Al Servio i nie ma żadnej różnicy nadal się rozmazuje i dlatego postanowiłem zapytać was na forum.
Da__FreaK
05-04-2011, 19:25
Moze jakies foto wrzucisz dla przykladu ?
Wstaw zdjęcie, chyba będzie łatwiej ;)
rób zdjęcia o wcześniejszej porze.
Michal_94
05-04-2011, 20:20
hmm...godzina 14 to nie jest późna pora ;)
Faktycznie jakieś przykładowe zdjęcie wraz z exifem z pewnością byłoby pomocne. Bez zdjęcia podpowiem żebyś skrócił czas naświetlania, podniósł iso.
Wpisz sobie w profil skąd jesteś to może akurat w Twojej okolicy będzie jakaś "dobra dusza" która wyjaśni Ci na żywo co i jak..
wrzuć jakieś zdjęcie to zobaczymy co jest nie tak.. ale z grubsza sam możesz to stwierdzić - jeśli czas naświetlanie będzie mniejszy od odwrotności ogniskowej (w 1000d x 1.6 ale to szczegół) czyli powiedzmy jak będziesz miał czas dłuższy niż 1/60 s to zdjęcie prawdopodobnie będzie poruszone przez Ciebie.. jeśli będzie krótszy to znaczy że pojazd jechał za szybko i czas był albo źle dobrany (ale to dobiera durny automat) albo operator popełnił błąd - poszukaj sobie o "panoramowaniu" - to powinno Cię naprowadzić na właściwe tory przy fotografowaniu aut..
hmm...godzina 14 to nie jest późna pora ;)
dla trybu P wszystko co nie jest 12 w południe na plaży może być późną porą...
Eberloth
07-04-2011, 13:44
Najlepiej kupić dedykowane szkło do autobusów i będzie ok :mrgreen:
...i do tego dedykowany do konkretnego autobusu ruch aparatem(kierunek i prędkość), plus tryb Tv, af servo i dużo ćwiczenia.
poczytaj też 'trochę' tak jak radzą Ci koledzy wyżej o panoramowaniu/panning'u.
dziobolek
08-04-2011, 10:59
...i do tego dedykowany do konkretnego autobusu ruch aparatem(kierunek i prędkość), plus tryb Tv, af servo i dużo ćwiczenia.
poczytaj też 'trochę' tak jak radzą Ci koledzy wyżej o panoramowaniu/panning'u.
Pozdrówka!
Poczytać zawsze warto ;)
A ten fragment widziałem, ale skoro dalej brak przykładowego zdjęcia to co można powiedzieć?
Poza tym może jak było dobrze to było słonecznie, a jak teraz jest gorzej to dlatego że było pochmurno i mniej światła.
Nie mając możliwości obejrzenia jakiegoś przykładowego zdjęcia to powiem (teoretyzując) mając na uwadze to że wcześniej było dobrze to przyczyną nieostrości może być nieodpowiednio dobrany czas ekspozycji lub brudny obiektyw powodujący "zmiękczenie" obrazu.
1982wojtek
08-04-2011, 23:55
Może nie jest to autobus, ale poćwicz na tym linku ustawienia aparatu,a później łap dobre kadry.
http://dryreading.com/camera/index.html
dorzuć jakąś fotkę dla oceny
baldhead_72
09-04-2011, 07:22
Dziwne to trochę bo dzień coraz dłuższy, światła więcej a fotki rozmazane. Może kiedyś działała stabilizacja a teraz się zepsuła? A może kolega ją niechcący wyłączył? Ech, może być jeszcze tak, że warunki na drogach lepsze i autobusy szybciej jeżdżą :-D
Poczytać zawsze warto ;)
A ten fragment widziałem, ale skoro dalej brak przykładowego zdjęcia to co można powiedzieć?
Poza tym może jak było dobrze to było słonecznie, a jak teraz jest gorzej to dlatego że było pochmurno i mniej światła.
Czyli co - jak jest pochmurno i byle jaka pogoda, to nie robimy zdjęć bo nie wyjdą ??? co to za dziwna teoria nie mająca uzasadnienia ??? :shock:
Wrzuć w końcu jakieś zdjęcie z EXIFem, a nie ciągle piszesz, że dziwne, że pora ok, że światła dużo...
Myślisz, że autobusy jeżdżą szybciej od Niego?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img62.imageshack.us/i/088d.jpg/)
@baldhead_72
stabilizacja jest przy panningu ok ale tylko gdy działa w jednej osi - o ile sie nie mylę.
@Bolek02
proszę, czytaj ze zrozumieniem i nie wyciągaj dziwnych wniosków na siłę.
@kuzi4
piszesz o EXIF a sam nie podałeś parametrów - zdjęcie fajne jakbyś podał byłoby(autor wątku miałby) sie na czym wzorować ;)
jak chcesz panoramować to od 1/125 w dół z czasem jak nie no do w górę . ale to trzeba poćwiczyć aby wychodziło ważne jest przy panoramowaniu dobre ustawienie ciał aby np nogi się nam nie poplątały przy obracaniu :)