Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ttl w lampie na body + wyzwalanie radiowe pozostałych lamp bez ttl

jinks
04-04-2011, 22:39
Potrzebuję następującego połączenia: na body lampa systemowa np. 580ex działająca w trybie ttl II i jednocześnie do aparatu podłączony nadajnik radiowy wyzwalający inną/inne lampy już bez trybu ttl. Oczywiście tak żeby błysk z lamp zewnętrznych nie zakłócał pomiaru ttl. Czy jest to możliwe? Szczególnie interesują mnie rozwiązania z tanimi wyzwalaczami z allegro (np. yongnuo). Acha body ma wyjście pc.

z góry bardzo dziękuję za pomoc.

sylwek2k
04-04-2011, 23:58
phottix strato 4in1

moodzdz
05-04-2011, 07:25
http://canon-board.info/showthread.php?t=73504

W poście jest o takim połączeniu rf-602

januszP.
05-04-2011, 07:39
Ponieważ miałem taka sama potrzebę kupiłem phottix strato 4in1. Photix ma sanki na które można wsunąć lampę (a jeszcze lepiej na kablu symetryzującym) . lampa pracuje w TTL. Oprócz tego phottix wyzwala inne lampy w systemie manualnym. Czyli warunek jest spełniony. Działa to ok. RF-602 nie mają takiej możliwości.

moodzdz
05-04-2011, 07:51
Rf-602 podłączone do body kablem pc, a lampa na sankach ,działa.

januszP.
05-04-2011, 09:07
Rf-602 podłączone do body kablem pc, a lampa na sankach ,działa.

No tak, masz rację. Ale zawsze jeden kabelek przeszkadzający więcej!. (no i odbiorniki Rf tańsze;)) Cieszmy się wobec tego, ze jest wybór.

jinks
05-04-2011, 09:28
Dzięki za pomoc, ale czy takie połączenie nie zaburza pracy w ttl, gdzie najpierw jest błysk pomiarowy a dopiero potem ten właściwy. Dokładniej - lampa połączona po PC błyska pierwsza i zaburza pomiar błysku lampy na body pracującej w ttl?

moodzdz
05-04-2011, 09:47
Przy takim ustawieniu pomiar e-ttl nie uwzględni lamp pracujących w manualu(np doświetlających tło), lampa na body dostosuje pomiar do "ciemnej sceny", lampy w manualu nie odpala na błysk pomiarowy e-ttl, dopiero na wlaściwy(przez pc lub stopkę).

sylwek2k
05-04-2011, 09:50
Dzięki za pomoc, ale czy takie połączenie nie zaburza pracy w ttl, gdzie najpierw jest błysk pomiarowy a dopiero potem ten właściwy. Dokładniej - lampa połączona po PC błyska pierwsza i zaburza pomiar błysku lampy na body pracującej w ttl?
W Phottotixie mozesz nawet sterowac w wireless ettl-u imnymi lampami, a blysk lamp wyzwolonych przez radio bedzie w odpowiednim momencie (przy zalozeniu, ze czas migawki jest dluzszy, niz czas synchro).

moodzdz
05-04-2011, 09:55
W tym wątku masz to dobrze opisane :)
http://canon-board.info/showthread.php?t=68710

jinks
05-04-2011, 10:12
Jeśli przez PC wyzwala na błysk właściwy a nie pomiarowy to sprawa rozwiązana :) Dzięki serdeczne.

Joshec
22-04-2011, 15:06
Koledzy,
podłączam pytanie tu, ponieważ potrzebuję właśnie takiego ustawienia - próbuję wyzwolić bezprzewodowo lampę 430EX na odbiorniku Pixel Knight (PK) oczywiście przez nadajnik (PK) podłączony do body przez kabel (PC); na sankach ma działać druga lampa (na razie na etapie zakupu).
Nabyłem kostkę e-ttl do canona oraz kabel PC. Walczę z podłączeniami i dochodzę do tego, że wszystkie inne możliwości działają tylko… nie ta której potrzebuję , tzn.:
1. body –> sanki –> kostka (PC) –> lampa na kostce – DZIAŁA
2. body –> wyjście (PC) –> kabel (PC) –> kostka (PC) –> lampa na kostce - DZIAŁA
wniosek – kabel PC i kostka są OK
3. body –> sanki –> nadajnik PK –> odbiornik PK -> lampa na odbiorniku PK poza body (on/slave) – DZIAŁA
wniosek – nadajnik i odbiornik PK są OK
4. body –> wyjście (PC) –> kabel (PC) –> kostka (PC) –> nadajnik PK -> lampa na odbiorniku PK poza body (on/slave) – NIE DZIAŁA
Wszystko jest dobrze do momentu gdy nie podłączę nadajnika PK na kostce, od razu przestaje sygnalizować komunikację z body (niebieska dioda). Nadajnik i odbiornik ustawione na grupę A, kanał CH01.
Ja już nie mam pomysłów, może coś doradzicie? Po prostu tak się nie da? Jakieś specjalnie ustawienia? Co robię źle?
Dzięki