PDA

Zobacz pełną wersję : Sposób trzymania aparatu

krzysiek2023
02-04-2011, 13:33
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, czy można robić zdjęcia trzymając pionowo aparat np. do góry.
Pytanie dotyczy lustrzanek.

RNz
02-04-2011, 14:17
no, a dlaczego nie?

Bolek02
02-04-2011, 15:01
Nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań :)

sbogdan1
02-04-2011, 15:09
No baa , powiem więcej można robić nawet spodem do góry czyli o 180 stopni odwrócony.

zbychu
02-04-2011, 15:13
Masz nawet jako dodatek (lub wbudowane, w serii jedynek) uchwyty pionowe, żeby się wygodniej trzymało i naciskało spust migawki ;)

marbudzyk
02-04-2011, 15:14
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, czy można robić zdjęcia trzymając pionowo aparat np. do góry.
Pytanie dotyczy lustrzanek.

Pytanie bardzo dziwne... możesz robić zdjęcia trzymając aparat jak chcesz, możesz nawet pstrykać fotki stojąc na głowie... ;)

PawelB
02-04-2011, 15:31
Masz nawet jako dodatek (lub wbudowane, w serii jedynek) uchwyty pionowe, żeby się wygodniej trzymało i naciskało spust migawki ;)
Chyba nie o tą oś obrotu chodzi :)

zbychu
02-04-2011, 16:10
Chyba nie o tą oś obrotu chodzi :)

Racja, mój błąd ;)

krzysiek2023
02-04-2011, 16:38
Wiem że pytanie bardzo dziwne, ale wczoraj odebrałem aparat z czyszczenia matrycy, i zrobiłme kilka zdjęć sufitu bo jest biały i po kilku zdjęciach zauważyłem nowe plamy na matrycy. Więc zadałem takie pytanie poniewarz myślałem że może ma to jakiś wpływ.

Eduardosss
02-04-2011, 16:43
Polecam kupić sprężone powietrze (18zł?) i może sobie czyścić kiedy chcesz :).

CyrJak
02-04-2011, 16:43
Wydaje mi się że pierwszy kwietnia, dzień trolla, nazywaj to jak chcesz, był wczoraj. Jeżeli jest to całkiem na poważnie, może po prostu masz szkło super-mocno pompujące kurz? :)

krzysiek2023
02-04-2011, 16:50
Tylko te plamki nie wyglądają na pyłki.

airhead
02-04-2011, 17:44
za takie trzymanie gwarancja traci ważność :)

Bangi
02-04-2011, 21:45
:confused: a może plamki były na suficie ??? :cool:

sbogdan1
02-04-2011, 21:51

No to powodzenia życzę :mrgreen:

Janusz Body
02-04-2011, 21:53

Nieeeeeeeee.... !!! To najprostsza droga do uszkodzenia matrycy. Sprężone powietrze z puszki pluje kryształkami lodu.

tantal
02-04-2011, 22:29
Sprężone powietrze z puszki pluje kryształkami lodu.
Oby tylko lodem, mnie plunęło jeszcze jakimś glutem :confused:, dobrze że czyściłem elementy które mogłem delikatnie wytrzeć i przedmuchać gruszką...
Te 18 zeta może wywołać finansową katastrofę w mniej sprzyjających okolicznościach...

Ciboq
02-04-2011, 22:46
strzelam ze po prostu po odwróceniu aparatu pyłki znajdujące się w nim spadły na matryce, do czyszczenia matrycy polecam rocket blower firmy Giotto kosztuje 50 zl(u mnie 10 funtów) ale raczej jest to inwestycja na lata
http://www.the-digital-picture.com/reviews/giottos-rocket-air-blower-review.aspx

poza tym czyszczenie matrycy nie jest równoznaczne z usunięciem kurzu czy tez pyłku z wnętrza puszki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pod czyszczeniem matrycy mialem na mysli usuniecie pylkow nie jej calkowite czyszczenie

Janusz Body
02-04-2011, 23:03
s...., do czyszczenia matrycy polecam rocket blower firmy Giotto kosztuje 50 zl(u mnie 10 funtów)....

Każda gruszka służy do wdmuchiwania pyłków na matrycę. Giotto też. Gruszką można wydmuchać komorę, przedmuchać obiektywy, przedmuchać matówkę ale raczej nie matrycę. Zwykle po takiej operacji na matrycy jest więcej syfu niż przed.

Pędzelki VisibleDust + PecPady + Eclipse to w zasadzie najlepszy i najbezpieczniejszy zestaw do czyszczenia matryc.

Bolek02
03-04-2011, 16:51
Janusz, gdzie można nabyć takie pędzelki?

MaciekH
03-04-2011, 18:35
Bolek, miejsc jest od groma, wedle własnych upodobań albo preferencji:
http://tinyurl.com/magicznysklepzewszystkim

Eduardosss
05-04-2011, 20:20
Nieeeeeeeee.... !!! To najprostsza droga do uszkodzenia matrycy. Sprężone powietrze z puszki pluje kryształkami lodu.

Oby tylko lodem, mnie plunęło jeszcze jakimś glutem :confused:, dobrze że czyściłem elementy które mogłem delikatnie wytrzeć i przedmuchać gruszką...
Te 18 zeta może wywołać finansową katastrofę w mniej sprzyjających okolicznościach...

Nie wiem jakim cudem sprężone powietrze, może pluć kryształkami lodu.. Totalne brednie. Właśnie sprężone powietrze jest do czyszczenia sprzętu elektronicznego, gdzie jest słaby dostęp... Proszę o niewygadywanie takich bredni.:rolleyes:

skarbus
05-04-2011, 20:34
krótko.
1.Powietrze zawiera parę wodną
2. z równania clapeyrona pV=nRT widać że zmniejszaniu ciśnienia towarzyszy zmniejszanie temperatury.
3. Para wodna zmienia stan skupienia z gazowego w stały lub ciekły
4. matryca uszkodzona

takim powietrzem mozesz sobie syf z klawiatury wydmuchać.

Eduardosss
05-04-2011, 21:50
Widać mamy omnibusa z fizyki. Nadal twierdzę, że z matrycą nic się nie stanie, ba, jestem pewien.
Pozdrawiam,
Eduardosss

skarbus
06-04-2011, 07:12
Pytasz:

Nie wiem jakim cudem sprężone powietrze, może pluć kryształkami lodu..

odpowiadam merytorycznie.

Ale do Ciebie nie przemawiają ani opinie doświadczonych urzytkowników, ani argumeny fizyczno-chemiczne. Nikt Cię tu na siłe nie bedzie przekonywał.

Powodzenia w czyszczeniu matrycy....

Bangi
06-04-2011, 08:03
Widać mamy omnibusa z fizyki. Nadal twierdzę, że z matrycą nic się nie stanie, ba, jestem pewien.
Pozdrawiam,
Eduardosss

ale przeciez nikt tu na siłę nikogo nie przekonuje, Twój sprzęt Twoja sprawa, ja tam nie byłem omnibusem z fizyki, ale z rad bardzoej doświadczonych Kolegów z forum, nawet jak mi się wydają czasem dziwne i niepradodpobne, korzystam i jak do tej pory się nie zawiodłem, a p tym, że się nie dmucha spręzonym powietrzem w matrycę to nie raz tu już było, zresztą nie tylko tu 8-)

krisnrj
06-04-2011, 10:44
Nie dmucha się też do ucha, nosa i tyłka - czemu? polecam sprawdzić samodzielnie, to rozwinie wyobraźnie.
Niestety jeśli ktoś nawet sprężonego powietrza w łapach nie miał to będzie wygadywać takie bzdety.

Bolek02
06-04-2011, 19:26
Nie wiem jakim cudem sprężone powietrze, może pluć kryształkami lodu.. Totalne brednie. Właśnie sprężone powietrze jest do czyszczenia sprzętu elektronicznego, gdzie jest słaby dostęp... Proszę o niewygadywanie takich bredni.:rolleyes:

Wyrażając takie opinie sam narażasz się na śmieszność. Chodziłeś w szkole na wagary najwidoczniej, bo coś słabo w temacie gazów sprężonych jarzysz :mrgreen:
Tak się składa, że to Janusz ma rację.

Bangi
06-04-2011, 22:37
no zaczyna się jak zawsze, a skończy jak zwykle ;)
Panowie - OT się zrobił
8-)