PDA

Zobacz pełną wersję : Zalecenia

kunapwd
01-04-2011, 14:09
Witam poniżej umieszczam link do moich pierwszych fotek Nowym Eosem 600d
Wszystkie te fotki łączy jeden wielki błąd - są one chyba za jasne ale i nie tylko.
Chciałbym żeby ktoś szczegółowo opowiedział mi o błędach jakie tam widzi.
Dlaczego na każdym zdjęciu nie jest uwydatnione niebo jego barwa ? Tylko poprostu białe z przejawem niebieskiego?

sprzęt : eos600d+kit 18-55 II

https://picasaweb.google.com/kunapwd

HuleLam
01-04-2011, 14:13
Witam poniżej umieszczam link do moich pierwszych fotek Nowym Eosem 600d
Wszystkie te fotki łączy jeden wielki błąd - są one chyba za jasne ale i nie tylko.
Chciałbym żeby ktoś szczegółowo opowiedział mi o błędach jakie tam widzi.
Dlaczego na każdym zdjęciu nie jest uwydatnione niebo jego barwa ? Tylko poprostu białe z przejawem niebieskiego?

sprzęt : eos600d+kit 18-55 II

https://picasaweb.google.com/kunapwd

Światłomierz mierzy tak, jak mierzy. Jeżeli masz w scenie duży kontrast - elementy b.jasne i b.ciemne to stosuj korektę ekspozycji lub pomiar centralny/punktowy -> najprościej wyceluj aparatem w okolice "horyzontu" (styk jasne/ciemne), wduś "gwiazdkę" a potem przekadruj i zrób zdjęcie.

...a w ogóle to poczytaj o kontraście i ekspozycji - np rady Janusza Body z działu Tips&Tricks ;)
zdRAWki

MC_
01-04-2011, 14:16
1. Album "Pierwsze Próby I" to zwykłe pstryki pozwalające stwierdzić, że sprzęt działa.
2. Album "Pierwsze Próby II" jest już minimalnie lepszy, choć kadry są bardzo przypadkowe - jakieś gałęzie z boku, krzywe, ucięte budynki, gołąb sfotografowany "z góry" (można kucnąć, prawda?). I jeszcze jedno: czy pisałem, że zdjęcia są krzywe?
3. Odpowiadając na pytanie - poczytaj o rozpiętości tonalnej.

krzysgro
01-04-2011, 15:32
Zaopatrz sie w literature na temat fotografii, poczytaj forum przez kilka wieczorow, polecam rowniez net np. strone www.szerokikadr.pl , gdzie po zalogowaniu sie bedziesz mial mozliwosc przejscia po kolei lekcji od poziomu poczatkujacego - na pewno sie przyda, wyjasni wiele niejasnosci i poprowadzi w dobra strone :)

Bangi
01-04-2011, 15:58
no jak na pierwsze próby fotki normalne, też tak miałem swoją 550,
uwagi Kolegów powyżej jka najbardziej słuszne plus polcema przeczytać Eskpozycję bez tajemnic Bryan-a Petersona, mi dużo pomogła 8-)