PDA

Zobacz pełną wersję : 1d mark IIn - blokada ekspozycji(*) na manulal

szybki-pl
01-04-2011, 11:24
Witam.
Zauważyłem chyba nieprawidłowość w działaniu mojej "jedynki" a mianowicie nie działa "gwiazdka" - blokowanie ekspozycji na trybie manualnym "M". Na pozostałych trybach jest OK. Z 50d działa na wszystkich trybach. Może mam coś przestawione. Proszę o pomoc kogoś kto wie o co chodzi, czy to normalne?:confused:

matti_1989
01-04-2011, 11:28
Jak można blokować ekspozycje na trybie "m" ?

wiktor2323
01-04-2011, 11:36
Jak może działać jak sam ustawiasz manualnie parametry .. ?:D
Mam 50D i tak też to nie działa:)

Kolaj
01-04-2011, 11:40
Jak można blokować ekspozycje na trybie "m" ?Normalnie. Nawet prościej niż w innych trybach, bo blokowanie działa przez cały czas i nie trzeba wciskać gwiazdki. :)

Mam złe przeczucia odnośnie tego wątku.

szybki-pl
01-04-2011, 11:43
Normalnie. Nawet prościej niż w innych trybach, bo blokowanie działa przez cały czas i nie trzeba wciskać gwiazdki. :)

Mam złe przeczucia odnośnie tego wątku.
To dlaczego w 50d po nacisnieciu gwiazdki lampa jest wyzwalana. Poprosze lopatologicznie. Sory za bledy pisze z tel.

Kolaj
01-04-2011, 11:47
Ach, czyli chodzi Ci o FEL (Flash Exposure Lock)? Nie wspominałeś wcześniej, że chodzi Ci o lampę. To zmienia postać.

szybki-pl
01-04-2011, 11:52
Ach, czyli chodzi Ci o FEL (Flash Exposure Lock)? Nie wspominałeś wcześniej, że chodzi Ci o lampę. To zmienia postać.

Sory za niesprezyzowanie. Rozwiazac zawsze sie znajdzie na prawidlowa ekspozycje ale w jednym dziala a w drugim nie.

zanussi
01-04-2011, 11:55
Jedynka ma dość mocną lampę wbudowaną :D więc nie musi sobie ot tak błyskać.... hihi haha :D

szybki-pl
01-04-2011, 11:58

Jedynka ma dość mocną lampę wbudowaną :D więc nie musi sobie ot tak błyskać.... hihi haha :D

Wiesz doskonale, ze chodzi o zewnetrzna.

Przemek_PC
01-04-2011, 12:18
No to może po tych 8-miu postach o niczym napiszę na temat. W 1D masz kolego obok spustu migawki przycisk oznaczony FEL i to on spełnia rolę gwiazdki. Przy okazji na drabince w wizjerze pokazuje stosunek światła zastanego do błyskowego. Proponuję przeczytać instrukcję obsługi aparatu.

szybki-pl
01-04-2011, 12:27
No to może po tych 8-miu postach o niczym napiszę na temat. W 1D masz kolego obok spustu migawki przycisk oznaczony FEL i to on spełnia rolę gwiazdki. Przy okazji na drabince w wizjerze pokazuje stosunek światła zastanego do błyskowego. Proponuję przeczytać instrukcję obsługi aparatu.

No i chwała ci kolego za to. Jedynke mam juz miesiac a dopiero teraz mi to przyszlo do glowy kiedy nie mam aparatu przy sobie. Przyznam sie nie zauwazylem przycisku. Ze banalne pytanie nie znaczy ze oczekuje glupiej odpowiedzi. Dzieki Przemku. Wstyd mi za siebie;-)

Przemek_PC
01-04-2011, 13:31
Nie ma się co wstydzić ale instrukcję przeczytać to konieczność, 1D to jednak "nieco" inna filozofia obsługi niż 50D.

krisnrj
01-04-2011, 13:39
ale do 50D też warto instrukcję przewertować jednak, poza tym też jest w nim FEL o ile się nie mylę...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tak jest, strona 17 i 110 instrukcji :) tyle że AE i FEL jest pod jednym przyciskiem.

szybki-pl
01-04-2011, 13:54
ale do 50D też warto instrukcję przewertować jednak, poza tym też jest w nim FEL o ile się nie mylę...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tak jest, strona 17 i 110 instrukcji :) tyle że AE i FEL jest pod jednym przyciskiem.

No i wlasnie mnie to zmylilo ze w 50d jest pod AE. Instrukcje czytalem ale witocznie bez zrozumienia. Pozdrawiam wszystkich nietrolujacych i chetnych do pomocy.