Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do D20?
Witam wszystkich serdecznie jako że jestem tutaj nowy :grin:
Zamierzam kupić 20D i zostać canoniarzem (czy tak się mówi ;) ) ale nie wiem jaki kupić obiektyw zamiast kitowego.
Czy EF-S 17-85 USM IS to dobry wybór na potrzeby fotografii amatorskiej.
Jakie obiektywy są szczególnie dobre i polecane jako kultowe w zakresie 24-100 a jakie 70-200.
Jak wygląda sprawa gwarancji w Canon Polska? Na allegro jest wiele sprzedawców którzy sprzedają D20 bez gwarancji wystawionej przez Canon Polska ale realizowanej w Polsce?
To na razie tyle, jeszcze raz wszytkich witam
jakie zdjecia chcesz robic? ile chcesz na obiektyw wydac?
hekselman
20-12-2005, 23:28
28-105 3.5-4.5 USM (starszy- tańszy) albo 28-135 IS USM (nowszy) i 100-300 4.5-5.6 USM.Co do gwarancji - nie wiem - mnie się jescze nic Canona nie popsuło :-) :-) :-)
Mam 28-135 IS i juz od dawna szukam kasy na zakup czegoś krótszego.
Z tych wymienionych przez Ciebie to brałbym 17-85 IS EF-S.
Jak będziesz starszym Canonierem to sobei kup jakieś 200 - 300 mm, ale to zawsze zależy od tego co fotografujesz i gdzie i kiedy.
Ja choruję na Lkę 17-40. Żona ma jednak inne "wydatki".
jakie zdjecia chcesz robic? ile chcesz na obiektyw wydac?
Maksymalnie 2000zł
Maksymalnie 2000zł
raczej polecalbym dobry egzemplarz Sigmy 18-50/2.8 EX. a jesli nie musisz miec szerokiego kata to Tamron 28-75/2.8 lub Canon 28-135 IS. w zaleznosci od tego jakie zdjecia czesciej robisz (ruch czy slabe swiatlo)
Zamierzam kupić 20D i zostać canoniarzem (czy tak się mówi ;) ) ale nie wiem jaki kupić obiektyw zamiast kitowego.
Wybór jest mniej więcej taki:
http://canon-board.info/showpost.php?p=97042&postcount=12
Sam wybrałem Sigmę 18-50/2,8 ale niekoniecznie musisz się tym kierować, bo ja miałem już wcześniej starego 24-85/3,5-4,5.
Jako amatorski, 17-85IS to również dobry wybór i zawiera w sobie oba powyższe.
Przejrzałem trochę obiektywów i pierwsze wrażenia są takie że te które mi sie podobają są poza moim zasięgem cenowym.:???:
A tak wogóle zakup 20D teraz to dobre posunięcie bo może za chwilę wyjdzie nastepca 20D.
Mysle że nie będzie mie stac na następce 20D ale może wtedy samo 20D bedzie można kupic taniej.
W sprawie gwarancji dzwoniłem do Canona - uznają bez problemów eurogwarancje ale musi byc dowód zakupu i nie ma znacznenia czy aparat był kupiony w w Berlinie czy Brukseli
A tak wogóle zakup 20D teraz to dobre posunięcie bo może za chwilę wyjdzie nastepca 20D.
Hm...ale
Mysle że nie będzie mie stac na następce 20D ale może wtedy samo 20D bedzie można kupic taniej.
Więc chyba zakup teraz to nie jest dobre posunięcie :smile:
dobra rada... na 20D poczekaj ze 2 m-ce...
Sam przymierzam sie do 20D jak stanieje jeszcze troche... oby nie zniklo odrazu z rynku, be bedzie lipa a uzywki nie chce kupowac :/
dobra rada... na 20D poczekaj ze 2 m-ce...
A czy są już jakieś przecieki... co może być następcą 20D
Robson01
24-12-2005, 18:52
A czy są już jakieś przecieki... co może być następcą 20D
Jasne, 20D MarkII :lol:
Jasne, 20D MarkII :lol:
Uuu... jeszcze jak będzie w cenie... D200 to warto poczekać ;)
Głośno się mówi o końcu lutego, 12 mln, spot i inne. Myślę, że warto poczekać - to raptem dwa miesiące. Nie pamiętam tego linka - jak znajdę to podeślę
Spot? No no, czyżby miał paść ostatni bastion marketingu Canona? (i ostatni argument Nikonowców :mrgreen: )
no way, choćby i Nikon wypuścił D20000 to w półce semi pro nie dadzą spota ani uszczelnień. Ale jakby dali doskonały AF w zamian, to im wybaczę :-D
no way, choćby i Nikon wypuścił D20000 to w półce semi pro nie dadzą spota ani uszczelnień. Ale jakby dali doskonały AF w zamian, to im wybaczę :-D
No way, przeciez doskonaly AF (ilosc pol AF) dzialajacy do F8 to rowniez wyznacznik półki u Canona :p