Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poważny problem z lampą 580EX II - pomocy!

malyglod
31-03-2011, 17:45
Witam

Dziś w trakcie pracy E-TTL2 w mojej canonowskiej 580ex II momentalnie przestał działać.

Objawy:
Niedoświetlone zdjęcie (tak, jak gdyby błysk nie został w ogóle wyzwolony) w trybie E-TTL2. Po przestawieniu na zwykły TTL (za pomocą custom settings) oraz na manuala problem znika. Z tym, że E-TTL by mi się przydał. Bardzo przydał.

Styki były wyczyszczone (na sucho). Sprawdzane na dwóch puszkach - 5D oraz 60D - zjawisko to samo. Resetowane ustawienia lampy z poziomu aparatu, resetowane custom settings. Zmieniane baterie. Wyjmowałem/chowałem odbłyśnik/rozpraszacz, kręciłem palnikiem na wszystkie strony.

Proszę uprzejmie o pomoc - co jeszcze mogę sprawdzić zanim pogodzę się z kolejną wysyłką sprzętu na Żytnią.

Pozdrawiam ciepło.

Janusz Body
31-03-2011, 18:41
Jak lampa na gwarancji to Żytnia. Jeśli pogwarancyjna to odkręć stopkę (tj to co jest nad stopką), w środku są takie dwie śrubki, które lubią się luzować wystarczy dokręcić. Tutorial był gdzieś w necie, ktoś tuaj tez podawał linka.

EDIT: http://neilvn.com/tangents/2007/05/31/repairing-the-canon-580ex-hotshoe-foot/

malyglod
31-03-2011, 18:59
Ślicznie dziękuję. Lampa jest niestety po gwarancji. Jest Pan przekonany, że problem zniknie po dokręceniu tych śrubek? Lampa potrzebna mi będzie w przeciągu kilku godzin, a nie chciałbym przeprowadzać operacji na otwartym organizmie, jeśli nie będę miał stuprocentowej pewności (od biedy zwykły TTL mi wystarczy, tzn. będzie musiał wystarczyć, a boję się, żeby nie uśmiercić jej do końca).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I rozumiem, że to o tych śrubkach mowa? http://neilvn.com/tangents/images/580-repair/06.jpg

Janusz Body
31-03-2011, 19:14
.... jeśli nie będę miał stuprocentowej pewności ...

Pewne na 100% są podatki i zgon. Nikt nie da gwarancji, ze to właśnie to ale tam zepsuć coś jest raczej trudno jeśli nie podchodzić z młotkiem lub lutownicą.

....
I rozumiem, że to o tych śrubkach mowa? http://neilvn.com/tangents/images/580-repair/06.jpg

Tak. Przy okazji można posprawdzać kontakt pinów z płytką.

troll
31-03-2011, 19:42
Zwróć proszę uwagę w jakiej sytuacji występuje to zjawisko. Czy aby nie w momencie kiedy robisz zdjęcie pionowe? - lampa jest wtedy poziomo i u mnie na przykład delikatnie "zwisa" na sankach i tak właśnie się dzieje styki nie łapią i przełącza się w TTL. Bardzo ale to bardzo delikatne naciśnięcie brzegów sanek usunęło problem. Co ja się nakombinowałem żeby do tego dojść. Zwłaszcza że występowało to na całkowicie nowej lampie :twisted:

rzech
31-03-2011, 19:49
ale chyba wlasnie o to chodzi januszowi
na plytce sa wlasnie piny i gdy bedzie wiekszy luz jest szansa ze piny nie beda stykac
dokrecenie tych srubek zlikwiduje luz
faktycznie pierwsza oznaka moze byc fiksowanie w momencie przechylenia, odwrocenia itp
oczywiscie ze na plytce sa styki do ktorych dotykaja piny ze stopki

malyglod
31-03-2011, 20:11
Zachowuje się tak samo w każdym położeniu. Dodatkowo - zauważyłem teraz, że w każdym trybie innym niż E-TTL2 (tj. TTL, M, Multi) lampa błyska pełną mocą.

Dziś już nie zdążę, ale jutro spróbuję dokręcić.

Dzięki śliczne za wypowiedzi.
Aha - i podkreślę - lampa nie przełącza się sama w zwykły TTL - robię to przez custom settings.

mxw
31-03-2011, 21:18
zauważyłem teraz, że w każdym trybie innym niż E-TTL2 (tj. TTL, M, Multi) lampa błyska pełną mocą.
what? :shock:
zdejmujesz lampę z sanek, ustawiasz w niej tryb M i moc 1/128, a ona wali pełną mocą?
no to tylko żytnia albo szrot... :roll:

marbudzyk
02-04-2011, 18:13
Jeśli to co napisał Ci Janusz nie pomogło to polecam wizytę w serwisie. Mnie odechciało się samodzielnego kombinowania po historii z 1Ds... (opisanej zresztą na forum). Niestety te elektroniczne zabawki łatwo uszkodzić samodzielnymi próbami napraw.
Powodzenia!

malyglod
19-04-2011, 12:03
I niestety - serwis wycenił naprawę na 770zł :( Wymiana płyty głównej i styków stopki. Ma ktoś pomysł, co mogę zrobić, żeby naprawić to, a nie płacić takiej sumy? Jakieś nieautoryzowane serwisy, sklepy z częściami? Serwis u mnie w Rzeszowie niestety nie posiada dostępu do tych elementów, ale samą robocizną bym się nie martwił.

iREM
19-04-2011, 12:06
I niestety - serwis wycenił naprawę na 770zł :( Wymiana płyty głównej i styków stopki. Ma ktoś pomysł, co mogę zrobić, żeby naprawić to, a nie płacić takiej sumy? Jakieś nieautoryzowane serwisy, sklepy z częściami? Serwis u mnie w Rzeszowie niestety nie posiada dostępu do tych elementów, ale samą robocizną bym się nie martwił.

To pechowo, miałem podobne objawy, ale skończyło się dużo taniej i tylko wymianą stopki na żytniej.

dinderi
19-04-2011, 14:50

Płyta na wymianę za cca. 300 PLN. (+ ew. cło + ew. VAT) - http://cgi.ebay.com/NEW-OEM-CANON-580EX-FLASH-MAIN-PCB-PRE-PROGRAMMED-PART-/320349428531?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4a96505b33

Nie bardzo wierzę, że stopka jest do wymiany. jeśli nie ma uszkodzeń mechanicznych, a urwał się/przepalił któryś kabelek, to każdy domorosły majsterkowicz to naprawi.

Mając sprawną płytę i sprawne ręce, jestes w stanie zrobić to sam.

malyglod
19-04-2011, 14:58
Hm, pewnie będę próbował. Znacie może jakieś sprawdzone instrukcje samodzielnej wymiany tego układu?