Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon PRO DEALER

szogun
31-03-2011, 16:58
Fajna sprawa, ciekawe jak to będzie w praktyce
http://www.cyfrowe.pl/wydarzenia/canonprodealer.html

pawciolbn
31-03-2011, 17:04
to znaczy, że co... wyczyszczą mi matrycę za darmo?

Czekamy na dalszy rozwój wydarzeń...

dinderi
31-03-2011, 17:22
Na stronie napisali:

Bezpłatne usługi wsparcia technicznego:
* czyszczenie matrycy
* sprawdzanie frontfocusa i backfocusa
* aktualizacja oprogramowania aparatu (firmware)
* bezpłatne wypożyczenie dostępnego sprzętu Canon na czas świadczenia tych usług

J eśli to takie nadzwyczajne to i ja moge być "pro dealer" ;)

szogun
31-03-2011, 17:24
Na stronie napisali:

J eśli to takie nadzwyczajne to i ja moge być "pro dealer" ;)

A czy tak jak oni zapłacisz za kuriera?

jaceksw
31-03-2011, 17:55
A czy tak jak oni zapłacisz za kuriera?
"Jak skorzystać
Aparat można oddać do serwisu w następujący sposób:
[ciach]
- przesyłając (na własny koszt) do naszego działu serwisu w Gdańsku, ul. Kartuska 149/11. Po wykonaniu usługi aparat odeślemy na nasz koszt przesyłką kurierską."

Oni nie płacą za kuriera!

marekb
31-03-2011, 17:56
no przecie cytujesz że odsyłają na ich koszt, myślisz że mają DHL za friko??;)

jaceksw
31-03-2011, 17:59
no przecie cytujesz że odsyłają na ich koszt, myślisz że mają DHL za friko??;)
Za wczesnie mi sie wysłało :roll:
Wysyłasz do nich na swój koszt a oni do ciebie na ich koszt. Koszta sie rozkładają.
Być może Canon Polska zawarł umowe z firmą kurierską.

J.

marekb
31-03-2011, 18:03
Za wczesnie mi sie wysłało :roll:
Wysyłasz do nich na swój koszt a oni do ciebie na ich koszt. Koszta sie rozkładają.
Być może Canon Polska zawarł umowe z firmą kurierską.

J.taa
że za darmo mają, a może...??

basala
31-03-2011, 18:53
A pytam: gdzie tu jest myk (prima aprilis jutro)? ;)

tezmarek
31-03-2011, 18:55
To ma ekonomiczny sens.
Jak zapłacisz za wysyłkę w celu wyczyszczenia matrycy, to przy okazji zgodzisz się na bezpłatne sprawdzenie FF/BF. Jak wiadomo każdy sprzęt ma mniejszy lub większy FF/BF, a microadjustment to pic ;) , więc sporo osób skusi się na płatną regulację.

basala
31-03-2011, 19:02
Po robocie wybitnie mało kumaty jestem. Teraz już rozumiem: [/U]sprawdzenie[/U] frontfocusa i backfocusa. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. :) Dzięki

ch4rli3
31-03-2011, 19:30
Po robocie wybitnie mało kumaty jestem. Teraz już rozumiem: [/U]sprawdzenie[/U] frontfocusa i backfocusa. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. :) Dzięki

Jak ktoś już będzie korzystał z ich usług niech cos napisze na ten temat
Pzdr

dulak
31-03-2011, 20:16
Jakiś czas temu - może ze dwa miesiące - zadzwonili do mnie z CSI z Żytniej z ankietą na temat programu Canon Professional. Jako, że Canon w Polsce nie planuje wprowadzać tegoż programu Żytnia chce to zrobić - o ile okaże się to opłacalne dla nich. Pytano mnie ile bym był skłonny zapłacić rocznej składki za przynależność, jakiego typu sprzętu w zastępstwie na czas naprawy oczekiwałbym, itp. Podobno CSI mają prowadzić rozmowy w tej sprawie z Canon Polska.

slavko6
01-04-2011, 07:38
czyszczenie matrycy czy ustawianie ff/bf to nawet dla średnio zaawansowanego pstrykacza nie jest problemem zarobią sobie na usługach okołonaprawczych. No chyba, że... do Laponii już nie tak daleko więc może coś z mikołajem mają wspólnego ;) bo sens prowadzenia działalności, sklepu czy firmy to raczej zarabianie !

MC_
01-04-2011, 10:14
No to jeszcze napisz jak można samemu to zrobić. Bo chyba nie masz na myśli tak kulawej opcji jak microadjustment w korpusie?

nowart
01-04-2011, 10:24
Opcja kalibracji szkła w korpusie jak najbardziej nie jest "kulawa"... Działa świetnie, mam na 2 korpusach skalibrowanych kilka jasnych stałek trafiających co do milimetra. Pomagam też - i zawsze sugeruję przynajmniej spróbować z niej skorzystać - wielu ludziom i nie zauważyłem , aby ktoś narzekał... no chyba, że dostajemy do rąk już rozjechane szkło lub Sigmę :D

MC_
01-04-2011, 10:27
Nie musi to być Sigma - może być "rewelacyjny" 50/1.4 Canona. Pisałem kilka razy - z małej odległości ostrzył dobrze, powyżej 3m - wielki FF. I w jaki sposób chcesz to skalibrować w korpusie??
Z resztą nie ja jeden maiłem taki przypadek ze szkłem Canona.

Czacha
01-04-2011, 10:57
Panowie, przywołuję do porządku.

nowart
01-04-2011, 11:06
Nie musi to być Sigma - może być "rewelacyjny" 50/1.4 Canona. Pisałem kilka razy - z małej odległości ostrzył dobrze, powyżej 3m - wielki FF. I w jaki sposób chcesz to skalibrować w korpusie??.

Czacha - przepraszam, czasem człek daje się podpuścić...
Co do szkła - powtórzę wyciętą odpowiedź. Jak pisałem powyżej nie da się skaliborać w body szkła tak rozjustowanego, mającego inny zakres wady na różnych odległościach ostrzenia. Może i nie tylko Ty miałeś taki problem ale zapewniam uczciwie, że przerobiłem masę pięćdziesiątek i na palcach jednej ręki zliczyłbym egz. rozjustowane tak, że nie dałoby się ich skalibrować, astygmatyczne lub mydlane.
Popytaj zresztą ludzi wokół, czy ktoś dostał ode mnie mydlaną 50/1.4...
Biorąc pod uwagę nieistniejącą już "polemikę", żegnam i EOT.

MC_
01-04-2011, 11:36
Problem w tym, że moja 50/1.4 nie była mydlana. Była bardzo ostra. Przy użyciu LV.
Dopiero 3 egzemplarz działał bardzo dobrze.
Żegnam również i mam na dzieję, że dodasz mnie do ignorowanych.

szogun
31-07-2011, 16:25
Wracam do tematu. Czy ktoś z Was już korzystał z tej usługi? Jak to w praktyce wygląda? Przede wszystkim jak z jakością?

Propi
02-08-2011, 10:13
Aparat można też dostarczyć do dowolnego z ich sklepów, unikając kosztów przesyłki. Z racji na kolejki, czas oczekiwania może się wydłużyć do ok. tygodnia-dwóch. Matryca wraca czyściutka i ładniutka :)