PDA

Zobacz pełną wersję : OSTROŚĆ ZDJĘĆ W DPP vs CR

broneckk
30-03-2011, 19:55
Mam pewną zagwozdkę, otwarłem kilka zdjęć (RAW) w Canonowskim
Digital Photo Professional, później te same zdjęcia otwarłem jeszcze w Camera raw w photoshopie Cs3. Problem polega na tym, że w
Digital Photo Professional jakość zdjęć jest rewelacyjna natomiast w camera raw po prostu paskudne, jakieś mydlane jakieś bez wyrazu. Camera raw narzuca jakieś swoje spaskudzacze i wychodzi po prostu foto po skanie. Jak ustawić w Camera Raw by domyślnie otwierał zdjęcie z takimi ustawieniami jakie wychodzą z aparatu bez podbijania różnych parametrów?

Zapewne ja o czymś nie wiem ale jak uzyskać jakość w Camera raw, która nie jest gorsza od tego co prezentuje Digital Photo Professional.
Zaznaczam, że ręcznie ostrości w programach nie podbijałem, pliki zaraz po otwarciu. Głównie martwi mnie to rozmycie, czy Digital Photo Professional stosuje jakieś wyostrzanie mimo że się go nie włączyło?

Matt_K-K
30-03-2011, 20:04
DPP wyostrza na wstępie plik tak, jak jest to ustawione w picture style aparatu, choć oczywiście cały czas kontrola nad zdjęciem pozostaje i można to zmienić.

W ACR można wybrać preset z którego ma korzystać program edytując zdjęcie, można tam wybrać też te domyślne canonowskie.

Ja problem mam inny - w DPP zdjęcie wygląda ok, w PSie ok, ale w przeglądarce windowsowej - ostrość ginie. Wy też tak macie? Domyślam się że to narzędzie w windowskie raczej na szybkość niż jakość jest nastawione..

broneckk
30-03-2011, 20:06
U mnie tylko w DPP fotki afjnie wygladaja reszta programow robi z nich sito... ACDSEE jeszcze jako tako...moglbys podać gdzie robi sie te zmiany w ACR?

Merde
30-03-2011, 20:06
Chcesz powiedzieć, że w prostym jak budowa cepa interfejsie DPP nie znalazłeś tego?:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img830.imageshack.us/img830/4514/sharpness.jpg)

broneckk
30-03-2011, 20:08
Chce powiedzieć ze chcialbym znaleźć cos takiego w ACR, z DPP i ostrosci fotek jestem zadowolony..ale co zrobic zeby ta sama ostrosc byla w ACR? DPP wyswietla je swietnie to ACR robi z nich mleko...

Merde
30-03-2011, 20:18
Chce powiedzieć ze chcialbym znaleźć cos takiego w ACR, z DPP i ostrosci fotek jestem zadowolony..ale co zrobic zeby ta sama ostrosc byla w ACR? DPP wyswietla je swietnie to ACR robi z nich mleko...

Jeśli chodzi o wyostrzanie, to DPP jest słabe w porównaniu do ACR. Wprawdzie ostatnia wersja ma już unsharp mask, ale IMHO ACR dalej w tym temacie prowadzi. Zresztą - w czym (poza kolorami) nie prowadzi?

Tu masz wszystko czego trzeba:

źródło (http://img819.imageshack.us/img819/8791/sharpness2.jpg)

konradl
30-03-2011, 20:18
Tak juz jest.
DPP ma super algorytm wyostrzajacy ktory potrafi wydobyc najdrobniejsze detale, wiele programow testowalem ale nic tak "nie umie". Sprawdza sie to bardzo dobrze przy niskim ISO, natomiast przy wiekszym moze skutkowac wzmocnieniem szumu.
Ogolnie - polecam DPP bo program ten jest dla mnie wielka zaleta Canonowskiego systemu.

Matt_K-K
30-03-2011, 20:29
źródło (http://www.thelightsright.com/files/tips/LightroomProfiles/AdobeCameraRaw.png)

Chodziło mi o tą zakładkę.

Merde
30-03-2011, 20:32
Chodziło mi o tą zakładkę.

A co ta zakładka ma wspólnego z wyostrzaniem?

BTW - czy w tej "przeglądarce windowsowej" nie oglądasz czasem zdjęć przeskalowanych do rozdzielczości ekranu?

Mellan
30-03-2011, 21:10
DPP ma wielką zaletę jeśli chodzi o precyzję kolorów przy konwersji z RAW, w ACR jest różnie, ale nie tak jak w DPP, a szkoda.
Wyostrzanie to jak dla mnie inna para kaloszy i akurat ostrzenie na warstwach w PS jest dla mnie bezkonkurencyjne.

roshuu
30-03-2011, 21:35
Mozecie rozwinac ten temat lepszych kolorow w ACR?

Bangi
30-03-2011, 21:43

właśnie podpinam się do prośby Kolegi, w czym jest rzecz, w sumie w niektórych przypadkach również to zauważyłem :(

Merde
30-03-2011, 21:55

A gdzie ktoś stawiał tezę, że kolory z ACR są lepsze?

Mellan
30-03-2011, 22:01
No właśnie: czy kolory z ACR są lepsze?
Jak dla mnie niespecjalnie, ale cała reszta postprocessu w PS owszem.

Matt_K-K
30-03-2011, 23:46

BTW - czy w tej "przeglądarce windowsowej" nie oglądasz czasem zdjęć przeskalowanych do rozdzielczości ekranu?

Zakładający temat nie pisał tylko w sprawie wyostrzania, ale także podbijania lub nie innych parametrów zdjęcia - i tego kontynuacja mojej wypowiedzi dotyczyła. Zresztą stosując "wbudowane" picture style tez zawierają różny stopień wyostrzania, choć dla rawów jest to rzecz nieistotna. Natomiast jak słusznie piszesz, wyostrzania same w sobie te presety nie dotyczą.

Co do przeglądarki windowsowej - to tak, nie oglądam na "per pixel", tylko tak jak mieści się na ekranie. Przy podgladzie rozmiaru rzeczywistego - jest ok.

Mondragor
30-03-2011, 23:48
Zacząłem od ACR swoją naukę i mimo wszystko że natrafiłem na głosy przekonywujące mnie do wywoływania Rawów w DPP, to po wypróbowaniu go bardzo szybko powróciłem do ACR. Apropo profilów czy ktoś kiedyś próbował przyporządkować poziomy ustawień z profilów aparatu do ustawień suwaczków w ACR?

bebesky
31-03-2011, 07:48

Ma i to bardzo dużo.
Nie wiem jakie ma ustawienia ACR 4.4 ale
ustawienia picture style w aparacie widoczne w rawach w DPP mają np:

Standard:
Sharpness Slightly high
Contrast -
Saturation Slightly high
Color Tone -

Lanscape:
Sharpness High
Contrast High
Saturation High green−blue
Color Tone -

Faithful:
Sharpness -
Contrast Low
Saturation -
Color Tone -

Jak widać różnice algorytmów w ostrzeniu są.
Jeżeli w PS-owym ACR będziesz miał ustawione wszystkie suwaczki wyostrzania na zero to wiadomo że zdjęcie będzie mniej wyostrzone niż np. w standardzie z DPP. Wszystko zależy jak są poustawiane suwaczki w ACR.

Merde
31-03-2011, 08:48
Ma i to bardzo dużo.
Nie wiem jakie ma ustawienia ACR 4.4 ale
ustawienia picture style w aparacie widoczne w rawach w DPP mają np:

Mowa była o profilach w ACR, a te wpływu na ostrość nie mają.

tantal
31-03-2011, 08:52
Digital Photo Professional, później te same zdjęcia otwarłem jeszcze w Camera raw w photoshopie Cs3. Problem polega na tym, że w
Digital Photo Professional jakość zdjęć jest rewelacyjna natomiast w camera raw po prostu paskudne, jakieś mydlane jakieś bez wyrazu.
Hmm, wydaje mi się że piszesz nie tyle o wyostrzeniu zdjęcia w tych wołarkach co o wyglądzie zdjęcia w oknach tych programów.
Wywołaj zdjęcie w tych programach na standardowych ustawieniach, pomniejsz do forumowych rozmiarów i wrzuć tutaj- będzie większa jasność.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Albo lepiej cropy 100% z obydwu wersji.

barniGR
31-03-2011, 09:09
Sprawdziłem wszystkie "duże" wołarki RAW-ów i w moim odczuciu jeśli idzie o jakość, również kolorów prowadzi zdecydowanie Capture One... Swego czasu męczyłem wszystkie dostępne kombajny i jednak różnice w wołaniu są na tyle dla mnie widoczne, że teraz siedzę cały czas w C1 i zmieniać nie zamierzam : ).

myslidar
31-03-2011, 09:21
ACR generuje mniejsze szumy lub jak kto woli struktura szumu jest dużo bardziej przyjemna. Testowałem różne wywoływarki i w kwestii wysokich ISO -> szum to ACR radzi sobie najlepiej. Dodatkowo ma bardzo fajne odszumianie i mamy nad nim większą kontrolę.

O kwestii kolorów to już pisał jakiś czas temu Janusz Body. Jak ktoś ma czas i chęci to może sobie stworzyć swój profil. Mnie akurat ta kwestia doskwiera tylko w 7D, gdzie ACRowy profil z czerwonego robi fiolet, z 5D II już nie ma tego problemu. Oczywiście zawsze można sobie ustawić "profil aparatu" i wtedy już jest lepiej.

dulak
31-03-2011, 09:23
Digital Photo Professional, później te same zdjęcia otwarłem jeszcze w Camera raw w photoshopie Cs3.

Prawdą jest, że ACR w CS3 dużo słabiej woła rawy niż najnowsze wersje ACRa. Z powodu wygaśnięcia licencji sam przesiadłem się z CS3 na PSE9 i w tym drugim ACR o niebo lepiej woła rawy.

Ja problem mam inny - w DPP zdjęcie wygląda ok, w PSie ok, ale w przeglądarce windowsowej - ostrość ginie...

Zainstaluj ACDSee lub IfranView

Sprawdziłem wszystkie "duże" wołarki RAW-ów i w moim odczuciu jeśli idzie o jakość, również kolorów prowadzi zdecydowanie Capture One... Swego czasu męczyłem wszystkie dostępne kombajny i jednak różnice w wołaniu są na tyle dla mnie widoczne, że teraz siedzę cały czas w C1 i zmieniać nie zamierzam : ).

Zgadzam się z Tobą, pod warunkiem jednak, że zdjęcia są wykonywane na niskim ISO. Problemem C1 jest właśnie brak realnego odszumiania.

tantal
31-03-2011, 09:24
Śmiem twierdzić że dłubiąc w profilu DNG można w ACR zmałpować kolory z innych wołarek, na odwrót jest dużo ciężej choć pewnie możliwe np.w droższej wersji C1 czy nawet w ACDSee Pro 4.

roshuu
31-03-2011, 10:41
@Mellan
"DPP ma wielką zaletę jeśli chodzi o precyzję kolorów przy konwersji z RAW, w ACR jest różnie, ale nie tak jak w DPP, a szkoda."

Chodzilo mi o to w pytaniu o kolory, ale faktycznie chyba zbyt szybko je zadalem, bo to pracyzja a nie lepsze kolory.

grzegorzki
02-04-2011, 04:41
Mam pewną zagwozdkę, otwarłem kilka zdjęć (RAW) w Canonowskim Digital Photo Professional, później te same zdjęcia otwarłem jeszcze w Camera raw w photoshopie Cs3. Problem polega na tym, że w Digital Photo Professional jakość zdjęć jest rewelacyjna natomiast w camera raw po prostu paskudne...

Wracajac do tematu to sprawdz ktora wersja ACRa jest wymagana do twojego aparatu.

Wersje ACR (http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows)

np. 500D to minimum Camera Raw 5.4 -> PS CS4.