Zobacz pełną wersję : Seria filmów "Geniusz zaklęty w Fotografii"
Cytuję za fotopolis:
Pod koniec marca w sieci sklepów Empik pojawiła się historia fotografii w sześcioczęściowej produkcji BBC zatytułowanej "Geniusz zaklęty w fotografii". Ta fascynująca i mistrzowsko przygotowana seria jest nie tylko najdokładniejszym opisem 170-letniej historii fotografii, ale również niezwykłą próbą odpowiedzi na pytanie co powoduje, że jest się dobrym fotografem.
Czy ktoś miał okazję oglądać? Jaka jest wasza opinia? Warto?
tomaszt81
29-03-2011, 20:27
juz jest od kilku dni, ja ze swojej strony powiem jednym slowem. REWELACJA!
Świetny film, jak przystało na BBC, wszystkie sześć części dostępne na youtube. Niestety/stety po angielsku.
Nie bardzo wiem dlaczego literka "N" w tytule jest pisana jakoś tak... inaczej.
Błąd czy celowe działanie, które nie wiem czemu ma służyć.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://empikmedia.pl/c/historia-fotografii-bprod60356025.jpg)
No dobra, zabieram sie za ogladanie.
Odcinki dostepne sa na YouTube na kanale BBC.
Fotokursy
01-04-2011, 20:48
Aż obejrzę z ciekawości.
Ładnych kilka lat tamu cała seria leciała na Planete.
Polecam :-)
Jeśli chodzi o Poznań, to z tego co udało mi się ustalić, ww. wydawnictwo można kupić w Empiku w CH Plaza i Galerii Malta (mają na stanie po jednym egzemplarzu). W Starym Browarze osiem sztuk mają "na magazynie". Dostępne będą od jutrzejszego popołudnia, czyli od poniedziałku 04.04. W Empiku na Ratajczaka nie ma, a z King Crossa ostatnią sztukę wyhaczył wuja Bartek, czyli ja. :)
W Olsztynie w Alfie był jeden - był
Ja obejrzałam narazie 2 odcinki -rewelacja, polecam każdemu kto choć interesuje się fotografią. Można zapoznać się z historią fotografii oraz posłuchać komentarzy zdjęć najlepszych fotografów (np. M. Parr).
Szkoda, że nie można tego wszędzie dostać. W bielskich empikach brak. Reklama swoje zrobiła. Z allegro szkoda kasy na przesyłkę. Trzeba czekać.
kulek855
06-04-2011, 13:03
Fajne trzeba będzie oglądnąć :).
Ciekawostka! W internetowych sklepach płytowych premiera 20 kwietnia.
W Olsztynie w Alfie był jeden - był
Dzisiaj patrzyłem jeszcze jeden jest
Obejrzałem wszystkie 6 odcinków i stwierdzam, że film jest naprawdę godny polecenia.
W wielkim skrócie – nie zanudzam bo to trzeba obejrzeć:
1) mamy w filmie zasygnalizowane aspekty techniczne rozwoju fotografii tj.:
- fotografia na płytkach szklanych,
- dagerotypia,
- film fotograficzny
- matryca cyfrowa
2) przedstawione są sylwetki najznamienitszych przedstawicieli fotografii (geniuszy fotografii) oraz ich prace które zapisały się w historii fotografii oraz znaczenie tych prac (zdjęć) dla fotografii i rozwoju fotografii (w szerokim tego słowa znaczeniu),
3) przedstawiony jest wzrost znaczenia fotografii w sztuce (szeroko rozumianej).
Wątki te (rozwój techniki, sylwetki geniuszy, genialne prace, otaczający fotografów świat determinujący ich prace) są, IMO, bardzo zgrabnie ułożone na linii czasu od powstania fotografii do czasów współczesnych (przeplatają się między sobą w odniesieniu do jednego czasu lub do jednej sylwetki np. fotograf taki to a taki, który żył w takim to a takim okresie, wykonywał zdjęcia tak a tak, styl miał taki a taki, jego najsłynniejsze prace to takie a takie, miał wpływ na fotografię taki a taki itp.).
W miarę upływu odcinków ciężar filmu jest przenoszony z techniki na przedstawienie sylwetek oraz ich prac.
Optymistyczne jest w tym filmie jest kilka szczegółów:
- do dzisiaj wykonuje się fotografie na płytkach szklanych oraz w technice dagerotypii,
- aby zapisać się w kanonach fotografii możesz wybrać dowolny temat jeżeli potrafisz go przedstawić w sposób przełomowy.
W mojej skromnej opinii z całej serii wniosek z tego płynie taki:
aby być postrzeganym jako wybitny fotograf nie jest istotne czym fotografujesz (wielki, średni, mały, cyfrowy, analogowy obraz) ważne jest to co i jak fotografujesz.
Polecam.
Co do problemów z dostępnością w empikach, można przecież zamówić na empik.com, z dostawą 0zł do danego empiku i w promocyjnej cenie 62.99, czas oczekiwania ok 24h.
Szkoda tylko, że panu lektorowi przytrafił się babol, a właściwie dwa. Zamiast "Degas" czyta "Daguerre". Na szczęście napisy są OK. :)
Co do problemów z dostępnością w empikach, można przecież zamówić na empik.com, z dostawą 0zł do danego empiku i w promocyjnej cenie 62.99, czas oczekiwania ok 24h.
Jeszcze kilka dni temu było: produkt niedostępny
Szkoda tylko, że panu lektorowi przytrafił się babol, a właściwie dwa. Zamiast "Degas" czyta "Daguerre". Na szczęście napisy są OK. :)
Jak mu napisali, tak czyta :D
Dominooo
07-04-2011, 15:47
W częstochowskim empiku był tylko 1 egzemplarz.
Kupiłem, obejrzałem, jestem bardzo zadowolony. Warto było wydać 70 zł.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.national-geographic.pl/sklep/ksiazki/poradniki-szko/wielka-ksiega-fotografii-historia-technika-sztuka-przyszlosc.html)
W sumie też podobne, ale do poczytania, polecam.
J.
luciferi
08-04-2011, 10:48
zlowilem ostatnia sztuke w empiku, polecam, wciaga ;)