Zobacz pełną wersję : ipad jako przeglądarka zdjęć z lokalnego serwera
Czy jest sens kupować ipada (2gen, 16GB) aby (czy to jest możliwe?):
1. Mam w domu serwer ze zdjęciami
2. Ipad robi za cienkiego klienta, widzi albumy wystawiane przez serwer i może oglądać zdjęcia z danego albumu.
Nie znam i nie używałem Picassy, ale z tego co się orientuję to chodzi mi o podobną funkcjonalność przy założeniu że dane (zdjęcia) mam WYŁĄCZNIE w swojej lokalnej sieci.
Da się to zrobić? Mam okazję przywieść ipada z USA i nie wiem czy warto go do tego celu kupić.
=
Da się to zrobić? Mam okazję przywieść ipada z USA i nie wiem czy warto go do tego celu kupić.
Powodzenia z kupnem... Nie żebym chciał dla siebie (bo po co ?) ale na prezent urodzinowy chciałem kupić - w Apple Store'ach rzucają dziennie po kilka sztuk, nigdzie indziej nie ma...
Za jakiś miesiąc pewnie będzie pełno, ale na razie są nie do kupienia - szczególnie ten najtańsze (Wifi, 16GB).
Polecam nastepujacy art:
Apple iPad 2: Tool or Toy? (http://www.dpreview.com/news/1103/11031710appleipad2.asp)
moze rozwieje chociaz czesc Twoich watpliwosci, BTW iPad2 od dzis do kupienia w UK do £399, pozdro
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiscie mialem na mysli - od £399
Pomysl na urzadzeniem na androidzie. Galaxy tab polaczony z kontem google jest wg mnie ciekawszy niz ipad. Mnieiszy tanszy i dostepniejszy. Sam mam galaxy s telefon i teraz poluje na taniego taba bo funkcjonalnoac jest zabójcza
Pomysl na urzadzeniem na androidzie. Galaxy tab polaczony z kontem google jest wg mnie ciekawszy niz ipad. Mnieiszy tanszy i dostepniejszy. Sam mam galaxy s telefon i teraz poluje na taniego taba bo funkcjonalnoac jest zabójcza
No ale ekran chyba trochę za mały do oglądania zdjęć...
Ma mi to zastąpić tradycyjny album z odbitkami. Nie chcę za każdym razem odpalać laptopaa albo puszczać na TV.
Polecam nastepujacy art:
Apple iPad 2: Tool or Toy? (http://www.dpreview.com/news/1103/11031710appleipad2.asp)
moze rozwieje chociaz czesc Twoich watpliwosci, BTW iPad2 od dzis do kupienia w UK do £399, pozdro
oczywiscie mialem na mysli - od £399
Moich ? Ja nie mam wątpliwości że to bezsensowna zabawka...
A co do tego że jest do kupienia - w US teoretycznie jest do kupienia od 11-ego marca, w praktyce nie ma go nigdzie w sklepach.
Moich ? Ja nie mam wątpliwości że to bezsensowna zabawka...
Co? Nie, definitywnie nie Twoich, tylko mirhon'a ktory zalozyl watek.
A co do tego że jest do kupienia - w US teoretycznie jest do kupienia od 11-ego marca, w praktyce nie ma go nigdzie w sklepach.
W praktyce to proponuje wystawic troche nos poza swoj ogrodek i sie rozejrzec po swiecie. Praktycznie to bedzie dostepny we wszystkich sklepach Apple w UK od dzis od 5pm (6pm czasu polskiego). Sytuacja sprzed 40 min z Regent Street, to samo sie tyczy innych sklepow Apple:
queuing-for-ipad2-london-regent-street-store (http://www.pocket-lint.com/news/39302/253-queuing-for-ipad2-london-regent-street-store)
Be the first to get the next iPad. This Friday, 25 March, at 5:00 pm (http://www.apple.com/uk/retail/)
W praktyce to proponuje wystawic troche nos poza swoj ogrodek i sie rozejrzec po swiecie. Praktycznie to bedzie dostepny we wszystkich sklepach Apple w UK od dzis od 5pm (6pm czasu polskiego). Sytuacja sprzed 40 min z Regent Street, to samo sie tyczy innych sklepow Apple:
Dostępny będzie przez godzinę. Tutaj też przecież były w sklepach, tylko że się sprzedały i od 11-ego ich praktycznie nie ma... Też proponuję wystawić nos poza ogródek i trochę realizmu złapać...
I nie żeby ich brakowało - na mój gust Apple limituje dostawy żeby wytworzyć sztuczne wrażenie że ten shit się świetnie sprzedaje (co akurat w US jest prawdą), bo zamiast jednej większej dostawy, Apple Stores dostają kilka sztuk dziennie...
To w końcu warto używać go jako przeglądarki zdjęć (albumów) czy sobie odpuścić?
Dostępny będzie przez godzinę. Tutaj też przecież były w sklepach, tylko że się sprzedały i od 11-ego ich praktycznie nie ma... Też proponuję wystawić nos poza ogródek i trochę realizmu złapać...
I nie żeby ich brakowało - na mój gust Apple limituje dostawy żeby wytworzyć sztuczne wrażenie że ten shit się świetnie sprzedaje (co akurat w US jest prawdą), bo zamiast jednej większej dostawy, Apple Stores dostają kilka sztuk dziennie...
Hmm ciekawa teoria, jakos sobie nie wyobrazam, zeby zabraklo dla kogos stojacego w kolejce najnowszego dziecka Apple dzis az do 9pm, no ale znajac niezwykle przebiegly marketing firmy Apple, niestety wszystko jest mozliwe, zobaczymy jak bedzie :) pozdrawiam :)
To w końcu warto używać go jako przeglądarki zdjęć (albumów) czy sobie odpuścić?
jezeli chodzi o samo TYLKO przegladanie zdjec, najwyzsza jakosc obrazu, najlepszy ekran i najlepszy multi touch na rynku to warto, JEDNAK druga sprawa to cena, troche drogi gadget... i jednak to nie jest komputer i niestety nigdy nie bedzie, obojetnie w jakiej wersji.
pawciolbn
25-03-2011, 16:58
Ja używam Galaxy S - mały ekran, ale mobilność świetna. NaTaba sobie nie pozwolę, więc na razie to i album przykładowy.
Co do mobilnosci, to na karcie mam sporo zdjęć i to z reguły wystarcza. Zasięg po HSDPA nie zawsze jest i to jest ból.
jezeli chodzi o samo TYLKO przegladanie zdjec, najwyzsza jakosc obrazu, najlepszy ekran i najlepszy multi touch na rynku to warto, JEDNAK druga sprawa to cena, troche drogi gadget... i jednak to nie jest komputer i niestety nigdy nie bedzie, obojetnie w jakiej wersji.
Ja tam miałem okazję pomacać Motorolę Xoom zaraz po tym jak macałem Ipada i przy całej mojej niechęci do wynalazków Apple, Ipad był wykonany tysiąc razy lepiej...
savage67
25-03-2011, 18:45
Podłącze się do tematu - możliwe jest korzystanie z ipada jako większego monitora live view ? Chodzi mi o możliwość błyskawicznego podglądu wykonanego zdjęcia. Oczywiście bezpośrednio z aparatu bez wyjmowania karty.
No ale ekran chyba trochę za mały do oglądania zdjęć...
Ma mi to zastąpić tradycyjny album z odbitkami. Nie chcę za każdym razem odpalać laptopaa albo puszczać na TV.
Wg mnie jest oki. zreszta galaxy tab to produkt dostepny. podejdz do MM i sam zobacz. Co do ceny to na all kupisz za 1300.
savage - bezpośrednio ipad nie da sie niestety podłączyc do aparatu tak aby pełnił funkcję dodatkowego ekranu. głupie ale niestety apple uwielbia komplikować proste rzeczy. poki co ten tablet dla fotografa może spełniać tylko rolę mega wygodnego portfolio. Świetny ekran, super interfejs, banalnie proste przegląda nie zdjęć. teraz jest dobry moment do zakupu wersji pierwszej bo własnie do sklepów wchodzi druga generacja . rózni sie prockiem ,wagą i grubością. ekran ten sam.
używkę ipad I mozna spokojnie kupić obecnie za ok 1100 /jeszcze na gwarancji bedzie/
Powiedzcie mi jeszcze czy warto do tych celów (przeglądanie albumów, www) kupowac ipada 2? Może być faktycznie problem z kupnem (USA). Czy może wystarczy kupić pierwszą wersję. Wyświetlacze są takie same. Szybszy procesor do www i do oglądania zdjęć chyba nie musi być.
do zdjęć wystarczy ipad1. do netu w sumie też choć niewątpliwie sprawniej działa to wszystko na ipad2.
z dostępnością dwójki w PL narazie tak sobie ale w sumie dziś była europejska premiera dopiero. za kilka dni sie uspokoi i nie powinno być problemów z zakupem
jesli ktoś chce sie wdrozyć i poczytać odnośnie różnic ipad vs ipad2 to czytac na forum http://myapple.pl/content/
Janusz Body
25-03-2011, 20:56
http://www.ononesoftware.com/blog/2010/04/26/dslr-camera-remote-1-3-on-the-ipad/
chyba jedyne sensowne wykorzystanie tego g.... aha, jest też na Apple Store.
http://itunes.apple.com/us/app/dslr-camera-remote-hd/id417693635?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
niekoniecznie jedyne.
capture One 6 w pełni sie integruje z ipad . jest jeszcze capture pilot. Niedawno zresztą canon podpisał umowe z apple o wspołpracy wiec pewnie niedługo jakis soft sie pojawi. temat na pewno rozwojowy. ba. byłoby już super teraz gdyby nie to że apple dało port HDMI ...ale nie można pod niego podpiąć aparatu
http://www.youtube.com/watch?v=es1L0wqo9U0&feature=related
lukasz5DmkI
25-03-2011, 21:42
Ja uważam że jest sens przyjechały dziś do mnie do pracy bawiłem się i naprawde są fajne dobry pomysł na pokazywanie portfolio klientom :)
Janusz Body
25-03-2011, 21:48
niekoniecznie jedyne.
capture One 6 w pełni sie integruje z ipad . jest jeszcze capture pilot. Niedawno zresztą canon podpisał umowe z apple o wspołpracy wiec pewnie niedługo jakis soft sie pojawi. .....
Taaaa..... reklama gadżetów o wątpliwej użyteczności. iPad to jest mało użyteczny gadżet z marnym ekranem, o wątpliwej wierności kolorów - w sam raz do pokazywania klientom***. Obróbka na iPadzie - tak... podobnie jak obróbka w iPhonie. Dokładnie to samo czyli nic.
EDIT:***potem się nie dziwić jak klientowi się coś nie będzie podobało ;-)
Janusz. ale kto tu mówi o obróbce? cały czas mówimy o ipad jako dodatkowym ekranie oraz świetnym urządzeniu do prezentacji prac. do tego szybki internet + mail pod ręką.
Nie wiem czy używałeś ipada. ekran tych tabletów zjada wszystko to co jest montowane w laptopach . to naprawde robi wrażenie. gdybym trzaskał śluby to napewno na spotkania z potencjalnymi klientami woziłbym ipada. Zresztą i tak kupię tylko poki co priorytet miały nowe lampy. jak odetchnę finansowo to niewątpliwie ipad2 zagości w mojej torbie
Janusz Body
25-03-2011, 22:12
....o ipad jako dodatkowym ekranie oraz świetnym urządzeniu do prezentacji prac.....
Dodajmy, o jakości ekranu w laptopie w dodatku niemożliwym do skalibrowania...
Nie, to jest gadżet i takim pozostanie jeszcze długo, długo. Tak jak mam i używam iPhone, tak iPad zupełnie mnie nie bierze. W żaden sposób.
Janusz , pozycz od kogoś na dzień lub dwa. juz nie oddasz. Szczerze mówię. wiele tracisz a z czasem gdy pojawi sie soft wspierający lustrzanki bez pośrednictwa kompa to już nie bedzie odwrotu. ekran ipada jest genialny do podglądu zdjęć podczas sesji.
tak. masz rację to gadżet. ale przydatny i co najwazniejsze - nie zajmuje wiele miesca. Bedąc w trasie mozna przejrzeć prase, odpisąć na maile, zrobić prezentację . tego na iphonie nie zrobisz a laptop to przy ipadzie wielki grzmot. przeglądac internet też wygodniej na tablecie. kwestia kilku dni na przestawienie sie.
jeszcze niech teraz podciągną sie z softem wspierającym prace fotografa i bedzie miodzio
podobnie jak Ty byłem sceptycznie nastawiony do ipada. natomiast przekonałem sie do tego urządzenia podczas warsztatów Razumowskiego. Świetnie ipad sprawdził sie do podglądów storyboardów i koncepcji które miały być zrealizowane na sesji. nie trzeba było biegać z modelkami do laptopa. Można było wszystko sprawnie i szybko pokazać i modelkom i uczestnikom. mały backstage tu http://vimeo.com/21264573
Janusz Body
25-03-2011, 22:39
Miałem przez kilka dni. Gadżet. :) ekran gorszy niż w moim lapku. Gazetę i książkę wole papierowa. Klawiatura równie wygodna jak w iPhonie. W życiu tego nie kupię. Mam lepsze pomysły jak wydać tyle kasy.
papierowej prasa to przezytek. Góra kilka lat i papierowe wydawnictwa codzienne staną sie ekskluzywną formą degustacji myśłi dostepną tylko dla najbogatszych. osobiście znam lepsze sposoby wydawania kasy niż na papier.
Janusz Body
25-03-2011, 22:51
Będę wiec w ekskluzywnym klubie.
jeśłi Cie będzie na to stać , to jest to napewno słuszna decyzja ;)
dziobolek
26-03-2011, 11:11
papierowej prasa to przezytek. Góra kilka lat i papierowe wydawnictwa codzienne staną sie ekskluzywną formą degustacji myśłi dostepną tylko dla najbogatszych. osobiście znam lepsze sposoby wydawania kasy niż na papier.
Slyszałem to już wiele, wiele lat temu nt. książek i prasy jak wchodziły tzw. e-readery, i co...???
Pomimo całego szacunku dla rozwoju elektroniki i gadżetów, ja nadal wolę papierowe wersje,
a ludziska dalej biegają wywoływać odbitki czy drukować fotoksiążki... :mrgreen:
iPad??? IMHO mało użyteczny gadżet.
Może kiedyś to zaniknie... :roll:
Pożyjemy... zobaczymy... ;)
Pozdrówka!
Jak dla mnie jedynym zastosowaniem iPad'a jest pokazywanie zdjęć, ewentualnie Pages (word) i Keynote (powerpoint). To urządzenie jest makabrycznie bezużyteczne, spodziewałem się o wiele więcej po nim. A sprzedawać się nie opłaca, bo przez 3 miesiące stracił na wartości ponad 50%...
_igi, wlasnie dlatego, ze stracil 50% wartosci oplaca sie go teraz kupic :) a sprzedawac faktycznie chyba juz powoli nie ma sensu...
http://www.youtube.com/watch?v=H84EpXXcG_o
O tym jak wrzucać foty bezprzewodowo na Ipada po naciśnięciu migawki
traphezz
29-03-2011, 17:08
te karty eye-fi sa beznadziejne, juz lepiej chyba kupic gripa z wifi i tak przesylac
te karty eye-fi sa beznadziejne, juz lepiej chyba kupic gripa z wifi i tak przesylac
używasz? czy powielasz zdanie innych?
MM-architekci
29-03-2011, 18:01
Taa ipad gowno... i ekran lepszy w laptopie , bardzo jestem ciekaw w ktorym laptopie masz monitor na ledzie z ips
Tak czy owak jak ktos ma bzika na pkt kolorow itp to oczywiscie byle gowniany ipad go nie zadowoli. Mnie zadowolil. Odwzorowanie kolorow jest na potrzeby wiekszosci osob swietne , klienci bardzo zadowoleni jak biora urzadzenie do reki i moga zobaczyc zdjecia. Galaxy tab nie ma ips niestety.
Wedlug mnie nie oplaca sie kupowac ipad-a 2 , doplacamy sporo a dostajemy nie wiele , chyba ze ktos ma zamiar grac czu cus to co innego , net , mail itp nie beda chodzily szybciej.
Aha dodajem jeszcze do czego ten bez uzyteczny gadzet robi
- portfolio dla klientow , prezentacja zdjec , oddawanych materialow np. slubnych
- dostep do maila gdzie chce , przy 10" i interfejsie nieporownywalnie lepiej niz telefon , moge przesylac zdjecia i je widac a nie zakladac okulary
- dostep do www jak wyzej bez porownania lepszy
- podglad do zdjec podczas sesji - niestety przez kabel bo na grip wifi mnie nie stac
- rozbudowany notatnik/kalendarz/baza klientow
- rozrywka - ogladanie filmow
- prenumeraty zagranicznych pism w formie elektronicznie , iles razy taniej niz papier , dostep pod reka
- w zasadzie pelni tez role gazety , nie musze leciec rano do kiosku i placic za makulature
reszta innych rzeczy to duperele juz w sumie
Jestem w posiadaniu iPada od około 3 miesięcy, ale używam jedynie sporadycznie. Oto dlaczego:
- ekran jest niby fajny, kolory mogą się podobać, ale moim zdaniem zbyt mała rozdzielczość (1024x768), odpada zwłaszcza do czytania www czy gazety, bo ciągle trzeba powiększać/pomniejszać/przesuwać,
- matryca jest błyszcząca... świeci sie jak psu jajca i odbijają się w niej wszelkie źródła światła, co mnie akurat doprowadza do szału,
- dodatkowo na tym "pięknym błyszczącym" ekranie ciagle widać ślady paluchów, bo inaczej przecież się nie da obsługiwać iPada...
- przeglądarka www jest fajna i szybka, ale wiele galerii internetowych jest zrobionych we flashu... wtedy lecę do komputera,
Moim zdaniem przydatność tego urządzenia jest na prawdę wątpliwa. Do zabawy może i tak, ale już od jakiegoś czasu nie chodzę do przedszkola. Poza tym to koszmarnie droga zabawka.
Janusz Body
29-03-2011, 22:11
Bardzo ciekawy jest argument o "oszczędnościach" na gazetach często używany przez obrońców iPada. Przecietnie gazeta kosztuje od 1.50 do 2 zł. Rocznie to ok 600 zł kupując codziennie. Za iPada możemy nabyć (w zależności od wersji) od 3 do 5 lat prenumeraty papierowej gazety. iPada po 3-4 latach i tak trzeba wyrzucić bo bateria ma ok 500 ładowań.
Ekran o rozdzielczości netbooka, niekalibrowalny zupełnie. Przez całe lata wszyscy pisali o konieczności kalibracji. Nagle szarość może być nawet fioletowa bo zrobił ją wielki Steve.
Dostęp do www? Lepszy? 90% stron foto to flash. Taka moda. Steve flasha nie lubi, i słusznie, ale...
Notatnik, kalendarz, maile? Hmmm... to samo jest w iPhonie a bazę danych kilentów to jednak lepiej w Accessie albo nawet w Outlooku. Backup jakoś pewniejszy.
Rozumiem "bul" tych co zanabyli. Muszą chwalić... :-)
Ja kupiłem i nie narzekam,
nie czuję bólu bo to był wybór świadomy.
Januszu nie rozumiem tej nagonki z Twojej strony na Ipada.
To że wygodnie na nim się czyta forum w łóżku, ogląda filmy, czyta PDFy, ogląda zdjęcia, czy gra w gry to dla mnie same zalety.
Janusz Body
30-03-2011, 08:33
...
Januszu nie rozumiem tej nagonki z Twojej strony na Ipada....
Nie, no bez przesady. Jakiej nagonki? Zwyczajnie uświadamiam, że gazeta czytana na iPadzie wcale nie jest tańsza, że jest to gadżet, że moja opinia o jego przydatności jest na nie. Nic poza tym.
Jakoś tak się składa, że większość makówek to nawiedzeni, dotknięci nieuleczalną przypadłością miłości do Steva, do których żadne rzeczowe argumenty nie przemawiają. Widać choroba się rozszerza na iPada również. Mam iPhona, uważam że to najlepszy "orginizer" połączony z telefonem jaki kiedykolwiek miałem (miałem ich sporo od Palm III i Palm V poczynając). I tyle. Mi łóżko służy do spania albo robienia czego innego. Nie sypiam z gadżetami. :mrgreen:
Przewaznie narzekający na iPada to ci, ktorzy:
- nigdy nie widzieli iPada i go nie uzytkowali, ale swoje i tak wiedzą
- oczekuja od niego uzytecznosci laptopa, pomimo ze to tylko tablet
- nie stac ich
Innych przyczyn nie stwierdzono :mrgreen:
MM-architekci
30-03-2011, 08:58
Bardzo ciekawy jest argument o "oszczędnościach" na gazetach często używany przez obrońców iPada. Przecietnie gazeta kosztuje od 1.50 do 2 zł. Rocznie to ok 600 zł kupując codziennie. Za iPada możemy nabyć (w zależności od wersji) od 3 do 5 lat prenumeraty papierowej gazety. iPada po 3-4 latach i tak trzeba wyrzucić bo bateria ma ok 500 ładowań.
Ekran o rozdzielczości netbooka, niekalibrowalny zupełnie. Przez całe lata wszyscy pisali o konieczności kalibracji. Nagle szarość może być nawet fioletowa bo zrobił ją wielki Steve.
Dostęp do www? Lepszy? 90% stron foto to flash. Taka moda. Steve flasha nie lubi, i słusznie, ale...
Notatnik, kalendarz, maile? Hmmm... to samo jest w iPhonie a bazę danych kilentów to jednak lepiej w Accessie albo nawet w Outlooku. Backup jakoś pewniejszy.
Rozumiem "bul" tych co zanabyli. Muszą chwalić... :-)
Jaki "bul" ? Moze dotrze do Ciebie za sa osoby zadowolone za zakupu , tak to mozliwe. Pepkiem swiata nie jestes ;]
gazeta 2 zl ? kup mi vogue za 2 zl :lol:
ps. przegladanie stron nie ogranicza sie do foto i wcale 90% nie jest we flashu :lol:
Grom zagranicznych gazet , dobrych gazet , jest wydawana online , czytanie na kompiemalo wygodne owszem mozna. Po co mam placic w empiku kilkadziesiat zloty za 1 gazete jak mam to samo srednio 5-10x taniej na ipadzie ktorym w tym wypadku latwiej sie poslugiwac przy czytaniu.
Janusz Body
30-03-2011, 10:41
Jaki "bul" ? Moze dotrze do Ciebie za sa osoby zadowolone za zakupu , tak to mozliwe.....
Tak. Są też tacy co tego gadżetu nie kupią. Może to też do Ciebie dotrze.
...Pepkiem swiata nie jestes ;]...
Taka jest natura rzeczy, że każdy z nas jest dla siebie "pępkiem Świata".
....
gazeta 2 zl ? kup mi vogue za 2 zl :lol:
Dzienniki kosztują po 1.50 do 2.50, jakbyś nie wiedział czytując Vouge :-P. Za iPada masz prenumeratę Vouge też na jakieś 3 lata (bo to nie dziennik) :-P
....
ps. przegladanie stron nie ogranicza sie do foto i wcale 90% nie jest we flashu :lol:
Echhhh....
- nie stac ich
Hmmmmmmm... nie kwalifikuję się pod żaden z w/w.
Januszu, no nie wiem - napisałeś:
Mam lepsze pomysły jak wydać tyle kasy.
Co oznacza ze cena jest tu istotnym czynnikiem - gdyby kosztowal 200zł zapewne byś go kupił - tylko nie mów że nie ... ;) Do tego odnosiles sie do porownan z laptopem odnosnie wygodnosci uzywania itd. czyli lapiesz sie rowniez pod pkt 2 :)
Oczywiscie nie mam zamiaru zagladac do Twojego portfela i wiem ze stosuje nieco naciagane uogolnienie, ale jak dla mnie łapiesz sie na 2 z 3 punktow ktore wymienilem ;)
Janusz Body
30-03-2011, 11:05
.... gdyby kosztowal 200zł zapewne byś go kupił - tylko nie mów że nie ... .....
Nawet gdyby do niego dopłacali to też nie. :-D Nie mam obyczaju kupowanie czegokolwiek "bo okazja", "bo przecena" albo "bo tanie". Jeśli coś jest dla mnie bezużyteczne to tego nie kupuję. Jak dają za darmo to też nie biorę - potem to trzeba utylizować a to też kosztuje ;-)
Podkreślam dla mnie jest to bezużyteczny gadżet. W domu zbędny a w pracy... totalnie bezużyteczny balast.
Ok, przyjalem do wiadomosci :)
Zeby nie bylo - pomimo ze uzywam MBP jak i iP4 i ogolnie marka Apple mnie nie odpycha, to iPad'a widze jedynie jako idealne czytadło w .. toalecie ;) Do pokazywania zdjec uzywam bardziej uniwersalnego urzadzenia jakim jest laptop, zas do ogarniania spraw biurowych, poczty, kalendarza itp. sluzy mi iPhone :)
Mam ipoda touch, głownie steruję nim mój zestaw audio i nawet jestem w stanie przeglądać strony www jak mi się nie chce odpalać laptopa albo jak leżę na kanapie... :-)
Zatem filozofia appla jest mi trochę znana. iPad ma mi zastąpić do w/w ipoda i dodatkowo ma to ma być elektroniczny album zdjęć. Co do kolorków :-) to mam odpowiedni monior i na nawet kalibrator :-) , ale to wykorzystuję do wywływania z RAW. iPad ma być rodzinną przeglądarką zdjęć. Nikt z rodziny nie ma "świra" na punkcie kolorów i kolory na iPadzie na 100% będą dla nich super - BTW mnie też nie przeszkadza.
Ja wyraźnie sprecyzowałem w wątku o co mi chodzi a widzę że mamy dyskusję na temat użyteczności iPada jako takiego...
Zapytam się jeszcze raz, ale trochę inaczej :-)
Czy jest jakiś soft na PC, który wystawi mi zdjęcia w formie albumów dla jakiegoś dedykowanego klienta na iPadzie? Zdjęcia chcę mieć LOKALNIE w sieci.
Bardzo podoba mi się rozwiązanie dostarczane z dyskami WD My Book Live. Wrzucam zdjęcia na dysk sieciowy i na iPadzie mam dedykowaną aplikację do oglądania albumów i zdjęć po sieci z tego dysku. O coś takiego mi chodzi, tylko nie chcę kupować kolejnego NASa (mam 1 na PC(malutki na Intel Atom) a drugi to xtreamer).
Rozwiązanie typu klient/serwer via UPnP też odpada bo to się średnio nadaje do oglądania albumów/zdjęć - teoretycznie są niby aplikacje (klienci) na iPada, ale to jest dobre do streamingu video i audio i nie ma funkcji przeglądanie albumów.
A Picassa nie wchodzi w grę bo zdjęcia mają być LOKALNIE u mnie w sieci.
mihron, nie pozostaje nic innego jak odesłanie Cie na www.myapple.pl ;)
Tezet-gdynia
05-04-2011, 21:02
- nie stac ich
Albo stawiaja na inne rozwiazania:) Podaj jakis przyklad czegos mega super wow w ipadzie, przekonamy sie czy to samo mozna miec na innych systemach ktore potrafia byc tansze:)
Czy jest jakiś soft na PC, który wystawi mi zdjęcia w formie albumów dla jakiegoś dedykowanego klienta na iPadzie? Zdjęcia chcę mieć LOKALNIE w sieci.
1. Zainstaluj sobie serwer php/html/obojetnie jaki internetowy.
2. Postaw sobie na tym galerie ze skryptem do automatycznego wyswietlania zdjec w katalogach.
3. Wrzucaj sobie katalogi ze zdjeciami na ten wirtualny serwer.
4. Gotowe
Nad czym sie tu rozdrabniac ??
coś w temacie ipad i przesyłania zdjęć .
http://uk.eye.fi/products/mobilex2?postTabs=0
dziobolek
12-04-2011, 18:33
http://canon-board.info/showthread.php?t=63087 ;-)
Pozdrówka!
Poprzednia strona post numer 32
maki1000
12-06-2011, 11:31
Miał ktoś do czynienia z programem photosmith do ipad? Jak dla mnie rewelka tylko przed zakupem chciałbym jeszcze zasięgnąć kilku informacji.
Powiem tylko, że program jest zrobiony pod lightrooma i dla mnie byłby mega odkryciem jak by wszystko było tak jak myślę.
Scenariusz (tak by to miało wyglądać):
Jestem na weselu, właśnie skończyłem pierwsza 4gb kartę. Do body idzie nowa, a w wolnym czasie z zapełnionej karty Raw-y zgrywają się na ipada.
Potem przeglądam rawy na ipadzie i oceniam, tworzę kolekcję.
1 zaleta - mam kopię zapasową zdjęć
2 zaleta - już w trakcie wesela mam wszystko posegregowane, ocenione i posortowane w kolekcje. W domu importuję ocenione zdjęcia do lightrooma wraz z kolekcjami.
Zostaj więc tylko obróbka.
maki1000
14-06-2011, 19:49
Na zabawie mam zawsze sporo czasu na takie rzeczy i spokojnie mógłbym go wykorzystać na selekcję, tak by nie tracić czasu w domu. Pozatym na weselu czując aktualną atmosferę czujesz jakie zdjęcia powinny zostać a jakie nie. Kiedyś robiłem selekcję na laptopie, ale tam przez kijową matrycę ciężko mi
było ocenić potencjał zdjęcia