Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obiektywy Zeiss do Nikona?

snowboarder
20-12-2005, 01:26
http://www.zeiss.com/C12567A8003B58B9?Open

Ale numer, big news w srode! Jesli Zeiss wyprodukowalby
linie szerokich katow do Canona, to byloby cos, co zmusiloby
wreszcie Canona do wysilku. Ceny by zeszly tez bardziej na ziemie,
bo poki co uzywane Zeiss'y osiagnely totalnie chore zakresy...

Tomasz Golinski
20-12-2005, 02:10
Może i coś ciekawego będzie.

A tak na marginesie, na tej stronie znalazłem:
Nokia & Carl Zeiss

A Cooperation to set new benchmarks for picture quality in mobile phones

:lol:

popmart
20-12-2005, 09:13
Ceny by zeszly tez bardziej na ziemie,

ceny to chyba już nie zejdą nie wiem jak u ciebie ale u nas w Polszcze
w tej chwili ładna 20mm Flektogon 2,8 (choruje na to)
kosztuje ok 600PLN (teraz)

ale handlaże z którymi gadalem to "pieprzą" polske i co maja dobrego wysyłaja do...... JAPONII niezłe co ?

Rogeros
20-12-2005, 11:44
ceny to chyba już nie zejdą nie wiem jak u ciebie ale u nas w Polszcze
w tej chwili ładna 20mm Flektogon 2,8 (choruje na to)
kosztuje ok 600PLN (teraz)

ale handlaże z którymi gadalem to "pieprzą" polske i co maja dobrego wysyłaja do...... JAPONII niezłe co ?

Mam dla Ciebie lekarstwo na to szklo :)
Jesli chorujesz i chcesz do cyfry to zapomnij... !!
Mialem i dramat. Uzywalem rowniez w analogu, owszem fajne ale raczej
mocno zastanawiam sie czy warte te 600zl... W cyfrze zabija je telecentrycznosc, zabija i to na smierc...

Roger

popmart
20-12-2005, 13:44
mocno zastanawiam sie czy warte te 600zl... W cyfrze zabija je telecentrycznosc, zabija i to na smierc...

Roger

Mam pytanie o telecentryczność wiem jestem ignoratem ale nie wiem z czym to się właściwie je ?
Fotografowałem tym szkłem już na swojm 300d i fotki bardzo mi sie podobały, plastyka kolory ostrość .. fakt nie chodziłem w słoneczny plener a głownie po to kupuje 20mm.
czy stałki canona np 20mm 2,8 są wolne od tej wady (lub wada jest znikoma ?)

BTW mam od kogo pożyczyć to szkło i sobie potestuje .....

aha szukałem na forum ale nie ma takiego całościowego opisu tej wady może macie jakieś fotki z przerysowaną w/w wadą
dzięki za pomoc.

akustyk
20-12-2005, 13:54

mam podobne wrazenia z Flektogona 20/4. w cyfrze jest żenuła.

z braku laku troche nia focilem szerokich katow. ostrosc znosna w srodku i na rogach, ale aberracje paskudne i kontrast tez dosc mocno siada

lepiej chyba kupic Tokine/Tamrona 19-35 AF. te z kolei wymagaja troche przymkniecia zeby rogi nie byly miekkie (nawet w cropie) i maja tendencje do flarowania... ale jednak lepsze

Flektogony 20mm to zdaje sie nie sa konstrukcje dobre do DSLR

akustyk
20-12-2005, 13:57

jesli sie nie myle, Canon 20/2.8 nie jest ukladem optycznym typu Flektogona. o ile wiem w cyfrze sprawdza sie znosnie, choc stosunek jakosci do ceny jest kiepski. Arkan (jesli dobrze kojarze) poleca Sigme 20/1.8. jesli nie boli Cie filtr 82mm to mozna rozwazyc.

ja bym sie swoja droga bral za 20-35. albo dociulal do Sigmy 18-50/2.8. jeden i drugi wyraznie ciekawsze za swoje pieniadze

popmart
20-12-2005, 13:59

tak ale ten 20/4 to podobno jest słabiutki a ten 2,8 to zupełnie coś innego ...
MC i tak dalej

tylko tak ku sprostowaniu .... nie mam własnych doświadczeń za dużo z tymi szkłami...

akustyk
20-12-2005, 14:02
MC i tak dalej

mialem okazje zrobic 2.8/20 kilka zdjec. nie powiedzialbym, zeby to bylo "zupelnie cos innego". chyba lepiej, ale od zachwytow jestem daleki. Tokina 12-24 wgniata tego Flektogona w ziemie. a i Sigma 18-125 nie ma sie czego wstydzic. a ta druga do demonow jakosci nie nalezy

Rogeros
20-12-2005, 14:05
Mam pytanie o telecentryczność wiem jestem ignoratem ale nie wiem z czym to się właściwie je ?
Fotografowałem tym szkłem już na swojm 300d i fotki bardzo mi sie podobały, plastyka kolory ostrość .. fakt nie chodziłem w słoneczny plener a głownie po to kupuje 20mm.

BTW mam od kogo pożyczyć to szkło i sobie potestuje .....

aha szukałem na forum ale nie ma takiego całościowego opisu tej wady może macie jakieś fotki z przerysowaną w/w wadą
dzięki za pomoc.

Moge sie jedynie podzielic wlasnymi doswiadczeniami.
Uzylem dwa razy z 10D. jak zobaczylem w domu RAWy to sie
przestraszylem. Domykanie nie pomaga. Dramat na calym zakresie.
Absolutnie niema sensu kupowac tego szkla do cyfry. O wiele
wiecej i lepiej otzrymasz w tej sytuacji z kita na 20mm, uwierz mi.
Fotek juz nie mam bo nie bylo sensu ich trzymac.
W zasadzie uzywajac tego Flektogona 20/2.8 z anaogiem akceptowalem
je lecz nie pialbym z zachwytu nad nim. Po zapieciu do cyfry
przezylem lekki szok i wtedy pierwszy raz dowiedzialem sie co to
znaczy problem telecentrycznosci matrycy i malej tylnej soczewki
w szkle...
Moja osobista rada; kupic kita na te 20mm, domknac do 8 i
zaoszczedzone 300zl roznicy z tym Flektogonem nawet przepic...

Roger

popmart
20-12-2005, 14:10
kita mam...

Rogeros
20-12-2005, 14:28
kita mam...

To odpusc Flektogona. Lub pozycz i przetestuj. Dokladnie sie przy tym
przygladnij na ostrosc, kontrast.

Roger

KuchateK
21-12-2005, 09:23
Mysle ze Zeiss nie tyle wyprodukuje nowe co poprostu dokreci EF'a do istniejacej linii tego co juz ma. Contax'owe stalki od Zeiss'a na przejsciowkach sa bardzo popularne na eos'ach i bardzo chwalone.

Tyle ze ceny nowych to beda pewnie takie nieco... ciezko strawne.

Jac
21-12-2005, 09:33
Mysle ze Zeiss nie tyle wyprodukuje nowe co poprostu dokreci EF'a do istniejacej linii tego co juz ma. Contax'owe stalki od Zeiss'a na przejsciowkach sa bardzo popularne na eos'ach i bardzo chwalone.

Tyle ze ceny nowych to beda pewnie takie nieco... ciezko strawne.
Z jednym sie zgodze - IMHO ceny beda wyskokie, ale w/g mnie to beda jednak przerobione, zmodyfikowane obiektywy pod katem pracy z cyfra... dziwie sie jedynie ze tak pozno Zeiss wpadl na taki pomysl... Poza tym ma dosc wysoko postawiona poprzeczke (przez swoja tradycje i marke) i mam nadzieje ze tamron nie bedzie lepszy od zeissa...

a tak moze powrozymy stalki czy zoomy :-), w ktora czesc rynku udezy Zeiss? ja jednak obstawiam szkla dedykowane do cyfry (nie tylko bagnet) i jasne stalki do 1.4 włacznie no i raczej na FFniz na jakies cropy

BTW.. chyba codziennie beda zmieniac zdjecie na pierwszej stronie :-) dzis jest troche zakryte ale jednoczesnie juz wiadomo ze bedzie to Zeiss ZF

adamek
21-12-2005, 10:12
No ja też wlazłem tam zaraz po wstaniu. :D
A ja tak sobie dumam...
Może te szkła zeissa z auto focusem dostaną bagnety EF i Nikona?
I możnaby było kupić planarki z działającym af i przeniesieniem całej automatyki. :)
To byłby taki exclusive niezależny producent szkieł. :)

Jac
21-12-2005, 10:18
Może te szkła zeissa z auto focusem dostaną bagnety EF i Nikona? I możnaby było kupić planarki z działającym af i przeniesieniem całej automatyki. :)
To byłby taki exclusive niezależny producent szkieł. :)
To jest pewne... tylko nie wiadomo co to beda za szkla ani jakie beda ich ceny...

adamek
21-12-2005, 10:28
Mówisz, że pewne?
Tzn ZF tez mi brzmi jak zeiss auto focus, ale czy na 100%?

A co do obiektywów...
Może po prostu wszystkie do contaxa AF? :)

Jac
21-12-2005, 10:47
wczoraj byl widoczny caly napis: Milions of SLR photographers co sugeruje kilka bagnetów i FF

adamek
21-12-2005, 10:52
FF --> Front Focus?
;P

pn_
21-12-2005, 10:55
FF --> Front Focus? ;P

Nie, to po prostu niedowartosciowani nazywaja tak szumnie zwykla, amatorska klatke maloobrazkowa.

Jac
21-12-2005, 11:00
Nie, to po prostu niedowartosciowani nazywaja tak szumnie zwykla, amatorska klatke maloobrazkowa.
chcesz o tym pogadac :twisted:

snowboarder
21-12-2005, 11:11
Sprawa w zasadzie wyjasniona. Nowe obiektywy to linia ZF
czyli pasujace do Nikona F. Nam pozostaje adaptor i MF, czyli tak jak teraz.
A juz mialem nadzieje na pewien znany obiektyw 21mm z AF
do mojego 5D ;-)
Trudno, w adaptory i cudaczna obsluge bawic mi sie nie chce.
Poczekam na nowe obiektywy z logo Canon...

adamek
21-12-2005, 11:20
snowboarder: jesteś wróżką??
Równie dobrze może to być Zeiss + EF = ZF
:)

piast9
21-12-2005, 11:37
Pojawił się taki obrazek:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.camera-info.com/images/stories/zfalle_zusammen_klein.jpg)

Jakieś <baczność>Nikony<spocznij> tam się tylko pałętają... :(

pn_
21-12-2005, 11:46
Jakieś <baczność>Nikony<spocznij> tam się tylko pałętają... :(

Zeiss wie, co dobre :-P

adamek
21-12-2005, 11:48
Szkoda bardzo zatem. :(
btw -->gdzie Ty znalazles te obrazki??? Ja za cholere nie widze.

pn_
21-12-2005, 11:49
Szkoda bardzo zatem. :(
btw -->gdzie Ty znalazles te obrazki??? Ja za cholere nie widze.

Bylo na www.zeiss.de, ale juz zniknelo.

perlpa
21-12-2005, 12:26
MC i tak dalej

tylko tak ku sprostowaniu .... nie mam własnych doświadczeń za dużo z tymi szkłami...
Używałem Flektogona 20/2.8 z analogiem i był OK. Ten sam obiektyw przy cyfrze (10D) wygazał się dramatycznym spadkiem kontrastów przy świetle w kadrze i bardzo słabiutką ostrością. Trochę mnie to dziwiło ale faktem jest że IMHO zdecydowanie nie jest warto swojej ceny - szczególnie przy cyfrze.

Jac
21-12-2005, 14:27
jesli nie od razu to mysle ze kwestia czasu bedzie bagnet EF.. pomijajc wojenki systemowe to jest poprostu kasa!

pn_
21-12-2005, 14:31
jesli nie od razu to mysle ze kwestia czasu bedzie bagnet EF.. pomijajc wojenki systemowe to jest poprostu kasa!

Moze Zeiss uwaza, ze Canonierzy maja male wymagania i nie warto robic super obiektywow z mocowaniem Canona(?!?).

Rogeros
21-12-2005, 14:45

W zasadzie zastanawia mnie jedno; czy te teoretyczne obiektywy do Nikona
maja miec automatyke AF ? Czy tylko mocowanie bagnetu ? Nikon zdaje sie
ma potwierdzenie ostrosci dla manuali? Bo jesli to tylko bagnet bez automatyki
to IMHO wsadzenie silnika do szkla to jest spore wyzwanie konstrukcyjne...
Wiec mozna by sie spodziewac, ze do nas to predko nie trafi... Natomiast bardzo latwo moge sobie wyobrazic piekna stalke bez silnika z elektronika
potwierdzenia ostrosci w Canonie... To by bylo cos :)

POza tym nie wierze, ze te szkla beda tansze od L-ek Canona a jesli juz
to niezauwazalnie... :/ No chyba ze pozostana manualne

Roger

KuchateK
21-12-2005, 14:45
Mysle ze zeiss wyczul koniunkture i chce poprostu zarobic.

Przerobienie stalek ktore juz maja (zwlaszcza bardzo popualrnych wsrod canoniarzy szerokich) na bagnet EF (czy jakikolwiek inny) to drobna zmiana mechaniczna. A nawet dorzucenie AF'a to nie jest jakis straszny wysilek, choc chyba nie ma zeissow z af'em, wiec nie mysle zeby to mialo nastapic. Firma to legenda i beda miec z pewnoscia wielu klientow kupujacych nawet na samo logo.

muflon
21-12-2005, 14:48
Mysle ze zeiss wyczul koniunkture i chce poprostu zarobic.
.. i to nie pierwszy raz - w koncu calkiem sporo kompaktow ma duzy napis ZEISS na obiektywie (a im wiecej dodatkowo madrych slow typu 'vario' 'sonnar' tym lepiej ;-) )

Jac
21-12-2005, 14:52
Canonierzy przywykli do kiepskich obiektywow, nie maja wielkich wymagan, wiec nawet Zeiss sie nie chce wysilac.
no nierzumiem jak bym mial sie wysilic i dostac 50% wiecej niz inwestuje to nie jest to wysilek tylko ekonomia, twoje podejscie sugeruje jakies lubienia i nielubienia, ale tu sie zgodze kazda firma lubi kase

sv
21-12-2005, 16:38
Canonierzy przywykli do kiepskich obiektywow, nie maja wielkich wymagan, wiec nawet Zeiss sie nie chce wysilac.

pn- naprawde nadziwic sie nie moge, ze cie jeszcze na tym forum toleruja. napisales tu setki postow, ale zero wartosciowej informacji, wylacznie bicie piany

KuchateK
21-12-2005, 19:07
/ignore _pn

...i po problemie :mrgreen:

DoMiNiQuE
21-12-2005, 20:09
/ignore _pn

...i po problemie :mrgreen:
Wlasnie to uczynilem :mrgreen: Moja cierpliwosc jest ogromna ...ale ma jednak swoje granice ;)

Jac
21-12-2005, 21:26
to ja tez przetestuje to ignore :mrgreen: nie duzo strace ;-)

Scream
21-12-2005, 22:31
ja za to chętnie przetestuję nowe obiektywy od Zeiss'a :twisted:

btw. myślę ,że nie popełnią tego głupstwa i nie wydadzą nowego(?) produktu tylko pod mocowanie Nikonowskie

gietrzy
21-12-2005, 23:14
pn- naprawde nadziwic sie nie moge, ze cie jeszcze na tym forum toleruja. napisales tu setki postow, ale zero wartosciowej informacji, wylacznie bicie piany
Witaj w klubie sven. Ja wcisnąłem go na ignore list.

muflon
22-12-2005, 10:29
Witaj w klubie sven. Ja wcisnąłem go na ignore list.
I czy wszyscy musicie sie tym koniecznie glosno chwalic?

KuchateK
22-12-2005, 23:25
Niech wie, ze fanow mu ta "tfurczosc" nie dodaje...

b'Art
22-12-2005, 23:37
FF --> Front Focus?
;P

full frame

adamek
22-12-2005, 23:51
Jeeezu, a buźki " ;P " żeście nei zauważyli?

a.z
23-12-2005, 00:56
Wszystkim wątpiącym w nowe profesjonalne szkła z AF Zeissa polecam :
http://www.sinar.ch/sinar/default.htm
http://www.sinar.ch/sinar/default.htm
http://www.zeiss.de/C12567A8003B0478?Open
i to są aparaciki :twisted: , pomarzyć czasem można :cry: ,a tu trzeba się bawić tylko Canonikiem :-(

a.z
23-12-2005, 00:59
a i jeszcze to, coś mi wcześniej żle wkleiło :
http://www.sinar.ch/down/sup/sinar_m_en.pdf
:mrgreen:

Tomasz Golinski
23-12-2005, 01:07
Ale po co to wklejasz? Chyba to trochę nie na temat? ALbo ja mało rozumny dziś jestem.

Arkan
23-12-2005, 01:54
sven - ale w tym wypadku (mówiąc o szerokich kątach), to on ma rację. Cokolwiek CZ zrobi do C to i tak będzie lepsze od tego co jest. C w szerokich kątach to klęska. Dopiero tak od 85mm jest się czym pochwalić (z małymi wyjątkami jak np 35/1.4). Nawet 50/1.4 nie jest powalający na kolana w porównaniu z tym co potrafi zrobić CZ Planar 50mm. C olał zupełnie wide - widać za trudne. Widać niemiecki inżynier lepszy od żółtego ;-)

pn_
23-12-2005, 08:38
sven - ale w tym wypadku (mówiąc o szerokich kątach), to on ma rację. Cokolwiek CZ zrobi do C to i tak będzie lepsze od tego co jest. C w szerokich kątach to klęska. Dopiero tak od 85mm jest się czym pochwalić (z małymi wyjątkami jak np 35/1.4). Nawet 50/1.4 nie jest powalający na kolana w porównaniu z tym co potrafi zrobić CZ Planar 50mm. C olał zupełnie wide - widać za trudne. Widać niemiecki inżynier lepszy od żółtego ;-)

Nie tylko niemiecki, byly wspomagacz CZ/Oberkochen sie klania :-)

darekp
27-12-2005, 00:45

z braku laku troche nia focilem szerokich katow. ostrosc znosna w srodku i na rogach, ale aberracje paskudne i kontrast tez dosc mocno siada

lepiej chyba kupic Tokine/Tamrona 19-35 AF. te z kolei wymagaja troche przymkniecia zeby rogi nie byly miekkie (nawet w cropie) i maja tendencje do flarowania... ale jednak lepsze

Flektogony 20mm to zdaje sie nie sa konstrukcje dobre do DSLR

małe pytanko: z jakim mocowaniem masz to szkło?
pozdrawiam
darek

Jac
28-12-2005, 01:01
odswiezam watek.. czyli jutro skncza sie domysly... napiecie rosnie.. i pewnie wielki zawod w stajni C i problem dla N ze im spadnie sprzedaz obiektywow :-)... za to moze wzrosnie sprzedaz puszek...

Tomasz Golinski
28-12-2005, 01:07
Ciekaw jestem co skłoniło (mogłoby teoretycznie skłonić) Zeissa do ograniczenia się do nikonów. Im to żaden biznes. A raczej wątpie, żeby nikon tyle kasy za "exclusive" wywalił, bo jednak chwalą się dobrymi szkłami...

Jac
28-12-2005, 01:18
Ciekaw jestem co skłoniło (mogłoby teoretycznie skłonić) Zeissa do ograniczenia się do nikonów.
Bardzo mozliwe ze beda to szkla manualne tak jak pisal

Przerobienie stalek ktore juz maja (zwlaszcza bardzo popualrnych wsrod canoniarzy szerokich) na bagnet EF (czy jakikolwiek inny) to drobna zmiana mechaniczna. A nawet dorzucenie AF'a to nie jest jakis straszny wysilek, choc chyba nie ma zeissow z af'em, wiec nie mysle zeby to mialo nastapic. Firma to legenda i beda miec z pewnoscia wielu klientow kupujacych nawet na samo logo.
czyli chec unikniecia problemow natury technicznej, ale jednak chyba wieksze sa korzysci ekonomiczne niskim kosztem powiekszyc rynek o tysiace nowych nabywcow (bo chyba ceny tez beda wysokie)...

A taki 'exklusiv' to moze byc przypadek... gorzej bedzie jak sie okaze ze zeiss sie nie sprawdzi na cyfrze... mocno wtedy straci i to na dlugo...

KuchateK
28-12-2005, 02:10
Ciekaw jestem co skłoniło (mogłoby teoretycznie skłonić) Zeissa do ograniczenia się do nikonów.
Moze to?
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=3&lewa=1

Im to żaden biznes. A raczej wątpie, żeby nikon tyle kasy za "exclusive" wywalił, bo jednak chwalą się dobrymi szkłami...
A tam... Przejsciowke sie dokreci i bedzie EF :)

KuchateK
28-12-2005, 02:15
A taki 'exklusiv' to moze byc przypadek... gorzej bedzie jak sie okaze ze zeiss sie nie sprawdzi na cyfrze... mocno wtedy straci i to na dlugo...
Juz sie sprawdzil... Tyle ze te ceny troche zaporowe...

Tomasz Golinski
28-12-2005, 02:16
Moze to?
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=3&lewa=1
Ale czy z tego powodu mają sobie ograniczać zyski z sprzedaży obiektywów? Czy myślisz,ze byłyby to lensy tylko pod tego Sinara? To trochę sprzeczne z tymi milionami dslrów.

A tam... Przejsciowke sie dokreci i bedzie EF :)
Zależy czy będzie AF...

KuchateK
28-12-2005, 02:27
Moze maja z nikonem jakas umowe za mozliwosc skorzystania z bagnetu w sinarze...
Za darmo napewno nie dostali...

Tomasz Golinski
28-12-2005, 02:30
Tyle, że o to bardziej Sinar powinien się starać, nie Zeiss chyba. Dobra, i tak marketingowców nie dojdziesz ludzkim rozumem...

fICHU
28-12-2005, 10:07
muehehehee :))
ja tu w nadziei ze zobacze EF-mounting albo nawet nie, a tu mie
"More on Wednesday, January 4*"
czy to sie kwalifikuje pod znecanie nad zwierzatkami?

Wielkie buuuuu
-
z wielkim rozczarowaniem
f.

Jac
28-12-2005, 10:48
jaja sobie robia

* The solution will be revealed on 01/18/06. Until then, you will find out a little more each week from our images.

muflon
28-12-2005, 11:38
Nie, nauczyli się marketingu od pewnej innej dużej firmy robiącej aparaty i obiektywy ;-)

Tomasz Golinski
28-12-2005, 12:07
Ech, śmierdziele.

KuchateK
28-12-2005, 18:14
Nie, nauczyli się marketingu od pewnej innej dużej firmy robiącej aparaty i obiektywy ;-)
Czyli nie tylko bagnet dostali w prezencie :mrgreen: :D :twisted:

Jac
28-12-2005, 18:20
Czyli nie tylko bagnet dostali w prezencie :mrgreen: :D :twisted: to beda obiektywy Zeiss-Sony-Nikon

Andee
28-12-2005, 18:36
Hmm... A ja mam Planara i uzywam z Canonem, nie widze problemu zeby inni uzywali, skoro Zeiss sie wypial na Canona to trzeba sobie radzic w inny sposob....

Fotka z przedwczoraj f1.7

źródło (http://www.andee.nwz.pl/zeiss/kocina.jpg)

Tytus
28-12-2005, 19:26

Ale numer, big news w srode! Jesli Zeiss wyprodukowalby
linie szerokich katow do Canona, to byloby cos, co zmusiloby
wreszcie Canona do wysilku. Ceny by zeszly tez bardziej na ziemie,

chciałem powiedzieć, że to się robi nudne,

może wg Zeissa napięcie miało rosnąć, ale mi już dawno opadło

niech się Zeiss wali...

Jac
29-12-2005, 00:47
chciałem powiedzieć, że to się robi nudne,
może wg Zeissa napięcie miało rosnąć, ale mi już dawno opadło
niech się Zeiss wali...

mam bardzo zblizone odczucia... ale ciagle mnie to interesuje... naszczecie sa inni ktorzy beda na to czekac (i poinformuja), bo ja nie :-(

Jac
16-01-2006, 09:37
mam bardzo zblizone odczucia... ale ciagle mnie to interesuje... naszczecie sa inni ktorzy beda na to czekac (i poinformuja), bo ja nie :-(

czekac nie czekalem ale sobie dzisjaj przypomnialem ze za dwa dni... ;)

Tomasz Golinski
16-01-2006, 10:13
Za dwa dni będzie, że za miesiac.

bonk
18-01-2006, 02:12
macie swoje zeissy do canona

CLN: Canon users would love to be able to use Zeiss lenses, too!
Müller: …and they keep telling us day-in day-out. So along with the ZF line, we are also introducing "ZS" lenses. Carl Zeiss ZS lenses come with the same optics as the ZF line; only the mount is different. ZS has the M-42 screw mount, the one that used to be called the "Universal SLR mount." We don't think the M-42 screw mount is going to take the market by storm, but it has a unique advantage: there are M-42 adapters available for any SLR bayonet mounts, including Canon EOS and FD. So you can adapt a ZS lens onto any 35 mm SLRs (and many other applications as well) if you crave the optical characteristics of this lens line and are willing to get along without the convenience functions of recent lenses.

jaja sobie z nas robia

wiecej tu: http://www.zeiss.com/C12567A8003B58B9?Open

muflon
18-01-2006, 02:18
Heh, aż chce się zacytować SouthPark: "screw you guys, I'm going home" :mrgreen:

snowboarder
18-01-2006, 02:25
Szkoda... Ale w sumie muflon masz racje, niech sobie je wkreca gdzies ;-)
Caly czas mam nadzieje, ze zobaczymy cos super juz za 6 tygodni.

bonk
18-01-2006, 02:38
snow, cos super... ?? :mrgreen:
szkla ci sie marza jakies?

snowboarder
18-01-2006, 02:43
snow, cos super... ?? :mrgreen:
szkla ci sie marza jakies?

No a co, uzalezniony jestem przeciez...
Jesliby wypuscili cos lekkiego i dlugiego i fajnego i max 2kg,
to cena nie gra roli :-)
Na cos fajnego w okolicach 20mm tez sie nie pogniewam...

bonk
18-01-2006, 02:56
No a co, uzalezniony jestem przeciez...
Jesliby wypuscili cos lekkiego i dlugiego i fajnego i max 2kg,
to cena nie gra roli :-)
Na cos fajnego w okolicach 20mm tez sie nie pogniewam...

no ja od 50 w górę to juz jestem wyposażony
ale ponizej 50 to chetnie,
oj bardzo chetnie

byle nie zoom typu 17-40 ;)

snowboarder
18-01-2006, 08:14
To jest w sumie zabawne. Wypuszczaja 50 f1.4 i 85 f1.4 -
swietnie, tylko co to za wybor, gdy sa one dostepne z mountem Nikona,
ktory jak wiadomo ma tylko aparaty z cropem???
Moim zdaniem ten wybor dwoch pierwszych szkiel swiadczy, ze
firma Zeiss po prostu nie ma pojecia o tym, czego rynek oczekuje.
Hello!!! Dlaczego nie 21mm za $1500? Sprzedaliby tysiace.
Uzwane sprzedawane sa na FM.com za ponad $3K.
Good luck. Kolejny niewypal, kilka tygodni czekania na nic.
Niemiecka finezja. Daje im jakies dwa lata. :-)

gietrzy
18-01-2006, 09:33
no ja od 50 w górę to juz jestem wyposażony
ale ponizej 50 to chetnie,
oj bardzo chetnie

byle nie zoom typu 17-40 ;)
Jeśli mogę: ja postawiłem na Sigmę 20/1.8. Zdjęcia w sieci mówią same za siebie. 9 listków przysłony, przymknięta do 11, 16 w rogach jest OK na pełnej klatce. Wady: głośna jak ^%$^%^&!
Sigmę spuszczę z chwilą wyjścia sensownej stałki 2.8 lub poniżej w obudowie L.
Dodatkowo pomiędzy 20 a 50 mam 35L. Tu bez komentarza. Zbędny.

edit: Tak teraz czytam te zapowiedzi Zeissa i dotarło do mnie. Zeiss wypuszcza 50/1.4 i 85/1.4 dla Nikona, więc plotka o nowej 85L i 50L Canona chyba stanie się faktem :)

adamek
18-01-2006, 09:59
snowboarder: ja chciałemtylko przypomnieć, że Nikon ma takżę analogowe aparaty. :) I tam jest pełna klatka. ;P

bonk
18-01-2006, 10:19
Jeśli mogę: ja postawiłem na Sigmę 20/1.8. Zdjęcia w sieci mówią same za siebie. 9 listków przysłony, przymknięta do 11, 16 w rogach jest OK na pełnej klatce. Wady: głośna jak ^%$^%^&!
Sigmę spuszczę z chwilą wyjścia sensownej stałki 2.8 lub poniżej w obudowie L....

kurde co wy z ta 20tka sigmy wszyscy rzescie poszaleli? ;)
jakos do konca nie jestem przekonany ale chyba tez ja nabede droga zakupu

snowboarder: ja chciałemtylko przypomnieć, że Nikon ma takżę analogowe aparaty. :) I tam jest pełna klatka. ;P

adamek nie wiem czy pamietasz ostatnie newsy z nikona
"nikon to focus on digital" czy jakos tak.

tomalxx
18-01-2006, 11:09
macie swoje zeissy do canona

CLN: Canon users would love to be able to use Zeiss lenses, too!
Müller: …and they keep telling us day-in day-out. So along with the ZF line, we are also introducing "ZS" lenses. Carl Zeiss ZS lenses come with the same optics as the ZF line; only the mount is different. ZS has the M-42 screw mount, the one that used to be called the "Universal SLR mount." We don't think the M-42 screw mount is going to take the market by storm, but it has a unique advantage: there are M-42 adapters available for any SLR bayonet mounts, including Canon EOS and FD. So you can adapt a ZS lens onto any 35 mm SLRs (and many other applications as well) if you crave the optical characteristics of this lens line and are willing to get along without the convenience functions of recent lenses.

jaja sobie z nas robia

To jest w sumie zabawne. Wypuszczaja 50 f1.4 i 85 f1.4 -
swietnie, tylko co to za wybor, gdy sa one dostepne z mountem Nikona,
ktory jak wiadomo ma tylko aparaty z cropem???
Moim zdaniem ten wybor dwoch pierwszych szkiel swiadczy, ze
firma Zeiss po prostu nie ma pojecia o tym, czego rynek oczekuje.
Hello!!! Dlaczego nie 21mm za $1500? Sprzedaliby tysiace.
Uzwane sprzedawane sa na FM.com za ponad $3K.
Good luck. Kolejny niewypal, kilka tygodni czekania na nic.
Niemiecka finezja. Daje im jakies dwa lata. :-)

Te szkła bardziej pasują do Sinara z mocowaniem Nikona. I chyba tak zostały pomyślane (85mm-standard, 50mm-szerszy kąt).

Z tego, co tam jest napisane (bardzo mętnie), to szkła ZF do Nikona nie mają AF, czyli jest to "udostępnienie" manualnych obiektywów Zeiss dla userów Nikona. I to oni są potencjalnym "targetem".
O tym, że tak jest, świadczy równoczesne wypuszczenie tych samych szkieł z gwintem M42.

Moim zdaniem Zeiss nie wypuści na rynek żadnych nowych szkieł z autofocusem do Canona, Nikona, etc. , ponieważ to byłby "dołek" wykopany pod potencjalny dSLR Sony, z którym Zeiss blisko współpracuje.

Tomasz Golinski
18-01-2006, 13:01
A jaki mount ma mieć dslr sony? (precz)

bonk
18-01-2006, 13:03
pewnie jeden sluszny
F

tomalxx
18-01-2006, 13:45
A jaki mount ma mieć dslr sony? (precz)

pewnie jeden sluszny
F)

Minolta A :-)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3185

akustyk
18-01-2006, 13:51
ale wy macie problemy. Zeiss wypuscil szkla w mocowaniu Nikona. w czym problem? redukcje Nikon F-mount => Canon EOS mozna kupic nawet w naszym kraju za mniej niz 200zl (a jak sie zacznie to robic popularniejsze to pewnie jeszcze potanieje). i wszystko bangla.

i nie mowcie mi, ze jak kogos stac na slowo "Zeiss" na obudowie, to zubozeje od tych 200zl. fakt, ze to nadmiernie duzo jak za smierdzacy kawalek metalu, ale kurcze, dla dobrego szkielka mozna to dolozyc

adamek
18-01-2006, 17:51
bonk: ale z racji tego komunikatu nieprodukowane już analogi nie wybuchają przecież. :)

Robin
18-01-2006, 18:17
bonk: ale z racji tego komunikatu nieprodukowane już analogi nie wybuchają przecież. :)
Rotfl :)

KuchateK
18-01-2006, 18:23
Hmmm... m42 to chyba nawet fajniejsze...
Mozna wkrecic tu, mozna tam :mrgreen:

Jac
18-01-2006, 20:18
Hmmm... m42 to chyba nawet fajniejsze...
Mozna wkrecic tu, mozna tam :mrgreen:
nawet niektorzy maja miechy na m42 :twisted:

Jacek_Z
18-01-2006, 21:24
Zeiss robi szkła do nikona.
Pierwszy jest Planar 50/1,4 ZF i portretowy Planar 85/1,4 ZF
trochę bez sensu w dzisiejszych czasach - bez CPU i AF, ale jak kto kocha jakośc i manual

sv
18-01-2006, 21:28
ta 85/1,4 ma ponoc kosztowac okolo 1000$. czasem warto miec dwa systemy :)

Tomasz Golinski
18-01-2006, 21:57
Połączyłem wątki i zmieinłem tytuł na stosowny.

jdw
18-01-2006, 22:42
tak, a równocześnie wypuszcza wersję m42, co z przejściówką daje także canona... Wielkie halo z tym nikonem, zresztą przejściówki F-->EOS też można kupić. Jeżeli są full manual, to żadna różnica do jakiej puszki się podepnie.

adamek
18-01-2006, 23:01
Hmm.
jest różnica.
Nie będą działały w canonie tryby:
P, wszystkie kwadraciki zielone, kwiatki itp itd,
a co ważne... preselekcja czasu.

A w NIkonie będzie działać.

Tomasz Golinski
18-01-2006, 23:03
One mają automatykę przesłony?

adamek
18-01-2006, 23:11
Domyślnie rozumiem że tak.
Jak nie mają, to w ogóle wiele szumu o nic.

bonk
18-01-2006, 23:19
Domyślnie rozumiem że tak.
Jak nie mają, to w ogóle wiele szumu o nic.

adamek masz na mysli szum nikonowskiej matrycy? :mrgreen:

adamek
18-01-2006, 23:28
Nie.
Napisałbym bardzo wiele

;P

Jac
18-01-2006, 23:32
jak by mialy automatyke przyslony to by mialy przelacznika AF/MF a ja takiegoi nie widze...?

źródło (http://www.zeiss.com/C12567A8003B8B6F/GraphikTitelIntern/09/$File/09.jpg)

a na zoltym forum (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=198666#198666) pisza ze to MF :-), wiec tylko o szumy z matrycy chodzi ...

adamek
18-01-2006, 23:54
A co ma przełącznik af/mf do sterowania przysłoną?

Jac
18-01-2006, 23:56
A co ma przełącznik af/mf do sterowania przysłoną?
no fakt niewiele:mrgreen: ... ale genaralnie mowi nam cos o automatyce w obiektywie...

piast9
19-01-2006, 00:09
ZTCW nikon może przekazywać nastawę przesłony pypciem na bagnecie, a aparat potrafi domykać ją do ustawionej wartości. Żadnego przełącznika nie trzeba.

iczek
19-01-2006, 00:27
Mnie interesuje jak to bedzie chodzic z SB800... Bo jesli iTTL nie bedzie relaizowany w pelni w kiszka i dla manuala nie warto. To juz wole kupic 105/2,5 ktory jest optycznie spokojnie na poziomie Zeiss jak nie lepiej.

jdw
19-01-2006, 00:37
zrozumiałem, że one nie mają elektronicznie sterowanej przesłony, więc preselekcja przysłony działa normalnie poprzez kręcenie pierścieniem przesłon, a czsu nie jest możliwa. Nie ma niestety żadnych zdjęć żeby bylo gwint widać, czy jakies styki tam są

szwayko
19-01-2006, 11:43
Czy ktos wie jakie sa te dwa pozostale szkla oprocz 50/1.4 i 85/1.4. Jedno ma swiatlo f/2, drugie f/4.

czornyj
20-01-2006, 13:33
Czy ktos wie jakie sa te dwa pozostale szkla oprocz 50/1.4 i 85/1.4. Jedno ma swiatlo f/2, drugie f/4.
Te dwa pozostałe to Makro-planar i Distagon. Obydwa światło f/2!!! Mianem Distagon określane są konstrukcje szerokokątne, najprawdopodobniej (dedukując ze skali na obiektywie) będzie to 28 f/2. Jak widać z powyższego, są to konstrukcje całkowicie nowe, obiektywy o takich parametrach nie mają odpowiedników w systemie C/Y