Zobacz pełną wersję : Pytanie o Bokeh
Konkretnie chodzi mi o taki efekt w bokeh że np. gdy umieszczam w tle cekiny i odbijam od nich światło to powstają takie specyficzne okręgi; moje pytanie jest takie: od czego zależy ich kształt? a konkretniej co zrobić aby były jak najbardziej okrągłe ?
luciferi
23-03-2011, 15:45
glownie ilosc i ksztalt listkow przyslony
Należy zaopatrzyć się w odpowiedni obiektyw, na bokeh ma wpływ budowa przesłony. Najbardziej okrągły bokeh to max otwarte szkło.
OK dzięki, mam 8 listków - niektóre bliki są ładnie okrągłe, niektóre jednak kanciaste - i to w jednym ujęciu, zastanawiam się czy to po prostu niedoskonałość szkła czy może inny czynnik ... pokombinuję z różnymi odległościami i przysłonami. Zastanawia mnie to bo kiedyś widziałem fotkę z idealnymi blikami równo rozłożonymi w kadrze, ale nie wiem jakie to szkiełko było.
Męczę w tym celu EF 100 macro 2.8 canona na matrycy FF
To szkło ma przyjemny bokeh przy małej odległości roboczej.
Potem robi się nerwowy.
Głównie własności obiektywu, ilości listków przysłony, jasności tego obiektywu i przysłony z jaką zrobisz zdjęcie.
pozdr
savage67
23-03-2011, 16:13
To wszystko racja co koledzy powyżej piszą.
Ale jeżeli potrzebujesz czegoś extra to ZOBACZ (http://fotoblogia.pl/2009/12/15/bokeh-master-kit-gotowy-zestaw-do-tworzenia-pieknych-wzorow-w-tle) ;)
jak chcesz robić bardziej odjechane rozmycia , to tutaj masz fajne krótkie poradniki
http://yelloweleven.deviantart.com/art/Shaped-Bokeh-How-To-113855776
http://katherinedavis.deviantart.com/art/How-to-make-bokeh-146740220
konkretniej co zrobić aby były jak najbardziej okrągłe ?
najlepszy bokeh:
- przysłona max 2.8
- b. dobre optycznie szkło - tak jak powyżej: "okrągłość" zależy od ilości listków
- focia pod światło - b. ładny bokeh wychodzi na rosie, śniegu itp
najtańszy sposób na świetny bokeh to jakieś stare szkiełko m42 czy Praktica PB np. stary poczciwy helios 44mm f2. czy pentacon 50mm f1.8
a konkretniej co zrobić aby były jak najbardziej okrągłe ?
robić fotę na pełnej dziurze. 8-)
wtedy w każdym obiektywie, niezależnie od jakości i budowy, nawet w takim, co ma tylko dwa listki przysłony, otwór obiektywu jest idealnie okrągły (poza nielicznymi, głównie szerokokątnymi wyjątkami), i efekt, o który pytasz, też będzie idealnie okrągły.
To wszystko racja co koledzy powyżej piszą.
Ale jeżeli potrzebujesz czegoś extra to ZOBACZ ;)
interesujące! : ) dzięki za link
co to kółek osiąganych w naturalny sposób to póki co najlepsze wychodzą mi ze wspomnianego canona 100macro na 2.8, po prostu kwestia testów, odległość, focus, przysłona, ukierunkowanie światła - kombinując tymi parametrami można osiągać niezłe efekty
ale z tymi patentami z linka na pewno pokombinuję bo do zdjęć które robię na co dzień przydadzą się takie lekko kiczowate efekty
dzięki
Kolekcjoner
25-03-2011, 15:01
robić fotę na pełnej dziurze. 8-)
wtedy w każdym obiektywie, niezależnie od jakości i budowy, nawet w takim, co ma tylko dwa listki przysłony, otwór obiektywu jest idealnie okrągły (poza nielicznymi, głównie szerokokątnymi wyjątkami), i efekt, o który pytasz, też będzie idealnie okrągły.
W zoomach ze stałym światłem niekoniecznie tak musi być. Mają one na stałe wbudowaną funkcję domykania przesłony w zależności od ogniskowej.
Wzorki i inne pierdółki, można wyciąć samemu z tekturki, kiedyś widzialam artykuł w digital photo
Odkopałaś ;)
No można, ale trzeba je odpowiedni ustawić przed szkiełkiem, żeby to nie zawadzały ;)
najlepiej bookeh uzyskać na stałkach, o dosyć dużej światłosile. bardzo fajnie zdjęcia wychodzą ze stałek na m42 o świtle 1,4
Bokeh w głównej mierze zależy od budowy optycznej szkła. Każdy mówi aby max otworzyć, i co? Jak max otwarte to czy obiektyw będzie miał 2 listki czy 22 przesłona nie wpłynie ona na bokeh, wtedy o jakości czy rodzaju rozmycia decyduje budowa optyczna szkła (ilość soczewek, grup), materiały z jakich zostały wykonane soczewki itp. i to ma największy wpływ na rozmycie. Gdzieś kiedyś był fajny artykuł na ten temat w necie.
Tak na marginesie, znacie obiektyw o nazwie cyklop? obiektyw do noktowizora, z dołożoną przysłoną nazywa się to helios 40. Ludzie podorabiali adaptery i podpieli tego cyklopa i trzaskają foty. No i przysłona nie wpływa im na bokeh ;)
pozdr.
pkoprowski
13-06-2011, 13:21
Otwarcie obiektywu do pełna wcale nie gwarantuje okrągłych obrazów pozaogniskowych punktów świetlnych. O ile w centrum kadru będą zazwyczaj okrągłe (chyba, że obiektyw sam "po cichu" i tak trochę przymyka osłonę mimo, że raportuje pełny otwór), to w rogu mogą się pojawić "kocie oczy", czyli przekroje dwóch kółek.