PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcie księżyca + powiększenie cyfrowe

xandi
19-03-2011, 22:37
Dobry wieczór :D

Mam taki mały problem. Jako, że przy eosie 500D mam obiektyw Sigmy 18-200 i zdjęcia księżyca wychodzą o tak:

http://img832.imageshack.us/i/img92271600x1200.jpg/

chciałbym zrobić jakieś zdjęcie z tym powiększeniem cyfrowym, które jest w trybie live view. Ale zawsze jak chcę przybliżyć to zdjęcie normalne wychodzi.

Czemu tak jest? ;p

xandi
19-03-2011, 22:56
No trudno.
Czyli ewentualnie zostaje mi tylko kadrowanie zdjęcia, żeby uzyskać lepsze powiększenie?

CyrJak
19-03-2011, 22:57
No trudno.
Czyli ewentualnie zostaje mi tylko kadrowanie zdjęcia, żeby uzyskać lepsze powiększenie?
Kadrowanie tudzież zakup tzw. Długiej Lufy

piotrko
19-03-2011, 23:01
dokładnie, kadrowanie to nic innego jak powiększenie cyfrowe

xandi
19-03-2011, 23:12
Na takie coś to niestety na razie funduszy brakuje, chociaż bardzo by mi się przydała :)

KUBAwo
19-03-2011, 23:39
Wdg mnie to sporo możesz wycropować z tego zdjęcia, 500d ma m.in. właśnie po to tyle mpix żeby takie rzeczy robić...

ch4rli3
20-03-2011, 01:02
Wdg mnie to sporo możesz wycropować z tego zdjęcia, 500d ma m.in. właśnie po to tyle mpix żeby takie rzeczy robić...

niemniej jednak nie da to takich efektów jak długie tele !!
Są tanie samyangi, ale przy ich światłosile w nocy to można o foceniu sobie pomarzyć bowiem czasu naświetlania zabraknie w aparacie :-D:mrgreen:

N00bek
20-03-2011, 02:38
Są tanie samyangi, ale przy ich światłosile w nocy to można o foceniu sobie pomarzyć bowiem czasu naświetlania zabraknie w aparacie :-D:mrgreen:

G prawda. Zależy o którym samyangu myślisz. Wersja NIElustrzana z F=8 lub rzadziej spotykana F6,3 jest akurat świetna do tego typu zdjęć. Kumple z Pentaxa bardzo sobie chwalą. Jak na razie jest to najtańsza (wydatek =400zł) opcja fotografowania księżyca.
Jeśli chodzi o coś lepszego to szukać na forum astrofotografii. Za 1400złotych można już kupić całkiem dobry teleskop, a do niego przejściówkę do Canona.

Kiedyś strasznie mnie do tego ciągnęło, ale zbrakło mi cierpliwości i wyprzedałem się ;)

pan.kolega
20-03-2011, 05:24

Nikt nie robi zdjec Ksiezyca w nocy. Takie zdjecia robi sie w dzien (oczywiscie dzien na Ksiezycu).

ch4rli3
21-03-2011, 21:27
Nikt nie robi zdjec Ksiezyca w nocy. Takie zdjecia robi sie w dzien (oczywiscie dzien na Ksiezycu).

A ja pozostane przy mojej subiektywnej ocenie, ze akurat obiektywy samyanga o tych ogniskowych są G warte. Mam samyanga 8mm i tutaj sprawa wygląda zupełnie inaczej. Każdy ma jednak swój rozum i tyle...
Pzdr:-D

piotrko
21-03-2011, 21:35
no dobra, to tak poważnie, żaden zoom a zwłaszcza o takiej rozpiętości ogniskowej nie jest w stanie dorównać obiektywowi słałoogniskowemu., więc nawet jak zrobisz zdjęcie z cyfrowym powiększeniem, to wiele nie zyskasz

tito86
21-03-2011, 21:50
wydaje mi si, że problem kolegoi polega na tym, że live view to nie powiększenie cyfrowe. to powiększenie służy np do dokładnego wyostrzenia, ale nie daje powiększenia jakiego oczekujesz po zrobieniu zdjecia

ryszard_p
22-03-2011, 16:27
chciałbym zrobić jakieś zdjęcie z tym powiększeniem cyfrowym, które jest w trybie live view. Ale zawsze jak chcę przybliżyć to zdjęcie normalne wychodzi.

Czemu tak jest? ;p

...i wreszcie odpowiedz na powazsze pytanie !